PLAN X
Πολιτικός σεισμός από τις αποκαλύψεις Γκάλμπρεϊθ για στρατό στους δρόμους
Συνέντευξη στην "Καθημερινή της Κυριακής" παραχώρησε ο Τζ. Γκαλμπρέιθ, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Τέξας και βασικός συντάκτης του Plan X όπου και επεσήμανε πως ήταν προβληματισμένος από την εμπλοκή του στρατού στην τήρηση της τάξης σε περίπτωση Grexit.
"Μας ανησυχούσαν βαθύτατα οι πιθανές οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές συνέπειες του εγχειρήματος", λέει, ξεκαθαρίζοντας πάντως πως το υπουργείο Άμυνας δεν συμμετείχε στις διαβουλεύσεις της ομάδας του.
"Ο Γιάνης μου ζήτησε να βοηθήσω στον συντονισμό μίας ομάδας που θα μελετούσε το θέμα αυτό στα μέσα Μαρτίου. Είχα καταλάβει ότι εφάρμοζε εντολή του πρωθυπουργού", προσθέτει.
"Ο Γιάνης μου ζήτησε να βοηθήσω στον συντονισμό μίας ομάδας που θα μελετούσε το θέμα αυτό στα μέσα Μαρτίου. Είχα καταλάβει ότι εφάρμοζε εντολή του πρωθυπουργού", προσθέτει.
Ο άτυπος σύμβουλος του τότε υπουργού Οικονομικών παραδέχεται στο βιβλίο του ότι ήταν "ασαφές" και "νομικά αβέβαιο", αν υπήρχε τρόπος να εξέλθει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, χωρίς να φύγει ταυτόχρονα και από την ΕΕ.
Πάντως ο κ. Γκαλμπρέιθ διαψεύδει ότι ο κ. Βαρουφάκης απειλούσε τους Ευρωπαίους με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ κατ’ εντολή του Αλέξη Τσίπρα.
Πάντως ο κ. Γκαλμπρέιθ διαψεύδει ότι ο κ. Βαρουφάκης απειλούσε τους Ευρωπαίους με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ κατ’ εντολή του Αλέξη Τσίπρα.
Ο άτυπος σύμβουλος του τότε υπουργού Οικονομικών παραδέχεται στο βιβλίο του («Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα», Εκδόσεις Πατάκη) ότι ήταν ασαφές αν υπήρχε τρόπος να εξέλθει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη χωρίς να φύγει ταυτόχρονα από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Θέσαμε το ζήτημα της σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση στους νομικούς μας», λέει στην «Κ». «Η απάντησή τους ήταν ότι το ζήτημα ήταν νομικά αβέβαιο. Ηταν κι αυτό ένα από τα πολλά πράγματα που μας προβλημάτισαν».
Αυτό δεν σημαίνει ότι είχε δίκιο ο Γιάννης Στουρνάρας όταν προειδοποιούσε πέρυσι τον Ιούνιο ότι χωρίς συμφωνία κινδύνευε η θέση της χώρας στο ευρώ – προειδοποίηση για την οποία δέχθηκε άγρια επίθεση από οπαδούς του κ. Βαρουφάκη στα ΜΜΕ; Ο κ. Γκάλμπρεϊθ αποφεύγει να απαντήσει. «Ολες οι προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών είχαν στόχο την επίτευξη συμφωνίας, εντός του ευρώ και εντός της Ε.Ε. Η κυβέρνηση ήταν –και παραμένει– φιλοευρωπαϊκή».
Ο κ. Γκάλμπρεϊθ διαψεύδει ότι ο κ. Βαρουφάκης, σε συνεννόηση με τον κ. Τσίπρα, απειλούσε τους Ευρωπαίους με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ στις συνεδριάσεις του Eurogroup – κάτι που ο ίδιος ο πρώην υπουργός είχε πει τον περασμένο Μάιο σε συνέντευξή του σε ελληνικό διαδικτυακό μέσο.
Η «άδικη» μομφή
Αντιθέτως, ο Αμερικανός καθηγητής ήταν παρών στη συνάντηση Βαρουφάκη - Σόιμπλε στις 8 Ιουνίου στο Βερολίνο, όπου η πρόταση για Grexit προήλθε (όχι για πρώτη φορά) από την άλλη πλευρά. Ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με τον κ. Γκάλμπρεϊθ, «είπε ότι δεν είχε εντολή να συζητήσει κάτι τέτοιο και ότι γνώριζε πως ούτε ο κ. Σόιμπλε είχε τέτοια εντολή. Το γνωρίζαμε αυτό γιατί το είχε πει ευθέως η καγκελάριος Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα. Κατόπιν της παρατήρησης αυτής, το θέμα δεν συζητήθηκε περαιτέρω».
Ο κ. Γκάλμπρεϊθ χαρακτηρίζει «άδικη» τη μομφή ότι ο κ. Βαρουφάκης κατάφερε με την προσέγγισή του στη διαπραγμάτευση, και παρά την ορθότητα των επιχειρημάτων του, να αποξενώσει όλα τα μέλη του Eurogroup. «Δεν υπήρξε ποτέ κανένα στοιχείο ευελιξίας από την πλευρά των πιστωτών, σε κανέναν επίπεδο. Η μόνη ελπίδα για επιτυχία βρισκόταν στο “πολιτικό επίπεδο” – δηλαδή σε άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του κ. Τσίπρα και της κ. Μέρκελ ή ίσως μεταξύ των Βαρουφάκη - Σόιμπλε».
Στις 28 Ιουνίου του 2015, ημερομηνία έκδοσης της ΠΝΠ για τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, ο κ. Βαρουφάκης, ως γνωστόν, είχε προτείνει την υιοθέτηση ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών, την εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και το χρεοστάσιο προς την ΕΚΤ – βασικά συστατικά στοιχεία του Σχεδίου Χ. Δεν ήταν εξαιρετικά ανεύθυνη αυτή η εισήγηση, δεδομένου του ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Γκάλμπρεϊθ έχουν παραδεχθεί ότι δεν υπήρχε καμία επιχειρησιακή ετοιμότητα για διαχείριση της εξόδου από το ευρώ; Δεν άνοιγε διάπλατα τον δρόμο προς το Grexit;
«Δεν δέχομαι τη βάση επί της οποίας θέτετε το ερώτημα», απαντά, επαναλαμβάνοντας ότι ο στόχος του κ. Βαρουφάκη ήταν μια καλύτερη συμφωνία εντός του ευρώ, «αποφεύγοντας την ανοιχτή σύγκρουση με την Ευρώπη».
Παραμένει, φυσικά, το ερώτημα τι θα συνιστούσε ανοιχτή σύγκρουση με την Ευρώπη αν όχι η εθνικοποίηση της ΤτΕ και η αθέτηση πληρωμών προς την ΕΚΤ – και πώς στις συνθήκες αυτές, και μετά την υιοθέτηση ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών, θα μπορούσε να αποτραπεί η έξοδος από το ευρώ.
Την ίδια εκείνη ημέρα, όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα η «Κ», ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε εισήγηση που είχε κάνει προς τον πρωθυπουργό μαζί με τον Τζεφ Σακς για μη νομοθέτηση των κεφαλαιακών ελέγχων, ώστε να μην αναλάβει η κυβέρνηση την πολιτική ευθύνη για το κλείσιμο των τραπεζών. Ο κ. Γκάλμπρεϊθ σημειώνει ότι δεν ήταν στην Αθήνα εκείνη τη μέρα για να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις, αλλά αναφέρει ότι «η ΕΚΤ είχε λάβει την απόφαση» για τους κεφαλαιακούς ελέγχους αρνούμενη να αυξήσει το όριο του ELA. «Δεν υπήρχε άλλη επιλογή στη φάση αυτή».
Ο κ. Γκάλμπρεϊθ δηλώνει ότι δεν λυπάται που δεν ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Χ. Ερωτώμενος γιατί, απαντά διπλωματικά: «Δεν είναι η θέση μου να κρίνω τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης».
ΗΠΑ και Ελλάδα
ΗΠΑ και Ελλάδα
Στο βιβλίο του, ο προοδευτικός Αμερικανός οικονομολόγος έχει συμπεριλάβει κείμενα για τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην ελληνική κρίση, επαινώντας τη στάση της αμερικανικής κυβέρνησης αλλά επικρίνοντας την πρεσβεία στην Αθήνα ως «εχθρική» προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και εκτός γραμμής. Πώς στοιχειοθετούνται αυτές οι κατηγορίες κατά της πρεσβείας;
«Δεν είχα καμία άμεση επαφή με την αμερικανική πρεσβεία», απαντά. «Το σχόλιό μου βασίστηκε στις πρώτες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς [μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου]».
Πώς κρίνει τη στάση της Ουάσιγκτον τους πρώτους έξι μήνες του 2015; «Η αμερικανική κυβέρνηση τήρησε μια συνεπή στάση υπέρ ενός λογικού συμβιβασμού. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν προσβάσιμοι και εποικοδομητικοί έως τα υψηλότερα επίπεδα. Οσο για το υπουργείο Οικονομικών, αν εξετάσετε τα έγγραφα που προωθούσε στις δύο πλευρές, θα δείτε ότι περιέχουν πραγματικά μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις. Η αποδοχή της σοφίας των συγκεκριμένων μέτρων που επέβαλε η τρόικα, που είχαν προξενήσει καταστροφή επί πέντε συναπτά έτη, ήταν μια διαφορετική ιστορία».
Και ο... ετερόδοξος
Ο κ. Γκάλμπρεϊθ ήταν ο στενότερος συνεργάτης του κ. Βαρουφάκη εντός ενός ευρύτερου αστερισμού εναλλακτικών οικονομολόγων που πλαισίωναν τον υπουργό Οικονομικών ή συμμερίζονταν τις ιδέες του. Ενας άλλος κρίσιμος συνδετικός κρίκος μεταξύ του κ. Βαρουφάκη και του παράλληλου νομίσματος ήταν ο Στιβ Κιν. Ο Αυστραλός κ. Κιν, επιστήθιος φίλος του κ. Βαρουφάκη, που αυτοπροσδιορίζεται ως «ετερόδοξος» οικονομολόγος, δήλωνε πέρυσι το καλοκαίρι στην «Κ», μετά την αποπομπή Βαρουφάκη: «Πιστεύω όντως ότι η Ελλάδα –καθώς και όλες οι χώρες που υποφέρουν στο ευρώ– πρέπει να υιοθετήσουν παράλληλα νομίσματα. Το ζωτικό μειονέκτημα του ευρώ είναι ότι αποτρέπει κυβερνήσεις από το να τυπώνουν αρκετά ευρώ ώστε να τονώνουν την οικονομική δραστηριότητα».
Ο Στιβ Κιν βρίσκεται στο επίκεντρο ενός κύκλου που, είτε άμεσα (ως σύμβουλοι) είτε έμμεσα (με ιδέες και προτάσεις που δημοσίευαν), επηρέασε καθοριστικά το Σχέδιο Χ. Οι περισσότεροι εξ αυτών ανήκουν στις τάξεις των μετα-κεϊνσιανών οικονομολόγων. Πρόκειται για μια αντισυμβατική σχολή, για αντάρτες εναντίον της οικονομικής επιστήμης, που περιορίζονταν μέχρι πρότινος σε επιδρομές κατά του τακτικού στρατού μέσω blogs και εργασιών σε εναλλακτικές επιθεωρήσεις. Η διεθνής κρίση που ξέσπασε το 2008-9 και η εσωτερική αναταραχή που προκάλεσε στα τμήματα Οικονομικών των πανεπιστημίων τούς έδωσε περισσότερη δημοσιότητα. Ωστόσο μέχρι την κατάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον διορισμό του Γ. Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών, δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα νομισματικά τους πειράματα στην πραγματική οικονομία μιας ανεπτυγμένης χώρας.
Μέσω του Κιν, που είναι στενός φίλος και των δύο, ο Γ. Βαρουφάκης γνώρισε το 1997 τον Τροντ Αντρεσεν, έναν ιδιόρρυθμο Νορβηγό που είναι σήμερα επίκουρος καθηγητής της Επιστήμης της Κυβερνητικής (Cybernetics) στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νορβηγίας. Με δεκαετίες συμμετοχής σε πολιτικές και δημοσιογραφικές πρωτοβουλίες της άκρας Αριστεράς, θιασώτης κι αυτός (όπως ο Κιν) της «δυναμικής οικονομικής ανάλυσης», ο Αντρεσεν ασχολείται –εντατικά τα τελευταία έξι χρόνια– με την ανάπτυξη συστημάτων παράλληλων νομισμάτων. Εντός του 2015, είχε καταθέσει σειρά λεπτομερών προτάσεων για την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα (η τελευταία, τον Αύγουστο του 2015, είχε τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ, μπορείτε να το κάνετε αυτό – και μπορείτε να το κάνετε τώρα»).
ΝΔ: Ωρα για εξεταστική
Με μια ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωση, η Νέα Δημοκρατία διά του εκπροσώπου της Γ. Κουμουτσάκου σχολίασε τις νέες αποκαλύψεις του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ για το περίφημο «plan X» που σχεδίαζαν με τον Γ. Βαρουφάκη, κατόπιν εντολής Τσίπρα.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, για σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της ομάδας που κατάρτιζε το «plan Χ» κ. Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στην εφημερίδα «Καθημερινή», τόνισε: «Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το ‘’plan Χ’’, την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ακόμα και την εμπλοκή του Στρατού και τις ‘’οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες του εγχειρήματος’’, όπως τώρα παραδέχεται ένας από τους βασικούς συντάκτες του σχεδίου, επιβάλλουν στον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να δώσουν, άμεσα, πλήρεις απαντήσεις και εξηγήσεις».
Επεσήμανε δε πως οι αποκαλύψεις αυτές «επιβάλλουν προπάντων την αποδοχή της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και ουσιαστικές απαντήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκούμε».
Ο Γ. Κουμουτσάκος υπενθύμισε μάλιστα ότι ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα και ο κ. Καμμένος μιλούσε μπροστά του για ’’δημοκρατικό Στρατό και δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις’’ που ‘’διασφαλίζουν την σταθερότητα στο εσωτερικό’’.
«Για πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας κάποιοι σχεδίαζαν και πάντως δεν απέκλειαν ακόμα και την παρουσία του Στρατού στους δρόμους. Μετά από όλα αυτά υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να μην απαιτεί να μάθει τι ακριβώς συνέβη εκείνη την σκοτεινή περίοδο;» κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ ΚΑΙ ΓΚΑΛΜΠΡΕΙΘ «ΔΕΙΧΝΟΥΝ» ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΕΙ ΤΟ «PLAN X»
Το δραματικό παρασκήνιο για το «πραξικόπημα της δραχμής»
Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
Είναι 2 Ιουλίου 2015, ένα χρόνο πριν δηλαδή, και ο Πάνος Καμμένος κάνει μια δήλωση που προκαλεί σάλο και πολλά ερωτήματα. Λέει ο υπουργός Αμυνας, λίγα 24ωρα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα: «Στις δύσκολες στιγμές που περνάει ο τόπος, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας. Ένας δημοκρατικός στρατός και οι δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να διαφυλάσσουν με την αποστολή τους την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».
Πολλοί πάγωσαν στην ιδέα ότι θα έβγαινε ο ελληνικός στρατός να διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας, όταν το Σύνταγμα λέει ρητά ότι αυτό είναι δουλειά της Αστυνομίας. Εικόνες από τη χούντα ήρθαν στο μυαλό όλων, όμως, έπειτα από λίγες ώρες πολιτικής σύγκρουσης η δήλωση του Καμμένου πέρασε στα «ψιλά» απλά ως... γραφική.
Σήμερα και μετά τις αποκαλύψεις του Αμερικανού οικονομολόγου Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, για το «σχέδιο Χ» που είχε εκπονήσει ο ίδιος με εντολή του Γιάνη Βαρουφάκη, αποδεικνύεται ότι τίποτε δεν ήταν τυχαίο. «Κατά τη διαδικασία μετάβασης στο νέο νόμισμα, υπεύθυνοι για τη δημόσια τάξη, την ασφάλεια και τις προμήθειες θα ήταν οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών. Θα ήταν αναγκαίο να υπάρξει έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων, γράφει ο Γκάλμπρεϊθ, ενώ οι υπάλληλοι που στελεχώνουν σημαντικούς δημόσιους οργανισμούς (σχολεία, νοσοκομεία, αστυνομία), θα έπρεπε να επιστρατευθούν».
Κάποιοι, επομένως, είχαν στο μυαλό τους... επέμβαση του στρατού, παρά το γεγονός πως αυτό το σενάριο είχε αποκλειστεί από τον πρωθυπουργό από τον Μάιο του 2015. Οταν δηλαδή ο Αλ. Τσίπρας πήρε στα χέρια του την απόρρητη έκθεση με τα βήματα που προέβλεπε το «plan B» και τρόμαξε από αυτά που διάβαζε. Ηταν η περίοδος εκείνη όπου ο πρωθυπουργός συγκρούστηκε με το λεγόμενο «σύστημα Βαρουφάκη» και έκανε τη στροφή προς μια πιο συνετή διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Μετά το πρώτο σοκ που προκάλεσαν οι αναφορές του Γκάλμπρεϊθ στο βιβλίο του για την «περιπέτειά» του στην Ελλάδα, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στον πρώην υπουργό Οικονομίας, Γιάνη Βαρουφάκη. Ο «ροκ σταρ» οικονομολόγος πιθανότατα να βρεθεί αντιμέτωπος με τους πρώην συναδέλφους του στη Βουλή, σε περίπτωση που κληθεί να «απολογηθεί» σε μια Εξεταστική Επιτροπή. Κι εφόσον δεν έχουν παραγραφεί πιθανά αδικήματα, ο κ. Βαρουφάκης ίσως βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. Στις 26 Ιουλίου αναμένεται «μάχη» στη Βουλή για το αν θα υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις. Εκεί θα πρέπει να εξηγήσει τρία βασικά θέματα:
1. Ποιος του έδωσε εντολή να εκπονήσει ένα σχέδιο το οποίο θα μετέτρεπε την Ελλάδα σε... Βενεζουέλα. Εχουν δηλαδή και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ευθύνες για το «plan X», που σήμερα προκαλεί οξύτατες αντιδράσεις.
2. Το σχέδιο αυτό υπήρχε περίπτωση να ενεργοποιηθεί και ποιος θα πατούσε το κουμπί της «πυρηνικής βόμβας»;
3. Ποιοι ήταν οι «πραξικοπηματίες της δραχμής»;
Ο ίδιος έχει αφήσει αρκετές φορές να εννοηθεί ότι και το Μέγαρο Μαξίμου ήταν γνώστης του «πολεμικού συμβουλίου» που είχε στηθεί στο υπουργείο Οικονομικών με επικεφαλής τον Τζ. Γκάλμπρεϊθ.
Πριν από μερικούς μήνες ο γνωστός οικονομολόγος είπε ότι ο ίδιος ως συντονιστής της «μυστικής ομάδας» είχε εξουσιοδότηση από τον πρώην υπουργό: «Η εξουσιοδότησή του (Βαρουφάκη) δόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού. Τελευταία φορά είδα τον πρωθυπουργό στα τέλη Φεβρουαρίου. Δεν έχω απευθείας γνώση για τη σχέση του υπουργού Οικονομικών με τον πρωθυπουργό. Ήμασταν βέβαιοι ότι εργαζόμασταν υπό επίσημη εξουσιοδότηση. Δεν είχαμε κάποια άλλη εντύπωση». Αλλά και στο τελευταίο του άρθρο ο οικονομολόγος μιλά ξεκάθαρα για εντολή Τσίπρα.
Ο ίδιος ο Βαρουφάκης σε πρόσφατα tweets έδειξε τον πρωθυπουργό για το «plan X». Εξαπολύοντας τα βέλη του από το tweeter, ο Γιάννης Βαρουφάκης γράφει για τον πρωθυπουργό: «Αν οι... δανειστές μας προετοίμαζαν σχέδιο grexit, εμείς δεν έπρεπε να σχεδιάσουμε τις άμυνές μας; Α. Τσίπρας». Μάλιστα, συνοδεύει το tweet με δημοσίευμα που απέδιδε στον πρωθυπουργό τη δήλωση ότι «φυσικά και είχε δώσει εντολή για Plan B».
Επομένως, κι αν ισχύουν όσα λέει ο Γκάλμπρεϊθ, πολύ πριν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλθει στην εξουσία είχε ζητήσει από τον Γ. Βαρουφάκη να έχει ένα δεύτερο πλάνο που θα ενεργοποιούταν σε περίπτωση που κατέρρεαν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κόβονταν η χρηματοδότηση και η Ελλάδα έπρεπε να τα βγάλει πέρα μόνη της. Η «επιτροπή πολέμου» συγκροτήθηκε με τρεις ? τέσσερις έμπιστους του κ. Βαρουφάκη, καθώς και τον «ανανήψαντα» στην Ελλάδα, κ. Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος είχε βρει δίοδο επικοινωνίας και με τον Αλ. Τσίπρα, όταν πριν από μερικά χρόνια ήταν σύμβουλος του άλλου πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου.
Ο φίλος του κ. Βαρουφάκης εκτίμησε προφανώς τις γνώσεις και τις διασυνδέσεις που είχε ο γιος ενός από τους κορυφαίους και πιο προοδευτικούς οικονομολόγους του 20ού αιώνα, του Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ.
Το σχέδιο προετοιμάστηκε με άκρα μυστικότητα και μέχρι τον Μάιο του 2015 ήταν έτοιμο να ενεργοποιηθεί, αλλά «πάγωσε» από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Είναι πλέον προφανές ότι υπό τον φόβο να «αναζωπυρωθεί» το θέμα και να οδηγηθεί η Βουλή στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής τα «καρφώματα» και οι αλληλοκατηγορίες θα εντείνονται για το ποιος ήταν αυτός που έδωσε εντολή για το λεγόμενο «πραξικόπημα της δραχμής».
Η αποκάλυψη
Οπως είχε αποκαλύψει η «Ημερησία του Σαββάτου», «το σχέδιο Β» ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης το είχε συζητήσει με ανώτατο τραπεζικό στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Κολωνάκι, την προεκλογική περίοδο. Τότε ο πρώην υπουργός είχε μιλήσει και για το παράλληλο τραπεζικό σύστημα, αλλά και για τις προετοιμασίες για ένα παράλληλο νόμισμα ή για μελλοντική επιστροφή στη δραχμή.
Οπως είχε αποκαλύψει η «Ημερησία του Σαββάτου», «το σχέδιο Β» ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης το είχε συζητήσει με ανώτατο τραπεζικό στέλεχος που βρίσκεται κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Κολωνάκι, την προεκλογική περίοδο. Τότε ο πρώην υπουργός είχε μιλήσει και για το παράλληλο τραπεζικό σύστημα, αλλά και για τις προετοιμασίες για ένα παράλληλο νόμισμα ή για μελλοντική επιστροφή στη δραχμή.
Το τραπεζικό στέλεχος δεν είχε εκφραστεί επί της πρότασης, αλλά είχε μείνει έκπληκτο με την ετοιμότητα που έδειχνε ο κ. Βαρουφάκης, «λες και είχε μελετήσει με κάθε λεπτομέρεια το πλάνο του και θα μπορούσε να το θέσει σε εφαρμογή όποτε χρειαζόταν». Αρκεί βεβαίως να έβρισκε την κατάλληλη ομάδα να το υλοποιήσει, κάτι που κατέστη δυνατό γύρω στον περασμένο Μάρτιο.
Οι πληροφορίες της «ΗτΣ» λένε ότι σε συσκέψεις που έγιναν μέσα στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στο Μαξίμου, ο κ. Βαρουφάκης είχε πει ξεκάθαρα τις σκέψεις του στον πρωθυπουργό και το επιτελείο του. Κάποιοι από τους κορυφαίους υπουργούς και στελέχη που άκουσαν για το «σχέδιο Β» έμειναν έκπληκτοι με τις σκέψεις του πρώην υπουργού και δεν πίστευαν στ’ αυτιά τους. Τότε ήταν που έγινε και το επεισόδιο μεταξύ του κ. Βαρουφάκη, κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης, αλλά και άλλων που είχαν αντιδράσει με τη διαπραγματευτική τακτική που ακολουθούνταν.
ΔΟΥΛΕΥΕ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΛΑΝΟ ΕΠΙ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ
Τα έλεγε από παλιότερα ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ
Τα έλεγε από παλιότερα ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ
Τα όσα γράφτηκαν από τον Αμερικανό οικονομολόγο δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ο Γκάλμπρεϊθ τα είχε πει και παλιότερα. Μιλώντας πέρυσι τον Αύγουστο στην Telegraph, ο κ. Γκάλμπρεϊθ σημειώνει πως δεν είχε καμία επίσημη συνομιλία με Έλληνες αξιωματούχους και ότι η δική του εμπλοκή στο θέμα δεν πρόκειται να οδηγήσει στο να του απαγγελθούν κατηγορίες από την ελληνική δικαιοσύνη. «Αν με ρωτήσουν οτιδήποτε, θα είμαι ευτυχής να τους απαντήσω. Θα δούμε τι θα συμβεί, αλλά θα ένιωθα έκπληξη εάν υπάρχει κάτι περισσότερο, σε αυτή τη φάση, από μια διερευνητική αποστολή από τις ελληνικές αρχές». Ο Αμερικανός οικονομολόγος εξηγεί ότι δούλευε πάνω στο συγκεκριμένο πλάνο επί πέντε μήνες, μέχρι τον Μάιο, ότι το έκανε αμισθί, ενώ και ο ίδιος δεν αποκαλύπτει ποια ήταν τα άλλα μέλη της ομάδας.
Στο γερμανικό Spiegel πρόσφατα ο ίδιος τονίζει ότι οι συζητήσεις για το plan B ξεκίνησαν στα τέλη Μαρτίου. Στη συνέντευξή του παραδέχεται πως ήταν μέλος της ομάδας του πρώην υπουργού Οικονομικών, ενώ αρνείται πως σχεδίαζαν μυστικό πλάνο επιστροφής στη δραχμή.
Οσον αφορά τις φήμες για πραξικόπημα, κάτι που ο κ. Νίκος Φίλης έχει κατηγορήσει τον κ. Βαρουφάκη, είπε: «Ποτέ δεν πραγματοποιήσαμε πολιτικές συζητήσεις, ούτε σε οποιαδήποτε λήψη αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Έτσι, δεν επρόκειτο για κάτι τέτοιο». Ο Γκάλμπρεϊθ δεν ήταν κάποιος άγνωστος στον Βαρουφάκη. Επιστήθιος φίλος του, τον συνόδευε στις Βρυξέλλες, ενώ ακόμη και πριν γίνει υπουργός είχαν κοινές απόψεις. Σε κοινό άρθρο τους το 2013 οι δύο οικονομολόγοι βάζουν τίτλο: «Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει την Ελλάδα», ενώ φαίνεται ότι ο Βαρουφάκης σύστησε στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Αμερικανό οικονομολόγο, που ήταν κάποτε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου.
Σε περίπτωση σύγκρουσης με τους δανειστές
Τι προέβλεπε το σατανικό σχέδιο
Τι προέβλεπε το σατανικό σχέδιο
Τόσο στο πρόσφατο βιβλίο του όσο και σε παλαιότερες συνεντεύξεις του ο Τζ. Γκάλμπρεϊθ ανέφερε ξεκάθαρα τα βασικά σημεία του «σχεδίου Χ» του κ. Βαρουφάκη. Πρόκειται για προτάσεις που προκαλούν σοκ αλλά και οργή για τον άνθρωπο που κρατούσε τις τύχες της χώρας στα χέρια του, διαπραγματευόταν με το γνωστό αλαζονικό ύφος με τους δανειστές και παρ’ ολίγο να τινάξει στον αέρα τη χώρα. Σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονομολόγο προβλεπόταν σε περίπτωση σύγκρουσης με τους δανειστές:
• Κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
• Αμεση εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, διωγμός του Γιάννη Στουρνάρα και εγκατάσταση «κομισάριου». Τροποποίηση του καταστατικού της ΤτΕ για εισαγωγή νέου νομίσματος.
• Εθνικοποίηση των τραπεζών και κλείσιμο για άγνωστο χρονικό διάστημα.
• Επαναπροσδιορισμός των καταθέσεων σε Νέα Δραχμή. Δηλαδή οι Ελληνες θα κοιμόντουσαν με ευρώ και θα ξυπνούσαν με νέο νόμισμα.
• Μέτρα για την εγγύηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Είναι προφανώς η ενεργοποίηση του στρατού ώστε να αποφευχθούν επεισόδια στις τράπεζες ή σε δημόσιες υπηρεσίες.
• Επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων.
• Πληρωμές με υποσχετικές, τα γνωστά IOU’s, στους μισθωτούς και συνταξιούχους.
• Θα ήταν αναγκαίο να υπάρξει έλεγχος και εξοικονόμηση στις προμήθειες καυσίμων, αναφέρει ο κ. Γκάλμπρεϊθ.
• Κατόπιν θα έπρεπε να ακολουθήσει διάγγελμα του πρωθυπουργού που θα ανακοίνωνε τη μετάβαση στο νέο νόμισμα και εντολή για εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιγραφές που κάνει ο Γκάλμπρεϊθ:
«Μπήκα στο υπουργείο Οικονομικών από την άθλια είσοδο και ανέβηκα με τον σαραβαλιασμένο ανελκυστήρα στον έκτο όροφο, στο γραφείο του υπουργού, έναν χώρο χωρίς καμία άλλη πολυτέλεια πέρα από την ανεμπόδιστη θέα προς το Κοινοβούλιο στην απέναντι πλευρά της Πλατείας Συντάγματος. Στο υπουργικό γραφείο εκείνο το βράδυ δεν υπήρχαν ούτε προσωπικό, πέρα από δύο γραμματείς, ούτε επίσημοι υπολογιστές, ούτε έγγραφα. Το ασύρματο δίκτυο θα άρχιζε να λειτουργεί την επομένη. Κάποιος είχε αφήσει μια εικόνα στο ράφι πίσω από το γραφείο του υπουργού. Θα εξακολουθούσε να βρίσκεται εκεί πέντε μήνες αργότερα. Τα πρώτα λόγια που μου απηύθυνε ο φίλος μου ήταν: ‘Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα’».
Το σχέδιο Β
«Ο Γιάνης Βαρουφάκης μού είχε ζητήσει στα τέλη Μαρτίου να αρχίσω την προετοιμασία του ‘Σχεδίου Β’ -ή ‘Σχεδίου Χ’, όπως το ονομάζαμε-, μιας συνοπτικής περιγραφής του τι θα κάναμε εάν ναυαγούσαν οι διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα εξαναγκαζόταν να βγει από το ευρώ. Αυτό και έκανα επί έξι σχεδόν εβδομάδες, στηριζόμενος σε οικονομική και νομική βοήθεια και κάποια ελάχιστη εμπειρική γνώση από ντόπιους. Το ζήτημα ήταν ευαίσθητο από πολιτική άποψη και απαιτούσε απόλυτη μυστικότητα, γεγονός που περιόριζε τόσο τις επικοινωνίες μας όσο και αυτά που μπορούσαμε να μάθουμε. Η πρόγνωσή μας περί εχθρικής εξόδου δεν ήταν ποτέ αισιόδοξη, και όσο καταγράφαμε ζητήματα και προκλήσεις γινόταν όλο και λιγότερο - σε βαθμό που, όπως πιστεύω σήμερα, μεγαλοποιούσε τις δυσκολίες και παρέβλεπε ορισμένες ευοίωνες προοπτικές.
«Ο Γιάνης Βαρουφάκης μού είχε ζητήσει στα τέλη Μαρτίου να αρχίσω την προετοιμασία του ‘Σχεδίου Β’ -ή ‘Σχεδίου Χ’, όπως το ονομάζαμε-, μιας συνοπτικής περιγραφής του τι θα κάναμε εάν ναυαγούσαν οι διαπραγματεύσεις και η Ελλάδα εξαναγκαζόταν να βγει από το ευρώ. Αυτό και έκανα επί έξι σχεδόν εβδομάδες, στηριζόμενος σε οικονομική και νομική βοήθεια και κάποια ελάχιστη εμπειρική γνώση από ντόπιους. Το ζήτημα ήταν ευαίσθητο από πολιτική άποψη και απαιτούσε απόλυτη μυστικότητα, γεγονός που περιόριζε τόσο τις επικοινωνίες μας όσο και αυτά που μπορούσαμε να μάθουμε. Η πρόγνωσή μας περί εχθρικής εξόδου δεν ήταν ποτέ αισιόδοξη, και όσο καταγράφαμε ζητήματα και προκλήσεις γινόταν όλο και λιγότερο - σε βαθμό που, όπως πιστεύω σήμερα, μεγαλοποιούσε τις δυσκολίες και παρέβλεπε ορισμένες ευοίωνες προοπτικές.
Τελικά αυτό δεν είχε καμιά σημασία. Αν και πραγματοποιήθηκε (όπως πληροφορήθηκα αργότερα) μια συνάντηση υψηλού επιπέδου για το ζήτημα, ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ενημέρωση από εμάς, και η εργασία επί του θέματος τερματίστηκε για πρακτικούς λόγους με την υποβολή ενός εκτενούς υπομνήματος στις αρχές Μαΐου». «Για να είμαστε ακριβείς, το ‘πολεμικό συμβούλιο’ δημιουργήθηκε γύρω στα μέσα Μαρτίου, λίγο πολύ σε μια συνάντηση στο Λονδίνο. Δεν το αποκαλέσαμε ποτέ έτσι. Ονομάζαμε την ομάδα μας ομάδα ‘Σχεδίου Β’ (ή ‘Σχεδίου Χ’).
Εξακολουθούσαμε να δουλεύουμε μέχρι τις αρχές Μαΐου, οπότε παρουσιάσαμε μια εκτενή περίληψη με τη μορφή υπομνήματος στον υπουργό Οικονομικών. Το υπόμνημα περιέγραφε τα κυριότερα βήματα, τις νομικές αρχές και τα νομικά ζητήματα, καθώς και τα επιχειρησιακά προβλήματα που ενδεχομένως συνδέονταν με την αποχώρηση από την Ευρωζώνη, διαδικασία για την οποία δεν υπάρχει σαφής διαδρομή ή παραπλήσιο προηγούμενο. Εργαζόμαστε με πλήρη μυστικότητα, χρησιμοποιώντας ασφαλείς επικοινωνίες και συχνά δρώντας εκτός υπουργείου ή και εκτός χώρας.
Σε μία περίπτωση, όταν ενημερώναμε τον υπουργό (στο Παρίσι), είχαμε βάλει τα κινητά τηλέφωνα σ’ ένα ψυγείο του ξενοδοχείου». «Για να αναπτύξουμε τις ιδέες μας, στηριχτήκαμε σε δημοσιευμένη βιβλιογραφία (που είναι περιορισμένη), συγκριτική εμπειρία ειδικά από τη Νότια Αμερική, μερικές πολύ διακριτικές βολιδοσκοπήσεις στην Αθήνα, και στις προσωπικές οικονομικές και δημοσιονομικές γνώσεις μας και την κοινή λογική».
Καθώς οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν και το αδιέξοδο γινόταν όλο και πιο φανερό, προέκυψε η ανάγκη να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τις προοπτικές που θα είχε η Ελλάδα εκτός του ευρώ. Σ’ αυτό το σημείωμα στον Γιάνη παρουσίαζα τις απόψεις μου, εν μέρει αντιδρώντας σε ένα έγγραφο των διαπραγματεύσεων που είχε φέρει προς συζήτηση στα τέλη Απριλίου.
ΕΠΙΘΕΣΗ
ΝΔ: Τι λέει ο κ. Τσίπρας για το «σχέδιο Χ» των Βαρουφάκη - Γκάλμπρεϊθ;
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Με κοινό τους άρθρο σήμερα στην “Εφημερίδα των Συντακτών” ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης και ο σύμβουλός του κ. Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ παραδέχονται – για μια ακόμη φορά – την ύπαρξη του “plan x”, το οποίο προέβλεπε την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.
Σχέδιο το οποίο εκπονήθηκε με εντολή του κ. Τσίπρα, από μια μικρή ομάδα που το παρέδωσε στα χέρια του.
Παραδέχονται, δηλαδή, αυτό που καταγγέλλει η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητώντας την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για εκείνη την σκοτεινή περίοδο του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Το ερώτημα, πλέον, που τίθεται είναι τι λέει για όλα αυτά ο κ. Τσίπρας.
Είναι αλήθεια ή ο κ. Βαρουφάκης είναι “αναξιόπιστος” και λέει “ανοησίες”, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος στο πρόσφατο παρελθόν;
Σε κάθε περίπτωση, μετά και την σημερινή παραδοχή Βαρουφάκη – Γκάλμπρεϊθ ενισχύεται η ανάγκη πλήρους διαλεύκανσης ενός επικίνδυνου σχεδίου για την πατρίδα μας, που οδήγησε την Ελλάδα ένα βήμα από την έξοδο από την Ευρωζώνη και τους πολίτες στην ανέχεια και τη φτωχοποίηση.
Η αλήθεια και η διαφάνεια είναι αίτημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και όλων των Ελλήνων».
ΤΟ «ASSET» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, Ο ΓΙΑΝΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟΣ ΤΡΑΓΟΣ
Οι «σύντροφοι» και φίλοι που έγιναν άσπονδοι εχθροί
Στα χαρακώματα βρίσκονται πλέον δύο αχώριστοι φίλοι, σύντροφοι και στενοί συνεργάτες, τόσο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία όσο και τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της Αριστεράς.Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης έχουν περάσει από τις σχέσεις αγάπης σε μια σχέση μίσους που μπορεί να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις, ειδικά αν αποφασιστεί η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το «plan X» που προέβλεπε εθνικοποίηση των τραπεζών, στάση πληρωμών, έξοδο από το ευρώ, μισθούς και συντάξεις με υποσχετικές.
Οι εποχές που ο πρωθυπουργός κάλυπτε τον υπουργό του, πήγαινε μαζί του βόλτες στο Παγκράτι και τον Εθνικό Κήπο και δημοσίως εξυμνούσε τις αρετές του και τις ικανότητές του έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον το παιχνίδι που παίζεται είναι «ο θάνατός σου, η ζωή μου» και είναι σίγουρο ότι το επόμενο διάστημα θα βγουν στη δημοσιότητα συγκλονιστικά στοιχεία.
Αλλωστε, ο ίδιος ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ με το βιβλίο του που έβαλε ξανά φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, παρουσιάζεται να έχει στα χέρια του και έγγραφα που είχαν σταλεί στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με το σχέδιο που εκπονούσε το «πολεμικό συμβούλιο» υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη. Και βεβαίως δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ένας υπουργός που ηχογραφούσε τα Eurogroup δεν μπορεί να μην έχει στα χέρια του αποδείξεις ότι η απόφαση για κρυφά σχέδια για την οικονομία δεν ήταν δική του.
Είναι Απρίλιος του 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης δέχεται τα πυρά των δανειστών, της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης για τη στάση του στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Εχει προηγηθεί το «ναυάγιο» στη Ρίγα, η απομόνωση της Ελλάδας και η ηχηρή, αν και προκλητική, συμπεριφορά των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στον Ελληνα συνάδελφό τους.
Ο πρωθυπουργός καλείται να υπερασπιστεί τον κ. Βαρουφάκη και το κάνει με σθένος μιλώντας σε τηλεοπτική συνέντευξη: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένα σημαντικό asset για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Είναι ένας οικονομολόγος που έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα απ’ ό,τι την μιλάνε αυτοί. Μιλάει τη γλώσσα της οικονομίας, βεβαίως έχοντας ριζοσπαστικές θέσεις και απόψεις, αντιλήψεις οι οποίες είναι δεδομένες», τόνιζε ο Αλ. Τσίπρας, αναφέροντας επίσης ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν κάνει πίσω εύκολα, είναι έντιμος και επιμένει στις απόψεις του.
Παραδοχή
«Η διαπραγμάτευση δεν ανήκει σ’ έναν άνθρωπο, ποτέ δεν άνηκε σε έναν άνθρωπο. Η διαπραγμάτευση έχει πάντα την ευθύνη του πρωθυπουργού, ο πρωθυπουργός είναι σαν τον προπονητή μιας ομάδας. Όταν κερδίσει η ομάδα, κέρδισαν οι παίκτες, αν χάσει θα φταίει ο πρωθυπουργός. Και έχει και τη συλλογική ευθύνη», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
«Η διαπραγμάτευση δεν ανήκει σ’ έναν άνθρωπο, ποτέ δεν άνηκε σε έναν άνθρωπο. Η διαπραγμάτευση έχει πάντα την ευθύνη του πρωθυπουργού, ο πρωθυπουργός είναι σαν τον προπονητή μιας ομάδας. Όταν κερδίσει η ομάδα, κέρδισαν οι παίκτες, αν χάσει θα φταίει ο πρωθυπουργός. Και έχει και τη συλλογική ευθύνη», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Η αμέριστη στήριξη του κ. Βαρουφάκη γίνεται σε μια χρονική στιγμή που, σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις, το Μαξίμου έχει απορρίψει το plan B κι έχει αποφασίσει να πάει σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ο Γκάλμπρεϊθ έχει μαζέψει τα «σχέδια πολέμου» ενώ ο Βαρουφάκης, αν και ακόμη ισχυρός στην κυβέρνηση, δείχνει απομονωμένος.
Είναι προφανώς η εποχή της στροφής που κάνει το Μαξίμου σε πιο ρεαλιστικές θέσεις. Πολλοί είπαν τότε ότι εφόσον ο κ. Τσίπρας στήριξε με τέτοια θέρμη τον υπουργό του? είναι θέμα χρόνου να τον αντικαταστήσει. Κάτι που έγινε μετά από λίγους μήνες, μετά το δημοψήφισμα.
Πλήρης στήριξη
Όμως, ο πρωθυπουργός, πέραν των δημόσιων εμφανίσεων με τον κ. Βαρουφάκη, και στη Βουλή κάλυψε απόλυτα τον υπουργό του και για το «σχέδιο Β». Στις 31 Ιουλίου, μετά την υπογραφή του Μνημονίου αποκαλύφθηκε ότι σε μυστική συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Βαρουφάκη αποφασίστηκε η πλήρης στήριξη του δεύτερου.
Όμως, ο πρωθυπουργός, πέραν των δημόσιων εμφανίσεων με τον κ. Βαρουφάκη, και στη Βουλή κάλυψε απόλυτα τον υπουργό του και για το «σχέδιο Β». Στις 31 Ιουλίου, μετά την υπογραφή του Μνημονίου αποκαλύφθηκε ότι σε μυστική συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Βαρουφάκη αποφασίστηκε η πλήρης στήριξη του δεύτερου.
Πηγαίνοντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος προσωπικά είχε δώσει εντολή στον κ. Βαρουφάκη «να συγκροτήσει ομάδα επεξεργασίας ενός σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».
Ξεκαθάρισε ότι δεν επρόκειτο για σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ, αλλά για την περίπτωση που η χώρα θα αντιμετώπιζε πρόβλημα, εάν υλοποιούνταν οι επιδιώξεις σκληρών κύκλων των εταίρων να ωθήσουν τη χώρα σε αδιέξοδο.
Ο κ. Τσίπρας για πρώτη φορά έδειξε να καλύπτει τον κ. Βαρουφάκη ακόμη και για το περίφημο σχέδιο, που ερμηνεύτηκε ή αποδόθηκε ως «χακάρισμα» και υποκλοπή των ΑΦΜ των πολιτών.
Και κατέληξε: «Ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να έχει κάνει λάθη, όπως όλοι μας. Μπορεί να έχει ευθύνες. Μπορείτε να τον κατηγορείτε όσο θέλετε για το πολιτικό του σχέδιο, για τις δηλώσεις που έκανε, για το ότι δεν φοράει καλόγουστα πουκάμισα και για το ότι πηγαίνει και κάνει διακοπές στην Αίγινα. Μπορείτε να τον κατηγορείτε γι΄ αυτά, δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είναι λαμόγιο όμως! Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι έκλεβε τα λεφτά του ελληνικού λαού! Δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είχε σχέδιο μυστικό να οδηγήσει τη χώρα στα βράχια!».
Από τη... συγκίνηση, σε ένα ανηλεή πόλεμο
Αλλά και ο πρώην υπουργός έδειξε ουκ ολίγες φορές να θαυμάζει τον πρωθυπουργό, με πιο χαρακτηριστική τη στάση του μετά τις προγραμματικές δηλώσεις τον Φεβρουάριο του 2015. Όταν ο Αλ. Τσίπρας είπε στη Βουλή βουρκωμένος ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί την περηφάνια και τη αξιοπρέπεια των Ελλήνων, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι συγκινήθηκε γι’ αυτή την τόσο σημαντική στιγμή.
Εκείνες οι θερμές δηλώσεις ανήκουν πλέον στο παρελθόν και ο Γιάνης Βαρουφάκης βρίσκεται τώρα απέναντι στον «φίλο του» όπως χαρακτήριζε τον κ. Τσίπρα, αλλά και στους άλλοτε συντρόφους του. «Το μίσος τους τιμή μου. Με κατηγορεί η τρόικα εσωτερικού και ως αντιτροϊκανό και ως συνεχιστή του Σαμαρά», έγραψε ο πρώην υπουργός, «καρφώνοντας» τον Νίκο Παππά και τον Νίκο Κοτζιά, οι οποίοι υποστήριξαν ότι ο κ. Βαρουφάκης τούς είχε πει να υπογράψουν με τους δανειστές όσα είχε συμφωνήσει ο κ. Σαμαράς.
Φαίνεται, πάντως, ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει ξεκάθαρα την κατά μέτωπο επίθεση στον Γιάνη Βαρουφάκη και τη συνεχή αποδόμηση των επιλογών σ’ εκείνο το καταστροφικό εξάμηνο της διαπραγμάτευσης. Η «εξομοίωσή» του με τον? εχθρό Σαμαρά, αλλά και η αποφυγή από το Μαξίμου να στηρίξει και πάλι τη λογική ενός «σχεδίου Β» που ήταν υποχρεωτικό να υπάρχει, δείχνει ότι από εδώ και στο εξής ανοίγει ένας ανηλεής πόλεμος με χτυπήματα κάτω και πάνω από τη μέση.
Τα χρόνια που ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο κοσμογυρισμένος, ο κοσμοπολίτης οικονομολόγος με τις αιρετικές, αριστερές προτάσεις που είχε κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Βεβαίως, από το 2014, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλαυνε στην εξουσία, υπήρχαν κάποιες φωνές που προειδοποιούσαν το Μέγαρο Μαξίμου. Κορυφαία στελέχη σήμερα της κυβέρνησης, αλλά και οικονομικοί παράγοντες, έλεγαν ότι «οι πρακτικές και οι ιδέες του Βαρουφάκη θα καταστρέψουν τη χώρα». Τώρα αυτοί επιβεβαιώθηκαν και το Μαξίμου αποφάσισε να μετατρέψει το «asset» της Αριστεράς σε αποδιοπομπαίο τράγο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου