Σελίδες

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Το υπ. Εργασίας ξανασχεδιάζει τον... ξενοδοχειακό χάρτη της Αθήνας

Το υπ. Εργασίας ξανασχεδιάζει τον... ξενοδοχειακό χάρτη της Αθήνας

Τρεις πλειοδοτικοί διαγωνισμοί «τρέχουν» για την αξιοποίηση εμβληματικών ξενοδοχείων. Ποια ακίνητα βγαίνουν σε διαγωνισμό. Ποιοι ενδιαφέρονται. Στον Πειραιά μεταφέρεται η επόμενη φάση του προγράμματος αξιοποίησης.

Το υπ. Εργασίας ξανασχεδιάζει τον... ξενοδοχειακό χάρτη της Αθήνας

Με τη διενέργεια των πρώτων τριών πλειοδοτικών διαγωνισμών για τη μακροχρόνια μίσθωση αντίστοιχων εμβληματικών κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας, προχωρά το υπουργείο Εργασίας στην επόμενη φάση του  προγράμματος για την αξιοποίηση των ακινήτων του ΕΦΚΑ και των υπόλοιπων ταμείων και οργανισμών της αρμοδιότητάς του, συνολικής αξίας 1,4 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, την περασμένη Παρασκευή προκηρύχθηκε δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός  για την εκμίσθωση του ιστορικού ξενοδοχείου Ambassadeur στην οδό Σωκράτους 65-67, ως ξενοδοχείο 4 αστέρων. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά προκήρυξη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάκτηση των ακινήτων του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας - Αξιοποίηση με όρους κοινωνικής ανταπόδοσης». Έρχεται σε συνέχεια των προσφάτως ανακοινωθέντων δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών για τα Esperia Palace και το ιστορικό κτίριο στην οδό Ζαλοκώστα 7-9, από τον ΕΦΚΑ, ως ξενοδοχεία 5 αστέρων. Το πρώην Ambassadeur ανήκει στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), είναι κενό από το 2000, ενώ στο παρελθόν έχει στεγαστεί το Παλαιό Εφετείο Αθηνών. 
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια των τριών ξενοδοχείων, αναμένεται εντός του Οκτωβρίου να υπάρξει άλλος ένας κύκλος διαγωνιστικών διαδικασιών για περίπου 15 ακίνητα, στο πλαίσιο της Β' φάσης του προγράμματος, το οποίο μέσα σε ένα χρόνο δράσης έχει ενεργοποιήσει 70 κενά ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται πρόσκληση και για την αξιοποίηση περίπου 30 πολυώροφων νεοκλασικών κτιρίων στην καρδιά τουΠειραιά, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται το Μέγαρο του ΝΑΤ, το Μέγαρο της Ακτής Μιαούλη, αλλά και η έπαυλη Αξελού στην Καστέλα.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι ίδια με αυτήν που προέβλεπε το σχέδιο για την Αθήνα. Αρχικά φάκελο θα μπορούν να υποβάλουν όλοι οι δημόσιοι φορείς, υπηρεσίες του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ. του ευρύτερου δημόσιου τομέα, Ο.Τ.Α., Α.Ε.Ι. κ.λπ., καθώς και λοιπά νομικά πρόσωπα κοινωφελούς ή ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει αντίστοιχη πρόσκληση ενδιαφέροντος για την υποβολή φακέλων από ιδιώτες. Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι από το υπουργείο Εργασίας, η συμμετοχή στην πρόσκληση ενδιαφέροντος δεν έχει  δεσμευτικό χαρακτήρα.
Οι φάκελοι που θα υποβληθούν, θα αξιολογηθούν και στη συνέχεια θα διενεργηθούν πλειοδοτικοί διαγωνισμοί, στους οποίους θα μπορούν να υποβάλουν συμμετοχή ακόμη και όσοι δεν έχουν εκδηλώσει νωρίτερα ενδιαφέρον. Εκτιμάται ότι τα ακίνητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση υπηρεσιών μεγάλων εταιριών, κυρίως στον κλάδο της ναυτιλίας, για εμπορική εκμετάλλευση τα ισόγεια, καθώς και στοχευμένες χρήσεις κατοικίας και τουρισμού. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η δημιουργία  διαμερισμάτων με στόχο την μίσθωσή τους μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τύπου AirBnB.

Τα ακίνητα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας

Ήδη οι πάνω από 120 κλειστοί φάκελοι που κατατέθηκαν από μεγάλα επενδυτικά funds και επιχειρηματικά σχήματα που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τον ξενοδοχειακό κλάδο, αφορούν 50 ακίνητα ιδιοκτησίας του υπουργείου Εργασίας, του ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ, που «ρίχνονται στην αγορά» προς εκμίσθωση, βρίσκονται εντός των ορίων του δήμου Αθηναίων και εντάσσονται στο πιλοτικό πρόγραμμα για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.
Στη λίστα με τα υπό αξιοποίηση ακίνητα συγκαταλέγονται «φιλέτα» με υψηλή αντικειμενική και εμπορική αξία, ενώ κάποια από αυτά αποτελούν εμβληματικά κτίρια, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για σημαντικά οφέλη για τον ΕΦΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ και τον ΟΑΕΔ, που είναι οι βασικοί ιδιοκτήτες. Τις ελπίδες αυτές αυξάνει και το γεγονός ότι ξενοδόχοι, έμποροι και γνωστοί επιχειρηματίες έχουν σύμφωνα με πληροφορίες εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, παράλληλα με ξένα funds και διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες.
Βέβαια, κάποια από τα κτίρια αποτελούν πλέον φαντάσματα του παρελθόντος τους, καθώς η πολυετής κρίση παράλληλα με την έλλειψη σχεδιασμού όλα τα προηγούμενα χρόνια, δυσκόλεψαν την αξιοποίησή τους και εμπόδιζαν τις εργασίες συντήρησης, με αποτέλεσμα να ρημάζουν.
Μεταξύ των 50 πρώτων στη λίστα -καθώς αναμένεται να συνεχιστεί το πρόγραμμα και για τα συνολικά 1.126 ακίνητα που έχουν στη διάθεσή τους τα ταμεία και οι εποπτευόμενοι φορείς του υπουργείου Εργασίας-, είναι το 4ώροφο  κτίριο στην οδό Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη, ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας, σχεδιασμένο από τον Τσίλερ, με επιφάνεια 7.935 τ.μ.
Υπάρχει ένα διατηρητέο κτίριο στην οδό Κατακουζηνού 3.246 τ.μ., ένα από τα παλαιότερα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας στην οδό Φειδίου 3, το πρώην Ελληνικό Ωδείο και οικεία του πρώτου Αυστριακού πρέσβη, το οποίο κατασκευάστηκε το 1936, ένα 4ώροφο κτίριο με 2 ημιυπόγεια καταστήματα στην οδό Ζαλοκώστα 7-9, έργο του Ανδριανού Λαζαρίμου από την περίοδο του μεσοπολέμου, αλλά και ένα κτίριο γραφείο με 5 ισόγεια καταστήματα εντός της εσωτερικής στοάς, στην οδό Μενάνδρου.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, το απόθεμα των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων ανέρχεται συνολικά στα 1.126 ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων 49% είναι κενά. Από αυτά, τα 650 είναι στην Αττική και τα 256 στο κέντρο της Αθήνας, έκτασης 1.160.000 τ.μ.
Η ερήμωση  των κτιρίων εκτιμάται ότι προκάλεσε, σύμφωνα με τα δεδομένα της περιόδου 2010-2016, απώλειες στην αξία γης περίπου 420 εκατ. ευρώ και αντίστοιχες απώλειες 16.000 θέσεων εργασίας. Πλέον, στόχος του υπουργείου είναι η αναστροφή του αρνητικού κλίματος, η ανάκτηση των απωλεσθέντων εσόδων και αξιών αλλά και η δημιουργία θετικής επίδρασης στην ευρύτερη αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου