Σελίδες

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Γρίφοι και αμηχανία Τσακαλώτου για έξοδο στις αγορές

Γρίφοι και αμηχανία Τσακαλώτου για έξοδο στις αγορές

Αν βγήκε ένα συμπέρασμα από τις ομιλίες των εκπροσώπων των θεσμών κατά το συνέδριο του Economist είναι ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
grifoi-kai-amixania-tsakalwtou-gia-eksodo-stis-agores
 
Αν βγήκε ένα συμπέρασμα από τις επίσημες ομιλίες των εκπροσώπων των θεσμών κατά το διήμερο συνέδριο του Economist είναι ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης για τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς εξακολουθεί να κυριαρχεί. Οι προτροπές τόσο χθες όσο και σήμερα –και μάλιστα δια στόματος Κλάους Ρέγκλινγκ- να μην επαναληφθούν τα λάθη του 2015 που κόστισαν δισεκατομμύρια στην Ελλάδα αυτή ακριβώς την έλλειψη εμπιστοσύνης δείχνουν. Το ίδιο μήνυμα προκύπτει και από τις συνεχείς και μονότονες παροτρύνσεις για πιστή τήρηση των συμφωνηθέντων, προώθηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων με το επιχείρημα ότι «οι αγορές παρακολουθούν». Όσο για τη στάση της ελληνικής πλευράς; Για δεύτερη συνεχή ημέρα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για τις απώλειες των βασικών στόχων. Χθες ήταν ο Γιώργος Χουλιαράκης ο οποίος τόνισε ότι «όλοι γνώριζαν εξ’ αρχής ότι δεν θα υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος» δικαιολογώντας έτσι την πρώτη απώλεια της ελληνικής πλευράς δηλαδή τη μετάθεση για το 2018 των όποιων αποφάσεων για το χρέος βάσει των γερμανικών απαιτήσεων. Σήμερα, ήταν η σειρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου να υποστηρίξει από το βήμα του συνεδρίου του Economist ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει σχεδόν συμβολικό χαρακτήρα και ότι «η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές και χωρίς αυτό».
Στην αναγκαιότητα η Ελλάδα να παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις και στα συμφωνηθέντα του προγράμματος στάθηκε για δεύτερη συνεχή ημέρα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Και αυτή τη φορά, από το βήμα του συνεδρίου του Economist συνέδεσε την τήρηση του προγράμματος με την προοπτική εξόδου της Ελλάδας στις αγορές «ή αργότερα μέσα στο 2017 ή εντός του 2018». Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Εάν η δουλειά συνεχιστεί, είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα επιστρέψει στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος, είτε εντός του 2017 είτε εντός του 2018». Αναφερόμενος στην εκταμίευση της δόσης, ο επικεςφαλής του ESM υποστήριξε ότι η καταβολή θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι από τα συνολικά 8,5 δις. ευρώ, η Ελλάδα θα λάβει τώρα 6,9 δις. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους (τα οποία θα δοθούν στο σύνολό τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσα στον Ιούλιο) και 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Αν αυτά τα 800 εκατ. ευρώ διατεθούν και αν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα του καλοκαιριού η χώρα θα αντλήσει 800 εκατ. ευρώ επιπλέον το φθινόπωρο επίσης για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.
Με βάση τα όσα υποστήριξε ο κ. Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει το επόμενο success story του ESM. Πρόσθεσε όμως ότι «Χρειαζόμαστε περισσότερη δουλειά στη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της αγοράς προϊόντων»
Τσακαλώτος κατά ΔΝΤ
Για μια ακόμη φορά ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στράφηκε κατά του ΔΝΤ. Αυτή τη φορά χρησιμοποίησε τη λέξη «παράδοξο» για να σχολιάσει το γεγονός ότι το Ταμείο από τη μία επιβάλλει τις μεταρρυθμίσεις της επιλογής του και από την άλλη περιορίζει τον πήχη της μελλοντικής ανάπτυξης μόλις στο 1%. Κατά την ομιλία του ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε αρκετές φορές στην προοπτική εξόδου στις αγορές, απέφυγε όμως να είναι σαφής όσον αφορά στον χρόνο. «Δεν θέλουμε να πάμε υπερβολικά γρήγορα αλλά θέλουμε οι αγορές να ξέρουν ότι έχουμε στρατηγική που θα οδηγήσει σε 3-4 εξόδους» ήταν η συγκεκριμένη αναφορά του με την οποία βέβαια έμειναν όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ήθελε να κάνει μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές μέσα στον Ιούλιο προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει ομόλογο που λήγει μέσα στον Ιούλιο συνολικού ύψους 2,1 δις. ευρώ το οποίο εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2014 (σ.σ ήταν η τελευταία έξοδος της Ελλάδας στις αγορές πριν τις πολιτικές εξελίξεις με την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας). Επίσης, η ελληνική πλευρά θα ήθελε και μια δεύτερη έξοδο το φθινόπωρο για να αναχρηματοδοτήσει 5ετές ομόλογο το οποίο εκδόθηκε το 2014. Μπορεί αυτό να λήγει το 2019 αλλά ο ΟΔΔΗΧ θέλει την αντικατάστασή του καθώς δεν μπορεί ένα ομόλογο που έχει λήξη μικρότερη των δύο ετών να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Το αν τελικώς θα γίνουν αυτές οι δοκιμαστικές έξοδοι θα φανεί. Πάντως, οι δημόσιες αναφορές Ρεγκλινγκ και Κοστέλο μετέθεταν τις συγκεκριμένες δράσεις στην καλύτερη περίπτωση για το τέλος του 2017. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου