Ετοιμες οι τράπεζες να ρυθμίσουν «κόκκινα» επιχειρησιακά δάνεια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Έτοιμες δηλώνουν οι τράπεζες για να ρυθμίσουν τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία υπολογίζονται σε 40 δισ. ευρώ.
Η σχετική τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης που δίνει τη δυνατότητα ακόμη και διαγραφής κεφαλαίων και τόκων δανείων με παράλληλη ευνοϊκή διευθέτηση και των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο ψηφίστηκε και στόχος είναι να πετύχει τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικού χρέους που έχει γίνει ποτέ.
Αφορά, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο υπουργός Κώστας Σκρέκας περί τις 180.000 μικρομεσαίες καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτές έχουν σε καθυστέρηση δανειακές υποχρεώσεις της τάξης των 40 δισ., αλλά και ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ύψους 30 δισ. Συνολικά, χρωστούν 70 δισ. ευρώ.
Με τις διατάξεις της τροπολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης, προβλέπεται ότι επιχειρήσεις με τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ μπορούν μέσα από σχεδόν αυτοματοποιημένες διαδικασίες να ρυθμίζουν τα «κόκκινα» δάνεια αλλά κι αν έχουν και καθυστερημένες υποχρεώσεις στο Δημόσιο να πετυχαίνουν επιπλέον «κούρεμα» 20% των προστίμων και προσαυξήσεων σε σχέση με όσα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για τις 100 δόσεις.
Έτσι, αν μία επιχείρηση του προαναφερόμενου μεγέθους χρωστά και στην εφορία και τα ταμεία και στις τράπεζες θα πρέπει πρώτα να υπαχθεί στις ρυθμίσεις της εφορίας ή των ασφαλιστικών φορέων, ανάλογα, και μετά να επισκεφθεί τις τράπεζες.
Για να υπαχθούν στις τραπεζικές ρυθμίσεις θα πρέπει μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2014 να έχουν οφειλές σε καθυστέρηση 90 ημερών. Οι αιτήσεις στις τράπεζες θα μπορούν να υποβάλλονται μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2016, ενώ στην εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία έως τις 31 Μαρτίου του 2015. Για χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο οι επιχειρήσεις θα δικαιούνται «κούρεμα» 40% των προστίμων και των προσαυξήσεων, αν δεν φέρει αντίθετη γνώμη η εφορία ή το ασφαλιστικό ταμείο, ανάλογα. Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια που ανέρχονται σε 19 δισ. ευρώ, οι τράπεζες θα προχωρούν σε ρυθμίσεις με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδας και ανάλογα με τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου