"Ψίχουλα" οι εξαγγελίες για ελαφρύνσεις στα ακίνητα
Του Σπύρου Δημητρέλη
Δώρον άδωρον είναι για την κτηματαγορά οι ελαφρύνσεις για την ακίνητη περιουσία που έχει εξαγγείλει και προωθεί η κυβέρνηση. Και αυτό διότι ενώ μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ κατά μερικές δεκάδες ευρώ, δεν δίνονται ουσιαστικά κίνητρα για αναθέρμανση των επενδύσεων στα ακίνητα που θα μπορούσαν να αναθερμάνουν συνολικά την οικονομία και να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Την αναγκαιότητα ουσιαστικών παρεμβάσεων ελάφρυνσης της φορολογίας στα ακίνητα επισημαίνει με ειδική μελέτη του το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Σύμφωνα με τη μελέτη που φέρει τον τίτλο "Η φορολογία ακινήτων και το μέλλον των Κατασκευών στην Ελλάδα", μόνο από δυο παρεμβάσεις ελάφρυνσης θα μπορούσαν να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα προτείνεται η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ ο οποίος επιβάλλεται σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, δηλαδή ουσιαστικά στη μεσαία τάξη των ιδιοκτητών ακινήτων. Από την κατάργηση, σύμφωνα με τη μελέτη, θα δημιουργούνταν μέσα σε μια τετραετία περισσότερες από 32.000 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, προτείνεται από τους μελετητές να μεταταχθεί από τον κανονικό συντελεστή 24% στο 13% ο ΦΠΑ για τις νεόδμητες οικοδομές. Η μείωση αυτή θα έδινε ώθηση στις νέες κατασκευές και την οικονομία συνολικά, υποστηρίζεται.
Ωστόσο, στην κυβέρνηση ούτε εξετάζουν λύσεις προς την κατεύθυνση που προτείνει το ΙΟΒΕ αλλά και η... κοινή οικονομική λογική. Το μόνο μέτρο που προκρίνει η κυβέρνηση και διαπραγματεύεται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη χρήση του υπερπλεονάσματος είναι η μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ (μεσοσταθμικά κατά 10%) για όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ το 2019 και η επέκταση των μειώσεων και σε υψηλότερες περιουσίες αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Στην πράξη η μείωση θα είναι μερικές δεκάδες ευρώ για όσους έχουν απλώς μια κατοικία μικρής επιφάνειας σε περιοχή με χαμηλή τιμή ζώνης (π.χ. έως 1.200 ευρώ) και αμελητέες για όσους έχουν ακίνητη περιουσία υψηλότερης αξίας.
Λίγοι μπορούν να αμφισβητήσουν ότι τα ακίνητα ήταν ένα από τα μεγάλα θύματα της υπερφορολόγησης των τελευταίων ετών. Αρκεί να απαριθμήσουμε τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που τους επιβλήθηκαν:
1) Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για εισόδημα από ακίνητα
2) Αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τη φορολόγηση του εισοδήματος από ενοίκια
3) Επιβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ). Πρόκειται για το γνωστό "χαράτσι" που επιβάλλονταν μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Το τέλος αντικαταστάθηκε από τον ΕΝΦΙΑ
4) Επιβολή κύριου ΕΝΦΙΑ με βάση την επιφάνεια και την τιμή ζώνης κάθε ακινήτου
5) Επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ
6) Επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης σε όλα τα εισοδήματα και έτσι και στα εισοδήματα από ακίνητα
7) Σταδιακή αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ που επιβάλλεται στα νεόδμητα ακίνητα από το 19% στο 24%
8) Κατάργηση της δυνατότητας εκχώρησης στο δημόσιο ανείσπρακτων μισθωμάτων και ουσιαστική φορολόγησή τους
9) Αύξηση συντελεστών φορολόγησης γονικών παροχών-δωρεών-κληρονομιών
10) Κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τις δαπάνες τόκων στεγαστικών δανείων με τα οποία αποκτήθηκε πρώτη κατοικία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου