Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Η… εξίσωση του πλεονάσματος Αποβιομηχάνιση + υπερφορολόγηση + ανεργία = θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.

20/02/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η… εξίσωση του πλεονάσματος

Αποβιομηχάνιση + υπερφορολόγηση + ανεργία = θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.
        
 Pin It
Αποβιομηχάνιση + υπερφορολόγηση + ανεργία = θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας

Πανηγυρισμοί για το… θαύμα, κουβέντα για το δράμα στη βιομηχανία

Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου

Ενα ακόμα… οικονομικό θαύμα έχει να επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση. Στον σύντομο βίο της εξαφάνισε και το έλλειμμα στις διεθνείς συναλλαγές της χώρας! Μετά από πολλές δεκαετίες το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε θετικό πρόσημο το 2013 (1,2 δισ. ευρώ), επίτευγμα που χαιρέτισε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, εξαίροντας μάλιστα τη… λαμπρή προοπτική που ανοίγεται για την ελληνική οικονομία μετά την εξαφάνιση των δίδυμων ελλειμμάτων (του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών). Βέβαια, οι παράγοντες που οδήγησαν στην εξάλειψη του ελλείμματος του ισοζυγίου φαίνεται ότι αποτελούν… μικρή λεπτομέρεια για την κυβέρνηση. Οι έννοιες αποβιομηχάνιση, καταβαράθρωση της μεταποίησης, υπερφορολόγηση και ανεργία είναι άγνωστες στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο.

Με εξαίρεση την περσινή καλή τουριστική σεζόν (στην οποία συνέβαλαν συγκυριακά και οι εξελίξεις σε γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία), οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας πνέουν τα λοίσθια. Ακόμα και οι εξαγωγές, οι οποίες κατά τη διετία 2011-2012 αυξήθηκαν με διψήφιο ποσοστό, το 2013 υποχώρησαν έστω και οριακά (0,2%), παρά την καταλυτική συνεισφορά των πετρελαιοειδών. Η κόπωση, ο ΦΠΑ που δεν επιστρέφεται εγκαίρως από το κράτος και το ισχυρό ευρώ φρέναραν την ανοδική τροχιά μετά την προαναφερθείσα διετία.

Μεταποίηση και βιομηχανική παραγωγή βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο. Ακόμα και παραδοσιακοί κολοσσοί, όπως οι χαλυβουργίες, οδηγούν τους εναπομείναντες εργαζόμενους σε προγράμματα διαθεσιμότητας και εθελουσίας εξόδου. Ο κεφαλαιουχικός εξοπλισμός, ο οποίος τις προηγούμενες δεκαετίες ήταν ο βασικός παράγοντας του τεράστιου ελλείμματος στο ισοζύγιο των διεθνών συναλλαγών της χώρας, πλέον εξέλιπε. Ποιος εξοπλισμός να εισαχθεί και για πού… Στο σύνολό της πέρυσι η αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 5%.

Μόλις χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε τα στοιχεία του 2013 για τον τζίρο και τις παραγγελίες στη βιομηχανία. Τα στοιχεία αυτά -τα οποία δεν σχολίασε όπως έπραξε στην περίπτωση του ισοζυγίου το υπουργείο Οικονομικών- δείχνουν ότι σε μέσο επίπεδο ο τζίρος στην εγχώρια βιομηχανία σημείωσε την περασμένη χρονιά μείωση κατά 6,4%, μετά και από τη σημαντική πτώση κατά 11,8% τον περασμένο Δεκέμβριο. Ειδικά δε, ο τζίρος των μεταποιητικών βιομηχανιών, από την πορεία του οποίου επηρεάζεται άμεσα η απασχόληση, περιορίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο κατά 12% και στο σύνολο του 2013 κατά 6,6%. Πτώση 6,9% σημείωσαν και οι νέες παραγγελίες στην εγχώρια βιομηχανία την περασμένη χρονιά, μετά και από τη μείωση κατά 7,5% που κατέγραψε τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο γενικός δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) παρουσίασε μείωση 7,5% τον Δεκέμβριο 2013 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2012, έναντι μείωσης 9,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2012 προς το 2011.

Μισή αλήθεια

«Το πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη στον κρατικό προϋπολογισμό το 2013 εξαλείφουν πια τα δύο αίτια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δηλαδή τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών», αναφέρει στον… πανηγυρικό της η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Μόνο που δεν παραθέτει και τα στοιχεία για την πορεία της βιομηχανίας, της μεταποίησης, της οικοδομής, της κατανάλωσης, της πτώσης του διαθέσιμου εισοδήματος και της ανεργίας. Πλεονάσματα υπάρχουν όταν δεν καταναλώνεις και ως Δημόσιο δεν πληρώνεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια: