Σελίδες

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Με φόντο τις συντάξεις βλέπει Λαγκάρντ-Τόμσεν ο Τσακαλώτος

Με φόντο τις συντάξεις βλέπει Λαγκάρντ-Τόμσεν ο Τσακαλώτος

Το ισχυρό δίδυμο του Ταμείου συναντά ο υπουργός Οικονομικών, στο περιθώριο της Συνόδου στο Μπαλί. Αναμένεται να τεθεί το θέμα της διάσωσης των συντάξεων. Δευτέρα το προσχέδιο του προϋπολογισμού στην Κομισιόν.
Με φόντο τις συντάξεις βλέπει Λαγκάρντ-Τόμσεν ο Τσακαλώτος

Με το ισχυρό δίδυμο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την Κριστίν Λαγκάρντκαι τον Πολ Τόμσεν θα έχει συνάντηση αύριο στο Μπαλί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, η οποία διεξάγεται σε μια περίοδο έντονης αναταραχής στις διεθνείς αγορές, επαναφέροντας στο προσκήνιο το θέμα των μεταρρυθμίσεων. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η επιδίωξη της κυβέρνησης για ακύρωση των προνομοθετημένων μειώσεων στις συντάξεις από το 2019, θέμα για το οποίο το ΔΝΤ δεν έχει μεταβάλει τη θέση του, επιμένοντας στον διαρθρωτικό χαρακτήρα των περικοπών, συνδέοντας μάλιστα τις αλλαγές στο ασφαλιστικό με τη γήρανση του πληθυσμού.
Η κυβέρνηση δεν χρειάζεται την «άδεια» του ΔΝΤ προκειμένου να προχωρήσει στην ακύρωση του μέτρου. Είναι όμως ξεκάθαρο ότι οι δηλώσεις του Ταμείου σχετικά με την αναγκαιότητα των περικοπών θα έχουν επίπτωση στις αγορές,από τις οποίες πρακτικά η Ελλάδα είναι αποκομμένη εξαιτίας της παραμονής των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων (πάνω από 4,5% το δεκαετές) σε απαγορευτικά για νέα έξοδο επίπεδα.
Την επόμενη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να υποβάλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 στην Κομισιόν, με ένα σενάριο. Στο προσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, το βασικό σενάριο με περικοπές των συντάξεων και εφαρμογή των αντιμέτρων οδηγεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,14% του ΑΕΠ το 2019, ενώ χωρίς τις περικοπές και με παράλληλη εφαρμογή ενός επεκτατικού πακέτου της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ (μείωση ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικών εισφορών και φόρων για τις επιχειρήσεις), το πλεόνασμα προσδιορίζεται σε 3,56% του ΑΕΠ οριακά πάνω από τον στόχο για 3,5%.
Στο μέτωπο των προβλέψεων, το ΔΝΤ έχει εκτιμήσει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,4% το 2019 (2,5% εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών) ενώ για τα πλεονάσματα εκτιμά πως θα διαμορφωθούν σε 3,5% του ΑΕΠ ετησίως από φέτος έως και το 2022, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποια μέτρα ενσωματώνονται σε αυτές τις προβλέψεις.
Αύριο το ελληνικό ζήτημα δεν αποκλείεται να τεθεί σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν.

Λαγκάρντ: Κάναμε λάθος στην Ελλάδα

«Πάντα στην Ελλάδα τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα σε σχέση με άλλες χώρες με τις οποίες είχαμε πρόγραμμα όπως η Ιρλανδία, η Λετονία και η Πορτογαλία. Αλλά ναι. Έγιναν λάθη. Ειδικά στο αρχικό πρόγραμμα. Εμείς παραδεχθήκαμε πως υπήρχαν λανθασμένοι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές. Το είπε ο τότε επικεφαλής οικονομολόγος μας Ολιβιέ Μπλανσάρ», σημείωσε σχετικά.
«Ήταν πολύ πιο δύσκολο από της Ιρλανδίας, της Λετονίας, της Πορτογαλίας ή του προγράμματος ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας. Στις υπόλοιπες χώρες η ιδιοκτησία των προγραμμάτων αφορούσε την Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση τους» τόνισε κ. Λαγκάρντ, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε ιδιοκτησία του προγράμματος εσωτερικά, αλλά αυτό προερχόταν από έξω. «Στην Ελλάδα πάντα κάποιος άλλος έπρεπε να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου