Σελίδες

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στο επίκεντρο του EuroWorking Group


Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στο επίκεντρο του EuroWorking Group


Οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του EWG θα ορίσουν το πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθεί η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομία.


Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στο επίκεντρο του EuroWorking

Πρεμιέρα κάνει σήμερα Πέμπτη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στα επίσημα όργανα των ευρωπαϊκών θεσμών με τη συμμετοχή του νέου προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Μιχάλη Αργύρου στη συνεδρίαση του Euro Working Group (EWG). Στόχος του κ. Αργυρού είναι να παρουσιάσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, αλλά και να ανοίξει επίσημα (οι ανεπίσημες επαφές έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό) την πολιτική διαπραγμάτευση για την υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.
Παρά το γεγονός ότι εταίροι έχουν βάλει «φρένο» στις προεκλογικές προσδοκίες της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ είναι υπερβολικός δημιουργεί νέες προσδοκίες. Αρμόδιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η πολιτική διαπραγμάτευση θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα με τους θεσμούς. Στόχος να δημιουργηθεί το πλαίσιο εμπιστοσύνης το οποίο θα επιτρέψει να επιτευχθεί η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. 
Αν και ο χρόνος στον οποίο θα μπορούσε να εφαρμοστεί η μείωση του στόχου, μετά την παραδοχή και του ίδιου του Έλληνα πρωθυπουργού, μετατίθεται για μετά το 2021, είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση θα πρέπει ευθύς εξαρχής να αποδείξει ότι υπάρχουν τα απαιτούμενα δημοσιονομικά περιθώρια ώστε όταν θα έρθει η ώρα να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Στενή παρακολούθηση
Το γεγονός ότι η πρώτη επαφή του κ.Αργυρού με τους υπόλοιπους επιτελείς των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης γίνεται μόλις λίγες ώρες πριν από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) θα παίξει σημαντικό ρόλο ακόμα και για το περιεχόμενο της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Πέραν όμως των μακροπρόθεσμων στόχων ο νέος επικεφαλής του ΣΟΕ καλείται να ανοίξει τα χαρτιά της κυβέρνησης αναφορικά με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα, αρχικά των τεχνικών κλιμακίων και στη συνέχεια τον επικεφαλής των Θεσμών. Το σημερινό EWG καλείται να προετοιμάσει την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου και παρά το γεγονός ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα έχουν επίσημα στα θέματα της ατζέντας το ελληνικό ζήτημα, είναι δεδομένο ότι στην πρώτη του παρουσία ως υπουργός οικονομικών ο Χρήστος Σταϊκούρας θα κληθεί να παρουσιάσει τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Οι συζητήσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του EWG αλλά και οι επαφές κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup θα ορίσουν το πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθεί η τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους επικεφαλής των θεσμών στο τέλος του μήνα. Στόχος των θεσμών είναι η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί χωρίς εμπλοκές το συντομότερο δυνατό, ώστε στη συνεδρίαση του Eurogroup της 9ης Οκτωβρίου να συζητηθεί η έκθεση των Θεσμών για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Προϋπόθεση βέβαια είναι στις επαφές της κυβέρνησης με τους θεσμούς να βρεθεί κοινός τόπος και στο μέτωπο της κατάρτισης του προϋπολογισμού, ο οποίος θα κατατεθεί τον Οκτώβριο, αλλά και στο περιεχόμενο του δεύτερου φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο θα περιλαμβάνει το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την τετραετία και αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή πριν τα Χριστούγεννα.
Αποπληρωμή ΔΝΤ
Στην σημερινή συνεδρίαση του EWG ο επικεφαλής του ΣΟΕ αναμένεται να επαναφέρει στο τραπέζι και το θέμα της πρόωρης, μερικής αποπληρωμής του δανείου προς το ΔΝΤ. Το θέμα το είχε ξεκινήσει-προχωρήσει η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά πάγωσε εξαιτίας της διεξαγωγής εθνικών εκλογών. Ο κ. Αργυρού αναμένεται να ενημερώσει τους συναδέλφους του σχετικά με την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να επανεκκινήσει την υπόθεση της πρόωρης αποπληρωμής των 3,8 δισ. ευρώ από τα συνολικά 8,7 δισ. που χρωστά σήμερα η Ελλάδα στο ΔΝΤ.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η επιστροφή στην μετεκλογική ηρεμία, σε συνδυασμό με τα στοιχεία για την πορεία των δημόσιων οικονομικών, επιτρέπουν στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να επαναφέρει το αίτημα στον ESM και στη συνέχεια στο Eurogroup, με στόχο να ξεκινήσει η πρόωρη μερική αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ, με τα χρήματα που είχε συγκεντρώσει η προηγούμενη κυβέρνηση στο «μαξιλαράκι ασφαλείας» των 37 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου