Σελίδες

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Τα λάθη και οι απροσεξίες πληρώνονται Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2019 Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης



Τα λάθη και οι απροσεξίες πληρώνονται

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2019

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Το καλοκαίρι καλά κρατεί,  οι περισσότεροι απολαμβάνουν τις διακοπές τους , όμως η ΑΑΔΕ δεν κάνει διακοπές αλλά….. διασταυρώσεις πριν την έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, που αναμένεται να έχουν αναρτηθεί μέχρι το τέλος του μήνα. 

Κλειστό το Ε9
Το taxisnet έκλεισε για να βγουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Αυγούστου. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΑΑΔΕ, ενόψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2019 η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2019 δεν είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή, 16 Αυγούστου, στις 11:00 π.μ., και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης - ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2019 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝ.Φ.Ι.Α. 2019.

Η ΑΑΔΕ μας ενημερώνει ότι η ανάρτηση των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Αυγούστου.

Προσοχή: Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2018), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών.

 ΜΥΦ: Εκτεταμένοι έλεγχοι και διασταυρώσεις

Έχουμε γράψει, πολλές φορές, ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα στοιχεία που δίνουμε στις ελεγκτικές αρχές. Πολλοί φορολογούμενοι, αλλά και λογιστές – φοροτεχνικοί θεωρούν ορισμένες εργασίες μια τυπική διαδικασία.

Αυτό συμβαίνει και με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών -προμηθευτών , γνωστές ως ΜΥΦ.

Ήλθε όμως η ώρα να γίνει έλεγχος στις καταστάσεις αυτές και κάποιοι να «πληρώσουν» την αδιαφορία και την προχειρότητα τους για την μη ορθή υποβολή αυτών των δηλώσεων.

Είναι κατανοητό ότι τα πρόστιμα που θα βάλει η διοίκηση , ακουμπούν και τους λογιστές – φοροτεχνικούς, καθώς κάποια λάθη μπορεί να οφείλονται και στην απροσεξία τους-και όχι μόνο, αλλά το πιο σημαντικό από όλα αυτά είναι ότι ανάλογα με τα ευρήματα των διασταυρώσεων θα υπάρχουν φορολογικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ, σε εισόδημα και ΦΠΑ που θα βγάλουν «λαβράκια».

Τι λέει το σχετικό έγγραφο.

Με το έγγραφο «Ο ΔΕΛ Α 1112676 ΕΞ 2019» , η ΑΑΔΕ δίνει οδηγίες για τον έλεγχο των στοιχείων που υπάρχουν στην εφαρμογή των ΜΥΦ.

Στρατηγικός στόχος της Α.Α.Δ.Ε. είναι μεταξύ άλλων η αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων στη Φορολογική Διοίκηση πληροφοριών. Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτού του στόχου διενεργείται για πρώτη φορά συνδυαστική διασταύρωση δεδομένων των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, προμηθευτών και πελατών, με αντίστοιχα δεδομένα υποβληθέντων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και Φ.Π.Α. για τα φορολογικά έτη 2014 και εφεξής.

Ενόψει των ανωτέρω και με γνώμονα την ενίσχυση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών υπηρεσιών, σε σχέση με τον μέχρι σήμερα βαθμό επίτευξης των στόχων, αναρτώνται προς αξιολόγηση υποθέσεις που αρχικά αφορούν στο φορολογικό έτος 2014, οι οποίες προέκυψαν κατόπιν επεξεργασίας των ως άνω καταστάσεων φορολογικών στοιχείων κατά τα προεκτεθέντα.

Για ποιους χτυπάει… καμπανάκι.

Για τον εντοπισμό και τον έλεγχο κατηγοριών φορολογούμενων με χαμηλό ποσοστό συμμόρφωσης, με απώτερο στόχο την αποκάλυψη αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης και, κατ' επέκταση, την διασφάλιση των δημοσίων εσόδων, διενεργήθηκε διασταύρωση των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων που υποβλήθηκαν για το φορολογικό έτος 2014, από φυσικά και νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες.  

 Συγκεκριμένα, αναρτώνται σε αναφορά στην εφαρμογή Discoverer Viewer του Ο.Π.Σ. Elenxis υποθέσεις, ανά Ελεγκτική Υπηρεσία, σε φθίνουσα σειρά ταξινόμησης κατ' απόλυτες τιμές, με βάση την αξία των αποκλίσεων που εντοπίστηκαν (από την υψηλότερη προς την χαμηλότερη) για το φορολογικό έτος 2014.

Η τεκμηρίωση, η τεχνική προσέγγιση και επεξηγήσεις επί των αναρτώμενων πληροφοριών, παρέχονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της απόφασης, το οποίο δεν δημοσιοποιείται.

Υποχρεώσεις προϊσταμένων

 Προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών ανακτούν το αρχείο της προηγούμενης ενότητας και αξιολογούν, τα στοιχεία και τις πληροφορίες που εμπεριέχονται σε αυτό, ως ακολούθως:

1. Συσχετίζουν τις υποθέσεις αυτές με τις προτεραιοποιημένες υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να ληφθούν υπόψη κατά τη διενέργεια του ελέγχου οι επιπλέον πληροφορίες που παρέχονται, αναφορικά με ασυμφωνίες και αποκλίσεις που εντοπίστηκαν αξιοποιώντας τις καταστάσεις φορολογικών στοιχείων προμηθευτών και πελατών και τις υποβληθείσες δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος και Φ.Π.Α.

2. Αξιολογούν τις αναρτώμενες υποθέσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ. 4 και 6 της με αριθ. ΔΕΛ Β 1190548 ΕΞ 2018/24-12-2018 (Β 6211) Απόφασης του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., όπως ισχύει, και δύναται να επιλέγουν εξ αυτών προς έλεγχο, συνεκτιμώντας το στάδιο εξέλιξης των υφιστάμενων υποθέσεων, τη δυνατότητα αντικατάστασή τους, τις παρεχόμενες με την παρούσα πληροφορίες και το βαθμό επίτευξης της τιθέμενης στοχοθεσίας.

3. Δημιουργούν υπόθεση στο Ο.Π.Σ. Elenxis για τις επιλεγμένες υποθέσεις και εκδίδουν εντολές ελέγχου κατόπιν εγκρίσεως από την κεντρική υπηρεσία. Οι υποθέσεις αυτές δημιουργούνται στο Ο.Π.Σ. Elenxis με αιτία ελέγχου «Διασταυρώσεις καταστάσεων προμηθευτών πελατών (ΜΥΦ)», αντικείμενο ελέγχου ΕΙΣΟΔΗΜΑ ή/και Φ.Π.Α. και ελεγχόμενο φορολογικό έτος 2014. Περαιτέρω, ανάλογα με τα ευρήματα της αξιολόγησης επί των πραγματικών περιστατικών που διέπουν εκάστη υπόθεση, δύναται να ορίζονται επιπλέον αντικείμενα ελέγχου και ευρύτερο ελεγχόμενο διάστημα.

Οι υποθέσεις που επιλέγονται προς έλεγχο κατά τα ανωτέρω, προσμετρώνται στην εκπλήρωση των τιθέμενων στόχων του «Επιχειρησιακού Σχεδίου 2019» της Α.Α.Δ.Ε.

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου