Ψηφίστηκαν απόψε από την Ολομέλεια της Βουλής, οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με τα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν την Αττική τον περασμένο Ιούλιο.
Διαβάστε επίσης
«Τα μέτρα αυτά ήταν επιβεβλημένα και ήταν αυτονόητη η αντίδραση της πολιτείας απέναντι σε μια ανείπωτη τραγωδία, μια καταστροφή που πήρε μαζί της ανθρώπους και κόπους μιας ζωή», ανέφερε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.
«Από την πρώτη στιγμή, όπως είπαμε, τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Από τη δική μας πλευρά, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής, για να μπορέσουν οι άνθρωποι που επλήγησαν να βοηθηθούν στον αγώνα τους, για να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους», προσέθεσε.
Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικώνβρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους πληγέντες και τις δύο ΔΟΥ, και πως είναι «ανοιχτό» στα αιτήματα των πυρόπληκτων «και αν απαιτηθεί θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν ανεπαρκή τα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων της φονικής πυρκαγιάς του Ιουλίου και ανεπαρκή τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των ΠΝΠ για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου παρουσίασε στοιχεία για την οικονομική ενίσχυσή τους. Όπως ειδικότερα ανέφερε:
- Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 3.265 αιτήσεις. 1.739 αιτήσεις έχουν απορριφθεί και σε 613 εκκρεμούν κάποια διορθωτικά στοιχεία των δικαιούχων. Έχει χορηγηθεί συνολικά το ποσό των 15.269.135,84 ευρώ σε 3.091 πληγέντες-φυσικά πρόσωπα.
- Έχουν υποβληθεί 156 αιτήσεις για πληγείσες επιχειρήσεις και έχει χορηγηθεί το ποσό των 607.300 ευρώ σε 85 πληγείσες επιχειρήσεις. Επίσης, έχει γίνει έκδοση πιστοποιητικών κατεδάφισης που ενέχουν και την άδεια κατεδάφισης, για τη διευκόλυνση των πολιτών. Έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα αυτοψίας επικινδύνων, ετοιμόρροπων κτιρίων. Για την Ανατολική Αττική τα κτίρια είναι 336 και για τη Δυτική Αττική τα κτίρια είναι 108.
- Έχει εκδοθεί η απόφαση για την οριοθέτηση της περιοχής, προκειμένου να βγουν οι αποζημιώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών.
Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης επέμειναν ότι τα μέτρα είναι ανεπαρκή.
«Υπάρχει έντονη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής γιατί δεν έχουν προχωρήσει τα αντιπλημμυρικά έργα. Είναι ένα ζήτημα πάρα πολύ σοβαρό, το οποίο αποδεικνύει από τη μια μεριά την ολιγωρία της Κυβέρνησης, αλλά κυρίως την εγκατάλειψη από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία έχει τη βασική ευθύνη για όλα αυτά τα έργα τα οποία δεν έγιναν και είχαμε το τραγικό περσινό αποτέλεσμα τέτοια ημερομηνία», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου και τόνισε ότι η καταστροφή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί σύμφωνα με το πόρισμα του καθηγητή Κ. Συνολάκη.
«Δεν είναι δυνατόν να καίγονται εκατό άνθρωποι, να φταίνε οι προηγούμενοι και εσείς να μην έχετε καμία ευθύνη. Λίγη συστολή, λίγη ντροπή, λίγο σεβασμός στα θύματα!», απευθύνθηκε στην κυβέρνηση ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.
Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ ανέφερε ότι ενώ η ΠΝΠ μιλούσε για βοήθεια των 5.000 ευρώ και των 8.000 ευρώ στις οικογένειες και στις επιχειρήσεις αντίστοιχα, στην Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε έξι μέρες μετά, στις 30 Ιουλίου, περιορίστηκε το όριο της παροχής της οικονομικής ενίσχυσης υπό την προϋπόθεση να έχει διενεργηθεί ο δευτεροβάθμιος έλεγχος.
«Μαθαίνουμε ότι λόγω αυτού του περιορισμού, είτε καθυστέρησαν πάρα πολύ να πάρουν την οικονομική ενίσχυση που την είχαν ανάγκη είτε δεν την έχουν πάρει μέχρι σήμερα», είπε ο βουλευτής της ΔΗΣΥ.
Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα. «Οι πληγές είναι ακόμα ανοιχτές. Οι κάτοικοι προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Συνεπώς, είναι λογικό να απαιτούν άμεση αποζημίωση στο 100% της συνολικής ζημιάς», ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ και ζήτησε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις στους τομείς δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.
Είπε ακόμη ότι «πολλά από αυτά που υπήρχαν στην ΠΝΠ ή από άλλες δεσμεύσεις της Κυβέρνησης είτε δεν εφαρμόστηκαν είτε καθυστερούν είτε εφαρμόζονται με αποκλεισμούς και εξαιρέσεις».
«Η διαχείριση της κρίσεως που ανέκυψε από τις φονικές πυρκαγιές του Ιουλίου πρέπει να βρίσκει το σύνολο του Σώματος της Βουλής ενωμένο, ταγμένο στην υπηρεσία των συμπολιτών μας που βρέθηκαν αίφνης σε δεινή θέση», ανέφερε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης και πρόσθεσε ότι ύψιστη προτεραιότητα είναι να σταθούν ξανά στα πόδια τους οι πυρόπληκτοι και αυτό προσπαθεί η κυβέρνηση με τα μέτρα της ΠΝΠ.
«Θα πρέπει να προβλέψουμε και θα πρέπει τάχιστα να πάρουμε μέτρα έτσι ώστε να μην ξαναβρεθούμε μπροστά σε τέτοιες ανείπωτες τραγωδίες και καταστροφές στο μέλλον», ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης.
«Επιβάλλεται η τάχιστη ολοκλήρωση της εκπόνησης και η άμεση εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου χωρικών παρεμβάσεων, προκειμένου να μην έχουμε επανάληψη και των προϋποθέσεων που οδήγησαν ή διεύρυναν και ενέτειναν το τραγικό αποτέλεσμα των καταστροφών αυτών», τόνισε. Αναφέρθηκε επίσης στις μαρτυρίες των πληγέντων ότι πολλά από τα μέτρα αρωγής τους έχουν μείνει στα χαρτιά.
Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρης Καβαδέλλας κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι, κατά τη συζήτηση των ΠΝΠ στην κοινοβουλευτική επιτροπή, απέρριψε αίτημα να κληθούν σε ακρόαση πυρόπληκτοι και νησιώτες.
«Δεν θέλετε να ακουστεί ότι τους έχετε αφήσει, όπως και άλλους και φυσικά τους νησιώτες, στη μοίρα τους, οι οποίοι σαν ακρίτες παραμένουν και επιμένουν στις κατεστραμμένες περιοχές τους και δεν σας κάνουν τη χάρη να σηκωθούν να φύγουν, να κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα, αυτή την αριστερή ιδεοληψία σας, να κουβαλήσετε όλη την Ασία και την Αφρική εδώ ως επενδυτές λιαζόμενους», είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων.
Αποκατάσταση κτηρίων
Με τροπολογία που ψηφίστηκε απόψε από τη Βουλή, επισπεύδεται η διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων που είναι απαραίτητες από τις Διευθύνσεις Δασών ώστε να προχωρήσει η αποκατάσταση κτηρίων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περασμένου Ιουλίου.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, είπε ότι η διάταξη εξυπηρετεί την άμεση έκδοση οικοδομικών αδειών για ανακατασκευή είτε μεσαίας κλίμακας επισκευή των κτισμάτων για τις περιοχές της πυρκαγιάς στις 23 και 24 Ιουλίου 2018.
Εξήγησε ότι η τροπολογία αφορά τις εκτός σχεδίου περιοχές και πρακτικά δίνει τη δυνατότητα άμεσης έκδοσης βεβαίωσης της δασικής υπηρεσίας που σε άλλες περιπτώσεις θα έπρεπε να περιμένει την κύρωση του δασικού χάρτη ή την πράξη χαρακτηρισμού.
«Ο πολίτης έχει τη δυνατότητα για τις περιοχές εκτός δασικής νομοθεσίας να πάρει άμεσα τη βεβαίωση με fast track διαδικασία απευθείας από τις πληροφορίες του αναρτημένου δασικού χάρτη και δεν είναι ανάγκη να περιμένει την κύρωση των δασικών χαρτών», είπε επίσης ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Όσοι είχαν οικοδομική άδεια και όσοι βρίσκονται σε περιοχές εκτός δασικής νομοθεσίας, με βάση την πληροφορία του δασικού χάρτη, παίρνουν άμεσα δασική βεβαίωση για να προχωρήσει το έργο της ανακατασκευής, της επισκευής ή της αναδόμησης μιας πυρόπληκτης κατοικίας», πρόσθεσε.
«Αυτό γλυτώνει τους πολίτες το λιγότερο πέντε μήνες από τις διαδικασίες που σε άλλες περιπτώσεις θα απαιτούνταν για την περιοχή. Τους γλυτώνει και από τον χρόνο που χρειάζεται για την ανάρτηση του δασικού χάρτη, διότι θα έπρεπε είτε να περιμένει την κύρωση του δασικού χάρτη που τώρα είναι αναρτημένος είτε την πράξη χαρακτηρισμού από την Υπηρεσία. Βέβαια, αυτό αφορά την αποκατάσταση των κτιρίων που υπάρχουν διοικητικά έγγραφα χαρακτηρισμού, όπως πρωτόκολλα αυτοψίας, δελτία επανελέγχου, έκθεση αυτοψίας της τριμελούς επιτροπής», είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
ΦΠΑ στα νησιά
Κριτική άσκησαν όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης και με αφορμή την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα 5 νησιά που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από την προσφυγική κρίση.
«Αποτέλεσε διαπραγματευτική επιτυχία της Κυβέρνησής μας το ότι καταφέραμε να άρουμε ένα βάρος που είχε επιβληθεί στα νησιά εκείνα που έχουν πληγεί περισσότερο από την προσφυγική κρίση. Αποτέλεσε ένα μέτρο που στήριξε τους νησιώτες το περασμένο καλοκαίρι, στήριξε τον τουρισμό, την οικονομική και κοινωνική ζωή», ανέφερε για την παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου και πρόσθεσε ότι «με αυτή την έννοια αποτέλεσε εθνική επιτυχία».
«Κυρώνουμε την πράξη που αφορά την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά αυτά. Τα πέντε νησιά αυτά είναι η Μυτιλήνη, η Χίος, η Σάμος, η Λέρος και η Κως. Η παράταση αυτή έγινε για να ενισχυθούν οι τοπικές οικονομίες και οι κάτοικοι των νησιών αυτών που φέρουν το μεγάλο βάρος της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης της ελληνικής Κυβέρνησης με τους θεσμούς», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.
«Ήταν πάντοτε αίτημα των δανειστών να αυξηθεί ο ΦΠΑ και να πάει στα κανονικά επίπεδα και σε αυτά τα νησιά, αλλά ήταν «κόκκινη γραμμή» από την κυβέρνηση του Αντώνη του Σαμαρά. Αυτό, λοιπόν, δεν είχε γίνει πράξη και δεν υπήρχε στο email Χαρδούβελη, όπως κακώς είπατε, όπως λάθος πληροφορηθήκατε. Δύο φορές το αρνηθήκαμε αυτό, βάλαμε βέτο και δεν προχώρησε η διαδικασία αυτή. Το κάνατε εσείς», είπε ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου και κάλεσε την κυβέρνηση να δεχθεί την τροπολογία της ΝΔ για παράταση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά έως το τέλος του 2019.
Αναφερόμενη στην ΠΝΠ για την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου μέχρι τον Δεκέμβριο, η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου υπογράμμισε ότι είναι απαράδεκτο να εμφανίζεται ως οικονομικό αντιστάθμισμα για το προσφυγικό και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "ταυτίζεται με την αποδοχή των επικίνδυνων αντιδραστικών επιλογών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμο χώρο διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών καταπατώντας τα δικαιώματά τους".
«Ο μειωμένος συντελεστής σε όλα τα νησιά ήταν δίκαιο αίτημα και όταν επιτεύχθηκε, δεν υπήρχε προσφυγικό. Είναι μέτρο μείωσης των συνεπειών του μεγάλου μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών παραγόντων που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών. Σήμερα στα νησιά που έχει καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής η ακρίβεια έχει φουντώσει συγκριτικά ακόμα και με αυτή της ηπειρωτικής Ελλάδας, πάνω από 15% με 20%», υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ καλώντας την κυβέρνηση να δεχθεί την τροπολογία του ΚΚΕ για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα νησιά.
«Όταν μιλάμε για ΦΠΑ, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για το πώς νομοθετήσατε εσείς, πώς νομοθετούμε εμείς», ανέφερε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης και παρατήρησε πως οι προηγούμενοι κυβερνώντες είναι εκείνοι που έφτασαν το ΦΠΑ στο 23% και το ανεβοκατέβαζαν σαν ασανσέρ.
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να αποδεχτούμε ότι ένα πρόσκαιρο μέτρο, όπως αυτό, προφανώς ανακουφίζει σχετικά τα νησιά αυτά που δέχονται μεγάλες επιβαρύνσεις, προφανώς όμως δεν λύνει το ζήτημα», είπε ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και υπογράμμισε ότι απαιτείται ολοκληρωμένη πολιτική για τα νησιά με συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να άρουν τις ανισότητες σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου