Σελίδες

Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

Γιώργος Α. Κορομηλάς Το φορολογικό σύστημα στο μικροσκόπιο

Το φορολογικό σύστημα στο μικροσκόπιο

Προεκλογική περίοδος πάλι ενόψει των εκλογών, κατά πάσα πιθανότητα της 7ης Ιουλίου, αυτή τη φορά για την ανάδειξη νέου κοινοβουλίου και νέας κυβέρνησης, προεκλογική περίοδος στην οποία το κυρίαρχο θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης είναι η πορεία της οικονομίας. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές το κυβερνών κόμμα υπέστη συντριπτική ήττα οφειλόμενη, κατά κύριο λόγο, στην φοροεισπρακτική πολιτική που εφαρμόσθηκε που μπορεί να οδήγησε σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, πυροδότησε όμως τη δίκαιη έκφραση της αγανάκτησης και του θυμού των πολιτών.    

Τα προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων, ειδικά αυτών που διεκδικούν την εξουσία, είναι σίγουρο ότι περιέχουν εκτεταμένες αναφορές για την οικονομική ανάπτυξη και την μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, το ερώτημα που τίθεται όμως είναι αν κάποια στιγμή αυτά θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται. Μετά από δέκα χρόνια ύφεσης το ζητούμενο είναι η χώρα να μπει σε τροχιά ανάκαμψης και στη συνέχεια ανάπτυξης, αλλά για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να υπάρχει ένα σωστά δομημένο μοντέλο, όμως για να υπάρξει ένα τέτοιου είδους μοντέλο πρέπει να υπάρχει όραμα και οργάνωση, απαραίτητα συστατικά τα οποία δυστυχώς στη χώρα μας οι κυβερνώντες τα μνημονιακά χρόνια αφενός έχουν αποδείξει ότι δεν διαθέτουν και αφετέρου ακόμα δεν έχουν πείσει κανέναν ότι θα αποκτήσουν σύντομα.
Όλοι συμφωνούν ότι η ανάπτυξη πρέπει να αποτελέσει κύριο στόχο γιατί μέσω αυτής μπορεί να επέλθει και η εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών και ένα από τα βασικότερα εργαλεία ανάπτυξης, όπως πολλές φορές έχω αναφέρει στην αρθρογραφία μου, είναι το φορολογικό σύστημα το οποίο αμφισβητείται από την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Οι πολίτες το θεωρούν αναξιόπιστο και κοινωνικά άδικο έχοντας, δικαιολογημένα, την αίσθηση ότι χρησιμοποιείται συνεχώς μεταβαλλόμενο μόνο και μόνο ως εισπρακτικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας όπως επίσης και για την άσκηση επιδοματικής πολιτικής. Η συνταγματικά κατοχυρωμένη φορολογική ισότητα όπως και η κοινωνική δικαιοσύνη έχουν πάει περίπατο όταν δεν υπάρχει αφορολόγητο όριο, με εξαίρεση μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν κάποια μείωση φόρου, όταν τα εισοδήματα των αυτοαπασχολούμενων λεηλατούνται φορολογικά, όταν οι ελάχιστες φοροαπαλλαγές που απέμειναν είναι οριζόντιες. Πέραν των ανωτέρω το φορολογικό σύστημα ευθύνεται για την μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας, μείωση η οποία θα οφείλεται σε απώλεια σοβαρών ξένων επενδύσεων ή/και ματαίωση υλοποίησης αναπτυξιακών προγραμμάτων από υφιστάμενες επιχειρήσεις ή/και μαζική φυγή επιχειρήσεων σε άλλες χώρες κατά κύριο λόγο γειτονικές, με τελικό αποτέλεσμα να συνεχίσουν να καταγράφονται αρνητικοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης
Το φορολογικό σύστημα της χώρας είναι κόπηκε και ράφτηκε στα μέτρα των δανειστών, εξυπηρετώντας αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα τους. Αποτέλεσμα, πάντα σε συνδυασμό με τις δραματικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ήταν να κυκλοφορεί όλο και πιο λιγότερο χρήμα στην αγορά που αυτό με τη σειρά του οδήγησε σε περισσότερα λουκέτα άρα σε μεγαλύτερη ανεργία. Αν δεν αλλάξει αυτό και συνεχισθεί και από την νέα κυβέρνηση η πολιτική των φοροεπιδρομών η κατάσταση στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μείνει η ίδια, να μην πω ότι θα γίνει ακόμα χειρότερη, με συνέπεια η ανάπτυξη να παραμείνει μια έννοια που θα συναντάται μόνο στα λεξικά και στο προεκλογικά προγράμματα των κομμάτων.
Μπορεί το φορολογικό σύστημα να γίνει εργαλείο ανάπτυξης; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι ναι, εφόσον όμως η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εθνικές εκλογές θέλει να εργασθεί μεθοδικά για ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα και τους πολίτες της και όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών. Το φορολογικό σύστημα πρέπει να μπει στο μικροσκόπιο του νέου οικονομικοί επιτελείου, να εντοπισθούν οι ατέλειες που το έχουν καταστήσει κοινωνικά άδικο και αναποτελεσματικό και να γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα.
*Ο κ. Γιώργος Κορομηλάς είναι Λογιστής – Φοροτεχνικός, Συγγραφέας Λογιστικών και Φορολογικών βιβλίων και Εισηγητής Λογιστικών – Φορολογικών Σεμιναρίων με χιλιάδες ώρες διδακτικής εμπειρίας. Είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, τ. μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών και έχει συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές και νομοτεχνικές ομάδες εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου