Τρίτο Μνημόνιο προ των πυλών
«Εδώ και τώρα» επιμένουν οι Ευρωπαίοι να ολοκληρωθεί η τελευταία αξιολόγηση της τρόικας για το 2014 και προετοιμάζουν το μοντέλο της ενισχυμένης γραμμής προληπτικής στήριξης που προϋποθέτει αυστηρή εποπτεία
Το «χαλί» για ένα τρίτο Μνημόνιο με τον τίτλο «ECCL» έστρωσαν χθες οι Ευρωπαίοι εταίροι στη χώρα μας, διαμηνύοντας παράλληλα στην κυβέρνηση ότι θα πρέπει να ολοκληρώσει «εδώ και τώρα» την τελευταία για το 2014 αξιολόγηση από την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, ενώ την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να αφιχθούν και οι επικεφαλής Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.).
Οι εντολές που έχουν πάρει οι τελευταίοι από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον είναι να «ξεσκονίσουν» όλο το φάσμα των μνημονιακών δράσεων και των προαπαιτούμενων που είναι συνδεδεμένα με τη δόση των 7,1 δισ. ευρώ. Εμφαση θα δοθεί σε εργασιακά (νέος ασφαλιστικός νόμος) και Δημόσιο (εκκρεμείς απολύσεις, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις ), ενώ στα «ψηλά» θα βρεθεί και το θέμα των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και οι αλλαγές στον νέο απεργιακό νόμο.
Το μήνυμα για μια γρήγορη συμφωνία με την τρόικα έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επισημαίνοντας ότι «πρέπει πρώτα να κλείσει αυτή η αξιολόγηση και μετά θα υπολογίσουμε τι χρειάζεται να γίνει από το 2015 και τι γίνεται με τη βιωσιμότητα του χρέους».
Μάλιστα, χαρακτήρισε ουσιαστικά ανεπαρκείς τις προτάσεις που έχει αποστείλει η ελληνική πλευρά προς την τρόικα για την υλοποίηση των μέτρων του Μνημονίου, λέγοντας: «Οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν ένα πακέτο περαιτέρω μέτρων, αλλά απομένει να γίνουν πολλά».
Στη… γραμμή Ντάισελμπλουμ κινήθηκε και ο νέος κοινοτικός Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε ότι οι επικεφαλής της τριμερούς θα επιστρέψουν στη χώρα μας «πριν από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας», ενώ επανέλαβε ότι ώς το τέλος του μήνα θα επισκεφτεί και ο ίδιος τη χώρα μας.
Τακτικοί έλεγχοι
Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα του Μνημονίου ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να επισπεύσει τις ενέργειές της, δηλαδή την εφαρμογή του Μνημονίου, προκειμένου να μην υπάρξει κενό μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος που ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου του 2014.
Αποκάλυψε επίσης ότι το μοντέλο που θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της χώρας μας το 2015 θα είναι αυτό της ενισχυμένης γραμμής προληπτικής στήριξης Enhanced Condition Credit Line (ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), η οποία προβλέπει αυστηρούς τακτικούς ελέγχους, προαπαιτούμενα, διαρθρωτικά ορόσημα αλλά και την υπογραφή Μνημονίου. Σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια που θα δοθούν στην Ελλάδα μέσω αυτής της γραμμής θα πρέπει αυτά σε κάθε περίπτωση να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας που υπολογίζονται σε 27 δισ. ευρώ τη διετία 2015 - 2016.
Ωστόσο, ο Ολλανδός αξιωματούχος πρόσθεσε πως οι λεπτομέρειες του νέου αυτού σχήματος βρίσκονται υπό εξέταση και οι νέες δεσμεύσεις που θα προκύψουν για την Ελλάδα θα αποκρυσταλλωθούν στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Στο ίδιο Συμβούλιο θα γίνει γνωστός και ο νέος – πιθανότατα τεχνικός ρόλος - του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ «υπάρχει συναίνεση ότι πρέπει να αναμειχθεί, ώστε να ενισχύσει την αξιοπιστία της λύσης που θα εφαρμόσουμε για την Ελλάδα».
«Το νέο πρόγραμμα βοήθειας δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Ηταν ήδη σχεδιασμένο, ότι η Ελλάδα εκτός από τα μεγάλα πακέτα που θα έπαιρνε από τους Ευρωπαίους εταίρους για να καταφέρει να επιβιώσει θα είχε στήριξη και για τη μεταβατική περίοδο.
Χωρίς διαφοροποιήσεις
«Πρόκειται για ένα είδος "γεφύρωσης" μέχρι να καταφέρει η Ελλάδα να βγει και πάλι μόνη της στις αγορές», σχολίασε σε συνέντευξή του στη D.W., ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, κάνοντας σαφές ότι η επιτήρηση θα συνεχίσει να είναι αυστηρή.
«Οταν δίνονται χρήματα, επιβάλλονται κάποιοι όροι, οι οποίοι θα πρέπει να εκτελούνται και να ελέγχονται. Ετσι και σε αυτό το νέο πρόγραμμα δεν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις», υπογράμμισε ο κ. Βέμπερ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου