Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για τα "κόκκινα" δάνεια

Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για τα "κόκκινα" δάνεια

Πρώτη καταχώρηση: 28/11/2015 - 13:17
Τελευταία δημοσίευση: 28/11/2015 13:17Οικονομία
Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια
Ο ρόλος των συμβούλων διαχείρισης «κόκκινων» δανείων και τα όρια στα οποία θα δράσουν τα «κοράκια» των αγορών (τα γνωστά πια Distress Funds) είναι τα θέματα που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν αρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών στο πλαίσιο της υλοποίησης των προαπαιτούμενων του Δεκεμβρίου…
Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr
Διαβάστε επίσης:

Ένας φόρος κάθε μήνα

Οκτώ τρόποι για να γλιτώσουμε από έξτρα φόρους

Μπόργιανς: Μόνο η κυβέρνηση Τσίπρα ζήτησε τη λίστα με τους 'Ελληνες καταθέτες της Ελβετίας





Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια

Πρώτη καταχώρηση: 28/11/2015 - 12:52
Τελευταία δημοσίευση: 28/11/2015 12:52Επικαιρότητα
Το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια
Του Τάσου Δασόπουλου

Ο ρόλος των συμβούλων διαχείρισης «κόκκινων» δανείων και τα όρια στα οποία θα δράσουν τα «κοράκια» των αγορών (τα γνωστά πια Distress Funds) είναι τα θέματα που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν αρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών στο πλαίσιο της υλοποίησης των προαπαιτούμενων του Δεκεμβρίου.
Η διαπραγμάτευση της λίστας των 13 προαπαιτούμενων της επόμενης λίστας μέτρων η οποία ολοκληρώθηκε στις λεπτομέρειες αργά χθες το βράδυ καθυστέρησε στις λεπτομέρειες σχεδιασμού στο κομμάτι των «κόκκινων» δανείων.
Σε αυτήν την φάση θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το καθεστώς για του «συμβούλους εκκαθάρισης» δηλαδή τις ειδικές εταιρίες οι οποίες θα συνεργαστούν με τις συστημικές τράπεζες για την ταχεία εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο τους.
Στόχος το υπουργείου Οικονομίας είναι οι σύμβουλοι διαχείρισης είναι να λειτουργήσουν σε όφελος των καταναλωτών και όχι να γίνουν οι μεσάζοντες για την πώληση επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων στις «εταιρίες κοράκια» που παρακολουθούν από τώρα την κατάσταση στην Ελλάδα.
Ένα δεύτερο σημείο προβληματισμού είναι η λειτουργία των συμβούλων διαχείρισης να μην οδηγήσει σε φαινόμενα «τύπου Ισπανίας». Δηλαδή με οδηγό την ταχύτητα εκκαθάρισης να προχωρούν οι τράπεζες σε μαζικούς πλειστηριασμούς για το 35% των καταναλωτών που μένουν ακάλυπτοι από το αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη.
Στην κατεύθυνση αυτή θα θεσπιστούν διαδικασίες τις οποίες θα υποχρεώνονται να ακολουθούν οι τράπεζες πριν προχωρούν σε κατασχέσεις με στόχο να εξαντληθούν τα περιθώρια να ρυθμιστεί με κάποιο τρόπο ένα «κόκκινο» δάνειο.
Ένα δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις πώλησης δανείων σε distress funds.
Η τρόικα πιέζει να γίνει χωρίς περιορισμούς προκειμένου να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η εκκαθάριση κόκκινων δανείων.
Τα συναρμόδια υπουργεία φαίνεται να υποχωρούν και στο θέμα της πώλησης μεγάλων στεγαστικών δανείων εκτός τα επιχειρηματικά.
Η Κυβέρνηση όμως θέλει να βάλει κανόνες ελέγχου των distress funds ώστε να μην γίνουν δούρειος ίππος για μαζικούς πλειστηριασμούς.
Με δεδομένο ότι τα ταμεία αυτά έχουν ως μόνο στόχο την είσπραξη ενός ποσοστού του δανείου μεγαλύτερου από την τιμή αγοράς του η Κυβέρνηση δεν θέλει να βρεθεί μπροστά σε μαζικές πωλήσεις δανείων που θα καταλήγουν σε πλειστηριασμούς.
Παράλληλα σχεδιάζεται μέχρι και το Φεβρουάριο να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο με το οποίο όλα τα distress funds που λειτουργούν στην Ελλάδα να διέπονται από τους κανόνες ελέγχου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ειδικότερα στο κομμάτι των χορηγήσεων.

Η είσπραξη
Κρίσιμη παράμετρος θα είναι το ποιος θα αναλάβει να εισπράττει τα δάνεια που θα πουληθούν.
Αν το θέμα μείνει ανεξέλεγκτο και οι αγοραστές αναλάβουν και την είσπραξη είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα υπάρξουν φαινόμενα αυθαιρεσίας αφού μπορεί δυνητικά να αναλάβουν την είσπραξη διεθνείς εταιρίες.
Η Κυβέρνηση θέλει το ρόλο να αναλάβουν οι τράπεζες που εξέδωσαν τα δάνεια ή εξουσιοδοτημένες από αυτές εισπρακτικές με έδρα την Ελλάδα οι οποίες θα διέπονται από το ελληνικό δίκαιο Και αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί σε αυτήν την φάση της διαπραγμάτευσης.

Πλειστηριασμοί
Τέλος στο ήδη συμφωνημένα στο κομμάτι των πλειστηριασμών θα πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες να εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα καθορίζονται.
Οι ακριβείς προϋποθέσεις με τις οποίες θα χορηγείται κρατική επιδότηση για την κάλυψη της κατώτερης δόσης ρυθμισμένου στεγαστικού δανείου.
Πότε και πως θα γίνεται διαγραφή μέρους του δανείου σε περίπτωση συνεχιζόμενης αδυναμίας του δανειολήπτη.
Το υπουργείο οικονομίας θέλει μια περίοδο τριετούς παγώματος μέρους του δανείου που θα υπερβαίνει την σημερινή εμπορική αξία του ακινήτου η οποία στην συνέχεια θα παραγράφεται αν ο δανειολήπτης θα έχει αποδεδειγμένη αδυναμία να το εξυπηρετήσει.
Θα πρέπει να οριστούν επίσης οι όροι επιλογής των ανεξάρτητων εκτιμητών που θα καθορίζουν τις εμπορικές αξίες που θα χρησιμοποιούν τα δικαστήρια το ύψος και τον φορέα καταβολής της αμοιβής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: