Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Ο ΦΟΒΟΣ ΕΝΤΟΝΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΕΦΕΡΕ ΑΛΛΑΓΕΣ Οπισθεν ολοταχώς: Εκτός συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια

Ο ΦΟΒΟΣ ΕΝΤΟΝΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΕΦΕΡΕ ΑΛΛΑΓΕΣ

Οπισθεν ολοταχώς: Εκτός συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια

Οπισθεν ολοταχώς: Εκτός συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια

Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών.
Η κυβέρνηση κάνει όπισθεν ολοταχών μπροστά στο φόβο να έρθουν «φουσκωμένοι» λογαριασμοί του φόρου ακινήτων σε εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων και για το λόγο αυτό «διορθώνει» το... λάθος και προχωρά σε διευκρινίσεις σχετικά με την εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου.
Βεβαίως, μετά τις νέες αλλαγές προκύπτει θέμα ως προς το αν υπάρχει «τρύπα» στα έσοδα και πώς αυτή θα καλυφθεί.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν λίγο, μετά από σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου, επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ότι:
Οπισθεν ολοταχώς: Εκτός συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ τα αγροτεμάχια
"1) Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών. Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους.
2) Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 5 δόσεις και όχι σε 4, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα δημοσιεύματα που μιλούν για Αύγουστο δεν ισχύουν.
3) Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχει, βέβαια, ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες.
4) Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους. Κι εδώ πρόκειται για μια οπισθοχώρηση προκειμένου να μην υπάρξει υψηλή επιβάρυνση.
5) Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν", καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.
Ειδικότερα, όπως επεσήμανε στην διάρκεια συνέντευξής του στον διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο FM 104,9 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, μετά από σειρά λαθών που παρατηρήθηκαν στην καταχώριση αγροτεμαχίων αποφασίστηκε τα αγροτεμάχια να μην ληφθούν εφέτος υπόψη σε ό,τι αφορά στην βεβαίωση του συμπληρωματικού φόρου.
Χαρακτηριστικά ο κ.Αλεξιάδης ανέφερε παράδειγμα πολίτη στα Γρεβενά ο οποίος θα επιβαρυνόταν υπέρμετρα από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ επειδή αγροτεμάχιό του εμφανιζόταν ως καταχωρηθέν δίπλα στην θάλασσα ενώ ήταν ορεινό.
"Σε τέτοιες περιπτώσεις, για να λυθούν αυτά τα προβλήματα, δεν θα ληφθούν υπόψη τα αγροτεμάχια για τον συμπληρωματικό φόρο", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά στις δόσεις ο κ.Αλεξιάδης δήλωσε ότι θα είναι από το τέλος Σεπτεμβρίου και ότι για τον σκοπό αυτό θα κατατεθεί διάταξη προς ψήφιση στην Βουλή.
Τέλος, επεσήμανε ότι δεν ισχύσει η σύνδεση του συγκεκριμένου φόρου με εισόδημα από τόκους καταθέσεων ενώ συνολικά δεν θα αλλάξει κάτι στο συνολικό ποσό που θα βεβαιωθεί σε ό,τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με πέρυσι. Όπως σημείωσε, η βεβαίωση θα ανέλθει σε 3,3 δισ.ευρώ και αναμένεται να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ, όπως και πέρυσι.

ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

«Παγίδα» για χιλιάδες πολίτες ο ΕΝΦΙΑ - Χαράτσι σε οικονομικά αδύναμους που κανονικά εξαιρούνται!

«Παγίδα» για χιλιάδες πολίτες ο ΕΝΦΙΑ - Χαράτσι σε οικονομικά αδύναμους που κανονικά εξαιρούνται!

Δυσβάστακτο θα είναι το κόστος του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες οικονομικά αδύναμοι πολίτες, οι οποίοι με τον τρόπο υπολογισμού του φόρου ακινήτων χάνουν την έκπτωση ακόμη και αν είναι άνεργοι, πολύτεκνοι ή ανάπηροι.
Ετσι, εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, βαριά ανάπηροι, ολικά τυφλοί, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι με πενιχρά ετήσια εισοδήματα κατά το προηγούμενο έτος χάνουν και φέτος το δικαίωμα να απαλλαγούν από το 50% ή το 100% του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά ολόκληρο το δυσβάσταχτο αυτό φόρο!
Αιτία, όπως αναφέρει η «Ναυτεμπορική», είναι  το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να συμπεριλάβει και φέτος στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των μερικών ή των ολικών απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ ακόμη και εισοδήματα τα οποία είναι έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα. Σε αυτά υπολογίζονται οι αποζημιώσεις απόλυσης, όπως και ποσά κοινωνικών παροχών, τα οποία δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως είναι τα επιδόματα στήριξης τέκνων, τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%.
Στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάθε φορολογούμενου που θα λαμβάνεται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν δικαιούται ή όχι την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα συνυπολογίζονται επίσης τα επιδόματα ανεργίας και το ΕΚΑΣ.
Όλα αυτά τα ποσά θα προστίθενται στα λοιπά εισοδήματα των φορολογουμένων τα οποία υπόκεινται κανονικά σε φόρο ή φορολογούνται αυτοτελώς, δηλαδή σε μισθούς, συντάξεις, ενοίκια, κέρδη από επιχειρήσεις, τόκους καταθέσεων κ.λπ.
Στη συνέχεια στο άθροισμα που θα προκύπτει θα προστίθεται και τυχόν επιπλέον διαφορά εισοδήματος λόγω υψηλών τεκμηρίων. Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις τα συνολικά ποσά «καθαρού ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος» θα… φουσκώνουν υπέρμετρα και θα ξεπερνούν τα σχετικά χαμηλά όρια οικογενειακού εισοδήματος που έχουν τεθεί ως προϋποθέσεις για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της χώρας.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικά εξαθλιωμένοι Έλληνες πολίτες, στους οποίους περιλαμβάνονται και πάρα πολλοί άνεργοι, ανάπηροι, τυφλοί, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, χάνουν και φέτος το δικαίωμα να απαλλαγούν από το 50% ή το 100% του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) και θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά ολόκληρο τον δυσβάσταχτο αυτό φόρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: