Σελίδες

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Τι ισχύει για τις ευπαθείς ομάδες - Όλο το πλαίσιο για την εργασία, τις άδειες και τα δικαιώματα των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

 

Τι ισχύει για τις ευπαθείς ομάδες - Όλο το πλαίσιο για την εργασία, τις άδειες και τα δικαιώματα των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Επισημάνσεις

9 Οκτώβριος 2020
Taxheaven.gr


Επιμέλεια
Επιστημονική ομάδα Taxheaven


Ξεκαθαρίστηκε ως ένα μεγάλο βαθμό το πλαίσιο που διέπει την εργασία για τις ευπαθείς ομάδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.


1. Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες στον ιδιωτικό τομέα;

Με απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (37095/1436/17.9.2020) καθορίστηκε η έννοια των «ευπαθών ομάδων εργαζομένων» του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας έναντι των συνεπειών μετάδοσης του COVID-19, καθώς και των απαιτουμένων ιατρικών πιστοποιητικών για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου ογδόου της από 22.8.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 161).

Στην έννοια των ευπαθών ομάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας έναντι των συνεπειών μετάδοσης του COVID-19, για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου ογδόου της από 22.8.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 161), υπάγονται οι εξής κατηγορίες:

1.1. Άτομα υψηλού κινδύνου.

1.1.1. Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

1.1.2. Άτομα με μεταμόσχευση μυελού των οστών το τελευταίο έτος ή που λαμβάνουν δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

1.1.3. Άτομα με διάγνωση νεοπλασίας, που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία.

1.1.4. Άτομα με αιματολογικές κακοήθειες (λευχαιμία, λέμφωμα, ή μυέλωμα) που βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία, ή ανοσοθεραπεία.

1.1.5. Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια (κυστική ίνωση, σοβαρού βαθμού άσθμα, σοβαρού βαθμού χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια - ΧΑΠ, ασθενείς σε μόνιμη οξυγονοθεραπεία για άλλες αναπνευστικές παθήσεις), που εμπίπτουν στην ακόλουθη ή και ισάξιας συμπτωματολογία: ασθενείς με άσθμα με 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος, παρά τη μέγιστη αγωγή (με β-διεγέρτη και εισπνεόμενο κορτικοειδές), ασθενείς με ΧΑΠ που βρίσκονται σε οξυγονοθεραπεία κατ' οίκον ή παρουσίασαν 2 παροξύνσεις κατά το τελευταίο έτος ή/και μία νοσηλεία σε νοσοκομείο.

1.1.6. Άτομα με κληρονομικές ανοσοανεπάρκειες ή δρεπανοκυτταρική αναιμία ή πολυμεταγγιζόμενα (μια ή περισσότερες μεταγγίσεις ανά μήνα).

1.1.7. Άτομα που λαμβάνουν υψηλές δόσεις κορτικοειδών ή δύο ή περισσότερα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα

1.1.8. Γυναίκες που κυοφορούν.

1.1.9. Άτομα με HIV λοίμωξη και CD4≤200μL.

1.1.10. Άτομα με βαριά καρδιοπάθεια, ή και άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, που εμφανίζουν την ακόλουθη συμπτωματολογία: κλάσμα εξώθησης αριστεράς κοιλίας: <40%, ενεργό ισχαιμία του μυοκαρδίου, άνω του μετρίου βαθμού στένωση ή ανεπάρκεια μιτροειδούς ή αορτικής βαλβίδας, πνευμονική υπέρταση, ιστορικό πρόσφατης καρδιοχειρουργικής επέμβασης (προ τριμήνου), καθώς και οι μυοκαρδιοπάθειες, ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία άλλης καρδιαγγειακής πάθησης.

1.1.11. Άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, που υποβάλλονται σε εξωνεφρική κάθαρση.

1.2. Άτομα ενδιάμεσου κινδύνου

1.2.1. Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

1.2.2. Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, όπως προκύπτει από τις ακόλουθες ενδεικτικές τιμές: HbA1c του τελευταίου 3μήνου: ≥8.0% ή Μ.Ο. τιμών γλυκόζης αίματος ≥200 mg/dL τις τελευταίες 7 ημέρες και ασθενείς με μικρο/μακρο αγγειακές επιπλοκές, ή και ισάξιας βαρύτητας συμπτωματολογία.

1.2.3. Άτομα με χρόνια πνευμονοπάθεια (άσθμα, ΧΑΠ, εμφύσημα) που δεν εμπίπτουν στον ορισμό της βαριάς πνευμονοπάθειας της παρ. 1.1.5.

1.2.4. Άτομα που παρουσιάζουν βαριές νευρολογικές/ νευρομυϊκές παθήσεις (σοβαρή νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, πολλαπλή σκλήρυνση υπό αγωγή, εγκεφαλική παράλυση).

1.2.5. Άτομα με σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια (μη αντιροπούμενη κίρρωση).

1.2.6. Άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ>40).

1.2.7. Άτομα με ανθεκτική αρτηριακή υπέρταση παρά τη μέγιστη αγωγή.

1.2.8. Άτομα που λαμβάνουν χρονίως χαμηλές δόσεις κορτικοειδών ή ανοσοκατασταλτικό φάρμακο.

1.2.9. Άτομα με μεταμόσχευση, ή διάγνωση νεοπλασματικής νόσου την τελευταία πενταετία, που δεν εμπίπτουν στους όρους των παρ. 1.1.1 - 1.1.4.

Όταν ένα άτομο συγκεντρώνει περισσότερα του ενός κριτήρια της κατηγορίας ενδιάμεσου κινδύνου, τότε θεωρείται αυτόματα ότι ανήκει στην ομάδα υψηλού κινδύνου.


2. Οι δυνατότητες που έχει ο εργοδότης για εργαζομένους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
 

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 22.08.2020 η οποία κυρώθηκε με τον νόμο 4722/2020  και συγκεκριμένα με το άρθρο όγδοο θεσπίζεται το δικαίωμα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας για τους ως άνω εργαζόμενους, καθώς και η υποχρέωση του εργοδότη για την αποδοχή των σχετικών αιτημάτων κατόπιν αξιολόγησής τους, εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.


Το άρθρο όγδοο της Π.Ν.Π. προβλέπονται τα ακόλουθα:

«2 .α) Ο εργοδότης δύναται με απόφασή του να καθορίζει ότι η εργασία που παρέχεται από τον εργαζόμενο στον προβλεπόμενο από την ατομική σύμβαση τόπο εργασίας, θα πραγματοποιείται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.
β) Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δύνανται να εργάζονται με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, κατόπιν αιτήματος τους, που διατυπώνεται με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή γραπτού μηνύματος κινητού τηλεφώνου.
γ) Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το αίτημα της περ. (β), εφόσον η εργασία δύναται να παρασχεθεί εξ αποστάσεως.
δ) Σε περίπτωση που δεν καθίσταται εφικτή η εφαρμογή των οριζομένων στις περ. (β) και (γ), ο εργοδότης λαμβάνει μέτρα, ώστε ο αιτών εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με κοινό.
ε) Σε περίπτωση που δεν μπορεί να εφαρμοστεί η περ. (δ), ο εργοδότης, ως ύστατο μέτρο προστασίας του εργαζόμενου-αιτούντα που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, θέτει τη σύμβαση εργασίας του σε αναστολή, για χρονικό διάστημα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
στ...
ζ) Στις περιπτώσεις που ο εργοδότης, παρά το αποδεδειγμένο αίτημα του εργαζόμενου, δεν εφαρμόζει την παρούσα διάταξη, συμπεριλαμβανομένης της διαδοχικής σειράς των επιμέρους βημάτων εφαρμογής της, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 €) για κάθε παράβαση. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ορίζονται οι αρμόδιες αρχές και η διαδικασία για τη διαπίστωση της παράβασης, καθώς και την επιβολή και είσπραξη του ανωτέρω προστίμου».

Προσοχή ! Σύμφωνα και με την αιτιολογική έκθεση της διάταξης ορίζεται ρητά ότι στις περιπτώσεις που ο εργοδότης αρνηθεί αδικαιολόγητα την υπαγωγή των αιτούντων εργαζομένων στο πεδίο εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης, παρά το αποδεδειγμένο και αιτιολογημένο του αιτήματος τους, χωρίς να ακολουθήσει τη διαδοχική σειρά των επιμέρους βημάτων εφαρμογής της διάταξης, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο ύψους πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 €) για κάθε παράβαση.
 

3. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσει ο εργαζόμενος για να αποδείξει ότι ανήκει σε ευπαθή ομάδα


Σύμφωνα με την απόφαση 
(37095/1436/17.9.2020):
Η πιστοποίηση ότι ο εργαζόμενος ανήκει σε κάποια ομάδα υψηλού ή ενδιαμέσου κινδύνου γίνεται με αιτιολογημένη γνωμάτευση:
α) από τον θεράποντα ιατρό σχετικής ειδικότητας ή
β) από ιατρό σχετικής ειδικότητας Υγειονομικής Δομής (δημόσια ή ιδιωτική) για περιπτώσεις ειδικών θεραπευτικών μεθόδων όπως χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία και ανοσοθεραπεία.
Στην εν λόγω γνωμάτευση πρέπει να αναφέρεται επακριβώς η υπαγωγή του εργαζομένου σε μία από τις ανωτέρω περιπτώσεις του άρθρου 1.
 
 
4. Αναστολή εργασίας για εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και αποζημίωση ειδικού σκοπού.


Οι ανήκοντες σε ευπαθείς ομάδες εργαζόμενοι υποβάλλουν το αίτημα τους για εξ αποστάσεως παροχή της εργασίας τους στον εργοδότη, ο οποίος οφείλει να το αποδεχτεί εφόσον είναι δυνατή η εξ αποστάσεως εργασία. Σε περίπτωση που αυτή καθίσταται αδύνατη, ο εργοδότης μεριμνά, ώστε οι αιτούντες εργαζόμενοι να μην παρέχουν εργασία για την εκτέλεση της οποίας είναι απαραίτητη η επαφή με κοινό.
Εάν δεν μπορεί να αποφευχθεί η επαφή με το κοινό κατά την παροχή εργασίας από τους ανήκοντες σε ευπαθείς ομάδες εργαζομένους, λόγω της φύσης της εργασίας τους, θεσμοθετείται ως ύστατο μέτρο προστασίας τους η δυνατότητα θέσης σε αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους κατ' εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 για χρονικό διάστημα έως την 31/12/2020 (παρατάθηκε η ισχύς από 30.9.2020).

Ως εκ τούτου, οι ανωτέρω εργαζόμενοι καθίστανται δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 64), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α' 76).
Η αποζημίωση ειδικού σκοπού υπολογίζεται κατ' αναλογία των ημερών κατά τις οποίες η σύμβαση εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων τελεί σε αναστολή με βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες και ανέρχεται στο ποσό των πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων (534) ευρώ.

Σύμφωνα με τον νόμο 4722/2020 και συγκεκριμένα με το άρθρο 21, καταβάλλεται σε εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, εφόσον η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε αναστολή για χρονικό διάστημα έως την 30.9.2020 (παρατάθηκε έως την 31/12/2020), αποζημίωση ειδικού σκοπού με βάση υπολογισμού το ποσό που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες και ανέρχεται στα πεντακόσια τριάντα τέσσερα (534) ευρώ και παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού, για τις ημέρες που η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή.

Η εν λόγω αποζημίωση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.
 
Για την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 22 του ν.4722/2020 εκδόθηκε η ΚΥΑ 39363/1537/30.9.2020 η οποία προβλέπει τα εξής:

  • Άρθρο 1
    Πεδίο εφαρμογής

    Στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας υπάγονται οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν σε «ευπαθείς ομάδες» σύμφωνα με το άρθρο 1 της υπ' αρ. 37095/1436/17.09.2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β' 4011). Ειδικότερα, κατά τα οριζόμενα της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.03.2020 Π.Ν.Π. (Α' 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α' 76) και τροποποιήθηκε με το άρθρο όγδοο της Π.Ν.Π. της 22.08.2020 (Α' 161), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4722/2020 (Α' 177) και συμπληρώθηκε με το άρθρο 21 αυτού, οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε «ευπαθείς ομάδες» διακρίνονται, σύμφωνα με την υπ' αρ. 37095/1436/17.9.2020 κοινή υπουργική απόφαση (Β' 4011) στις κατηγορίες:

    1.1. «Άτομα Υψηλού κινδύνου».

    1.2. «Άτομα Ενδιαμέσου κινδύνου».

    Εργαζόμενοι που ανήκουν σε περισσότερες από μία από τις ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας 1.2. «Άτομα Ενδιαμέσου κινδύνου» θεωρείται αυτόματα ότι ανήκουν στην κατηγορία 1.1. «Άτομα Υψηλού κινδύνου».

    Άρθρο 2
    Μέτρα στήριξης εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες -Διαδικασία εφαρμογής μέτρων προστασίας αυτών

    Α. Εργαζόμενοι ευπαθών ομάδων της κατηγορίας 1.1. «Άτομα Υψηλού κινδύνου»

    1. Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας 1.1. «Άτομα Υψηλού κινδύνου» δύνανται, κατόπιν αιτήματός τους προς τον εργοδότη τους, να παρέχουν την εργασία τους με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας.

    2. Για την εφαρμογή της περ. 1 της παρούσας παραγράφου, το αίτημα του εργαζόμενου πρέπει να γνωστοποιηθεί εγκαίρως στον εργοδότη, με κάθε πρόσφορο μέσο, όπως τηλέφωνο, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή γραπτό μήνυμα κινητού τηλεφώνου.

    3. Εντός ευλόγου χρόνου από την υποβολή του αιτήματος, ο εργαζόμενος οφείλει να προσκομίσει στον εργοδότη του σχετικό ιατρικό πιστοποιητικό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 2 της υπ' αρ. 37095/1436/17.09.2020 κοινής υπουργικής απόφασης (Β' 4011), προς απόδειξη της υπαγωγής του στις ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας 1.1. «Άτομα Υψηλού κινδύνου».

    4. Ο εργοδότης οφείλει να αποδεχθεί το αίτημα του εργαζόμενου-αιτούντα της περ. 1 της παρούσας παραγράφου, εφόσον τα καθήκοντά του δύνανται να εκτελούνται εξ αποστάσεως.

    5. Εάν η παροχή της εξ αποστάσεως εργασίας δεν καθίσταται εφικτή, κατά τα ανωτέρω, ο εργοδότης οφείλει να λάβει μέτρα, ώστε ο αιτών εργαζόμενος που ανήκει σε ευπαθή ομάδα να μην παρέχει εργασία για την εκτέλεση της οποίας έρχεται σε επαφή με κοινό. Στην περίπτωση αυτή ο εργοδότης οφείλει να εξετάσει, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης, τη δυνατότητα της πρόσκαιρης απασχόλησης του εργαζόμενου- αιτούντα σε άλλη θέση εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας του, τηρουμένων των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. Ο εργαζόμενος οφείλει να αποδεχθεί την ανωτέρω πρόταση του εργοδότη, εκτός κι αν αδυνατεί να το πράξει για σπουδαίο και σοβαρό κατ' αντικειμενική κρίση λόγο, τον οποίο οφείλει να εκθέσει εγγράφως προς τον εργοδότη του. Για την εφαρμογή της παρούσας ως «κοινό» νοούνται τα άτομα που δεν είναι ενταγμένα στο πάγιο εργασιακό περιβάλλον της επιχείρησης.

    6. Ο εργοδότης εφόσον έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες που ορίζονται διαδοχικά στις ανωτέρω περ. 4 και 5, ενημερώνει εγγράφως τον εργαζόμενο-αιτούντα, που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, για τους λόγους αδυναμίας εφαρμογής αυτών και θέτει σε αναστολή τη σύμβασης εργασίας του, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της παρούσας, ως ύστατο μέτρο προστασίας της υγείας αυτού.

    Β. Εργαζόμενοι ευπαθών ομάδων της κατηγορίας 1.2. «Άτομα Ενδιαμέσου κινδύνου»

    Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας 1.2. «Άτομα Ενδιαμέσου κινδύνου» δύνανται να υπαχθούν αναλόγως στα μέτρα στήριξης όπως αυτά ορίζονται στις περιπτώσεις 1 έως 5 της παραγράφου Α του παρόντος άρθρου.

    Γ. Γενικά μέτρα προστασίας.

    Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν ο εργαζόμενος δεν υποβάλλει αίτημα για εργασία με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται, στη λήψη αυξημένων μέτρων προστασίας, βάσει της εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου, καθώς και στην πλήρη εφαρμογή τόσο της νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, όσο και των ειδικότερων κανονιστικών διατάξεων που ρυθμίζουν ζητήματα εφαρμογής μέτρων δημόσιας υγείας, όπως τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας, σε εργασιακούς χώρους, ανά κλάδο και τόπο οικονομικής δραστηριότητας.

    Άρθρο 3
    Αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων ευπαθών ομάδων της κατηγορίας 1.1. «Άτομα Υψηλού κινδύνου»

    Οι επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότης (ΚΑΔ), κατά τα οριζόμενα στην περ. 6 της παρ. Α του άρθρου 2, θέτουν τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας 1.1. «Άτομα Υψηλού κινδύνου» σε αναστολή, για το χρονικό διάστημα που αιτείται ο εργαζόμενος και πάντως όχι πέραν της 31η Δεκεμβρίου 2020.

    Άρθρο 4
    Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού

    1. Οι εργαζόμενοι της περ. ε' της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.03.2020 Π.Ν.Π., όπως ισχύει, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τελεί σε αναστολή, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Π.Ν.Π. (Α' 64), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 3, του ν. 4682/2020 (Α' 76), εφόσον δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

    2. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού υπολογίζεται ανά μήνα κατ' αναλογία των ημερών κατά τις οποίες η σύμβαση εργασίας των ανωτέρω εργαζομένων τελεί σε αναστολή με βάση υπολογισμού το ποσό των πεντακοσίων τριάντα τεσσάρων (534,00) ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα (30) ημερολογιακές ημέρες και παρέχεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη επί του ονομαστικού τους μισθού, για τις ημέρες που η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή.

    3. Η αποζημίωση της προηγούμενης παραγράφου είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α του ν. 4172/2013 (Α' 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς την φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

    Άρθρο 5
    Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού

    Α. Υπεύθυνη δήλωση επιχειρήσεων - εργοδοτών για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζόμενους ευπαθών ομάδων

    1. Οι επιχειρήσεις - εργοδότες της περ. 6 της παρ. Α του άρθρου 2 υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ανά μήνα στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, συγκεντρωτικά στις αρχές του επόμενου μήνα, με την οποία δηλώνουν:

    α) τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας 1.1. «Άτομα Υψηλού κινδύνου», των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούν σε αναστολή,

    β) την αδυναμία εφαρμογής των περ. 4 και 5 της παρ. Α του άρθρου 2 της παρούσας.

    Οι εργοδότες οφείλουν να τηρούν στην έδρα της επιχείρησής τους όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία του άρθρου 2, συμπεριλαμβανομένου του προσκομισθέντος ιατρικού πιστοποιητικού, για δύο (2) έτη από την έναρξη αναστολής της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων ευπαθών ομάδων.

    2. Οι εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, άμεσα στους εργαζόμενούς τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

    Β. Υπεύθυνη δήλωση των εργαζομένων για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού

    Οι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας 1.1. «Άτομα Υψηλού κινδύνου» και τίθεται σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α' 75) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

    Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

    Στην περίπτωση που κατά το παρελθόν είχε τεθεί η σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή λόγω των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID -19 παρ, δεν απαιτείται η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού τους λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

    Κατά τα λοιπά ισχύουν τα οριζόμενα στο υποκεφάλαιο Α1 και στο κεφάλαιο Β' της υπ' αρ. οικ.17788/346/8.5.2020 (Β' 1779) κοινής υπουργικής απόφασης.

    Άρθρο 6
    Διάρκεια εφαρμογής των μέτρων των περ. β), γ), δ) και ε) της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.03.2020 Π.Ν.Π. (Α' 55) όπως ισχύει

    Ο χρόνος ισχύος των περ. β), γ), δ) και ε) της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.03.2020 Π.Ν.Π. (Α' 55) η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α' 76) και τροποποιήθηκε με το άρθρο όγδοο της από 22.08.2020 Π.Ν.Π. (Α' 161), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4722/2020 (Α' 177) και συμπληρώθηκε με το άρθρο 21 αυτού, παρατείνεται έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου