Σελίδες

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ Δύσκολο το στοίχημα

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ

Δύσκολο το στοίχημα

Δύσκολο το στοίχημα
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΔΗ
Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για την ελληνική οικονομία είναι η επιστροφή των καταθέσεων στα τραπεζικά γκισέ. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι εφόσον αυτό αρχίσει να συμβαίνει, τότε ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την άρση των capital controls. Παρά το γεγονός ότι τραπεζικοί κύκλοι εδώ και μήνες καλλιεργούν την άποψη ότι άρχισε η επιστροφή, εντούτοις με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και αν συμβαίνει είναι σε τόσο μικρό βαθμό που είναι ανάξιο ακόμη και σχολιασμού. Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες η αύξηση των καταθέσεων το 11μηνο είναι μόλις 1,4 δισ. Και για να μην ξεχνιόμαστε τα capital controls στην Ελλάδα έχουν ήδη «ζωή» ενάμιση χρόνο και το ημερήσιο όριο ανάληψης παραμένει στα 60 ευρώ.
Αποκρατικοποιήσεις
Ώρα μηδέν
Μπορεί χθες να ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης για την Κασσιόπη στην Κέρκυρα, εντούτοις είναι ηλίου φαεινότερον ότι το πρόγραμμα έχει βαλτώσει. Ειδικά μετά την αποχώρηση από το τιμόνι του ΤΑΙΠΕΔ του Στρ. Πιτσιόρλα, το Ταμείο λειτουργεί εν είδει ενός γραφειοκρατικού οργανισμού που απλά διεκπεραιώνει κάποιες διαδικασίες. Στην κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν. Θα περάσει όλο το έργο στο νέο υπέρ-Ταμείο, όποτε και αν αυτό λειτουργήσει ή θα συνεχίσει το ΤΑΙΠΕΔ το έργο ολοκληρώνοντας τα project που ήδη έχει αναλάβει. Η καθυστέρηση κανέναν δεν συμφέρει, δημιουργεί προβλήματα τα οποία στο μέλλον θα τα βρει μπροστά της.
Τι άλλο θα ακούσουμε...
«Μαργαριτάρια»
Την περίοδο της κρίσης και ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν ακούσει τα αυτιά μας και έχουν δει τα μάτια μας ουκ ολίγα. Το τελευταίο «μαργαριτάρι» ανήκει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο. Μας ενημέρωσε ότι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους θα έχουμε άκουσον άκουσον «δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές». Πρόκειται για ελληνική πατέντα. Ας αφήσουμε την ουσία, αφού αν ο κ. Τζανακόπουλος είχε φροντίσει να ρωτήσει κάποιον, θα του έχει πει ότι απλά.... «αυτά δεν γίνονται υπό τις παρούσες συνθήκες». Στον τύπο του πράγματος, ή βγαίνεις ή δεν βγαίνεις στις αγορές και άντε να το κάνεις μία φορά για να δεις πώς πάει το πράγμα, δεν μπορείς να το κάνεις συνέχεια. Οι αγορές δεν είναι παιχνίδι, εκτός αν θυμήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα νταούλια και τους ζουρνάδες του Αλ. Τσίπρα προεκλογικά.
Ηθικά και πρακτικά ζητήματα
Και ο τραγέλαφος συνεχίζεται...
Η «γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να είναι μόνο τίμια, αλλά και να φαίνεται τίμια». Αυτό ταιριάζει γάντι σε αυτόν τον τραγέλαφο που ζούμε χρόνια με την δημοσιοποίηση των πόθεν έσχες για τους «πατέρες» του έθνους. Δεν φτάνει που τα στοιχεία αποτελούν... αρχαία ελληνική ιστορία, αφού αναφέρονται σε... δύο χρόνια πριν, αλλά μένουν στο τι έχει ο κάθε βουλευτής και όχι στο πώς τα απέκτησε. Επειδή ζούμε στον δυτικό κόσμο, όπου το κέρδος είναι θεμιτό, αρκεί να είναι νόμιμο, θα πρέπει κάποια στιγμή το πόθεν να συνοδεύεται από μία έκθεση π.χ. ορκωτού λογιστή, η οποία και θα πιστοποιεί τον τρόπο απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα, τα οποία όμως είναι ηθικής φύσεως π.χ. γιατί κάποιος έχει τα χρήματά του στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα ή πώς γίνεται να βγάζεις 300.000 ευρώ σε ένα χρόνο και να μην αποταμιεύεις τίποτε.
Εξαιτίας του πετρελαίου
Ερχονται αυξήσεις
Η περίοδος των φθηνών καυσίμων κάπου εδώ ολοκληρώνεται. Από την μία η νέα φοροεπιδρομή της κυβέρνησης σε πετρέλαιο κίνησης, φυσικό αέριο και βενζίνη και από την άλλη η σαφής ανοδική τάση που έχει δημιουργηθεί διεθνώς στην τιμή του «μαύρου χρυσού». Δυστυχώς η κατάσταση αυτή δυσκολεύει τις επιχειρήσεις, ακόμη και αυτές που θέλουν και μπορούν να απορροφήσουν ένα μέρος ή το σύνολο των αυξήσεων και να μην το μεταφέρουν στην κατανάλωση. Προφανώς η περίοδος του αποπληθωρισμού παύει να υφίσταται στην πραγματική οικονομία, ενώ τους επόμενους μήνες θα το δούμε και στα στοιχεία της Στατιστικής. Η επιβάρυνση του κόστους παραγωγής σε μία περίοδο που καταβάλλεται σοβαρή προσπάθεια επιστροφής στην ανάπτυξη, μόνο καλές υπηρεσίες δεν προσφέρει στην επίτευξη του στόχου. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι οι όποιες αυξήσεις θα είναι λελογισμένες.
Εξοντωτικές αυξήσεις εισφορών
Ασφαλιστικό crash test
Από τη Δευτέρα ξεκινά το «πανηγύρι» με το νέο σύστημα εισφορών. Τι ακριβώς θα γίνει στην πράξη, ουδείς το γνωρίζει. Πάντως φαντάζει ολίγον δύσκολο η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων να πάει με το σταυρό στο χέρι και να πληρώσει τις εξοντωτικές αυτές εισφορές που προβλέπονται στον Νόμο Κατρούγκαλου. Οι ειδικοί έχουν εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η εφαρμογή του Νόμου θα επιφέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, αλλά ουδείς ασχολήθηκε. Η κυβέρνηση επιμένει ότι με το νέο σύστημα δίνεται λύση στο χρόνιο πρόβλημα του ασφαλιστικού. Μένει να δούμε τους επόμενους μήνες ποιος έχει δίκαιο. Το μόνο σίγουρο είναι πως το θέμα θα μας απασχολεί συχνά μέσα στο επόμενο έτος.
Σπεύδε βραδέως
Το κόστος της καθυστέρησης

Από Αύγουστο χειμώνας και από Μάρτη καλοκαίρι, λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Και ταιριάζει γάντι στην πορεία της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μάς διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους, ότι το θέμα θα έχει κλείσει το αργότερο έως το τέλος του περασμένου Νοεμβρίου. Τώρα με τα υπάρχοντα δεδομένα, το καλύτερο δυνατό σενάριο, είναι να κλείσει στο τέλος του επόμενου μήνα. Με λίγα λόγια δύο μήνες καθυστέρηση. Αν όμως κάτι «στραβώσει», πράγμα καθόλου απίθανο, πάμε για... Πάσχα (πέφτει και νωρίς φέτος). Δυστυχώς, το κόστος των καθυστερήσεων το πληρώνει η πραγματική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου