Σελίδες

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Αργεί η ανάπτυξη - Αναπροσαρμογή στόχων

Αργεί η ανάπτυξη - Αναπροσαρμογή στόχων

2,5% με 2,8% για τον προϋπολογισμό του 2020


Money coins stack grow up to saving

VIROJT CHANGYENCHAM VIA GETTY IMAGES
Money coins stack grow up to saving money
Έντονο προβληματισμό προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η εκτίμηση ότι η Ελληνική Οικονομία δεν θα καταφέρει να επιτύχει ούτε το 2019, ούτε το 2020 τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης. Οι εκτιμήσεις βλέπουν ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 3% του ΑΕΠ το 2020. 
Με αυτά τα δεδομένα στο υπουργείο οικονομικών αναπροσαρμόζουν τον στόχο σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί τον Οκτώβριο ο στόχος για την ανάπτυξη το 2020 θα κυμαίνεται μεταξύ του 2,5% του ΑΕΠ και του 2,8% του ΑΕΠ, δηλαδή κάτω από την αρχική εκτίμηση του 3% του ΑΕΠ.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού πρώτα σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώσει την εκτίμησή της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2019. Οι προβλέψεις της ΕΛΣΤΑΤ θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις κυβερνητικές αποφάσεις, καθώς ήδη το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφηκε απογοητευτικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, μόλις 1,3%.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος ανάπτυξης 2,3% του ΑΕΠ το 2019, όπως προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας για Ανάπτυξης, η Ελληνική Οικονομία θα πρέπει να κάνει άλματα. Ωστόσο, τέτοια εκτίμηση δεν έχουν ούτε οι εταίροι, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω την πρόβλεψη της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2019 εκτιμώντας ότι αυτός θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 2,1% έναντι αρχικής εκτίμησης για 2,3%. Αντίθετα, για το 2020 παραμένει σταθερή στην πρόβλεψη της για ρυθμό ανάπτυξης 
2,2% του ΑΕΠ. 
Μοναδικός οργανισμός που είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις προβλέπει αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της τάξεως του 2,4%. 

Αρνητικοί παράγοντες 

Πέρα από τις δυσκολίες που η Ελληνική Οικονομία έχει να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό της χώρας, το περιβάλλον της διεθνούς οικονομίας είναι ρευστό με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονος προβληματισμός. Ήδη η Γερμανία έχει εμφανίσει στην οικονομία της σημάδια κόπωσης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και στις υπόλοιπες οικονομίες της ευρωζώνης.
Υπό αυτά τα δεδομένα η επίτευξη του στόχου για την ανάπτυξη γίνεται ακόμα πιο δύσκολη υπόθεση, από τη στιγμή που Ελληνική οικονομία θα πρέπει να στηριχτεί περισσότερο στις επενδύσεις στο εσωτερικό και στην εγχώρια κατανάλωση. Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική οικονομία κινδυνεύει να υποστεί πιέσεις οι οποίες δεν θα επιτρέψουν να επιτευχθούν οι στόχοι της ανάπτυξης.
Όπως είναι αναμενόμενο τα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα οποία θα ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε συνδυασμό με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα καταρτίσει η κυβέρνηση, αναμένεται να μπουν στο μικροσκόπιο των Θεσμών κατά την διάρκεια της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Έλεγχο τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς κλιμάκια τεχνοκρατών αναμένεται να επισκεφθούν την Αθήνα στο πλαίσιο της σύνταξης της ετήσιας έκθεσης στη βάση του άρθρου 4 του καταστατικού του Ταμείου.

Αλέξανδρος ΚλώσσαςOικονομικός Συντάκτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου