Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΕ SSM ΚΑΙ ΕΚΤ «Κόκκινα» δάνεια και καταθέσεις, το διπλό στοίχημα των τραπεζιτών

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΕ SSM ΚΑΙ ΕΚΤ

«Κόκκινα» δάνεια και καταθέσεις, το διπλό στοίχημα των τραπεζιτών

«Κόκκινα» δάνεια και καταθέσεις, το διπλό στοίχημα των τραπεζιτών

Ο SSM αλλά και η ΕΚΤ πάντως δείχνουν πως το στοιχείο που τους απασχολεί περισσότερο απ’ όλα είναι τα κόκκινα δάνεια. Αλλωστε ένας από τους λόγους που off the record επικαλούνται σε σχέση με τις αλλαγές στο ΤΧΣ είναι πως ο τομέας αυτός δεν ελέγχθηκε επαρκώς.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δείχνουν να είναι περίπου το 50% του συνόλου των δανείων αλλά και το 44% του συνόλου του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή ο κόκκινος δανεισμός κατατρώει τα κεφάλαια στα πιστωτικά ιδρύματα.
Ωστόσο οι τράπεζες προχωρούν συνεχώς σε ρυθμίσεις στο πλαίσιο των ευχερειών τους οι οποίες πάντως δεν είναι μεγάλες, αφού αναμένεται η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου που ούτως ή άλλως καθυστερεί.
Εν τω μεταξύ στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων αναμένεται να τεθούν στις τράπεζες τον Σεπτέμβριο, με ορίζοντα την επόμενη τριετία και με «ποινολόγιο» αν δεν υλοποιηθούν. Ο SSM και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αυξήσουν την πίεση στον κλάδο ώστε να υπάρξει σημαντική αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αρχής γενομένης από το 2017, με τη χρήση πιο δραστικών εργαλείων αναδιάρθρωσης, ακόμη και πώλησης δανείων.
Τον Σεπτέμβριο θα οριστικοποιηθούν οι στόχοι μέσω της συνεργασίας των τραπεζών με την Τράπεζα της Ελλάδος, ωστόσο ήδη φαίνεται να υπάρχει μια διάσταση εκτιμήσεων για τις δυνατότητες του κλάδου να μειώσει τον όγκο των NPEs, κάτι που εξαρτάται από τη λήψη γενναίων πρωτοβουλιών, και με την έννοια των «αιματηρών», αλλά και από το γενικότερο περιβάλλον, καθώς η ύφεση υπονομεύει κάθε κίνηση αναδιάρθρωσης, ακόμη και τις προσπάθειες πώλησης δανείων.
Στην κατεύθυνση αυτή οι τράπεζες θεωρούν εύλογο τον στόχο για μείωση των NPEs κατά 25% σωρευτικά την τριετία, ενώ για την άλλη πλευρά, του SSM, επιθυμητό είναι η μείωση να είναι ακόμη μεγαλύτερη, κατά 35% περίπου από τα τρέχοντα επίπεδα των NPEs ύψους 105 δισ. ευρώ.
Προσέλκυση πελατών
Από την άλλη, μάχη δίνουν οι τράπεζες για την προσέλκυση πελατών που έχουν ρευστό στα στρώματα ή το εξωτερικό. Η ρύθμιση της κυβέρνησης για φορολόγηση του αδήλωτου κεφαλαίου και νομιμοποίηση αυτού αλλά και οι εξελίξεις με τη χαλάρωση των capital controls κινητοποιούν το τραπεζικό σύστημα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για «προσφορές» προσέλκυσης του «νέου χρήματος». Θα δοθούν δηλαδή κίνητρα για να επιστρέψουν καταθέσεις στα γκισέ των τραπεζών, μόλις χαλαρώσουν οι τραπεζικοί περιορισμοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: