Ψάχνουν τη "χρυσή τομή" Αθήνα - δανειστές
Πρώτη καταχώρηση: 05/06/2015 - 09:18
Τελευταία δημοσίευση: 09:18Οικονομία
Με την δημοσιοποίηση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης και τωνδανειστών ορίστηκε με σαφήνεια η απόσταση που τις χωρίζει οι επόμενες μέρες θα αφιερωθούν και από τις δύο πλευρές για να συναντηθούν κάπου στην μέση.
Σήμερα αναμένεται νέα επαφή του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με το πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όπου αναμένονται οι πρώτες αλλαγές.
Στο περιθώριο η Ευρωπαϊκής Επιτροπή οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι ΗΠΑ είναι σε πυρετό επαφών για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για το θέμα της Ελλάδας.
Το θέμα της Ελλάδας θα τεθεί και στην Σύνοδο των G7 που ξεκινά σήμερα στο Μόναχο όπου θα μετέχουν φυσικά και οι ΗΠΑ.
Δείτε περισσότερα στο enikonomia.gr
Δείτε επίσης:
Αισιοδοξία για συμφωνία εν μέσω διαφωνίας!
Πρώτη καταχώρηση: 05/06/2015 - 07:34
Τελευταία δημοσίευση: 07:34Επικαιρότητα
Του Τάσου Δασόπουλου
Με την δημοσιοποίηση των προτάσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης και των δανειστών ορίστηκε με σαφήνεια η απόσταση που τις χωρίζει οι επόμενες μέρες θα αφιερωθούν και από τις δύο πλευρές για να συναντηθούν κάπου στην μέση.
Σήμερα αναμένεται νέα επαφή του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με το πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όπου αναμένονται οι πρώτες αλλαγές.
Στο περιθώριο η Ευρωπαϊκής Επιτροπή οι ευρωπαίοι ηγέτες και οι ΗΠΑ είναι σε πυρετό επαφών για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για το θέμα της Ελλάδας.
Το θέμα της Ελλάδας θα τεθεί και στην Σύνοδο των G7 που ξεκινά σήμερα στο Μόναχο όπου θα μετέχουν φυσικά και οι ΗΠΑ.
Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ όπου παρά τις αποστάσεις που υπάρχουν στις δύο προτάσεις κατέληξαν όλοι σε ευχές για ταχεία και αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Είναι σαφές ότι η πρόταση των θεσμών για το ελληνικό πρόγραμμα παρέπεμπε ευθέως στην 5η αξιολόγηση του μνημονίου με εξαίρεση ίσως τους στόχους για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η αναθεώρηση όμως ήταν αυτονόητη λόγω των έξι μηνών απραξίας και έλλειψης ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Αυτό αυτό όμως το σημείο ξεκινούν οι διαφορές:
Το δημοσιονομικό κενό σύμφωνα με την ελληνική πρόταση θα καλυφθεί από τα επιπλέον 900 εκ ευρώ που θα αποφέρει το νέο καθεστώς ΦΠΑ με τρείς συντελεστές (23% 11% και 6%) και άλλα 2 δις ευρώ έκτακτών μέτρων εκ των οποίων το 1 δις ευρώ από έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πλευρά των δανειστών το κενό θα πρέπει να καλυφτεί με τα επιπλέον δύο δις θα αποφέρει η δική τους εκδοχή για το νέο καθεστώς ΦΠΑ με τους δύο συντελεστές (23% και 11%) και 1 δις ευρώ από περικοπές στο ασφαλιστικό.
Στο ασφαλιστικό οι δανειστές ζητούν περικοπές και περιορισμούς από τον Ιούλιo. Η ελληνική πρόταση υπόσχεται ανώδυνα μέτρα για φέτος (ενοποίηση ταμείων και περικοπή πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) και νέο ασφαλιστικό από το 2017 και μετά.
Στην αγορά εργασίας οι δανειστές επαναφέρουν το θέμα της επανεξέτασης του κατώτερου μισθού με στόχο το περιορισμό του αν και έχουν υποχωρήσει από την θεσμοθέτηση των ομαδικών απολύσεων. Η Κυβέρνηση στην δική της πρόταση επιμένει στην αύξηση του κατώτερου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Στις Αποκρατικοποιήσεις οι θεσμοί ζητούν την επιβεβαίωση του προγράμματος που ίσχυε έως το τέλος του 2014 και το οποίο προέβλεπε έσοδα 18 δις ευρώ μέχρι και το 2020 Η ελληνική πλευρά υπόσχεται ολοκλήρωση μόνο όσων διαγωνισμών έχουν φτάσει στο σημείο της υπογραφής σύμβασης και έσοδα μόνο 5,3 δις ευρώ μέχρι και το 2017 και άλλα 11 δις ευρώ από το 2020 και μετά.
Στο κρίσιμο θέμα του δημοσίου χρέους η ελληνική πρόταση είχε σχέδιο για την αποπληρωμή και των δανείων του ΔΝΤ και των ομολόγων της ΕΚΤ ενώ η αντίστοιχη πρόταση των δανειστών δεν αναφέρονταν καν στο θέμα.
Αντιπερισπασμός
Την ίδια ώρα η κίνηση της ενοποίησης των τμημάτων της δόσης ύψους 1,6 δις ευρώ προς το ΔΝΤ για το τέλος του μήνα είναι σαφώς αμφιλεγόμενη.
Σύμφωνα με Κυβερνητικά στελέχη είχε στόχο να μεταφέρει μέρος της πίεσης για να υπάρξει συμφωνία το ταχύτερο δυνατό και προς τους δανειστές.
Έγινε δε την στιγμή που υπήρχαν διαθέσιμα όχι μόνο τα 300 εκ ευρώ που θα έπρεπε να πληρωθούν σήμερα αλλά και τα 360 εκ ευρώ που θα έπρεπε να πληρωθούν την επόμενη Παρασκευή12 του μήνα.
Ωστόσο στην σύσκεψη που έγινε χθες το μεσημέρι μεταξύ του Αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκη με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Δημήτρη Μάρδα και τον Γενικό διευθυντή του ΟΔΔΗΧ κ. Στέλιο Παπαδόπουλο αποφασίστηκε μια επιθετική κίνηση ως απάντηση της πρότασης που παρουσίασαν οι δανειστές.
Η κίνηση αυτή συνοδεύτηκε και από την δήλωση του Πρωθυπουργού ότι «δεν γίνονται δεκτές ακραίες προτάσεις» και ότι μόνη ρεαλιστική βάση διαλόγου είναι η Ελληνική πρόταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου