Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Φορολογικός χειρισμός υπεραξίας που προκύπτει από τη μετατροπή εταιρείας Ο.Ε. σε Α.Ε., σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2190/1920 και υπολογισμός εκπιπτόμενων φορολογικών αποσβέσεων

Φορολογικός χειρισμός υπεραξίας που προκύπτει από τη μετατροπή εταιρείας Ο.Ε. σε Α.Ε., σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2190/1920 και υπολογισμός εκπιπτόμενων φορολογικών αποσβέσεων




ΕΡΩΤΗΜΑ

Ομόρρυθμη εταιρεία (Ο.Ε), μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία (Α.Ε), σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2190/1920. Έγινε σε ακίνητο εκτίμηση της επιτροπής του άρθρου 9 του Ν. 2190/1920, από την οποία προέκυψε υπεραξία που θα χρησιμοποιηθεί ως κεφαλαίο της ανώνυμης εταιρείας.

α) Πως θα φορολογηθεί η υπεραξία που προέκυψε από την εκτίμηση της επιτροπής του άρθρου 9 του Ν.2190/1920;

β) Αναγνωρίζονται ως φορολογικά εκπτιπτόμενες οι αποσβέσεις του ακινήτου, υπολογιζόμενες στην αξία που εκτιμήθηκε από την επιτροπή του άρθρου 9 του Ν. 2190/1920;

ΓΝΩΜΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η Γνώμη της Φορολογικής Επιτροπής σχετικά με το παραπάνω ερώτημα είναι η εξής:

α) Σχετικά με το φορολογικό χειρισμό της υπεραξίας:

• Στις διατάξεις του άρθρου 67 παρ.2 του Ν. 2190/ 1920 ορίζονται τα εξής:

«Μετατροπή της ομόρρυθμης ή ετερόρρυθμης εταιρείας σε ανώνυμη εταιρεία, εφόσον δεν προβλέπεται διαφορετικά στο καταστατικό της, γίνεται με απόφαση όλων των εταίρων, μετά από προηγούμενη εκτίμηση του ενεργητικού και παθητικού της, σύμφωνα με το άρθρο 9».

• Στην ΠΟΛ 1262/2013 αναφέρονται τα εξής:

«…4.Από τη Διοίκηση έχει γίνει δεκτό ότι σε περιπτώσεις μετατροπών με βάση τις διατάξεις του κοινού δικαίου, ήτοι κατά τη μετατροπή, μεταξύ άλλων, Ο.Ε. ή Ε.Ε. σε Α.Ε. και προσωπικών εταιριών σε ΕΠΕ με βάση τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 67 του κ.ν. 2190/1920 ή του άρθρου 53 του ν. 3190/1955, αντίστοιχα, δεν επέρχεται κατάλυση του νομικού προσώπου της μετατρεπόμενης εταιρίας και ίδρυση νέου νομικού προσώπου, αλλά απλή μεταβολή του νομικού τύπου της μετατρεπόμενης εταιρίας, χωρίς να μεσολαβήσει λύση και εκκαθάριση αυτής. Κατά συνέπεια, ο ισολογισμός που συντάσσεται για τις ανάγκες της εκτίμησης δεν παράγει φορολογικό αποτέλεσμα και, ως εκ τούτου, δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από τη μετατρεπόμενη εταιρία. Ο ισολογισμός που θα συνταχθεί στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου από την προελθούσα από τη μετατροπή εταιρία θα περιλαμβάνει το αποτέλεσμα των πράξεων που διενεργήθηκαν τόσο από την μετατραπείσα όσο και από την προελθούσα από τη μετατροπή εταιρία και η φορολογία του συνολικού εισοδήματος θα γίνει στο όνομα της προελθούσας από τη μετατροπή εταιρίας στο τέλος της διαχειριστικής περιόδου με τη δήλωση φόρου εισοδήματος που θα υποβάλει αυτή (σχετ. οι ΠΟΛ.1255/8.9.2000 και ΠΟΛ.1083/15.6.2009 εγκύκλιοί μας).

7. Με βάση τα ανωτέρω, με την παρούσα γίνεται δεκτό ότι στις ανωτέρω περιπτώσεις μετατροπών κατά τις οποίες δε διενεργείται εκτίμηση από την επιτροπή του άρθρου 9 του κ.ν. 2190/1920, δεν προκύπτει υπεραξία για τη μετατρεπόμενη εταιρία, ενώ, σε περίπτωση που διενεργείται εκτίμηση από την επιτροπή του άρθρου 9 του κ.ν. 2190/1920, η υπεραξία φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, εκτός εάν κατά τη μετατροπή γίνεται παράλληλη χρήση των διατάξεων των αναπτυξιακών νομοθετημάτων, με τις προϋποθέσεις που ορίζονται αμέσως κατωτέρω».

• Στις διατάξεις του άρθρου 47 του Ν. 4172/2013 ορίζεται ότι:

«1. Το κέρδος από επιχειρηματική δραστηριότητα προσδιορίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Γ' , του Μέρους Δεύτερου («Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων») του Κ.Φ.Ε., εκτός από τις περιπτώσεις όπου ορίζεται διαφορετικά στο παρόν κεφάλαιο.

Στην έννοια του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο εμπίπτει και η κεφαλαιοποίηση ή διανομή κερδών για τα οποία δεν έχει καταβληθεί φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων………...».

Από τα παραπάνω αναφερόμενα προκύπτει ότι:

Η υπεραξία η οποία θα χρησιμοποιηθεί για αύξηση κεφαλαίου, δεδομένου ότι θεωρείται η κεφαλαιοποίηση αυτής ως διανομή:

- Θα προσαυξήσει τα (φορολογητέα έσοδα) κατά το χρόνο μετατροπής και θα φορολογηθεί στο όνομα της εταιρείας (ΑΕ) με τις γενικές διατάξεις, ήτοι με συντελεστή 29%.

- Θα παρακρατηθεί φόρος μερίσματος και συνεπώς θα κεφαλαιοποιηθεί το απομένον υπόλοιπο μετά την φορολόγηση.

β) Σχετικά με τον υπολογισμό των εκπιπτόμενων φορολογικών αποσβέσεων:

• Στις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν.4172/2013 ορίζονται τα εξής:

«1. Κατά τον προσδιορισμό των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα, οι φορολογικές αποσβέσεις των στοιχείων του ενεργητικού εκπίπτουν από:

α) τον κύριο των παγίων στοιχείων του ενεργητικού της επιχείρησης σε όλες τις περιπτώσεις εκτός της περίπτωσης β' ,

β) τον μισθωτή, σε περίπτωση χρηματοοικονομικής μίσθωσης.

……………
5. Ο υπολογισμός των φορολογικών αποσβέσεων είναι υποχρεωτικός, γίνεται σε ετήσια βάση και δεν επιτρέπεται η μεταφορά αποσβενόμενων ποσών μεταξύ οικονομικών χρήσεων.

6. Η φορολογική απόσβεση ενός πάγιου περιουσιακού στοιχείου αρχίζει από τον επόμενο μήνα εντός του οποίου χρησιμοποιείται ή τίθεται σε υπηρεσία από τον φορολογούμενο κατ' αναλογία με τους συντελεστές της παραγράφου

7. Το ποσό της φορολογικής απόσβεσης δεν δύναται να υπερβεί το κόστος κτήσης ή κατασκευής, περιλαμβανομένου του κόστους βελτίωσης, ανανέωσης και ανακατασκευής, καθώς και αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

………..
9. Ο υπολογισμός της τιμής κτήσης σύμφωνα με τα άρθρα 41 και 42 γίνεται με βάση τις φορολογικές αποσβέσεις»

• Στην ΠΟΛ 1073/2015 αναφέρονται και τα εξής:

«………..
1. Με τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν.4172/2013, όπως ισχύουν, καθορίζονται οι φορολογικές αποσβέσεις οι οποίες εκπίπτουν από το σύνολο των εσόδων από επιχειρηματικές συναλλαγές προκειμένου για τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα.

………..
Οι διατάξεις του άρθρου αυτού εφαρμόζονται αφενός για όλα τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες καθώς και για τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα (παρ.1 και 2 άρθρου 21, παρ.1 του άρθρου 47 του νόμου αυτού).

2.Ειδικότερα, με την παρ.1 του άρθρου 24 του ν.4172/2013 ορίζεται ότι κατά τον προσδιορισμό των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα, οι φορολογικές αποσβέσεις των στοιχείων του ενεργητικού εκπίπτουν από: α) τον κύριο των πάγιων στοιχείων του ενεργητικού της επιχείρησης σε όλες τις περιπτώσεις εκτός της περίπτωσης β' της παραγράφου αυτής, β) τον μισθωτή, σε περίπτωση χρηματοοικονομικής μίσθωσης.

Διευκρινίζουμε ότι ως πάγιο περιουσιακό στοιχείο εν γένει νοείται το περιουσιακό στοιχείο το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί κατά τρόπο διαρκή για τους σκοπούς της επιχείρησης και τα οφέλη από τη χρήση του εκτείνονται πέραν του ενός έτους.

………
5.α.Με την παρ.4 του ίδιου άρθρου, ορίζονται οι συντελεστές φορολογικών αποσβέσεων ανά πάγιο περιουσιακό στοιχείο ως εξής:

Το κόστος κτήσης ή κατασκευής, περιλαμβανομένου και του κόστους βελτίωσης, ανανέωσης, ανακατασκευής και αποκατάστασης του περιβάλλοντος αποσβένονται, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα συντελεστών:

…………
Για φορολογικά έτη με έναρξη από την 01.01.2015, οπότε τίθενται σε ισχύ τα νέα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (Ε.Λ.Π. - ν.4308/2014), ισχύουν τα ακόλουθα:

……….
Ειδικότερα, οι δαπάνες που πραγματοποιούνται από 01.01.2015 για την απόκτηση ενός παγίου οι οποίες συνδέονται άμεσα με αυτό και είναι απαραίτητες για να φθάσει το πάγιο σε κατάσταση που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, περιλαμβάνονται στο κόστος κτήσης αυτού (π.χ. προκειμένου για ακίνητα ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, έξοδα συμβολαιογράφου, μεταγραφής, αμοιβή για εκτίμηση ακινήτου και παράσταση δικηγόρου κ.λπ.).

Στο κόστος αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνονται και οι τόκοι δανείων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα ΕΛΠ ή ΔΛΠ, κατά περίπτωση.

……………
8. Με την παρ.7 του ίδιου άρθρου, ορίζεται ότι το ποσό της φορολογικής απόσβεσης δεν δύναται να υπερβεί το κόστος κτήσης ή κατασκευής, περιλαμβανομένου του κόστους βελτίωσης, ανανέωσης και ανακατασκευής, καθώς και αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

Επομένως, η διενέργεια φορολογικών αποσβέσεων για κάποιο πάγιο διακόπτεται από τη στιγμή που το σύνολο των αποσβέσεων που έχουν διενεργηθεί γι' αυτό γίνει ίσο με την αποσβεστέα αξία του (μείον ένα λεπτό), χωρίς να ενδιαφέρει αν αυτό εξακολουθεί να χρησιμοποιείται παραγωγικά από την επιχείρηση….».

• Με τις αποφάσεις του το ΣτΕ 734/1990, ΣτΕ 2196/1997 και ΣτΕ 217/1995, με το σκεπτικό ότι με τη μετατροπή δεν επέρχεται λύση του Ν.Π., αλλά αυτό συνεχίζεται σε άλλη μορφή, έχει υιοθετήσει την άποψη ότι οι αποσβέσεις διενεργούνται στην αξία κτήσης και όχι στην αξία που προσδιόρισε η επιτροπή του άρθρου 9 του Ν.2190/20.

• Με τις διατάξεις του Ν.4308/13 δεν επήλθαν ουσιαστικές μεταβολές και ορίστηκε η έννοια της φορολογικής βάσης των παγίων, η οποία σε συνδυασμό με το άρθρο 24 του Ν.4172/13 δίνει στην οντότητα τη δυνατότητα έκπτωσης των αποσβέσεων. Η ΑΕ, με την υποχρεωτική τήρηση διπλογραφικού συστήματος, θα απεικονίσει στα βιβλία της τα ακίνητα στο ύψος που εκτίμησε η επιτροπή του άρθρου 9 του Ν.2190/20, αλλά η φορολογική βάση των ακινήτων θα παραμείνει στο (αρχικό) κόστος κτήσης, όπως ορίζεται στο άρθρο 24 του 4172/13.

Με βάση τα παραπάνω οι εκπιπτόμενες αποσβέσεις θα υπολογιστούν στην αρχική αξία των παγίων και όχι στην αξία που εκτίμησε η επιτροπή του άρθρου 9 του ΚΝ.2190/20.


Νομοθεσία-Νομολογία
Άρθρο 67 παρ. 2 του Ν.2190/1920
ΠΟΛ 1262/2013
ΠΟΛ 1073/2015
Άρθρο 24 του Ν.4172/13
Άρθρο 4 του ΚΦΑΣ
ΣΤΕ 734/1990, 2196/97και 217/95
http://taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: