Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Ακριβότερη η ρύθμιση σε πολλές δόσεις

Ακριβότερη η ρύθμιση σε πολλές δόσεις

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Την πρώτη ώρα μετά την ενεργοποίηση της πλατφόρμας υποβλήθηκαν περίπου 1.000 αιτήσεις, κάτι που δείχνει ότι πολλοί οφειλέτες περίμεναν την ενεργοποίηση της ρύθμισης για να αποπληρώσουν τα χρέη τους στο ελληνικό Δημόσιο.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Με επιτόκιο από 5,32% για όσους αποφασίσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε 12 δόσεις και 6,82% για όσους επιλέξουν περισσότερες δόσεις θα επιβαρυνθούν οι οφειλέτες του Δημοσίου που θα ρυθμίσουν τα χρέη τους με βάση τη νέα πάγια ρύθμιση. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της νέας ρύθμισης οφειλών άνοιξε χθες το βράδυ και προβλέπει διπλάσιες δόσεις για την αποπληρωμή των χρεών (από 24 έως 48 δόσεις). Οπως αναφέρουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης την πρώτη ώρα υποβλήθηκαν περίπου 1.000 αιτήσεις, κάτι που δείχνει ότι πολλοί οφειλέτες περίμεναν την ενεργοποίηση της ρύθμισης για να αποπληρώσουν τα χρέη τους στο ελληνικό Δημόσιο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εισέλθουν στην εφαρμογή με τους κωδικούς του Taxis και να μεταβούν στην εφαρμογή των ρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, θα «ανοίξουν» την εφαρμογή «αίτηση πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013 όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4646/2019». Οταν ο ενδιαφερόμενος εισέλθει στην εφαρμογή θα πρέπει ανάλογα με το είδος της οφειλής να διαλέξει τη ρύθμιση των 24 δόσεων (τακτικές οφειλές όπως φόρος εισοδήματος) ή των 48 δόσεων (φόρος κληρονομιάς). Εφόσον επιλέξει, για παράδειγμα, τη ρύθμιση έως 24 δόσεις και προέρχεται από μετάπτωση, δηλαδή μεταφέρεται από την υφιστάμενη πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων στη νέα ρύθμιση, θα εμφανισθούν δύο επιλογές. Η πρώτη αναφέρει επιτόκιο 5,32% για αποπληρωμή οφειλών έως 12 δόσεις και η δεύτερη έως 24 δόσεις με επιτόκιο 6,82%.
Ο ενδιαφερόμενος θα επιλέξει τον αριθμό των δόσεων και θα συνεχίσει στην επόμενη σελίδα όπου πρέπει να συμπληρώσει τον IBAN καθώς και να «κλικάρει» ότι δεν έχει έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό. Τέλος θα πρέπει να προχωρήσει στην υποβολή της δήλωσης.
Εφόσον πρόκειται για φόρο κληρονομιάς τα χρέη μπορούν να αποπληρωθούν σε έως 48 δόσεις. Το ηλεκτρονικό σύστημα εμφανίζει αμέσως το φορολογητέο εισόδημα και με βάση αυτό θα καθορίζεται το ποσό της κάθε δόσης και κατ’ επέκταση ο αριθμός των δόσεων.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι οφειλέτες:
• Οι τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 24 δόσεις χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
• Οι έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα) μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 48 δόσεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
• Η ελάχιστη μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 30 ευρώ. 
• Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές που δεν είχαν υπαχθεί σε οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, η οποία κατά την 1η Νοεμβρίου 2019 ήταν σε ισχύ.
• Η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνεται μέσα σε 3 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης, ενώ οι επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.
• Για οφειλές που ρυθμίζονται μέχρι και 12 δόσεις, ο τόκος θα υπολογίζεται με βάση το τελευταίο δημοσιευμένο μέσο ετήσιο επιτόκιο δανείων σε ευρώ χωρίς καθορισμένη διάρκεια αλληλόχρεων λογαριασμών που χορηγούνται από όλα τα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα σε μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, όπως αυτό δημοσιεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος πλέον 0,25%, ετησίως υπολογιζόμενο.
• Για οφειλές που ρυθμίζονται σε περισσότερες από 12 μηνιαίες δόσεις, το επιτόκιο προσαυξάνεται κατά 1,5%. Αυτό σημαίνει ότι η ρύθμιση είναι πιο ακριβή για όσους επιθυμούν περισσότερες δόσεις.
• Στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις για την εξόφληση του χρέους (τακτικής ή έκτακτης οφειλής) για να μπορέσει να επανενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει διπλή προκαταβολή, θα αφαιρεθούν οι δόσεις που ήταν συνεπής, ενώ το επιτόκιο θα είναι προσαυξημένο κατά 1,5 μονάδα.
• Οσοι οφειλέτες είναι συνεπείς στην εκπλήρωση των όρων της ρύθμισης, κατά την καταβολή της τελευταίας δόσης, θα απαλλάσσονται από την πληρωμή ποσού που ισούται με το 25% των τόκων που έχουν επιβαρύνει το ποσό των δόσεων της ρυθμιζόμενης οφειλής.

Με 50 ένσημα η ανανέωση της πρόσβασης στις παροχές υγείας

Με 50 ένσημα η ανανέωση της πρόσβασης στις παροχές υγείας

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Την άμεση ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας των ασφαλισμένων που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 50 ημέρες ασφάλισης για μισθωτούς ή 2 μήνες ασφάλισης για ελεύθερους επαγγελματίες, κατά το 2019, ζητεί με επείγον έγγραφο προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ το υπουργείο Εργασίας. 
Οι οδηγίες προς τους αρμόδιους φορείς δίνονται προκειμένου οι ασφαλισμένοι άνεργοι, αλλά και οι οικογένειές τους, να έχουν πρόσβαση σε παροχές υγείας απρόσκοπτα, καθώς τυπικά λήγει αύριο το σχετικό δικαίωμα.
Διάταξη στον νόμο που ψηφίστηκε χθες μειώνει μόνιμα –και όχι κατ’ εξαίρεση κατά τη διάρκεια της κρίσης– τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης για ασφαλιστική ικανότητα στα 50 ένσημα για μισθωτούς και σε 2 μήνες για ελεύθερους επαγγελματίες.
Αναλυτικά, η πάγια πλέον διάταξη προβλέπει ότι:
α) Στους μισθωτούς ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 50 ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2019) είτε κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου.
β) Στους μη μισθωτούς ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 2 μηνών ασφάλισης κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2019) ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από την ημερομηνία προσέλευσης ή επέλευσης του ασφαλιστικού κινδύνου και εφόσον έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές που προβλέπονται.
Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλής, αυτή θα πρέπει να έχει εξοφληθεί ή ρυθμιστεί.
Υπάρχουν βέβαια και ειδικές κατηγορίες, όπως άνεργοι αγρότες με οφειλές στον πρώην ΟΓΑ, εργαζόμενοι σε ναυπηγεία και ιπποδρομίες αλλά και πρόσωπα που υπάγονται στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ ως μισθωτοί-μέλη διοικητικών συμβουλίων Α.Ε., που για την περίοδο από 1/3/2020 έως 28/2/2021 θα έχουν πρόσβαση σε παροχές ασθένειας σε είδος, για τους ίδιους και τα μέλη των οικογενειών τους, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης ημερών ασφάλισης.
Έντυπη

EΦΚΑ: Ανοιχτή πλατφόρμα επιλογής εισφορών για 1,5 εκατ. μη μισθωτών

EΦΚΑ: Ανοιχτή πλατφόρμα επιλογής εισφορών για 1,5 εκατ. μη μισθωτών


Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Άνοιξε χθες η ηλεκτρονική πλατφόρμα επιλογής ασφαλιστικών εισφορών για 1,5 εκατομμύριο μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Το νέο αυτή σύστημα εισφορών προβλέπεται στο νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, το οποίο ψήφισε προχθές η Βουλή. 
H σχετική πλατφόρμα είναι διαμορφωμένη στην  ηλεκτρονική ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ (efka.gov.gr), που πλέον λέγεται Ηλεκτρονικός-Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-EΦΚΑ), καθώς ενσωματώνεται σ’ αυτόν και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ).
Στην ιστοσελίδα είναι "τοποθετημένη" μία συγκεκριμένη επιλογή υπό τον τίτλο "επιλέγω ελεύθερα-στοχεύω ψηλότερα: τώρα για πρώτη φορά διαμορφώνετε μόνοι σας τη σύνταξη που θα πάρετε, επιλέγετε ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία ανάλογα με τις δυνατότητες σας".
Κάνοντας "κλικ" σε αυτήν την επιλογή, βλέπει κανείς 4 μεγάλες κατηγορίες των μη μισθωτών. Συγκεκριμένα:

1. Τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Με πλήρη αποσύνδεση από το φορολογητέο εισόδημα, ο καθένας επιλέγει ελεύθερα μια από τις έξι  ασφαλιστικές κατηγορίες και διαμορφώνει τη σύνταξή του.
Η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική και παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής κατηγορίας μια φορά το χρόνο. Υπάρχει επιλογή για ηλεκτρονική αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έως και την Παρασκευή 13/3/2020.
Με το νέο σύστημα η επιλογή υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας οδηγεί σε υψηλότερη σύνταξη. Στον πίνακα που ακολουθεί ενδεικτικά αποτυπώνεται το ποσό της σύνταξης ανάλογα με την κατηγορία που επιλέγετε και τα έτη ασφάλισης.


Σημειώνεται πως τα ποσά σύνταξης έχουν υπολογισθεί λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν καταβληθεί εισφορές για όλο το χρόνο ασφάλισης στην ίδια ασφαλιστική κατηγορία. Η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική. Η επιλογή σας θα ισχύει δεσμευτικά για όλο το έτος 2020.  

2. Τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Με ειδική ασφαλιστική κατηγορία και χαμηλότερες εισφορές για τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισης, τα πρώτα επαγγελματικά βήματα γίνονται πιο εύκολα.
Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα αλλαγής κατηγορίας μία φορά τον χρόνο και επιλογής από άλλες 6  ασφαλιστικές κατηγορίες με κλιμάκωση των εισφορών ανάλογα με τις δυνατότητες και τους στόχους του καθενός.
Υπάρχει επιλογή για  ηλεκτρονική αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έως και την Παρασκευή 13/3/2020.
Με το νέο σύστημα η επιλογή υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας οδηγεί σε υψηλότερη σύνταξη. Στον πίνακα που ακολουθεί ενδεικτικά αποτυπώνεται το ποσό της σύνταξης ανάλογα με την κατηγορία που επιλέγετε και τα έτη ασφάλισης.

νέοι ελεύθεροι

 

Σημειώνεται πως τα  ποσά σύνταξης έχουν υπολογισθεί λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν καταβληθεί εισφορές για όλο το χρόνο ασφάλισης στην ίδια ασφαλιστική κατηγορία. Η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική. Η επιλογή σας θα ισχύει δεσμευτικά για όλο το έτος 2020. 

3. Τους αγρότες

Οι αγρότες αποκτούν τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής από έξι (6) ασφαλιστικές κατηγορίες με χαμηλότερες εισφορές και έχουν την δυνατότητα αλλαγής κατηγορίας μία φορά το χρόνο. Οι εισφορές αποσυνδέονται από το φορολογητέο εισόδημα και προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες του αγροτικού επαγγέλματος.
Υπάρχει επιλογή για ηλεκτρονική αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έως και την Παρασκευή 13/3/2020.
Με το νέο σύστημα η επιλογή υψηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας οδηγεί σε υψηλότερη σύνταξη. Ειδικά από την 3η ασφαλιστική κατηγορία η ανταποδοτικότητα αυξάνεται ακόμα περισσότερο καθώς η εισφορά του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης παραμένει σταθερή. 
Στον πίνακα που ακολουθεί ενδεικτικά αποτυπώνεται το ποσό της σύνταξης ανάλογα με την κατηγορία που επιλέγετε και τα έτη ασφάλισης.

αγρότες

Σημειώνεται πως τα ποσά σύνταξης έχουν υπολογισθεί λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν καταβληθεί εισφορές για όλο το χρόνο ασφάλισης στην ίδια. Η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική. Η επιλογή σας θα ισχύει δεσμευτικά για όλο το έτος 2020.

5. Τους παράλληλα απασχολούμενους

Μία εισφορά για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που έχουν παράλληλα μισθωτή εργασία ή πολλαπλές δραστηριότητες. Οι εισφορές αποσυνδέονται από το φορολογητέο εισόδημα και προσδιορίζεται κατώτατη κατά περίπτωση κατηγορία λαμβάνοντας υπόψη και τις εισφορές από τη μισθωτή εργασία.
Υπάρχει επιλογής ηλεκτρονικής αίτησης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έως και την Παρασκευή 13/3/2020.
Με το νέο ασφαλιστικό ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες πληρώνουν μία μόνο εισφορά ακόμα και στην περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης. Ο υπολογισμός της εισφοράς διαφοροποιείται ανάλογα με τις ακόλουθες πέντε  περιπτώσεις:
-  Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι που έχουν παράλληλα μισθωτή απασχόληση
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που παράλληλα απασχολούνται ως μισθωτοί μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα μεταξύ 6  ασφαλιστικών κατηγοριών.
Για όσο διάστημα ο ασφαλισμένος απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός, οι εισφορές που καταβάλλονται από την μισθωτή απασχόληση αφαιρούνται από τις εισφορές της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει επιλέξει. Για το χρονικό διάστημα αυτό οι ελάχιστες εισφορές δεν μπορούν να υπολείπονται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας.
-Εάν επιλεγεί ασφαλιστική κατηγορία ανώτερη της 2ης, ο ασφαλισμένος θα καταβάλει τη διαφορά μόνο για τον Κλάδο Σύνταξης.
-Εάν διακοπεί η μισθωτή απασχόληση, η εισφοροδότησή γίνεται με βάση την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλεγεί και το σύνολο της εισφοράς βαρύνει τον ασφαλισμένο.
-Σε κάθε περίπτωση, με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται επιπλέον εισφορές υπέρ του Κλάδου Ανεργίας ύψους 10€ και για τους Υγειονομικούς υπέρ της Στέγης Υγειονομικών ύψους 2€, μόνο εφόσον δεν καταβάλλονται αντίστοιχες εισφορές από τη μισθωτή απασχόληση.
-Η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική.
-Η επιλογή θα ισχύει δεσμευτικά για όλο το έτος 2020.  
-Η αίτηση επιλογής πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά εδώ έως και την Παρασκευή 13/3/2020.
- Αγρότες που έχουν  παράλληλα μισθωτή απασχόληση
Οι αγρότες που παράλληλα απασχολούνται ως μισθωτοί μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα μεταξύ 6  ασφαλιστικών κατηγοριών.
-Εάν επιλεγεί ασφαλιστική κατηγορία ανώτερη της 2ης, ο ασφαλισμένος θα καταβάλει τη διαφορά μόνο για τον Κλάδο Σύνταξης.
-Εάν διακοπεί η μισθωτή απασχόληση, η εισφοροδότησή γίνεται με βάση την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλεγεί και το σύνολο της εισφοράς βαρύνει τον ασφαλισμένο.
-Σε περίπτωση άσκησης και άλλης μη μισθωτής δραστηριότητας από τον αγρότη εφαρμόζονται τα αναφερόμενα στην Περίπτωση 1.
-Η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική. 
-Η επιλογή θα ισχύει δεσμευτικά για όλο το έτος 2020.   
-Η αίτηση επιλογής πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά  έως και την Παρασκευή 13/3/2020.
- Νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με παράλληλη μισθωτή απασχόληση
Οι νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που παράλληλα απασχολούνται ως μισθωτοί και έχουν επιλέξει την ειδική ασφαλιστική κατηγορία, καταβάλλουν τις εισφορές της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας, για όσο διάστημα απασχολούνται παράλληλα ως μισθωτοί. Για αυτό το  διάστημα, κατά το οποίο ο ασφαλισμένος απασχολείται παράλληλα και ως μισθωτός,  οι εισφορές που καταβάλλονται από την μισθωτή απασχόληση αφαιρούνται από τις εισφορές της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει επιλέξει.  
-Εάν διακοπεί η μισθωτή απασχόληση, η εισφοροδότησή γίνεται με βάση την ειδική ασφαλιστική κατηγορία και το σύνολο της εισφοράς βαρύνει τον ασφαλισμένο.
-Σε κάθε περίπτωση, με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται επιπλέον εισφορές υπέρ του Κλάδου Ανεργίας ύψους 10€ και για τους Υγειονομικούς υπέρ της Στέγης Υγειονομικών ύψους 2€, μόνο εφόσον δεν καταβάλλονται αντίστοιχες εισφορές από τη μισθωτή απασχόληση. 
-Η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική. 
-Η επιλογή θα ισχύει δεσμευτικά για όλο το έτος 2020.
-Η αίτηση επιλογής πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά  έως και την Παρασκευή 13/3/2020.
- Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι και αγρότες με πολλαπλή μη μισθωτή δραστηριότητα
Στις περιπτώσεις πολλαπλής μη μισθωτής δραστηριότητας, καταβάλλεται μία μόνο ασφαλιστική εισφορά κατόπιν επιλογής από τις 6 ασφαλιστικές κατηγορίες των Ελεύθερων Επαγγελματικών και Αυτοαπασχολούμενων.
-Σε κάθε περίπτωση, με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται επιπλέον εισφορές υπέρ του Κλάδου Ανεργίας ύψους 10€ και για τους Υγειονομικούς υπέρ της Στέγης Υγειονομικών ύψους 2€. 
-Η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική. 
-Η επιλογή θα ισχύει δεσμευτικά για όλο το έτος 2020.   
-Η αίτηση επιλογής πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά  έως και την Παρασκευή 13/3/2020.
Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι και αγρότες με πολλαπλή μη μισθωτή δραστηριότητα και μισθωτή απασχόληση
Στις περιπτώσεις πολλαπλής Μη Μισθωτής δραστηριότητας με παράλληλη Μισθωτή απασχόληση, λαμβάνονται υπόψη τα ποσά εισφορών ανά κλάδο από τη μισθωτή απασχόληση και καταβάλλεται -εφόσον προκύπτει- η διαφορά από την δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αυτοαπασχολούμενων.
-Αν επιλεγεί ασφαλιστική κατηγορία ανώτερη της 2ης, ο ασφαλισμένος θα καταβάλει τη διαφορά μόνο για τον Κλάδο Σύνταξης.
-Εάν διακοπεί η μισθωτή απασχόληση, η εισφοροδότηση γίνεται με βάση την ασφαλιστική κατηγορία που έχει επιλεγεί και το σύνολο της εισφοράς βαρύνει τον ασφαλισμένο.
-Σε κάθε περίπτωση, με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται εισφορές υπέρ του Κλάδου Ανεργίας ύψους 10€ και για τους Υγειονομικούς υπέρ της Στέγης Υγειονομικών ύψους 2€, μόνο εφόσον δεν καταβάλλονται αντίστοιχες εισφορές από τη μισθωτή απασχόληση. 
-Η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική. 
-Η επιλογή θα ισχύει δεσμευτικά για όλο το έτος 2020.   
-Η αίτηση επιλογής πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά  έως και Παρασκευή 13/3/2020.

Χτίσιμο αφορολόγητου: Ποιες ηλεκτρονικές αποδείξεις θα μετράνε διπλά

Χτίσιμο αφορολόγητου: Ποιες ηλεκτρονικές αποδείξεις θα μετράνε διπλά

 0
Eπαγγέλματα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης με την αξία των αποδείξεων τους να μετράται διπλά, για το χτίσιμο του αφορολόγητου προκειμένου να καλυφθεί το 30% επί του πραγματικού εισοδήματος και για να μην προκύψει πρόσθετος φόρος 22% στη διαφορά των λιγότερων αποδείξεων.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», ήδη έχει ζητηθεί η συνδρομή του ΙΟΒΕ για τον σαφή προσδιορισμό των εν λόγω επαγγελμάτων, ενώ, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι στιγμής έχει αποφασιστεί να περιληφθούν στη λίστα αυτών των επαγγελμάτων, των οποίων οι αποδείξεις θα μετρούν διπλάοι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα κομμωτήρια, τα ινστιτούτα αισθητικής, τα γυμναστήρια, οι πολυχώροι πραγματοποίησης παιδικών πάρτι, οι διοργανώσεις εκδηλώσεων γάμων κ.λπ.


Επίσης, όλες οι αποδείξεις που προέρχονται από επαγγέλματα που αφορούν την οικοδομή (ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, υδραυλικοί, κατασκευαστές αλουμινίου και σιδηροκασκευών, ψυκτικοί, όσοι τοποθετούν πλακάκια σε δάπεδα και τοίχους καθώς και υαλοπίνακες, όσοι κάνουν επιχρίσεις κονιαμάτων – σοβατζήδες -, κατασκευαστές στεγών κ.λπ.) θα είναι στη λίστα των επαγγελμάτων που η αξία των αποδείξεων που θα εκδίδονται θα μετράει διπλά.

Και το Airbnb

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι αναγνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών τη φοροδιαφυγή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στον χώρο ενοικίασης ακινήτων, τουριστικών και μη, μέσω ειδικών εφαρμογών τύπου Airbnb και πλέον θα συμπεριλάβουν τις αποδείξεις που προέρχονται από τη συγκεκριμένη παροχή υπηρεσιών στο διπλό «μπόνους». Το ίδιο θα συμβεί και για την ενοικίαση ΙΧ, όπου η φοροδιαφυγή οργιάζει, ιδιαίτερα στους τουριστικούς προορισμούς.
Διευκρινίζεται ότι για το χτίσιμο του 30% αφαιρείται από το πραγματικό εισόδημα η εισφορά αλληλεγγύης με την οποία επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, καθώς επίσης και το συνολικό ποσό που καταβάλλεται σε διατροφή.
Σε αυτό που απομένει θα εφαρμόζεται συντελεστής 30%. Στις περιπτώσεις όπου το άθροισμα του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, των ενοικίων ή και των δόσεων δανείων που καταβάλλει κάποιος σε ετήσια βάση ξεπερνάει σε ποσοστό το 60% του πραγματικού εισοδήματος μετά την αφαίρεση της εισφοράς αλληλεγγύης και της διατροφής, τότε θα πρέπει να εμφανίσει αποδείξεις στο 20% του εισοδήματός του αντί για το 30%.

«Ημέρες Καριέρας ΟΑΕΔ»: Στις 7 Μαρτίου οι εργοδότες συναντούν ανέργους

«Ημέρες Καριέρας ΟΑΕΔ»: Στις 7 Μαρτίου οι εργοδότες συναντούν ανέργους

 0
Την πρώτη εκδήλωση αναζήτησης θέσεων εργασίας για ανέργους και επιλογής προσωπικού από επιχειρήσεις, με την επωνυμία «Ημέρες Καριέρας ΟΑΕΔ» πραγματοποιεί ο ΟΑΕΔ, το Σάββατο 7 Μαρτίου 2020, από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ., στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), στον Πειραιά.
Στόχος της εκδήλωσης είναι η δημιουργία ενός κόμβου συνάντησης όσων αναζητούν εργασία με τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις που διαθέτουν θέσεις εργασίας και αναζητούν το κατάλληλο προσωπικό. Σημαντική επιδίωξη είναι επίσης, η αναβάθμιση της σχέσης του Οργανισμού με τους πολίτες, έξω από τις υπηρεσιακές δομές, αναδεικνύοντας το πνεύμα ανανέωσης, αμεσότητας, και εξωστρέφειας του νέου ΟΑΕΔ.
Η «Ημέρα Καριέρας ΟΑΕΔ» στο ΣΕΦ αποτελεί την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα με στόχο την άμεση και αποτελεσματική σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας, την παροχή εξειδικευμένων συμβουλών και επαγγελματικού προσανατολισμού προς τους ανέργους, καθώς και την ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων για τις δράσεις και τα προγράμματα του Οργανισμού.
Στην εκδήλωση αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 60 επιχειρήσεις με περισσότερες από 800 προσφερόμενες θέσεις εργασίας. Οι εκπρόσωποί τους, θα υποδεχτούν τους ενδιαφερόμενους σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα

Συμβουλές

Παράλληλα, εξειδικευμένα στελέχη του ΟΑΕΔ θα προσφέρουν ατομικές συμβουλευτικές υπηρεσίες απασχόλησης προς τους συμμετέχοντες σχετικά με τη σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος των αναζητούντων εργασία, ώστε να αναδεικνύεται σωστά το κάθε επαγγελματικό προφίλ.
Στο πρόγραμμα της ημέρας εντάσσεται και η διοργάνωση Εργαστηρίων Συμβουλευτικής από εξειδικευμένους συμβούλους Σταδιοδρομίας, Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Επιχειρηματικότητας, με μόνη προϋπόθεση τη δωρεάν προεγγραφή.

ΑΡ. 24963/2020-ΑΠΟ 3/3/2020 ΕΩΣ 1/5/2020 Η ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

ΑΡ. 24963/2020-ΑΠΟ 3/3/2020 ΕΩΣ 1/5/2020 Η ΚΑΤΑΧΩΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

Με την Αριθ. 26963/28.2.2020 του Υφυπουργού Οικονομικών που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 661/28.2.2020 τεύχος Β' με θέμα " Τροποποίηση της αριθμ. 67343/ΕΞ/19.6.2019 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών «Ρύθμιση ειδικών θεμάτων σχετικά με την τήρηση και τη διαδικασία καταχώρισης στο κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων του άρθρου 20 και 21 του ν. 4557/2018» (Β΄ 2443), όπως ισχύει. " ορίζονται τα ακόλουθα.
Ειδικότερα,          αποφασίζουμε:
      1. Την τροποποίηση της παρ. 1 του άρθρου 8 της αριθμ. 67343/2019 (Β’ 2443) απόφασης ως ακολούθως:
     «1. Η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας του Κεντρικού Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων ορίζεται στις 3/3/2020. Η διαδικασία καταχώρισης των στοιχείων της παρ. 2 πραγματοποιείται για όλα τα υπόχρεα πρόσωπα, σύμφωνα με το Παράρτημα Α το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης από 3/3/2020 έως 1/5/2020.

       2. Τα υπόχρεα πρόσωπα που έχουν ήδη προβεί σε καταχώριση σύμφωνα με τις αριθμ. 67343/ΕΞ/19.6.2019 «Ρύθμιση ειδικών θεμάτων σχετικά με την τήρηση και τη διαδικασία καταχώρισης στο κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων του άρθρου 20 και 21 του ν. 4557/2018» (Β΄ 2443), 73900/2019 (Β’ 2718) και 121950/2019 (Β΄ 3977) αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών, δεν απαιτείται να προβούν σε νέα καταχώριση, με την επιφύλαξη τυχόν αναγκαίων τροποποιήσεων λόγω της αναβάθμισης του συστήματος.
       Κατά τα λοιπά ισχύει η αριθμ. 67343/ΕΞ/19.6.2019 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.
        Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
                               Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2020
                                                 Ο Υφυπουργός
                                              ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΒΒΟΣ   
Κατεβάστε την Α.249632020 Eδώ.

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Προϋπολογισμός: Ποιοι φόροι απέδωσαν τον Ιανουάριο, πού είχαμε υστέρηση

Προϋπολογισμός: Ποιοι φόροι απέδωσαν τον Ιανουάριο, πού είχαμε υστέρηση

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 12:29
 
UPD:12:31
A- A A+
Στα 495 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού τον Ιανουάριο, όπως επιβεβαίωσαν τα στοχεία του υπ. Οικονομικών. Είναι αρκετά μικρότερο από τον στόχο του 1,269 δισ. ευρώ και έρχεται έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 729 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Η υστέρηση στα έσοδα από το ΠΔΠ ήταν το μεγάλο αγκάθι. Τι έγινε όμως με τους φόρους; Ποιοι απέδωσαν πάνω από το στόχο και ποιοι όχι; 
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε   3,913 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 745 εκατ. ευρώ ή 16% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020 γεγονός που οφείλεται κυρίως στα μειωμένα έσοδα ΠΔΕ καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φόρων.
Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν 4, 260 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 647 εκατ. ευρώ ή 13,2% έναντι του στόχου.
Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου 2020 αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθηκε στις εξής κύριες κατηγορίες εσόδων:
α) Λοιποί φόροι επί συγκεκριμένων υπηρεσιών κατά 69 εκατ. ευρώ ή 58,1%,
β) Λοιποί φόροι επί παραγωγής κατά 24 εκατ. ευρώ ή 97,4%,
γ) Λοιποί τρέχοντες φόροι κατά 55 εκατ. ευρώ ή 36,3%,
    εκ των οποίων : Φόροι οχημάτων κατά 56 εκατ. ευρώ ή 77,5%,
δ) Λοιπά τρέχοντα έσοδα κατά 42 εκατ. ευρώ ή 27,3%,
   εκ των οποίων : Eπιστροφές δαπανών κατά 30 εκατ. ευρώ ή 68,6%,

Μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια περίοδο ήταν τα έσοδα στις κάτωθι βασικές κατηγορίες:
α) ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 18 εκατ. ευρώ ή 1,2%,
β) ΕΦΚ καπνικών προϊόντων κατά 11 εκατ. ευρώ ή 6,2%,
γ) ΕΦΚ λοιπών προϊόντων κατά 11 εκατ. ευρώ ή 17,3%,
δ) Φόροι επί χρηματοοικονομικών και κεφαλαιακών συναλλαγών κατά 12 εκατ. ευρώ ή 30,2%,
ε) Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας κατά 37 εκατ. ευρώ ή 12,9%,
     εκ των οποίων : ΕΝΦΙΑ κατά 37 εκατ. ευρώ ή 13.2%,
στ) Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από Φυσικά Πρόσωπα (ΦΠ) κατά 103 εκατ. ευρώ ή 12,8%, που οφείλεται κυρίως στη χρονική υστέρηση  είσπραξης παρακρατούμενου φόρου στο εισόδημα από μισθωτή εργασία,
ζ) Μεταβιβάσεις κατά 648 εκατ. ευρώ ή 98%.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 348 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 98 εκατ. ευρώ από το στόχο (249 εκατ. ευρώ).
Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ήταν μόλις 43 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 644 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, εξαιτίας της υστέρησης στο συγχρηματοδοτούμενο σκέλος.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου 2020 ανήλθαν στα 4,681 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 232 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (4,449 δισ. ευρώ). Οι κυριότερες αιτίες της εμφανιζόμενης απόκλισης είναι οι αυξημένες δαπάνες τόκων κατά 204 εκατ. ευρώ, καθώς και οι αυξημένες αποδόσεις προς την Ε.Ε. κατά 141 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον στόχο.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου 2020 παρουσιάζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 κατά 132 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων δαπανών στο σκέλος του ΠΔΕ κατά 122 εκατ. ευρώ. Στο σκέλος του Τακτικού Προϋπολογισμού παρουσιάστηκε αύξηση έναντι του 2019 στις εξής κατηγορίες δαπανών:
α) αποδόσεις προς την Ε.Ε. κατά 141 εκατ. ευρώ (στις μεταβιβάσεις),
β) τόκοι κατά 93 εκατ. ευρώ και
γ) λοιπές κεφαλαιουχικές μεταβιβάσεις κατά 74 εκατ. ευρώ (που αφορούν στην κάλυψη ελλείμματος ΕΛΕΓΕΠ και στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας).
Αντίθετα, η κατηγορία πρόσθετες αποδοχές (εντός της κατηγορίας παροχές σε εργαζομένους) εμφανίστηκε χαμηλότερη κατά 320 εκατ. ευρώ, καθώς το 2019 η κατηγορία αυτή περιλάμβανε τις πληρωμές των εφάπαξ ποσών του ν. 4575/2018.