Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

ΜΕΛΕΤΗ - ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ Αποκάλυψη: «Ψαλίδι» έως 30% στις συντάξεις όσων έχουν εισόδημα άνω των 25.000 ευρώ

ΜΕΛΕΤΗ - ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Αποκάλυψη: «Ψαλίδι» έως 30% στις συντάξεις όσων έχουν εισόδημα άνω των 25.000 ευρώ

Αποκάλυψη: «Ψαλίδι» έως 30% στις συντάξεις όσων έχουν εισόδημα άνω των 25.000 ευρώ

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
Μικρότερες έως και 30% συντάξεις σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από 25.000 ευρώ και πάνω, δίνει το «σχέδιο Κατρούγκαλου» υφαρπάζοντας, αφού δεν θα έχουν κανένα... αντίκρισμα, τις εισφορές όσων θα εμφανίζουν μέσο ετήσιο εισόδημα μέχρι 50.000 ευρώ.
Στα δύο αυτά συμπεράσματα καταλήγει μελέτη του Σ. Ρομπόλη, ομότιμου καθηγητή του Παντείου και του Βασ. Γ. Μπέτση, υποψήφιου διδάκτορα του ίδιου Πανεπιστημίου για την «Ημερησία». Η μελέτη καταγράφει, βήμα - βήμα, πώς υπονομεύεται η αρχή της αναλογικότητας των εισφορών και των παροχών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και προτείνει τη μείωση τόσο της εισφοράς (20%) όσο και του πλαφόν του ανώτατου ασφαλιστέου εισοδήματος (5.860 ευρώ).
ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
Με βάση τη μελέτη, το επίπεδο της σύνταξης με ετήσιο εισόδημα από 25.000 και πάνω μειώνεται μέχρι και 30%. Συγκεκριμένα, στο ισχύον σύστημα το επίπεδο της σύνταξης αντιστοιχεί στο 1,3 των εισφορών (στις 100 μονάδες εισφορών το επίπεδο της σύνταξης είναι 130 μονάδες) του ασφαλισμένου που κατέβαλε στον ασφαλιστικό του βίο για 40 έτη ασφάλισης.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος συνομιλεί με εκπροσώπους ενώσεων ελευθέρων επαγγελματιών στη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο για το ασφαλιστικό
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος συνομιλεί με εκπροσώπους ενώσεων ελευθέρων επαγγελματιών στη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο για το ασφαλιστικό
Στην πρόταση του υπουργείου για εισοδήματα μέχρι 15.000 ευρώ τον χρόνο, το επίπεδο της σύνταξης αντιστοιχεί στο 1,2 των εισφορών (εθνική και αναλογική σύνταξη) ενώ για εισοδήματα από 15.000 - 25.000 ευρώ τον χρόνο αντιστοιχεί στο 1 προς 1 των εισφορών και για εισοδήματα από 25.000 ευρώ τον χρόνο και πάνω αντιστοιχεί στο 0,75 των εισφορών που κατέβαλε ο ασφαλισμένος!
Οπως εξηγούν, στην κατάσταση αυτή, όπου με εύληπτο τρόπο υπονομεύεται η αρχή της αναλογικότητας εισφορών-παροχών, η εναλλακτική πρόταση τήρησης της αναλογικότητας εισφορών-παροχών και αποτροπής της προσφυγής σε εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή αναφέρεται στον καθορισμό ανώτατου ορίου ετήσιου εισοδήματος μέχρι 50.000 ευρώ και ποσοστού εισφοράς 15%, δεδομένου ότι το διαμορφούμενο επίπεδο εισφορών της συγκεκριμένης πρότασης αντιστοιχεί στο ανώτερο όριο κύριας σύνταξης (2.304 ευρώ μηνιαίως), ενώ το ανώτατο όριο των 70.000 ευρώ με ποσοστό εισφοράς 20% αντιστοιχεί σε μηνιαία σύνταξη 3.100 ευρώ, όταν το ανώτατο μηνιαίο όριο κύριας σύνταξης έχει καθορισθεί σε 2.304 ευρώ.
Αποκάλυψη: «Ψαλίδι» έως 30% στις συντάξεις όσων έχουν εισόδημα άνω των 25.000 ευρώ
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γαλλία στους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 38.000 ευρώ το ποσοστό της εισφοράς είναι 8,23% και από 38.000 -190.000 ευρώ το ποσοστό της εισφοράς είναι επιπλέον 1,87%, γεγονός που σημαίνει ότι με ετήσιο εισόδημα 70.000 ευρώ η ετήσια εισφορά για την συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία στη Γαλλία είναι 3.725 ευρώ, ενώ με την πρόταση του υπουργείου στην Ελλάδα θα είναι 14.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, η θεμελιώδης αυτή εσωτερική αντίφαση είναι προφανές ότι, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, οδηγεί σε φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, δεδομένου ότι η αύξηση των αποδοχών και η αύξηση των εισφορών δεν θα έχουν ανάλογο αντίκρισμα στην αύξηση των συντάξεων.
ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ
Επιπλέον, η αύξηση των ετών ασφάλισης είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ανταποδοτικότητα ή την αναλογικότητα εισφορών - παροχών σύνταξης, με αποτέλεσμα να υπονομεύονται, οι τρεις (ισότητα, αλληλεγγύη των γενεών και αναλογικότητα εισφορών-παροχών) από τις τέσσερις βασικές αρχές του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος:
Αποκάλυψη: «Ψαλίδι» έως 30% στις συντάξεις όσων έχουν εισόδημα άνω των 25.000 ευρώ
Το επίπεδο των συντάξεων, κατά βάση, επηρεάζεται από το επίπεδο των αποδοχών, τα έτη ασφάλισης, τα ποσοστά αναπλήρωσης καθώς και από τον τρόπο υπολογισμού τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπολογισμός των αποδοχών με βάση τον μέσο όρο του συνόλου του εργασιακού και ασφαλιστικού βίου και όχι με βάση τα καλύτερα εισοδηματικά έτη ασφάλισης του εργασιακού βίου, καθώς και η εσωτερική κατάτμηση των συντελεστών αναπλήρωσης, συνηγορούν στη διαμόρφωση χαμηλότερου επιπέδου συντελεστών αναπλήρωσης και συντάξεων, παρά το ύψος των αποδοχών και τα αυξημένα έτη ασφάλισης.
Από την άποψη αυτή, αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης υπηρετούν δύο βασικούς στόχους: α) την ενίσχυση των ασφαλισμένων οι οποίοι δεν θα έχουν (ανεργία, ευελιξία, εποχιακή απασχόληση, κ.λπ.) μία συνεχή εργασιακή και ασφαλιστική ζωή και β) την μη δημιουργία αντικινήτρων ασφάλισης για τους ασφαλισμένους που θα έχουν συνεχή εργασία και πλήρη κοινωνική ασφάλιση.
Η πρόσφατη πρόταση για το Ασφαλιστικό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων απομακρυσμένη από τις προαναφερόμενες αρχές και στόχους εντάσσει όλα τα έτη ασφάλισης (μέσος όρος αποδοχών του συνόλου του εργασιακού και ασφαλιστικού βίου) στους ίδιους συντελεστές των ετήσιων ποσοστών αναπλήρωσης που κυμαίνονται από 0,80% για τα πρώτα 15 χρόνια και καταλήγουν σε ποσοστό 2% ως ποσοστό αναπλήρωσης, όταν ο εργαζόμενος εισέρχεται στο 40ό έτος ασφάλισης.
Έτσι, κατ΄ αυτόν τον τρόπο η πτωτική τάση των συντάξιμων αποδοχών αποτυπώνεται και στο επίπεδο των συντάξεων (αναλογικό τμήμα) το οποίο στα συγκεκριμένα υποδείγματα της αναλογιστικής μελέτης μειώνεται (μισθωτοί) από -33,24% μέχρι και -49,72%.
Αντίστοιχα, τα ποσοστά αναπλήρωσης ανάλογα με τα έτη ασφάλισης κυμαίνονται από 12% μέχρι και 48,7% για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την ισχύ του νέου σχεδίου νόμου, ενώ στο ισχύον σύστημα κυμαίνονται από 12% μέχρι 63%.
Κατά συνέπεια, αποδεικνύεται ότι το μικρότερο ποσό των συντάξιμων αποδοχών σε συνδυασμό με τα μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης οδηγούν σε μικρότερα ποσά σύνταξης ιδιαίτερα για συντάξιμες μέσες αποδοχές υψηλότερες των 1.000 ευρώ. Η διαπίστωση αυτή, από συστημική άποψη, σημαίνει ότι αποτελεί σοβαρή εσωτερική αντίφαση στο συνταξιοδοτικό σύστημα Μπέβεριτζ (εθνική σύνταξη και αναλογική σύνταξη - προσδιορισμένων παροχών (Ευρώπη) ή προσδιορισμένων εισφορών (Ελλάδα).

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ

Εξοντώνουν οικονομικά το δικηγορικό σώμα

Εξοντώνουν οικονομικά το δικηγορικό σώμα

Οι επιστήμονες-ελεύθεροι επαγγελματίες και ειδικότερα το δικηγορικό σώμα εξέφρασαν εξ αρχής δημόσια την άποψη ότι το επίμαχο προσχέδιο για το ασφαλιστικό καταστρατηγεί τους θεσμούς της κοινωνικής ασφάλισης, μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται ή να μη θέλει να αντιληφθεί την οικονομικο-κοινωνική πραγματικότητα, αλλά και τους αριθμούς.
Ενδεικτικώς σημειώνω ότι στις φορολογικές επιβαρύνσεις των δικηγόρων που τα τελευταία χρόνια αυξάνονται συνεχώς και δραστικά (λ.χ. 26%-29% φόρος), προστίθεται (μόνον) για τις ασφαλιστικές εισφορές:
α) Ποσό 2.823,8 ευρώ σ’ εκείνον που έχει ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ. Ας σημειωθεί ότι το ίδιο ποσό οφείλει να καταβάλει και ο δικηγόρος με ετήσιο εισόδημα 0 και από την πρώτη μέρα εγγραφής του στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο.
β) Ποσό 3.965 ευρώ σ’ εκείνον που έχει ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ.
γ) Ποσό 5.887,5 ευρώ σ’ εκείνον που έχει ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά δεν είναι απλώς κάποιοι αριθμοί σε ένα χαρτί. Είναι η απόδειξη της λανθασμένης -ανεδαφικής, άδικης και ανορθολογικής- σύλληψης του προτεινόμενου ασφαλιστικού συστήματος, που, αν ισχύσει, θα οδηγήσει σε επαγγελματικό αδιέξοδο τους συναδέλφους, ενώ μια μεγάλη μερίδα αυτών θα καταφύγει στη λύση της πρόωρης συνταξιοδότησης.
Αντί απάντησης, εξαγγέλλεται γενικώς και αορίστως ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο.
Όμως, μια πρόταση μεταρρύθμισης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που δεν συνοδεύεται από αναλογιστική μελέτη και ποσοτικοποίηση, που χαρακτηρίζεται από μη ανταποδοτικότητα και από αντιπαραγωγικότητα, δεν μπορεί να αποτελέσει σοβαρά αντικείμενο διαλόγου, αφού στερείται -ήδη επί της αρχής- βασικών προϋποθέσεων.
Ερωτώ: Υπάρχουν υπολογισμένες προβλέψεις για τις ασφαλιστικές εισφορές; Ελήφθησαν υπόψη συγκεκριμένα στοιχεία και ποια είναι αυτά; Συνεκτιμάται η εισφοροδοτική ικανότητα; Λαμβάνεται πρόνοια για ρήτρα ανεπαρκούς φορολογητέου εισοδήματος;
Κι επιπλέον ένας «διάλογος» που συνοδεύεται με άστοχες αναφορές σε ταξικές διακρίσεις δεν ξεκινά καλά. Στο σημείο αυτό τίθεται το ερώτημα.
Σε ποια τάξη «προνομιούχων» ανήκουν οι νέοι δικηγόροι με μηδενικό εισόδημα ή με εισόδημα έως 10.000 ή έως 15.000 ευρώ; Σε ποια «ταξική διαστρωμάτωση» ανήκουν οι άνω της πενταετίας δικηγόροι, που την τελευταία πενταετία της βαθιάς οικονομικής κρίσης, αγωνίζονται καθημερινά για την επαγγελματική τους υπόσταση και διαβίωση;
Πόσο θα «βοηθήσει» η οικονομική τους εξόντωση -ή ακόμη και η ποινική τους δίωξη για μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών- την ανάπτυξη της οικονομίας και την απασχόληση;
Το δικηγορικό σώμα πιστεύει στους κανόνες του διαλόγου, με στοιχεία και επιχειρήματα. Αγωνίζεται σθεναρά και σοβαρά για τη διαμόρφωση ενός δίκαιου και ορθολογικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β. ΚΟΛΛΙΑΣ // ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Νέος κεφαλικός φόρος οι ασφαλιστικές εισφορές

Νέος κεφαλικός φόρος οι ασφαλιστικές εισφορές

Εδώ και χρόνια, συζητάμε για τη στρέβλωση, που προκύπτει, από το ισχύον σύστημα ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών. Δηλαδή, από το γεγονός ότι οι εισφορές καταβάλλονται με βάση τα χρόνια, που ο ασφαλισμένος έχει στο ταμείο. Άλλωστε, και οι ίδιοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ζητούσαν να αλλάξει αυτό και οι εισφορές τους να υπολογίζονται ανάλογα και με το εισόδημά τους. 
Προκύπτει, όμως, αυτό από τα όσα προωθεί η κυβέρνηση;
Όχι. Ο λόγος;
Διότι, από το ισχύον -και άδικο- σύστημα, η πρόταση της κυβέρνησης περνάει στο άλλο άκρο, αφού συνδέει μεν τις εισφορές και με τα καθαρά έσοδα του ασφαλισμένου, αλλά μόνο με αυτά και με τα γνωστά και πολύ υψηλά ποσοστά...
  • ποσοστά, που στην ουσία:
- Αποτελούν ένα νέο κεφαλικό φόρο, αφού εξαϋλώνουν στο τέλος της ημέρας τα όποια κέρδη, 
  • Καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη τη συνεπή εξυπηρέτηση και των υπολοίπων υποχρεώσεων των ασφαλισμένων (π.χ. δάνεια),
  • Τιμωρούν τους ειλικρινείς φορολογούμενους, που δηλώνουν τα εισοδήματά τους (και, ούτως ή άλλως, είναι αυτοί, που πληρώνουν το μάρμαρο όλα αυτά τα χρόνια).   
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να ασφαλίζονται ως εξής, με βάση και την πρόταση, που από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε ως Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας:  
  • Με ένα μεικτό τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών που να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα χρόνια ασφάλισης (όπως ισχύει σήμερα), ούτε μόνο το εισόδημά τους (όπως καταγράφεται στο προτεινόμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο), αλλά και τις δυο αυτές παραμέτρους. 
  • Να διατηρηθεί ένα αυτόνομο ταμείο επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών, με στόχο στο ασφαλιστικό σύστημα να λειτουργούν τρία ταμεία, μαζί με αυτό των μισθωτών και των αγροτών.
  • Το σύνολο των φόρων και εισφορών, που καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν θα πρέπει να ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό του καθαρού εισοδήματός τους (50%, στα υψηλά εισοδήματα και να μειώνεται αναλογικά με τα έσοδα), το οποίο τους διασφαλίζει την αποπληρωμή και των υπόλοιπων υποχρεώσεών τους, τη βιωσιμότητα της δραστηριότητάς τους, και την κάλυψη τουλάχιστον του ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης. 
  • Την απαλλαγή, για τα πέντε πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους, των νέων ασφαλισμένων από την καταβολή εισφορών για τον κλάδο σύνταξης.
Η συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών έχει, άλλωστε, να αντιμετωπίσει την υψηλότατη φορολογία, που της έχει επιβληθεί, μέσω: 
  • του φόρου εισοδήματος
  • του τέλους επιτηδεύματος
  • της ετήσιας εισφοράς αλληλεγγύης
  • της προκαταβολής φόρου στο 100%
Και, επειδή ακούω πολλούς να λένε ότι λογιστικά, αυτά στην ουσία συμψηφίζονται στο τέλος της ημέρας με την εφορία (μετά από ένα χρόνο), ποιος διαβεβαιώνει ότι όλοι αυτοί οι επιτηδευματίες θα έχουν αντέξει από όλα αυτά και θα συνεχίσουν να λειτουργούν την επιχείρησή τους μετά από έξι και δώδεκα μήνες;
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει αφενός να προστατεύσουμε τα χαμηλά εισοδήματα και, αφετέρου, να μην τιμωρήσουμε όσους -μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία- πάνε καλά, και, μάλιστα, δεν επιλέγουν την εύκολη λύση να αποκρύψουν τα κέρδη τους.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ

Νομοσχέδιο-ταφόπλακα στους ελεύθερους επαγγελματίες

Νομοσχέδιο-ταφόπλακα στους ελεύθερους επαγγελματίες

Οι οικονομικοί δολοφόνοι της κυβέρνησης και της τρόικας οδηγούν στον αφανισμό εκατοντάδες χιλιάδες ελευθέρους επαγγελματίες. Η εξοντωτική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό δίνει το τελειωτικό χτύπημα ειδικά στους νέους επιστήμονες που αγωνίζονται να επιβιώσουν, αλλά και στους επαγγελματίες με τα χαμηλότερα εισοδήματα.
Στο νομοσχέδιο - ταφόπλακα για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από τριπλάσια μέχρι και δεκαπλάσια ποσοστά. Δηλαδή ουσιαστικά η κυβέρνηση δημεύει το 80% των εισοδημάτων όσων Ελλήνων πολιτών έχουν ελεύθερο επάγγελμα. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι -για παράδειγμα- ένας γιατρός που έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα μείνει με 4.000 ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες της οικογενείας του.
Ουσιαστικά οδηγούν στην επαγγελματική και οικονομική εξαθλίωση εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες. Τα ιατρεία της γειτονιάς θα κλείσουν και το επιστημονικό δυναμικό της χώρας θα μεταναστεύσει. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση υπηρετεί τα μεγάλο οικονομικά συμφέροντα και τα καρτέλ της υγείας, τα όποια είναι τα μόνα που θα επιβιώσουν.
Ας δούμε κάποια παραδείγματα για να γίνει κατανοητό για ποια ληστρική και απαράδεκτη κατάσταση μιλάμε:
α) Νέος ιατρός ασφαλισμένος μετά την 01/01/1993 πληρώνει στο ΤΣΑΥ ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που εντάσσεται και τα χρόνια προϋπηρεσίας από 2.011 ευρώ ετησίως έως και 3.260 ευρώ. Με το νέο ασφαλιστικό αυτά τα ποσά αντιστοιχούν σε φορολογητέο εισόδημα από 8.000 ευρώ έως 12.000 ευρώ ετησίως. Για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ ετησίως οι επιβαρύνσεις, σε σχέση με τα ποσά που πλήρωνε για ασφαλιστικές εισφορές ο ιατρός, ξεκινούν από 10% και φτάνουν μέχρι και το 500%.
β) Ιατρός ασφαλισμένος πριν την 31/12/1992 πληρώνει στο ΤΣΑΥ εισφορές που αρχίζουν από 2.350 ευρώ ετησίως και φτάνουν τα 4.500 ευρώ.
Με το νέο ασφαλιστικό η αντιστοιχία είναι σε εισοδήματα που κυμαίνονται από 8.500 ευρώ έως και 16.500 ετησίως . Για τα εισοδήματα άνω του συγκεκριμένου ποσού οι επιβαρύνσεις είναι από 10% έως και 400%. Το πρόβλημα που δημιουργείται πλέον στους ιατρούς, αλλά και στο σύνολο των επαγγελματιών της χώρας, είναι τεράστιο αφού με φόρο εισοδήματος 29%, προκαταβολή φόρου από 75% έως 100%, εισφορά αλληλεγγύης από 0,7% έως και 8%, τέλος επιτηδεύματος και ασφαλιστικές εισφορές 26,95% γίνεται αντιληπτό ότι το 80% με 85% του εισοδήματος πηγαίνει σε άμεσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
Για αυτούς τους λόγους τα συγκεκριμένα μέτρα θα έχουν αντίθετα αποτελέσματα και ουσιαστικά θα οδηγήσουν τους επαγγελματίες είτε στον οικονομικό αφανισμό και στο λουκέτο είτε στη φοροδιαφυγή και στην εισφοροδιαφυγή και σίγουρα δεν θα υπάρχει ανταποδοτικότητα στην νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ασφαλισμένου και πολύ περισσότερο στο ύψος της προσδοκώμενης σύνταξης.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάλεσε σε συστράτευση τον υγειονομικό κόσμο και όλους τους φορείς που πλήττονται από το νομοσχέδιο έκτρωμα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ // ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η χώρα θα μείνει εν τέλει χωρίς επιστήμονες

Η χώρα θα μείνει εν τέλει χωρίς επιστήμονες

Με την αρχική μορφή της πρότασης της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, δεν υπάρχει μέλλον για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και ειδικά τους μηχανικούς. Αν προσθέσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές που προτείνονται και τη φορολογία που έχει ψηφιστεί, οδηγούνται είτε εκτός Ελλάδας είτε εκτός επαγγέλματος όλοι οι μηχανικοί. Αυτό είναι πρόβλημα επιβίωσης για εμάς. Αλλά είναι και τεράστιο πρόβλημα για την κυβέρνηση και για το ασφαλιστικό σύστημα. Γιατί η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα αποτύχει, λόγω μειωμένων εσόδων που θα προκύψουν από το μικρότερο αριθμό ασφαλισμένων, παράλληλα με την καταστροφή όχι μόνο των μηχανικών, του μεγαλύτερου επιστημονικού κλάδου της χώρας, άλλα όλων των ελευθέρων επαγγελματιών.
Δείτε ένα απλό παράδειγμα: Η συνολική επιβάρυνση από τις ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης είναι 38,45% του εισοδήματος, που αν προστεθεί στο 29% φορολογία εισοδήματος τρέχουσας χρήσης από του χρόνου και στο 100% προκαταβολής φόρου επόμενης χρήσης, οδηγεί σε συνολική επιβάρυνση 96,5% του εισοδήματος, χωρίς υπολογισμό τέλους επιτηδεύματος και έκτακτης εισφοράς! Δηλαδή ένας μηχανικός και γενικά ένας ελεύθερος επαγγελματίας σε αυτήν την περίπτωση θα δίνει το σύνολο του ετήσιου εισοδήματός του στο κράτος!
Αυτό και μόνο το γεγονός αποτυπώνει τον λόγο για τον οποίο αν υλοποιηθούν οι προβλέψεις του σχεδίου για το ασφαλιστικό θα σημάνει αυτόματα κλείσιμο βιβλίων και άμεση έξοδο από την αγορά για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες. Όπως εμείς μιλάμε με αριθμούς, το ίδιο περιμένουμε και από την πολιτεία και περιμένουμε να μας δώσει μία ρεαλιστική λύση, έτσι ώστε να μπορέσουμε μέσα στη κρίση να επιβιώσουμε και να υπάρχουμε και αύριο. Ξεκαθαρίσαμε ότι οποιοδήποτε σχέδιο στοχεύει να εισπράξει από τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες περισσότερο από το 40% του εισοδήματος θα αποτύχει στην πράξη. Δεν τρελαθήκαμε ξαφνικά όλοι οι επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες και βγήκαμε στον δρόμο. Ούτε βλέπουμε το ζήτημα συντεχνιακά. Είναι η πρώτη φορά που ενωνόμαστε όλοι οι διαφορετικοί και επιμέρους φορείς σε ένα κοινό στόχο. Γιατί τίθεται θέμα επιβίωσης. Ξεκινήσαμε τις αντιδράσεις εμείς οι μηχανικοί στο ΤΕΕ. Ακολούθησαν οι δικηγόροι που βγήκαν πρώτοι στο δρόμο. Ενωθήκαμε όλοι οι φορείς που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στο ΕΤΑΑ. Συντάχθηκαν μαζί μας και οι φορείς των επιστημόνων που εντάσσονται σε άλλα ταμεία.
Ακολούθησε το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων. Τώρα η αντίδραση γιγαντώνεται καθώς συμμετέχουν πλέον και οι μισθωτοί του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Γιατί πραγματικά είναι ένας κοινός αγώνας όλων.
Για να μιλήσω πολύ απλά, η χώρα θα μείνει χωρίς μηχανικούς, χωρίς γιατρούς, χωρίς δικηγόρους, χωρίς φαρμακοποιούς, χωρίς οικονομολόγους, χωρίς όλους αυτούς που στηρίζουν καθημερινά την κοινωνία και την οικονομία, οι οποίοι δεν θα μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Το προτεινόμενο ασφαλιστικό είναι πρόβλημα όλης της κοινωνίας. Αν καταρρεύσουν όλοι οι συγκεκριμένοι κλάδοι, δεν θα μείνει αύριο τίποτα όρθιο στην ελληνική κοινωνία. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι, πολίτες και πολιτικοί. Ας μας καλέσει η πολιτεία να καθίσουμε όλοι μαζί, με συγκεκριμένους στόχους, αριθμούς και αναλογιστικές μελέτες και να βγάλουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Εμείς μπορούμε, είμαστε επιστήμονες με γνώσεις και ικανότητες και θέλουμε. Η κυβέρνηση και η πολιτεία άραγε θέλουν; Μπορούν;

ΠΩΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ

«Μπόνους» σε όσους έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης δίνει το νέο Ασφαλιστικό

«Μπόνους» σε όσους έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης δίνει το νέο Ασφαλιστικό

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
«Μπόνους» (υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης μισθού και ασφαλιζόμενου εισοδήματος) δίνει  σε όσους θα έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Τα «μπόνους» προκύπτουν από τους πίνακες που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συγκρίνοντας  το νέο - προτεινόμενο σύστημα με τα ποσά των συντάξεων που  θα χορηγούσαν τα Ταμεία στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10. Δηλαδή με όλες τις «περικοπές» σε βάθος χρόνου στις οποίες ήταν... αντίθετη η σημερινή κυβέρνηση.
ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ
Με βάση τους πίνακες, τα ποσοστά αναπλήρωσης των νέων συνταξιούχων θα είναι βελτιωμένα – αυξημένα, συνυπολογίζοντας την εθνική σύνταξη,  για όσους θα έχουν ασφαλιστεί με μισθό ή εισόδημα έως 1.000 ευρώ τον μήνα για 15 έως 24, το πολύ, χρόνια. Τα ποσοστά αναπλήρωσης (αντιστοιχία ποσού σύνταξης σε σχέση με τον μισθό ή το εισόδημα):
• Ευνοούν δίνοντας επιπλέον έως 3 ποσοστιαίες μονάδες σε  ασφαλιζόμενους μισθούς και εισοδήματα 700 ευρώ (66% αντί 63% για 15ετία, 69% αντί 66% για 18ετία, 71% αντί 69% για 21 έτη) και  από 700 ευρώ – 1.000 ευρώ στην 15ετία, έως 800 ευρώ στην 18ετία.
• Οριακά (επιπλέον 1 ποσοστιαία μονάδα) βελτιώνουν τα ποσοστά αναπλήρωσης των «χαμηλόμισθων» από τα 21 – 24 χρόνια.
• Δεν αλλάζουν τίποτα σε εισοδήματα από 1.000 ευρώ – 2.000 ευρώ για χρόνο ασφάλισης από 27 έτη – 30 έτη και οριακά βελτιώνονται για μεγαλύτερους μισθούς και εισοδήματα με τους ίδιους χρόνους ασφάλισης.
Η ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ
Ιδιαίτερα πριμοδοτείται η σύνταξη στα 30 έτη των χαμηλόμισθων καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 80% για μισθό 700 ευρώ και πέφτει στο 41% για μισθό 2.500 ευρώ και στο 36% για μισθό ή εισόδημα 3.500 ευρώ. Στελέχη των Ταμείων παρατηρούν ότι η εσωτερική αυτή «αναδιανομή» εισοδήματος, ως ένα βαθμό «υπακούει» στην αλληλεγγύη που χαρακτηρίζει τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά, στις περιπτώσεις υψηλότερων μισθών και περισσότερων ετών ασφάλισης προκύπτουν αδικίες...
Για τον λόγο αυτό, εκτιμούν τα ίδια στελέχη, ότι το υπουργείο δεν δημοσιοποίησε αντίστοιχα παραδείγματα για ασφαλισμένους που συμπληρώνουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης (υπάρχουν σημαντικές μειώσεις  καθώς ανατρέπεται η ανταποδοτική σχέση εισφορών - παροχών). Η πριμοδότηση αυτή αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς οι οποίοι θεωρούν, επιπλέον,  ότι κακώς η κυβέρνηση ενσωματώνει στην εθνική σύνταξη το χορηγούμενο με... εισοδηματικά κριτήρια ΕΚΑΣ. 
Ο ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ ΦΕΡΝΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

«Διορθώσεις» στις εισφορές υπόσχεται η κυβέρνηση

«Διορθώσεις» στις εισφορές υπόσχεται η κυβέρνηση

Διορθώσεις σε ό,τι αφορά τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές που θα κληθούν να πληρώνουν οι αγρότες με το νέο Ασφαλιστικό, υπόσχεται η κυβέρνηση απέναντι στα «μπλόκα» τα οποία στήνονται σε ολόκληρη τη χώρα.
«Μπορεί να δούμε παράταση της μεταβατικότητας»των τριών ετών (2017- 2019) για την επιβολή του 20% στους αγρότες» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με τους υπουργούς Τ. Αλεξιάδη και Β Αποστόλου παρουσία της κυβερνητικής εκπροσώπου Ο. Γεροβασίλη.
Ο Γ. Κατρούγκαλος, ωστόσο, υποστήριξε ότι οι περισσότεροι αγρότες «κερδίζουν» από το νέο τρόπο υπολογισμού της εισφοράς επί του εισοδήματος, αφού «το 88% δηλώνει εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ». Αν και απέφυγε να πει οτιδήποτε για την άμεση (από φέτος) αύξηση κατά 42,85% των εισφορών (στο 10% από 7% επί των κλιμακίων που ισχύουν στον ΟΓΑ), τόνισε ότι οι περισσότεροι αγρότες βρίσκονται στην 3η κατηγορία και το 2017 θα πληρώνουν επιπλέον 129 ευρώ τον χρόνο. »Κανείς δεν θα καταστραφεί πληρώνοντας 129 ευρώ επιπλέον τον χρόνο, ενώ όσοι είναι στην 4η κατηγορία θα πληρώνουν 38 ευρώ λιγότερα το 2017 και μόνο 3% περισσότερα το 2018».
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «όποιος θα έχει έως 1.000 ευρώ εισόδημα, θα κερδίζει και στις εισφορές και στη σύνταξη». Και αυτό γιατί «η μεταρρύθμιση κάνει ελαφρύτερη την επιβάρυνσή τους, σε αντίθεση με όσους θα δηλώνουν μεγαλύτερα εισοδήματα».
Ο ίδιος είπε ότι αν ο ΟΓΑ παραμείνει «ως έχει» οι αγρότες θα έπαιρναν τη μισή από την εθνική σύνταξη σημειώνοντας ότι τα έσοδα του Ταμείου προέρχονται κατά 90,6% από την εισφορά του κράτους (3,3 δισ. ευρώ) και μόνο κατά 9% από τις εισφορές των ασφαλισμένων (340 εκατ. ευρώ). Τέλος, υπογράμμισε, ότι θα ισχύει διαρκώς για τους αγρότες η χαμηλότερη βάση υπολογισμού της εισφοράς (στο 80% του κατώτατου μισθού) και θα δοθεί η δυνατότητα ασφάλισης και με εργόσημο».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ότι «δεν θα έχουμε αλλαγές στη φορολογία αυτή την περίοδο» και τόνισε πως οι ασφαλιστικές εισφορές δεν περιλαμβάνονται στο φορολογητέο εισόδημα των αγροτών. Επίσης, σημείωσε, σε περίπτωση απώλειας 25% των εσόδων από επαγγελματική ή αγροτική δραστηριότητα, μηδενίζεται η προκαταβολή του φόρου.
Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου συμπλήρωσε πως ενισχύσεις έως 12.000 ευρώ βρίσκονται εκτός φορολογητέας ύλης και δεν θα υπολογίζονται και για τις εισφορές και τάχθηκε υπέρ της αυστηροποίησης των κριτηρίων για το χαρακτηρισμό του κατ΄ επάγγελμα αγρότη (αντί για το 35% του εισοδήματος, να «σφίξουμε» τα κριτήρια στο 50% ή 55%) έτσι ώστε να περιοριστεί ο αριθμός όσων επωφελούνται.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΤΟΣ

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑ

Ο Τσίπρας καλεί στο Μαξίμου τους αγρότες για διάλογο

Ο Τσίπρας καλεί στο Μαξίμου τους αγρότες για διάλογο

Ο Πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε το Σάββατο με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό, Μάρκο Μπόλαρη, εξέφρασε την πρόθεση να συναντηθεί με αντιπροσωπείες αγροτών.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, «η κυβέρνηση έχοντας την ίδια αγωνία με τον αγροτικό κόσμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την προστασία του εισοδήματος τους, επαναλαμβάνει ότι ήταν και παραμένει ανοικτή στο διάλογο».
Η κυβέρνηση φοβάται ότι θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην οικονομία γι' αυτό και σπεύδει να σβήσει τις φωτιές. Ο πρωθυπουργός παίρνει πάνω του τη διαπραγμάτευση αφήνοντας παράθυρο ανοικτό για να υπάρχουν αλλαγές στο νομοσχέδιο ώστε να περάσει ευκολότερα από τους αγρότες
Οι αγρότες
Στην υιοθέτηση ενός κοινού διεκδικητικού πλαισίου που θα αφορά στο ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των αγροτών των 30 -όπως τελικά καταμετρήθηκαν- μπλόκων απ' όλη τη χώρα, που μετείχαν σήμερα στη σύσκεψη των Τεμπών, ανακοινώσε μετά την ολοκλήρωσή της, ο εκπρόσωπος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών Βαγγέλης Παπαγιαννούλης.
Προς την κατεύθυνση αυτή και επειδή ακόμη και σήμερα συνεχίζεται η δημιουργία μπλόκων σε διάφορες περιοχές, ορίστηκε και νέα συνάντηση των εκπροσώπων όλων των μπλόκων την ερχόμενη Τρίτη 26 του μηνός στις 12 το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη και μέχρι τότε, όπως ανέφερε, δεν τίθεται θέμα συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση να τους συναντήσει.
Στη συνάντηση της Θεσσαλονίκης αναμένεται να οριστεί και η αντιπροσωπεία η οποία και θα λάβει μέρος στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.
Παράλληλα, σκληραίνοντας τη στάση τους αποφάσισαν την Κυριακή και τη Δευτέρα να εντείνουν τους αποκλεισμούς της ΠΑΘΕ με τετράωρο αποκλεισμό ημερησίως, από τις 12 μ.μ. μέχρι της 2 μ.μ. αλλά και από τις 7 μέχρι τις 9μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: