Σελίδες

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Ρέγκλινγκ: «Η αναστροφή των μεταρρυθμίσεων το 2015 κόστισε πολλά δισ.»

Ρέγκλινγκ: «Η αναστροφή των μεταρρυθμίσεων το 2015 κόστισε πολλά δισ.»

Η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές και το 2014 «πριν από την ατυχή αναστροφή των μεταρρυθμίσεων στην αρχή του 2015, η οποία καθυστέρησε την ανάκαμψη της χώρας»
regklingk-i-anastrofi-twn-metarruthmisewn-to-2015-kostise-polla-dis
 
Στην αναγκαιότητα η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και στα συμφωνηθέντα του προγράμματος στάθηκε για δεύτερη συνεχή ημέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Και αυτή τη φορά, από το βήμα του συνεδρίου του Economist συνέδεσε την τήρηση του προγράμματος με την προοπτική εξόδου της Ελλάδας στις αγορές «ή αργότερα μέσα στο 2017 ή εντός του 2018». Ο ίδιος άφησε σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης αναφέροντας ότι η Ελλάδα είχε βγει στις αγορές και το 2014 «πριν από την ατυχή αναστροφή των μεταρρυθμίσεων στην αρχή του 2015, η οποία καθυστέρησε την ανάκαμψη της χώρας για αρκετά χρόνια και κόστισε πολλά δισεκατομμύρια».
 Για την β' αξιολόγηση, ο επικεφαλής του ESM δήλωσε ότι παρότι και αυτή ολοκληρώθηκε «πολύ μετά από το προγραμματισμένο», αξίζουν συγχαρητήρια «στους Έλληνες πολίτες και στις ελληνικές αρχές» για αυτά που πέτυχαν. 
Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Εάν η δουλειά συνεχιστεί, είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα επιστρέψει στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος, είτε εντός του 2017 είτε εντός του 2018». Αναφερόμενος στην εκταμίευση της δόσης, ο επικεςφαλής του ESM υποστήριξε ότι η καταβολή θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι από τα συνολικά 8,5 δις. ευρώ, η Ελλάδα θα λάβει τώρα 6,9 δις. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους (τα οποία θα δοθούν στο σύνολό τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στον Ιούλιο) και 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Αν αυτά τα 800 εκατ. ευρώ διατεθούν και αν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα του καλοκαιριού η χώρα θα αντλήσει 800 εκατ. ευρώ επιπλέον το φθινόπωρο επίσης για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Με βάση τα όσα υποστήριξε ο κ. Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει το επόμενο success story του ESM. Πρόσθεσε όμως ότι «Χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά στη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της αγοράς προϊόντων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου