Σελίδες

Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Ανθρακες ο «θησαυρός» της άρσης του τραπεζικού απορρήτου

Ανθρακες ο «θησαυρός» της άρσης του τραπεζικού απορρήτου

Τι έδειξαν οι έρευνες των τραπεζών στους καταθετικούς λογαριασμούς δανειοληπτών που αιτήθηκαν ένταξη στο νόμο Κατσέλη. Ποιες είναι οι συνέπειες των ευρημάτων στη διαπραγμάτευση για το διάδοχο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Ανθρακες ο «θησαυρός» της άρσης του τραπεζικού απορρήτου

Άδειους… καταθετικούς λογαριασμούς βρήκαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, οι τράπεζες, σκανάροντας τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί και αναμένουν δικάσιμο στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη.
Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου 2018, όπου ο νόμος έδωσε τη δυνατότητα στις τράπεζες να προχωρούν αυτόματα στην άρση του τραπεζικού απορρήτου αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη κατηγορία των δανειοληπτών, τα αρμόδια τμήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων προχώρησαν σε ενδελεχή έλεγχο των καταθετικών λογαριασμών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο δανειολήπτης διαθέτει καταθέσεις και αν ανήκει στην κατηγορία των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Αφού ολοκληρώθηκε ο έλεγχος ανά τράπεζα, οι επικεφαλής των αρμόδιων τμημάτων αντάλλαξαν μεταξύ τους τα ευρήματα και διαπιστώθηκε, όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr πηγές με γνώση της υπόθεσης, ότι δεν βρέθηκαν καταθέσεις, παρά «μόνο κάτι ψιλά», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Διαπίστωση, η οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακυρώνει εκ του αποτελέσματος και το ζήτημα του ανώτατου ορίου στις καταθέσεις (σ.σ. 15.000 ευρώ) όσων ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Κι αυτό με βάση την εκτίμηση των τραπεζών ότι η πλειονότητα των δανειοληπτών που εν δυνάμει θα μπορούσαν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο αντιστοιχεί σε όσους έχουν καταθέσει αίτηση ένταξης στον παλαιό νόμο Κατσέλη.

Τα σήκωσαν…

Σύμφωνα με τις τράπεζες, όποιος δανειολήπτης είχε καταθέσεις σε κάποιο από τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και ετοιμαζόταν -κυρίως από το 2010 έως και το 2018- να κάνει αίτηση ένταξης στο νόμο Κατσέλη φρόντιζε από πριν να πάρει τα λεφτά του από την τράπεζα. Τα περισσότερα χρήματα έφυγαν από το 2010 μέχρι και την επιβολή των capital controls, καθώς στη συνέχεια οι περιορισμοί στάθηκαν εμπόδιο στην εν λόγω τακτική.
«Στο δια ταύτα, σημασία έχει ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι ελάχιστες περιπτώσεις διατηρούν ακόμη καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα», αναφέρει πηγή και προσθέτει: «Και φυσικά δεν αναφέρομαι σε όσους πραγματικά αξίζουν να έχουν προστασία της πρώτης κατοικίας λόγω οικονομικής αδυναμίας, αλλά στους χιλιάδες επιτήδειους που από το 2010 έως και τα τέλη Φεβρουαρίου, που ήταν σε ισχύ ο νόμος, έκαναν χρήση της προστασίας δολίως».
Με βάση τις εκτιμήσεις των τραπεζών, ο αριθμός των στρατηγικά κακοπληρωτών που έχουν βρει καταφύγιο στον νόμο Κατσέλη ξεπερνά τις 50.000 δανειολήπτες, από το σύνολο των 200.000 αιτήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η άρση του τραπεζικού απορρήτου αποκλειστικά για τους δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη θεσμοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2018, με μια σειρά αλλαγών που υπέστη ο νόμος. Με βάση την αλλαγή, ο δανειολήπτης έπρεπε να υπογράψει -εθελοντικά- την άρση του τραπεζικού απορρήτου, διαφορετικά μετά την πάροδο τριών μηνών (15 Σεπτεμβρίου 2018) από την ψήφιση των αλλαγών, η άρση του τραπεζικού απορρήτου μπορούσε να γίνει αυτόματα από την τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου