«Παζάρια» για συντάξεις και παροχές – Δίλημμα βάζουν οι δανειστές
Παρότι η Αθήνα υποστηρίζει με βεβαιότητα ότι στο τέλος θα προκύψει ακόμα μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος για ελαφρύνσεις το 2019, τόσο ευρωπαίοι αξιωματούχοι όσο από τον ΔΝΤ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό
Σε δύο μέτωπα επικεντρώνεται η κυβέρνηση με τους δανειστές αφενός για τα για να πείσει ότι «βγαίνουν τα νούμερα» και αφετέρου για το είδος των παροχών που θα περιλάβει στο νέο Προϋπολογισμό.
Παρότι η Αθήνα υποστηρίζει με βεβαιότητα ότι στο τέλος θα προκύψει ακόμα μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος για ελαφρύνσεις το 2019, τόσο ευρωπαίοι αξιωματούχοι όσο από τον ΔΝΤ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προκαλώντας ανησυχία και προβληματισμό.
Πέρα από τις Βρυξέλλες, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ζητούν να περικοπεί το πακέτο με τις εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ, να ταράξει για τα καλά τα νερά ήρθε και το ΔΝΤ.
Ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στις ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις ώστε να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την υιοθέτηση αντιμέτρων, όπως για παράδειγμα οι φοροελαφρύνσεις.Όπως σημείωσε, δε, πρόκειται για ένα μέτρο που έχει ήδη ψηφιστεί εδώ και καιρό και τόνισε ότι θεωρεί σημαντικό να εφαρμόζονται οι πολιτικές που έχουν ψηφιστεί.
Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, τα μέτρα του 2019 έχουν συμφωνηθεί εδώ και καιρό, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να εκπέμψει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και να προχωρήσει σε πολιτικές που ωφελούν μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού συνόλου. Όπως είπε, ο δημοσιονομικός χώρος που θα ελευθερωθεί από την περικοπή των συντάξεων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπέρ των μη συνταξιούχων και για την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους.
Όπως συμπλήρωσε ο Τζέρι Ράις, η Ελλάδα «έχει μια σειρά επιλογών και αυτή είναι μια από αυτές». Τόνισε δε ότι η χώρα είναι σε ισχυρή θέση μετά την απόφαση του Eurogroup για τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αλλά και το μαξιλάρι ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί με τη βοήθεια και της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης του προγράμματος. Ετσι μπορεί να είναι υπομονετική στους σχεδιασμούς, κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση από την άλλη εστιάζει στην διαπραγμάτευση με τους ευρωπαίους και αισιοδοξεί ότι στο τέλος θα τους πείσει για το υπερπλεόνασμα, παρότι το θετικό κλίμα που υπήρχε στις Βρυξέλλες για το ελληνικό αίτημα να μην προχωρήσουν οι μειώσεις φαίνεται να χάλασε.
Η ελληνική πλευρά βασισμένη στις δικές της μετρήσεις και στη βεβαιότητα ότι το «περίσσευμα» του 2019 θα αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερο, ετοιμάζει τις διατάξεις για την εφαρμογή όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο δεν σχολιάζουν τις κινήσεις στην Αθήνα, ωστόσο με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο σημειώνουν ότι ο δημοσιονομικός χώρος του 2019 δεν χωράει όλο το «πακέτο», δηλαδή και τις συντάξεις και τις εξαγγελίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου