Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015 07:59
Στην τσιμπίδα το «μαύρο χρήμα»
Με απόφαση του Γιάνη Βαρουφάκη, συγκροτείται επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να σχεδιάσει το «μεγάλο χτύπημα» στο μαύρο χρήμα. Στόχος είναι να ετοιμάσει τον ηλεκτρονικό μηχανισμό για την «άντληση» όλων των πληροφοριών που έχουν να κάνουν με τα υπόλοιπα των τραπεζικών καταθέσεων.
Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης
Ο μαζικός έλεγχος τραπεζικών λογαριασμών θα αποτελέσει ισχυρό μοχλό πίεσης για όσους έχουν αποκρύψει από την εφορία εισοδήματα τα οποία «φυγάδευσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού ή τα «κρύβουν» σε καταθέσεις, θυρίδες ή σεντούκια στην Ελλάδα.
Βέβαια, η πρόταση του ελέγχου των τραπεζικών καταθέσεων δεν είναι καινούρια. Συζητείται εδώ και πολλά χρόνια στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε, μιας και η επίσημη δικαιολογία της διοίκησης ήταν το τραπεζικό απόρρητο.
Μάλιστα υπήρχαν προτάσεις για υλοποίηση του μέτρου και διασταύρωση με την αγορά ακινήτων και τα κατασκευαστικά δάνεια, για να καλύψουν τη διαφορά (μαύρα) μεταξύ αντικειμενικής και πραγματικής αξίας στις αγοραπωλησίες των ακινήτων.
Το νερό στο αυλάκι
Βέβαια κανείς από την πολιτική ηγεσία δεν είχε το πολιτικό θάρρος να υλοποιήσει την πρόταση αυτή, ούτε καμία άλλη πρόταση που έθιγε την καθεστηκυία τάξη και το οικονομικό κατεστημένο.
Ελπίζουμε η επιτροπή που δημιουργήθηκε να προχωρήσει στην υλοποίηση των όσων αναφέρει η απόφαση, δηλαδή: «τα μέλη της ομάδας εργασίας, επιφορτίζονται επιπλέον με την εκπόνηση πρότασης νομοθετικής ρύθμισης στο πλαίσιο της οποίας θα θεσμοθετείται η ελεγκτική διαδικασία, καθώς και η αξιοποίησή της από την πολιτική ηγεσία, με σκοπό την άμεση είσπραξη των φόρων που αναλογούν σε αποκρυβείσα ύλη».
Πως λειτουργεί η διαδικασία μέχρι σήμερα
Μέχρι πριν λίγα χρόνια το άνοιγμα των λογαριασμών ενός φορολογουμένου ήταν θέμα εισαγγελικής και μόνο εντολής, που δινόταν μετά από αίτημα της φορολογικής αρχής. Από το 2011 οι λογαριασμοί ανοίγουν πιο εύκολα, με τη διαδικασία να χρησιμοποιείται και για τους φορολογικούς ελέγχους από το ΣΔΟΕ, αν και δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε.
Συγκεκριμένα τα ελεγκτικά όργανα ανοίγουν τους λογαριασμούς του φορολογούμενου που βρίσκεται σε έλεγχο, ο οποίος καλείται να δικαιολογήσει τις καταθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στους λογαριασμούς του και να τις συνδέσει με τις εμπορικές συναλλαγές που έχει πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που βρίσκεται υπό έλεγχο.
Είναι κατανοητό ότι πρέπει να δικαιολογηθούν κατά πρώτο οι ονομαστικές καταθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί και αν αυτές συνδέονται με παραστατικά που έχουν κοπεί στους σχετικούς πελάτες ή αν υπάρχουν παραστατικά που να αποδεικνύουν ότι οι συγκεκριμένες συναλλαγές δεν προέρχονται από επαγγελματικές συναλλαγές (ενοίκια, δωρεές, καταθέσεις για αποπληρωμή καρτών, δανείων κ.λπ.).
Ο έλεγχος δεν γίνεται μόνο στους λογαριασμούς που έχει ο υπό έλεγχο φορολογούμενος, αλλά και στους οικογενειακούς λογαριασμούς.
Δηλωθέντα εισοδήματα
Δεύτερος στόχος, πέρα από την ταυτοποίηση των καταθέσεων με παραστατικά που έχουν εκδοθεί, είναι και ο έλεγχος των δηλωθέντων εισοδημάτων στις φορολογικές δηλώσεις, σε σύγκριση με αυτά που υπάρχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Αν δηλαδή κάποιο ακίνητο έχει πουληθεί για 150.000 ευρώ και στο συμβόλαιο έχει την αντικειμενική αξία 90.000 ευρώ, στον τραπεζικό λογαριασμό υπάρχει ένα ποσό της τάξης των 60.000 ευρώ που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Αν το ποσό αυτό αφορά πώληση από ιδιώτη, δεν έχει αποδοθεί ο σχετικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ) και αν προέρχεται από κατασκευαστή, δεν έχει αποδοθεί είτε το ΦΠΑ, σε νεόδμητη οικοδομή, είτε ο ΦΜΑ και, βέβαια, δεν έχει πληρωθεί και ο φόρος των 60.000 ευρώ.
Παλαιότερες υποθέσεις
Πέρα από τον φορολογικό έλεγχο, τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που υπάρχουν στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχουν τα ποινικά θέματα που ακολουθούν τη φοροδιαφυγή. Όμως το θέμα δεν σταματάει εδώ.
Η διοίκηση μπορεί να προχωρήσει και στον έλεγχο υποθέσεων που αφορούν χρήσεις, που μπορεί να θεωρούμε ότι έχουν παραγραφεί, αλλά εμπίπτουν στον έλεγχο της Ανεξάρτητης Αρχής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας (αποκαλούμενη επιτροπή για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος).
Ας ελπίσουμε η επιτροπή αυτή να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία του νομικού και τεχνικού πλαισίου, ώστε να πληρώσουν όλοι αυτοί που έκαναν πάρτι φοροδιαφυγής με τις ευλογίες του κρατικού μηχανισμού.
Διότι στη χώρα μας έχουμε εμπεδώσει το ρητό που λέει ότι, αν θέλεις να μην λυθεί ποτέ ένα πρόβλημα, φτιάξε μία επιτροπή να το εξετάσει. Ή όπως έλεγε ο ανεπανάληπτος Βαμβακούλας «να μαζευτούμε δυο τρία άτομα να κάνουμε μια πενταμελή επιτροπή να το δούμε το θέμα».
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice, της Πέμπτης 18 Ιουνίου 2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου