Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Τσακαλώτος: «Παράθυρο» για νέο μηχανισμό μέτρων μετά το 2018

Τσακαλώτος: «Παράθυρο» για νέο μηχανισμό μέτρων μετά το 2018

Πρώτη καταχώρηση: 10/12/2016 - 19:17
Τελευταία δημοσίευση: 10/12/2016 19:17Οικονομία
Τσακαλώτος: «Παράθυρο» για νέο μηχανισμό μέτρων μετά το 2018
«Παράθυρο» για νέο μηχανισμό μέτρων μετά το 2018 άνοιξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στη σύγκρουση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των Ευρωπαίων.
Συγκεκριμένα, σε παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2017, ο υπουργός Οικονομικών είπε:
«Για την μετά περίοδο τα έτη 2019-2020 το ΔΝΤ λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 1,5%. Ο καβγάς για τον κόφτη και αν θα πάρουμε νέα μέτρα ή θα υπάρξει άλλος μηχανισμός είναι λόγω διαφωνίας ΔΝΤ και ΕΕ, Θεσμών».
Αναλυτικά τι ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ:
«Ο πιο εύκολος τρόπος να σας εξηγήσω είναι να σας πω γιατί ψηφίσαμε τον κόφτη τον Μάιο. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ μακροοικονομικής βάσης και απόδοσης μέτρων ανάμεσα σε εμάς και τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ λέει ότι εδώ που είμαστε και με τα μέτρα που πήραμε το 2018 θα έχουμε 1,5% πλεόνασμα. Εμείς και οι ευρωπαίοι λέμε ότι θα έχουμε πλεόνασμα 3,5%. Γι αυτό οι ευρωπαίοι έλεγαν τότε ότι δεν θέλουν τον κόφτη ενώ το ΔΝΤ υποστήριζε το αντίθετο.
Ο καβγάς για τον κόφτη και αν θα πάρουμε νέα μέτρα ή θα υπάρξει άλλος μηχανισμός είναι λόγω διαφωνίας ΔΝΤ και ΕΕ Θεσμών.
Αρα όταν λέω ότι η διαφορά μας με το ΔΝΤ είναι 300 εκατ. ευρώ αυτή αφορά το 2018.
Για την μετά περίοδο τα έτη 2019-2020 το ΔΝΤ λέει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στο 1,5%. Ο καβγάς για τον κόφτη και αν θα πάρουμε νέα μέτρα ή θα υπάρξει άλλος μηχανισμός είναι λόγω διαφωνίας ΔΝΤ και ΕΕ, Θεσμών.
Αρα ο κ. Χουλιαράκης αναφερόταν πως από το 1,5% πας στο 3,5% ενώ εγώ έλεγα ότι για το κλείσιμο του 2018 το ΔΝΤ ζητά 300 εκατ. ευρώ ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί 200 εκατ. ευρώ».
Διαβάστε επίσης:

Επίθεση του Θεοδωράκη στον Τσίπρα: Η πολιτική δεν είναι σαν τον Αη Βασίλη

Το tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη για το αιματηρό επεισόδιο στη Βαρβάκειο

Ο Κουτσούμπας στην κυβέρνηση: Δεν σας σώζει τίποτα - ΒΙΝΤΕΟ



ΔΡΙΜΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Τσακαλώτος: Η πρόταση της Ελλάδας για 2,5% πρωτογενές πλεόνασμα συν 1% μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο

Τσακαλώτος: Η πρόταση της Ελλάδας για 2,5% πρωτογενές πλεόνασμα συν 1% μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο

Η ελληνική πρόταση για πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% συν 1% για την ανάπτυξη, είναι μια αξιόπιστη πρόταση για να προχωρήσει η χώρα μπροστά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει σοβαρός οικονομολόγος που πιστεύει ότι μπορούμε να έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια.
Ταυτοχρόνως, ο υπουργός τήρησε κριτική στάση για το ΔΝΤ, το οποίο κάλεσε για μια ακόμη φορά να έχει το θάρρος της γνώμης του και να επιμείνει στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αντί να ζητάει περισσότερα μέτρα από την Ελλάδα για να παραμείνει στο πρόγραμμα.
Ο κ. Τσακαλώτος δεν δίστασε να δηλώσει ότι η Ελλάδα νιώθει προδομένη με τη στάση του Ταμείου. Ο υπουργός Οικονομικών περιέγραψε το «true story» στον αντίποδα του «success story» της κυβέρνησης Σαμαρά, με μέτρα για τη δίκαιη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Στο κλίμα αυτό, αναφέρθηκε και στην επιτυχία των βραχυπρόθεσμων μέτρων που πρόσφατα αποφασίστηκαν από το Eurogroup, για τα οποία σημείωσε ότι συνιστούν σημαντικό βήμα για να μειωθεί το ρίσκο του χρέους, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με το PSI.
Όσο για το επίμαχο ζήτημα των εργασιακών ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας θα είναι το όχημα για τη συμμετοχή των εργαζόμενων στην ανάκαμψη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη δεν τα λύνει με δίκαιο τρόπο, γι’ αυτό βάζουμε στο κέντρο τις ΣΣΕ για να αισθάνονται οι εργαζόμενοι ότι μπορούν να συμμετέχουν στην άνοδο και την ανάκαμψη».
«Αισθανόμαστε προδομένοι από το ΔΝΤ διότι έπρεπε να έχει το θάρρος της γνώμης του. Η ανάλυση του Ταμείου λέει ότι δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία μεγάλα πλεονάσματα μετά το 2018. Μάλιστα, σε μια επιστολή της η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι μόνο με ηρωικές προσπάθειες θα το φτάσει η Ελλάδα το 2018 και μετά θα είναι πολύ δύσκολο. Κι αντί να πάει και να πει στους Ευρωπαίους ότι με καλέσατε σε ένα πάρτι για να βοηθήσω τη δική σας Ευρωζώνη κι έρχομαι με τα πιστεύω μου και τις αναλύσεις μου και δεν συμμετέχω αν δεν μειώσετε τα πλεονάσματα, ζητάει από μας περισσότερα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας πως «τέτοιο διμέτωπο αγώνα σπανίως έχει δει να είναι μπαταρισμένος σε μια μεριά».
«Εμείς παρόλα αυτά θεωρούμε ότι η πρόταση της Ελλάδας για το 2,5% πρωτογενές πλεόνασμα συν 1% μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο. Λέμε στους Ευρωπαίους ότι η ΕΕ που δεν αποφασίζει, που δεν λύνει προβλήματα είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Οι άνθρωποι που ψηφίζουν ακροδεξιά λαϊκίστικα κόμματα βλέπουν μια Ευρώπη που δεν δίνει λύσεις, αλλά βλέπει ότι πρέπει να υπάρχει μια αλλαγή και μια διαφορετική πολιτική. Θα είμαστε εδώ να υπηρετήσουμε από την Ελλάδα με την Αριστερά, μια συζήτηση με άλλες δυνάμεις για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη. Αυτή η Ευρώπη να είστε σίγουροι ότι μπορεί να είναι διαφορετική. Πρέπει να σταθούμε όρθιοι με τις αξίες και τις προτεραιότητες, με τις αναλύσεις μας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αλλάξουμε αυτό τον κόσμο» ανάφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Αναφορικά με το «true story της κυβέρνησης», ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «η πραγματική ιστορία ψάχνει για μια διαφορετική Ελλάδα και μια διαφορετική Ευρώπη», και προσέθεσε πως η κυβέρνηση λέει ξεκάθαρα ότι αν η Αριστερά δεν μπορεί να εξυπηρετήσει αυτή τη διαφορετικότητα, δεν έχει λόγο ύπαρξης. «Έχουμε όμως και την ειλικρίνεια να ξέρουμε ποιους να βοηθάμε, ποιους δεν θέλουμε να βοηθήσουμε και ποιους θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά έχουμε περιορισμούς. Είχαμε την ευθύνη να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους, γι’ αυτό προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και τώρα ξετυλίγουμε το πακέτο για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, γι’ αυτό αυξήθηκαν οι δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία», τόνισε και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση κάνει μεν την αυτοκριτική της καθώς δεν περίμενε ότι η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο είναι τόσο δύσκολη υπόθεση, αλλά επιτέθηκε στην αντιπολίτευση που κάνει κριτική για την εξέλιξη των υποθέσεων στις λίστες «Λαγκάρντ» και «Μπόργιανς», όταν «ουδεμία σχέση έχουν οι αριθμοί των ελέγχων που γίνονται σήμερα από αυτό που είχε συμβεί στο παρελθόν».
Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος έστειλε μήνυμα προς τα μεσαία στρώματα, τα οποία παραδέχθηκε ότι επλήγησαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, ότι «δεν έχετε μέλλον με τη ΝΔ και τα αντίστοιχα κόμματα της Ευρώπης».
Απέναντι στη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης «που σοκαρίστηκε για τα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα» μετά το 2018, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε, καταθέτοντας στα πρακτικά της Βουλής, τη συμφωνία που υπεγράφη επί της κυβέρνησης Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία από το 2014 και μετά το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν άνω του 6%, και τη συμφωνία του προγράμματος αναπροσαρμογής που ήταν η βάση του 2012, σύμφωνα με την οποία μετά το 2014 το συνολικό έλλειμμα αναμένεται να παραμείνει υψηλό αν και σταδιακά μειώνεται στα 4% το 2021 και 3,5% το 2030.
«Όσο για εκείνο που διατείνεται η ΝΔ, ότι δεν είναι δημοκρατικό να δεσμεύεται η επόμενη κυβέρνηση», ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ο Αντώνης Σαμαράς πάλεψε να πάρει επέκταση έξι μηνών κι άφησε την επόμενη κυβέρνηση με ένα μήνα διαπραγμάτευσης, όπως επίσης άφησε στην επόμενη κυβέρνηση άδεια ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: