Τα SOS των φορολογικών δηλώσεων
Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να υποβληθούν έως τα τέλη Ιουνίου. Εφόσον η φορολογική διοίκηση καταφέρει να τηρήσει τις προθεσμίες για τις φορολογικές δηλώσεις, κατά πάσα πιθανότητα η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει τον Ιούλιο (αντί του Αυγούστου), κάτι που σημαίνει ότι η πρώτη δόση του φόρου επί των ακινήτων θα καταβληθεί ένα μήνα νωρίτερα, συγκεκριμένα στα τέλη Αυγούστου.
Για φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει αλλάξει σημαντικά τις διαδικασίες που σχετίζονται κυρίως με τα εκκαθαριστικά σημειώματα. Είτε τα ζευγάρια υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις είτε μαζί, θα λάβουν ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα, ο καθένας για τα εισοδήματα που δήλωσε. Εν συνεχεία, εφόσον δεν έχει άλλες υποχρεώσεις (π.χ. πληρωμή ΕΝΦΙΑ) και προκύπτει επιστροφή φόρου, το ποσό θα πιστωθεί σχετικά σύντομα στον λογαριασμό του δικαιούχου. Σε διαφορετική περίπτωση, η επιστροφή θα συμψηφιστεί.
Η πρώτη δόση του φόρου θα καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη έως τις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου.
Σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το περσινό έντυπο δεν υπάρχουν, ωστόσο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αποφάσεις τους που σχετίζονται με τις χωριστές δηλώσεις, καθώς τα τεκμήρια καραδοκούν και ενδεχομένως αρκετοί να κληθούν να πληρώσουν αυξημένο φόρο εάν δεν κάνουν τους σωστούς υπολογισμούς. Σημειώνεται ότι μόλις 22.500 φορολογούμενοι έκαναν αίτηση για την υποβολή χωριστών δηλώσεων. Τι πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι:
• Ανείσπρακτες αποδοχές. Οι μισθωτοί που δεν εισέπραξαν δεδουλευμένες αποδοχές του έτους 2018 λόγω οικονομικής αδυναμίας του εργοδότη τους, ακόμα και αν δεν έχει γίνει επίσχεση εργασίας ή πτώχευση, και στους οποίους χορηγείται βεβαίωση αποδοχών στην οποία οι ανωτέρω ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές αναγράφονται σε διακεκριμένη σειρά, θα υποβάλλουν δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς να δηλώσουν τις ανείσπρακτες αυτές δεδουλευμένες αποδοχές.
• Ανείσπρακτα ενοίκια: Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, για να απαλλαγούν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος για ενοίκια που δεν εισέπραξαν το 2018, θα πρέπει να έχουν ασκήσει αγωγή κατά του ενοικιαστή που δεν καταβάλλει εγκαίρως τα οφειλόμενα ενοίκια. Θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία τους για να καταθέσουν φωτοαντίγραφο διαταγών πληρωμής, δικαστικών αποφάσεων ή αγωγών έξωσης.
• Οι περίπου 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχοι δημόσιοι λειτουργοί που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια και έλαβαν αναδρομικά ποσά τον Δεκέμβριο του 2018 θα κληθούν να πληρώσουν για τα ποσά αυτά ειδική εισφορά αλληλεγγύης 2,2%-10%.
• Διευρύνεται ο αριθμός των φορολογουμένων που απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Στη λίστα περιλαμβάνονται και οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών καθώς και όσοι έχουν πραγματοποιήσει έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας αλλά βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης ή αδράνειας. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας.
• Οι νέοι φορολογούμενοι με εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχουν έκπτωση 50% στην προκαταβολή φόρου, ενώ οι νέοι επαγγελματίες που έκαναν έναρξη για πρώτη φορά από 1/1/2016 και μετά, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Αυτό σημαίνει ότι γλιτώνουν 650 ευρώ ετησίως.
• Εκπτωση φόρου 1.900-2.100 ευρώ θα έχουν και φέτος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
• Συνταξιούχοι 65 ετών και άνω θα έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα κ.λπ. Το μέτρο ισχύει για όσους γεννήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 1953.
• Εισοδήματα από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων τύπου Airbnb: Θα δηλωθούν συγκεντρωτικά ανά ακίνητο στον κωδικό 60 της στήλης 16 του εντύπου Ε2 (αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας). Επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Booking κ.λπ.).
Οι κρίσιμοι κωδικοί για την έκπτωση φόρου
«Κλειδί» για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες αποτελούν και φέτος οι κωδικοί 049-050. Στους ανωτέρω κωδικούς δηλώνονται οι δαπάνες με «πλαστικό» χρήμα που εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου 1.900 - 2.100 ευρώ για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2018, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο.
Οι κωδικοί αυτοί δεν είναι προσυμπληρωμένοι στο ηλεκτρονικό Ε1. Είναι «ξεκλείδωτοι» και οι φορολογούμενοι θα πρέπει οι ίδιοι να δηλώσουν το ποσό με τις δαπάνες που πραγματοποίησαν το 2018 με ηλεκτρονικό χρήμα.
Σε κάθε περίπτωση, οι φορολογούμενοι φέρουν το βάρος της απόδειξης, ενώ η ΑΑΔΕ θα έχει αναρτήσει τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της για τις συναλλαγές των φορολογουμένων από τις τράπεζες.
Σημειώνεται ότι αποδείξεις που έχουν εξοφληθεί με μετρητά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διατήρηση της μείωσης του φόρου μόνο από τους φορολογούμενους 70 ετών και άνω και από άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Το ελάχιστο ποσό των e-αποδείξεων που θα έπρεπε να είχαν συγκεντρώσει το 2018 οι φορολογούμενοι προκύπτει από το ύψος του εισοδήματός τους σε συνδυασμό με την εξής προοδευτική κλίμακα:
• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.
• 20% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ.
Προσοχή στα τεκμήρια. Για να αποφύγετε την πληρωμή έξτρα φόρου θα πρέπει να καλύψετε τα τεκμήρια με διάφορους τρόπους όπως ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων ή γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών για τις οποίες όμως αποδεικνύονται με συμβολαιογραφική πράξη και με ημερομηνία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου