Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΤΙΠΙΖΟΝΤΑΙ Εφορία: Καταρτίζει "μαύρη λίστα" φοροφυγάδων με 10 κριτήρια


ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΤΙΠΙΖΟΝΤΑΙ

Εφορία: Καταρτίζει "μαύρη λίστα" φοροφυγάδων με 10 κριτήρια

Εφορία: Καταρτίζει  μαύρη λίστα  φοροφυγάδων με 10 κριτήρια
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.
Με 10 κριτήρια βαθμολόγησης της επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή 1.500 ελεγκτές αναλαμβάνουν δράση κατά των “ύποπτων” φορολογούμενων για απόκρυψη εισοδήματος, διακίνηση “μαύρου χρήματος” και μη απόδοση στο δημόσιο φόρων και τελών.
Σε πρώτη φάση στη λίστα προτεραιότητας για έλεγχο μπαίνουν 10.700 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που οι υποθέσεις τους βρίσκονται κοντά σε παραγραφή και για τους οποίους υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για φοροδιαφυγή. Στη συνέχεια ο αριθμός των ελεγχόμενων θα διευρυνθεί καθώς η “μαύρη λίστα” θα επικαιροποιείται και θα εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία και ευρήματα.
Το “εναρκτήριο λάκτισμα” για την κατάταξη των φορολογούμενων σε ζώνες επικινδυνότητας δόθηκε χθες με την έκδοση της απόφασης του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη με την οποία δίνονται αναλυτικές οδηγίες στις ελεγκτικές αρχές για τα κριτήρια και τις διαδικασίες εντοπισμού και ελέγχου των “κόκκινων” φορολογικώνυποθέσεων.
Στα κριτήρια επιλογής των φορολογούμενων που μπαίνουν στο στόχαστρο της εφορίας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το φορολογικό μητρώο, οι δηλωθέντες δαπάνες ως ποσοστό επί του εισοδήματος ή του τζίρου, το είδος, η έδρα και τα έσοδα της επιχείρησης, οι απότομες μεταβολές στο επιχειρηματικό, εισοδηματικό και περιουσιακό προφίλ, το ύψος των καταθέσεων και των εμβασμάτων στο εξωτερικό καθώς και οι κρατικές ενισχύσεις μέσω αναπτυξιακών νόμων
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το νέο σύστημα, οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που θα επιλεγούν για έλεγχο στις φορολογικές τους δηλώσεις θα προέρχονται, από συγκεκριμένες λίστες που θα καταρτιστούν κεντρικά από το υπουργείο Οικονομικών, με βάση αντικειμενικά κριτήρια επιλογής. Τα κριτήρια αυτά θα εκφράζουν τον βαθμό επικινδυνότητας των υποθέσεων, δηλαδή το κατά πόσο μεγάλες είναι οι πιθανότητες να κρύβονται αδικήματα φοροδιαφυγής πίσω από συγκεκριμένη οικονομική συμπεριφορά που έχει εντοπιστεί.
Θα πρέπει να τονιστεί πως η επιλογή των ελεγκτέων υποθέσεων θα γίνει από το πληροφοριακό σύστημα ELENXIS στο οποίο έχει συγκεντρωθεί ένας τεράστιος όγκος δεδομένων φορολογικού ενδιαφέροντος για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Με βάση το νέο σύστημα,για την επιλογή των υποθέσεων που θα ελέγχονται θα εφαρμόζονται συγκεκριμένα κριτήρια και θα χρησιμοποιούνται μέθοδοι ανάλυσης (risk analysis). Για κάθε κριτήριο κινδύνου αντιστοιχεί συγκεκριμένος αριθμός μορίων που αποτυπώνουν το βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή. Οι φορολογούμενοι που συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα και με διαδικασίες εξπρές.
Οι κατάλογοι που θα καταρτιστούν θα αποσταλούν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες, δηλαδή:
- στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π), αν πρόκειται για υποθέσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 25.000.000 ευρώ,
- στα αρμόδια Διαπεριφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης, αν πρόκειται για υποθέσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα από 3.000.001 ευρώ μέχρι 25.000.000 ευρώ
- στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για υποθέσεις με ποσά ετησίων ακαθαρίστων εσόδων μέχρι 3.000.000 ευρώ.

Έξι υποθέσεις που ...μυρίζουν φοροδιαφυγή θα αναλάβει να φέρει σε πέρας μέχρι το τέλος του έτους κάθε ελεγκτής των Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων (ΔΕΚ) και των Δ.Ο.Υ
Συγκεκριμένα πέντε υποθέσεις θα έχουν επιλεγεί με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.
Επιπλέον, ένα ποσοστό 20% των ελεγκτέων υποθέσεων θα επιλεγεί από τον Προϊστάμενο της κάθε ελεγκτικής υπηρεσίας χωρίς τη χρησιμοποίηση μεθόδων ανάλυσης κινδύνου, αλλά με βάση εν γένει επιβαρυντικά στοιχεία που βρίσκονται στην κάθε υπηρεσία. Σε κάθε ελεγκτή θα ανατεθεί από τον Προϊστάμενο μία τέτοια υπόθεση για έλεγχο.
Συνολικά, φέτος, 1.500 φοροελεγκτές που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα κληθούν να ελέγξουν 9.000 επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα
Εξάλλου σε κάθε ελεγκτή του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου θα ανατεθούν προς έλεγχο τρεις υποθέσεις φυσικών προσώπων οι οποίες θα έχουν επιλεγεί με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.
Επίσης υποχρεωτικά, θα διενεργηθεί ο έλεγχος:
- σε 1.700 υποθέσεις φορολογούμενων οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες αφορούν κυρίως υποθέσεις φυσικών προσώπων που υποκρύπτουν επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία δεν δηλώθηκε στην εφορία.
- - σε επιχειρήσεις οι οποίες είχαν αξιοποιήσει τον αποκαλούμενο νόμο Χριστοδουλάκη, σχηματίζοντας αφορολόγητο αποθεματικό για τις χρήσεις 2004 και 2005, διαδικασία που είχε χαρακτηριστεί εκ των υστέρων από τη Κομισιόν ως παράνομη κρατική ενίσχυση, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει από το 2012 διαδικασία ανάκτησης αυτών των φορολογικών απαλλαγών και μάλιστα εντόκως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: