Σελίδες

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Θ.Φωτίου : Οι μεταρρυθμίσεις που έρχονται στην πρόνοια και στα επιδόματα

Θ.Φωτίου : Οι μεταρρυθμίσεις που έρχονται στην πρόνοια και στα επιδόματα




Ολόκληρη η ομιλία της Αναπληρώτριας υπουργού εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης στην βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προυπολογισμό.

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης):

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό πάντα αποκαλύπτει τους πολιτικούς στόχους των κομμάτων. Για τη Νέα Δημοκρατία βέβαια ο στόχος είναι διαφανής, πολυπόθητος και ξεκάθαρος: επάνοδος στην εξουσία.

Χωρίς την εξουσία, η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να συγκρατήσει το τεράστιο πελατειακό σύστημα που έχει στήσει τόσα χρόνια και από το οποίο τροφοδοτείται. Χωρίς την εξουσία, καταρρέει η πρόσκαιρη ανακωχή των αντίπαλων τάσεων υπό την ηγεμονία του Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και δίνει τον υπέρτατο αγώνα τώρα, την υπέρτατη μάχη. Εξουσία εδώ και τώρα ή αλλιώς εκλογές εδώ και τώρα.

Στη συζήτηση όμως για τον προϋπολογισμό του 2017 αυτή η τακτική έχει ένα ενδιαφέρον το πώς εκφράστηκε. Πιστεύω ότι εκφράστηκε σχεδόν από το σύνολο των ομιλητών της Νέας Δημοκρατίας κι έχει το εξής τρίπτυχο: Πρώτον, αποδόμηση της Κυβέρνησης με τα γνωστά επιχειρήματα «ψεύτες, ανίκανοι, εξουσιομανείς».

Ο κ. Χατζηδάκης, Υπουργός της Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, υπηρέτησε τη γραμμή αυτή με μια ομιλία ανάλαφρη, ειρωνική, γεμάτη αστεϊσμούς. Φαίνεται πως αυτή είναι η πιο εύπεπτη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας για να γελοιοποιήσει την Κυβέρνηση, όπως τη συμβουλεύουν οι επικοινωνιολόγοι της.

Δεύτερον, ακραίος αντιμνημονιακός λόγος. Πιο αντιμνημονιακοί δεν γίνεται. Η νέα κολυμβήθρα του Σιλωάμ, για να ξεχαστεί το μνημονιακό παρελθόν, η άγρια λιτότητα, οι απολύσεις, η απώλεια του 25% του ΑΕΠ, το ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι, η μείωση έντεκα φορές των συντάξεων και πάει λέγοντας.

Τρίτον, σιωπή και απουσία οποιασδήποτε δέσμευσης. Δηλαδή, πολύ απλά, συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, εάν η Νέα Δημοκρατία ερχόταν αύριο στην εξουσία, όπως ευελπιστείτε, τι θα άλλαζε σε αυτόν τον προϋπολογισμό; Από πού θα έπαιρνε τα χρήματα για να τα δώσει πού; Αντί αυτού, ο κ. Χατζηδάκης διαχειρίστηκε ίσως στο πλαίσιο της συμφωνίας αλήθειας πολύ περίεργα τους αριθμούς. Είπε: «Το 2015 η Κυβέρνηση έδωσε 105 εκατομμύρια για την ανθρωπιστική κρίση, ενώ η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχε δώσει το τετραπλάσιο». Μάλιστα.

Ακούστε τώρα τους αριθμούς: Την περίοδο 2012-2014 το παλιό καθεστώς έδωσε 450 εκατομμύρια από το πρωτογενές πλεόνασμα άπαξ διά παντός και με διαδικασίες μη διαφανείς. Ακόμη δεν ξέρουμε ποιοι τα πήραν.
Δεύτερον, η δική μας Κυβέρνηση, για την περίοδο 2015-2017 διαθέτει 105 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του 2015, 250 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του 2016, 760 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του 2017 και τώρα 630 εκατομμύρια από το πρωτογενές πλεόνασμα. Σύνολο 1.745.000.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει τετραπλάσιο ποσό από τα δικά σας 450 εκατομμύρια για ανάλογο χρονικό διάστημα. Πράγματι, κύριε Χατζηδάκη, τα νούμερα είναι ξεροκέφαλα, όπως είπε ο Μιτεράν που εσείς επικαλεστήκατε.

Με τον κ. Χατζηδάκη, βέβαια, συνέπλευσε και ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για να υποβαθμίσει τα πρώτα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που αποφασίστηκαν στο Eurogroup, συγκρίνοντάς τα με το αλήστου μνήμης PSI που διέγραψε 120 δισεκατομμύρια και στην πραγματικότητα μας κατέστρεψε. Είχε την ευκαιρία πάλι ο εμπνευστής κ. Βενιζέλος να μας τα ξαναθυμίσει.

Διότι τότε διασώθηκαν για δεύτερη φορά οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Η πρώτη φορά ήταν με την προσφυγή της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο ΔΝΤ. Κι έτσι το ελληνικό χρέος από ιδιωτικό έγινε δημόσιο, ώστε η Ελλάδα αντί να χρωστάει σε ιδιώτες να χρωστάει στα κράτη μέλη και να έχει απέναντί της τώρα τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης και τις κυβερνήσεις τους, τον κ. Σόιμπλε και πάει λέγοντας. Παράλληλα καταστράφηκαν οι μικροομολογιούχοι, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια. Γι’ αυτά επαίρεστε, αντί να ντρέπεστε, αντί να απολογείστε. Αυτά σε απάντηση στους υπαινιγμούς περί απατεώνων του κ. Κουτσούκου.

Η ομοφωνία, όμως, Νέας Δημοκρατίας και Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν με εκπλήσσει. Είναι κοινός ο στόχος ανάκτησης της εξουσίας και συγκυβέρνησης. Το πιο επικίνδυνο, όμως, σε αυτή την εξέλιξη είναι η πρωτοφανής στην ιστορία του ελληνικού κράτους υπονόμευση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας από την αντιπολίτευση. Το έκαναν το 2015 παρακαλώντας, εκλιπαρώντας τους δανειστές να είναι ανυποχώρητοι και καλώντας τους Έλληνες αποταμιευτές να πάρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες. Το κάνει ο κ. Μητσοτάκης τώρα. Στα ταξίδια του στης Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής λέει στους επενδυτές ότι αν δεν πέσει η Κυβέρνηση, επενδύσεις δεν γίνονται.

Όμως, η υπονόμευση της διεθνούς θέσης της χώρας δυστυχώς, κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι υπονόμευση της δημοκρατίας. Η Αντιπολίτευση λοιδορεί συχνά τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματευόμαστε.

Εμείς, όμως, καταφέραμε να χρηματοδοτηθεί το ΚΕΑ, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, με 760 εκατομμύρια από τον Προϋπολογισμό που ψηφίζουμε αύριο, χωρίς να θιγούν τα βασικά προνοιακά επιδόματα, παραδείγματος χάριν οικογενειακά και αναπηρικά, όπως διαδίδατε και όπως ευελπιστούσατε και ευελπιστείτε.

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αφορά εφτακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας. Ενσωματώνει την εμπειρία που αποκτήσαμε από το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε τρεις άξονες ενίσχυσης:

Πρώτον, εισοδηματική ενίσχυση. 

Δεύτερον, διασύνδεση των οφειλόμενων με τις υπηρεσίες, όπως δωρεάν φάρμακα και ιατρική περίθαλψη, συμμετοχή στις κοινωνικές δομές φτώχειας, συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΤΕΒΑ, δωρεάν διανομή φρούτων, τροφίμων, λαχανικών, επιδότηση voucher των παιδιών για βρεφονηπιακούς σταθμούς. Σαράντα πέντε χιλιάδες παιδιά που μπήκαν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι από τις οικογένειες που θα μπουν στο ΚΕΑ.

Τρίτον, διασύνδεση με την αγορά εργασίας. Το 10% των δικαιούχων ανέργων θα βρουν δουλειά με προγράμματα του ΟΑΕΔ και πιλοτικά προγράμματα του χαρτοφυλακίου απασχόληση.

Το ΚΕΑ ήταν υποχρέωση της χώρας από το 2012. Ο κ. Μητσοτάκης στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι θα το εφάρμοζε δύο χρόνια μετά την εκλογή του. Εμείς θα το ψηφίσουμε. Θα ψηφίσουμε την καθολική εφαρμογή του ΚΕΑ από τον Ιανουάριο του 2017 και ελπίζουμε η Νέα Δημοκρατία να συναινέσει.

Παράλληλα, όμως, θα αλλάξουμε το ιδρυματικό και επιδοματικό προνοιακό κράτος της χώρας μας με τις εξής μεταρρυθμίσεις μέσα στο 2017:

Πρώτον, ίδρυση ενιαίου φορέα πληρωμής και απόδοσης επιδομάτων που θα καλύπτει όλα τα επιδόματα που δίδονται από όλους τους φορείς της Κυβέρνησης με διαφάνεια και ενιαία οργάνωση, ώστε να πληρώνονται όλα τα επιδόματα σε τακτές ημερομηνίες, πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος. 

Δεύτερον, θα κάνουμε νόμο για την αναδοχή και την υιοθεσία, ώστε τα παιδιά να μην περιμένουν μήνες και χρόνια στα ιδρύματα.

Παράλληλα, ενισχύουμε την αποϊδρυματοποίηση με τα ΕΣΠΑ, αλλά και με άλλα προγράμματα, για να ανοίξουν ιδρύματα τα οποία έχουν πολύ σχολιαστεί στην ελληνική και διεθνή επικαιρότητα και να ενταχθούν, επιτέλους, οι ωφελούμενοί τους στην κοινωνία. 

Τρίτον, θεσμοθετούμε μέσα στο 2017, μετά από διαβούλευση και συνεννόηση –θέλουμε τη συνεννόηση όλων σε αυτό το θέμα- κοινούς κανόνες λειτουργίας, αξιολόγησης και ελέγχου όλων των ιδρυμάτων και επαναξιολόγησης νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και δημοσίου δικαίου που προσφέρουν υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας. 
Τέλος, τέταρτον, ιδρύουμε τον Εθνικό Μηχανισμό Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης, ο οποίος μπαίνει για συζήτηση τη Δευτέρα στη Βουλή, μέσω του οποίου η Ελλάδα θα αποκτήσει για πρώτη φορά ισχυρό εργαλείο πληροφόρησης, εποπτείας και αξιολόγησης σε τρία επίπεδα, σε επίπεδο κυβέρνησης, σε επίπεδο περιφέρειας και σε επίπεδο δήμων.

Ενιαία, online, καθημερινά αυτός ο Μηχανισμός θα δώσει και το ΚΕΑ και θα παρακολουθεί το ΚΕΑ. 

Το πιο σημαντικό, όμως, απ’ όσα σας είπα είναι ότι εμείς προωθούμε και προσπαθούμε να δώσουμε ξανά τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια σε όλους τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη. Αυτό θα το πετύχουμε με τα διακόσια πενήντα τέσσερα Kέντρα Kοινότητας, τα οποία θα λειτουργούν με επτακόσιους πενήντα νέους ανθρώπους που θα προσληφθούν με διαδικασίες ΑΣΕΠ και στα οποία θα υπάρχει η πλατφόρμα του Εθνικού Μηχανισμού, έτσι ώστε καθένας συμπολίτης μας να μπορεί με το ΑΦΜ και με το ΑΜΚΑ του να πηγαίνει εκεί και να ενημερώνεται καθημερινά για τα δικαιώματά του, για τα επιδόματα που πρέπει να πάρει, για τις δυνατότητες εργασίας που έχει, για
τις θέσεις που υπάρχουν στα ιδρύματα της περιοχής του, για τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά ή ελληνικά –εθνικά- προγράμματα.

Η πλατφόρμα θα βρίσκεται σε διακόσια πενήντα τέσσερα Κέντρα Κοινότητας. Είναι συνδεδεμένη –online- με δεκατρία περιφερειακά παρατηρητήρια και μέσα στο Υπουργείο. Κάθε μέρα, λοιπόν στη νέα Διεύθυνση που ιδρύουμε στο Υπουργείο θα βλέπουμε τι υπηρεσίες προσφέρουν τα διακόσια πενήντα τέσσερα Κέντρα Κοινότητας, κάθε μέρα, από τη Φλώρινα μέχρι το Μαλεβίζι.

Έτσι, λοιπόν, αποδεσμεύουμε –γιατί αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η αριστερή πολιτική για εμάς- τους Έλληνες από το προηγούμενο πελατειακό καθεστώς, το οποίο τους ανάγκαζε να απευθύνονται σε δημάρχους, πολιτευτές, κόμματα, Υπουργούς με τον πιο ευτελιστικό τρόπο, για να εξασφαλίσουν όσα δικαιούντο.

Λέτε συχνά ότι έχουμε αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις. Πράγματι, έχουμε αλλεργία σε όλες τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που ήταν μνημονιακές υποχρεώσεις «κοψιμάτων» που ονομάζατε «μεταρρυθμίσεις».
Αυτές, όμως, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που εμείς ξεκινάμε –και όχι εσείς, εσείς δεν μπορέσατε να κάνετε ποτέ, ούτε και θέλατε- θα αλλάξουν την κοινωνική προστασία στην Ελλάδα.
Αυτές τις αλλαγές αποτυπώνει ο Προϋπολογισμός και σας καλώ να τον ψηφίσετε.
Σας ευχαριστώ.

http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου