Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

Τα μέτρα για την ελάφρυνση και ενίσχυση των νησιών

Τα μέτρα για την ελάφρυνση και ενίσχυση των νησιών


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 13/12/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Νίσυρο


Συνδημότες και συνδημότισσες, σας ευχαριστώ θερμά για την υποδοχή σας, για τη ζεστή αγκαλιά σ’ αυτό το κρύο μεσημέρι, το χειμωνιάτικο, που το ζεστάνατε με τα χαμόγελά σας και με την τρυφερή σας φιλόξενη υποδοχή. Θέλω να σας πω ότι η παρουσία μου σε ένα ακριτικό νησί του Αιγαίου σήμερα δεν είναι μόνο συμβολική, είναι και βαθύτατα ουσιαστική. Θέλω να δώσουμε σήμερα, εγώ και οι υπουργοί που με συνοδεύουν, ένα μήνυμα, ένα σημαντικό μήνυμα προς εσάς, τους πολίτες της Νισύρου, αλλά και σε κάθε πολίτη, σε κάθε νησιώτη και νησιώτισσα, απ’ άκρη σ’ άκρη, στο Αιγαίο, αλλά και στο Ιόνιο Πέλαγος.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα νησιωτική και αυτό είναι μια ιδιαιτερότητα. Αυτό είναι ευλογία. Πρέπει, όμως, να δείξουμε έμπρακτα την έγνοια μας για το μισό της Ελλάδας, που είναι το Αιγαίο και, βεβαίως, για όλα τα άλλα νησιά μας να δείξουμε έμπρακτα τη στήριξή μας σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που συνήθως τους θυμόμαστε, εμείς οι στεριανοί, τα καλοκαίρια. Αλλά ο χρόνος έχει δώδεκα μήνες, δεν είναι μόνο καλοκαίρια. Και θέλω ιδιαίτερα να απευθυνθώ σ’ αυτούς κι αυτές που φυλάνε Θερμοπύλες, σαν κι εσάς, που βρίσκονται στα ανατολικά μας σύνορα, απ’ άκρο σ’ άκρο, από τη Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο και ταυτόχρονα κατοικούν στα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Μην το ξεχνάμε αυτό, ότι η Πολιτεία έχει χρέος, έχει υποχρέωση να είναι δίπλα σας. Να στηρίζει τη δυνατότητά σας να ζείτε με αξιοπρέπεια και με ευημερία, τη δυνατότητά σας να έχετε ίσα δικαιώματα, όπως όλοι οι άλλοι έλληνες πολίτες.

Φίλες και φίλοι,

Θέλω να σας πω ότι είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι ξανά στη Νίσυρο μετά από πολλά χρόνια. Είχα ξανάρθει στο νησί σας ως φοιτητής. Θυμάμαι τότε με μια σκηνή και sleeping bag, στην Παχειά. Και θέλω να σας εκμυστηρευτώ και κάτι. Σε κείνες τις διακοπές, δεν θα το ξέρει αυτό ο Πάνος ο Καμμένος, αλλά ήταν η πρώτη φορά που τον συνάντησα. Ήταν στο πανηγύρι της Παναγίας στο Νημποριό, στην Κυρά -μου έχει μείνει στη μνήμη. Σ' ένα πολύ ζεστό ανθρώπινο πανηγύρι, όπου σχεδόν όλο το νησί, σε μια αυλή, με καλούδια που τα είχαν φτιάξει από τα σπίτια, μοίραζαν κρέας και πατάτες, θυμάμαι, βραστές και θυμάμαι ότι ήταν εκεί και ο Πάνος Καμμένος. Ξέρετε, ο Πάνος ήταν ένας πολιτευτής της δεξιάς, εγώ ήμουν από τότε, από μικρός, στον χώρο της αριστεράς. Είχα την αίσθηση ότι ήταν ένας μπούλης, ένα παιδί –εν πάση περιπτώσει- αυτό που λέμε μιας πλούσιας οικογένειας. Και μου έκανε εξαιρετική εντύπωση το γεγονός ότι ήταν ένας πραγματικά λαϊκός άνθρωπος, ζεστός, μιλούσε με όλους, έπιανε κουβέντα σε κάθε τραπέζι και η αποδοχή του κόσμου απέναντι στον Πάνο ήταν εξαιρετική. Και το σχολίαζα θυμάμαι τότε αυτό στη γυναίκα μου, που ήμασταν από τότε μαζί. Και θέλω σήμερα να του το θυμίσω, διότι πράγματι ο Πάνος είναι ένας άνθρωπος «έξω καρδιά» και να είσαστε περήφανοι που είναι εδώ από τα Νικιά, από τη Νίσυρο, είναι συντοπίτης σας και έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία. Διότι, παρά τις σημαντικές διαφορές μας, τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, έχουμε μια κοινή έγνοια και μια κοινή αγάπη και έναν κοινό στόχο. Θέλουμε αυτός ο τόπος να πάει μπροστά, μετά από τόσα χρόνια και τόσες δυσκολίες και ιδιαίτερα μετά τις τρομακτικές δυσκολίες, στις οποίες έχει μπει η πατρίδα μας από το 2010 και μετά, με την επιβολή πολιτικών που έχουν λεηλατήσει την κοινωνία και τους πιο αδύναμους. Και πήραμε το θάρρος να συγκρουστούμε, να βγούμε μπροστά, να αντιπαρατεθούμε με δυνάμεις υπέρτερες από το δικό το μπόι και να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των Ελλήνων, ανεξάρτητα από την ιδεολογία τους και στο τι πιστεύουν, να ζήσουν με αξιοπρέπεια, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων.

Και πιστεύω ότι, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι. Βρισκόμαστε και τώρα σε δυσκολίες -δεν υπάρχει αμφιβολία- αλλά, τουλάχιστον, έχουμε αποδείξει ότι προσπαθούμε παρά τις δυσκολίες και τα μέτρα τα οποία ήταν βαριά όλα τα προηγούμενα χρόνια και αναγκαστήκαμε ορισμένα από αυτά να τα διατηρήσουμε για ένα χρονικό διάστημα μέχρι η πατρίδα μας να βγει από τον ζυγό της επιτροπείας. Και θέλουμε αυτό να συμβεί το συντομότερο δυνατό. Είχαμε και έχουμε πάντα έγνοια, όμως, τους πιο αδύναμους.

Αυτό το διάστημα, παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε να θεσμοθετήσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, όλων των ελλήνων πολιτών ακόμη κι αυτών που είναι ανασφάλιστοι. Και δυστυχώς στις μέρες μας ανασφάλιστοι είναι πάνω από 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας, οι οποίοι, μέχρι πρότινος, δεν είχαν τη δυνατότητα να νοσηλευτούν σε δημόσια νοσηλευτήρια.

Δρομολογούμε την κάλυψη 5.000 κενών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας μας, τα οποία σχεδόν ερήμωσαν με τις πολιτικές της πρώτης καταστροφικής πενταετίας των μνημονίων.

Και βεβαίως, όπως γνωρίζετε, πήραμε μια απόφαση με το που είδαμε ότι μέσα από τους κόπους του ελληνικού λαού και από την υπεραπόδοση των στόχων που είχαμε για το 2016, μέσα από την κάλυψη όλων των στόχων στην πάταξη του λαθρεμπορίου, μέσα από την υπερκάλυψη όλων των στόχων που προσδοκούσαμε από την εξονυχιστική εξέταση όλων αυτών των λιστών της φοροδιαφυγής, (λιστών και ληστών, όπως θέλετε πείτε το) καταφέραμε και εξοικονομήσαμε πάνω από τον στόχο του προγράμματος, που ήταν 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 900 εκατομμύρια και φτάσαμε να έχουμε έσοδα κοντά στα 2 δισεκατομμύρια.

Και αποφασίσαμε ότι αυτά τα έσοδα θα τα δαπανήσουμε τώρα, πριν τελειώσει αυτή η χρονιά, για να κάνουμε πράξη ένα όραμα, υπόσχεση και όραμα ταυτόχρονα, στήριξης των πιο αδύναμων, αυτών που τα χρόνια της καταστροφικής πενταετίας είδαν τις συντάξεις τους να λεηλατούνται πραγματικά και να μειώνονται σχεδόν κατά 40%. Και πράγματι αποφασίσαμε, σε όσους συμπολίτες μας σε όλη την Ελλάδα παίρνουν κάτω από 850 ευρώ μηνιαία σύνταξη να δοθεί η 13η σύνταξη και μάλιστα αντισυμμετρικά από τα κάτω προς τα πάνω, δηλαδή όσοι λαμβάνουν λιγότερα να πάρουν περισσότερα.

Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πολιτικοί ή πολιτικές δυνάμεις στον τόπο, που αυτή την επιλογή αντί να τη χαιρετίσουν, αντί να ασκήσουν κριτική και να πουν «δεν αρκεί, χρειάζονται κι άλλα», ύψωσαν φωνή κατηγορίας και είπαν «μα πώς είναι δυνατόν; Κινδυνεύουμε να εκνευρίσετε τους εταίρους μας και τους δανειστές μας, που παίρνετε τέτοιες αποφάσεις»! Και θέλω, φίλες και φίλοι, να τους θέσω όλους αυτούς στη δική σας κρίση και σε όλων των πολιτών που σήμερα μας ακούν. Εμείς, λοιπόν, θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας. Αλλά οποιαδήποτε υπέρβαση σε στόχους και σε έσοδα υπάρχει μέσα από την τήρηση του προγράμματος, δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε αυτά τα χρήματα σ’ αυτούς που τα έχουν ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλον.

Και τώρα βρίσκομαι εδώ, απέναντί σας, ενόσω γνωρίζετε ότι μέσα από αυτές τις εξαγγελίες αποφασίσαμε και κάτι ακόμα, κάτι το οποίο είχαμε ηθική υποχρέωση, όμως, και δεν έχει να κάνει με το πλεόνασμα. Να δώσουμε μία μικρή ανταπόδοση, την ελάχιστη δυνατή, στους πολίτες που σηκώνουν τα βάρη της προσφυγικής κρίσης και είναι ταυτόχρονα τα βάρη όλης της Ευρώπης, διότι τα νησιά μας, τα νησιά της πρώτης γραμμής σηκώνουν τα βάρη ολόκληρης της Ευρώπης στο προσφυγικό.

Αποφασίσαμε, λοιπόν, τα νησιά της πρώτης γραμμής από τη Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο να απαλλαγούν από την αύξηση του ΦΠΑ έτσι όπως προβλέπεται στη συμφωνία και στο πρόγραμμα προσαρμογής. Ακριβώς, διότι σηκώνουν όλο αυτό το τεράστιο βάρος για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης και σηκώνουν, θα έλεγα, και το ανάστημα της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης.
Πρόκειται για τα νησιά όλης της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και όλα τα νησιά των Δωδεκαννήσων τα οποία, όπως είπα και πιο πριν, σηκώνουν το βάρος της υποδοχής και της φιλοξενίας αλλά είναι και τα νησιά μας, που τούτη την ώρα μπροστά σε σύγχρονες προκλήσεις έχουμε χρέος να τα στηρίξουμε. Και έχουμε χρέος να κάνουμε όλους τους πολίτες που βρίσκονται σε αυτά τα νησιά, να αισθάνονται ασφαλείς, αλλά ταυτόχρονα να αισθάνονται ότι η ελληνική Πολιτεία μεριμνά γι’ αυτούς.


Έλεγα στη συνάντηση που είχαμε στο Δημαρχείο, ότι η Ελλάδα είναι μία ιδιαίτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που εξαιτίας της γεωγραφικής τοποθεσίας της έχει όλες τις ευλογίες, αλλά και όλους τους κινδύνους μαζί. Έχεις την ευλογία του γεγονότος, ότι ζούμε σε μία καταπληκτική χώρα, ζούμε σε μία πανέμορφη χώρα, που ο κάθε ευρωπαίος αλλά και ο κάθε πολίτης του κόσμου θα ήθελε να επισκεφθεί. Ζούμε σε μία χώρα με ένα εκπληκτικό κλίμα, ζούμε σε μία χώρα με σημαντικές ενεργειακές πηγές, ενεργειακό διάδρομο των πηγών ενέργειας του μέλλοντος.

Ζούμε, όμως, ταυτόχρονα, και σε μία χώρα όπου, ανέκαθεν, αποτέλεσε μήλον της έριδος εξαιτίας της γεωπολιτικής της θέσης και που σήμερα αποτελεί το τελευταίο πεδίο σταθερότητας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Από την Ουκρανία, την Τουρκία, με όλα όσα συμβαίνουν στην γείτονα, τη Συρία, την Μέση Ανατολή και νοτιότερα θα έλεγα τη Λιβύη, την αστάθεια στις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Οφείλουμε, λοιπόν, να έχουμε υπόψη μας ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της χώρας μας που είναι η μεγάλη έκταση των νησιών και η διασπορά του νησιωτικού πληθυσμού, αυτή η ιδιομορφία πρέπει να έχει για εμάς ιδιαίτερη σημασία και αξία. Διότι ο ελληνικός νησιωτικός χώρος που έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, έχει ταυτόχρονα και τα χαρακτηριστικά της απομόνωσης, των δυσκολιών διαβίωσης, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

Ακούω τώρα τελευταία διάφορους τεχνοκράτες -ανόητους θα έλεγα, τους έχουμε υποτίθεται για να μας λένε σωστά τους αριθμούς, ούτε τους αριθμούς δεν μας λένε σωστά- έχουν παραδεχθεί αρκετές φορές ότι έχουν κάνει λάθος στους αριθμούς, αλλά μας λένε τώρα ξανά «το λάθος είναι το σωστό».

Και μας λέγανε παλαιότερα από το 2010, ότι με αυτό το πρόγραμμα θα βγούμε από την κρίση. Απέτυχε το πρόγραμμα, ξανά το 2012 νέο πρόγραμμα, μας λέγανε «θα βγούμε από την κρίση», απέτυχε και αυτό το πρόγραμμα, έκαναν υπεραισιόδοξες προβλέψεις επιβάλλοντας μέτρα σκληρής λιτότητας και τώρα που έχουμε ένα πρόγραμμα με ήπια προσαρμογή, κάνουν τις αντίστροφες προβλέψεις. Κάνουν προβλέψεις ύφεσης ενώ έχουμε γυρίσει στην ανάπτυξη. Και κάνουν προβλέψεις ελλείμματος για το ’16 και το ’15 ενώ έχουμε ξεπεράσει το 1% τις προβλέψεις τους και έχουμε υπεραπόδοση των στόχων. Και έρχονται, λοιπόν, τώρα αυτοί που επέβαλλαν αυτή την πολιτική της εξίσωσης του ΦΠΑ και στα νησιά μας δίχως, όμως, να έχουν υπόψη τους, τι σημαίνει νησί –ίσως να είχαν κάνει διακοπές στη Μύκονο και στη Σαντορίνη και στην Πάρο αλλά και εκεί αυτή η εικόνα, η εικόνα της ευμάρειας, είναι εικόνα ενός τριμήνου. Δεν βρέθηκαν ποτέ σε ένα μικρό, ακριτικό και απομονωμένο νησί το χειμώνα. Όταν έχει απαγορευτικό και δεν υπάρχει συγκοινωνία και όταν πολλές φορές οι άνθρωποι φοβούνται να αρρωστήσουν μη τυχόν και δεν βρεθεί ο τρόπος να φτάσουν γρήγορα σε ένα μεγάλο νοσοκομείο και όταν πολλές φορές και πολλά νησιά –ευτυχώς όχι σήμερα– είχανε στέρηση ακόμα και γιατρού, ακόμα και δασκάλων. Θέλω, λοιπόν, να απαντήσω σε όλους αυτούς, ότι η Ελλάδα, βεβαίως είναι μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βεβαίως και θα φροντίσει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό, αλλά δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία της υποστήριξης της κοινωνικής της συνοχής. Και τα νησιά μας, οι νησιώτες μας αποτελούν βασικό συστατικό αυτής της συνοχής. Πόσω δε μάλλον σε μία εποχή νέων προκλήσεων.

Έρχομαι, λοιπόν, σήμερα εδώ, απευθυνόμενος στους νησιώτες όλης της χώρας, έχοντας επεξεργαστεί με τη βοήθεια των συναρμόδιων υπουργείων, του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής, Εσωτερικών και Οικονομικών, ένα πλαίσιο, ένα συνολικό πακέτο, μία δέσμη μέτρων ενίσχυσης της νησιωτικής Ελλάδος. Μέτρων, που πιστεύω, έχουν έναν βασικό στόχο. Να διευκολύνουν την παραμονή των μόνιμων κατοίκων στα νησιά και ιδιαίτερα στα πολύ μικρά νησιά, αυτά με πληθυσμό μικρότερο από τους 3.000 κατοίκους. Μέτρα που αφορούν την περιουσία αλλά και την παροχή κινήτρων, μέτρα που αφορούν την παροχή ειδικών κινήτρων για την προώθηση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, μέτρα που έχουν στόχο την ανάπτυξη, μέτρα που έχουν στόχο να διαμορφώσουν ή το δυνατόν μία ευκολότερη διαβίωση αλλά και μία προοπτική αναπτυξιακή για τους νησιώτες και τα νησιά μας.

Έλεγα, λοιπόν, ότι τα νησιά μας διαθέτουν εξαιρετικούς ανθρώπινους, φυσικούς και κοινωνικούς πόρους καθώς και μέχρι σήμερα ανεκμετάλλευτες δυνατότητες. Και στόχος μας είναι, αξιοποιώντας αυτούς τους πόρους και αυτές τις δυνατότητες να μετατρέψουμε σιγά – σιγά τη νησιωτικότητα από πρόβλημα σε πλεονέκτημα και σε ευκαιρία ανάπτυξης. Έχουμε λοιπόν ένα συνολικό πλαίσιο στοχευμένων παρεμβάσεων που αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας, στην ενίσχυση των υποδομών, στον επανασχεδιασμό των θαλάσσιων μεταφορών, στη στήριξη της αγροτικής οικονομίας και της κοινωνικά υπεύθυνης επιχειρηματικότητας των κατοίκων των νησιών.

Για την καταγραφή και επεξεργασία προτάσεων για την ανάπτυξη των νησιών μας, ενεργοποιείται άμεσα το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ έχει ήδη ετοιμαστεί και προωθείται προς υπογραφή το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που βρέθηκε εδώ στη Νίσυρο στις 18 Αυγούστου ως υπουργός Εσωτερικών και υποσχέθηκε ότι θα έρθω εγώ σήμερα μαζί σας και ήρθα, ο Παναγώτης, λοιπόν, εργάζεται με τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση -και ιδιαίτερα με τους ομολόγους από άλλες νησιωτικές ευρωπαϊκές χώρες- για τη διεκδίκηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος εδαφικής συνοχής για τις νησιωτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ζήτημα αυτό επιδιώκουμε να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της επόμενης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι η προεδρία της Μάλτας, μίας χώρας που είναι νησί. Και στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η προώθηση της νησιωτικότητας ως θεμελιώδους πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα τρία σημαντικής σημασίας ζητήματα, στα οποία θέλω να αναφερθώ, έχουν να κάνουν με την υγεία, την παιδεία και τις μεταφορές στα νησιά μας. Και θα έλεγα ότι είναι στρατηγικής σημασίας για την προσπάθεια αποκατάστασης κανονικών συνθηκών ζωής και διαμονής στα νησιά. Είναι η εγγύηση που παρέχεται σε κάθε έλληνα πολίτη ότι θα μπορέσει να ζήσει και να εργαστεί, όχι μόνο για την δική του προκοπή, αλλά και για την προκοπή του τόπου του. Και φυσικά δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γνωρίζουμε βεβαίως ότι η νησιωτικότητα είναι θεμέλιο στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι και άρθρο του ελληνικού Συντάγματος. Πρέπει, λοιπόν, να δουλέψουμε, πέρα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, σε πολιτικές που θα αφορούν την αναδιάρθρωση των παρεμβάσεών μας για τα νησιά μας, στο εσωτερικό της χώρας.

Εμείς, λοιπόν, ανταποκριθήκαμε άμεσα σε αυτό το όραμα και σε αυτό τον στόχο με τη δημιουργία του Υφυπουργείου Νησιωτικής Πολιτικής. Δώσαμε το στίγμα της ενίσχυσης των νησιών μας μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο που θα διαπερνά, όχι μόνο τις πολιτικές παρεμβάσεις για την Ναυτιλία, αλλά και το σύνολο του κυβερνητικού έργου. Υπάρχει, ίσως για πρώτη φορά μετά την εποχή που υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής ήταν ο Π. Καμμένος και τώρα είναι ο Νεκτάριος Σαντορινιός από τη Ρόδο, με ιδιαίτερη έννοια για τα Δωδεκάνησα αλλά και για όλα τα νησιά.

Θεωρούμε ότι οι συνθήκες είναι, πλέον, ώριμες για να υπάρξει αυτό που εμείς ονομάζουμε «επανασχεδιασμός του βασικού δικτύου ακτοπλοΐας» για την καλύτερη και αμεσότερη μετακίνηση των νησιωτών. 
Το πρώτο στάδιο για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού, είναι η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον ακτοπλοϊκό κλάδο. Έτσι, ώστε να αξιοποιηθεί η εμπειρία 15 ετών εφαρμογής του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου. Η διαβούλευση θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του ρόλου των τοπικών κοινωνιών των νησιών σε θέματα γνωμοδότησης και ελέγχου ποιότητας των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών. Η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την ακτοπλοΐα θα την καταστήσει περισσότερο λειτουργική για τον κάθε νησιώτη, αλλά θα κάνει και πιο ορθολογική την δημόσια δαπάνη για τις άγονες γραμμές.

Παράλληλα, προχωράμε στην Σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής με την συμμετοχή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, με αεροπορικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια, καθώς και με υδατοδρόμια, που φέτος θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά στο Αιγαίο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιών.

Στο πλαίσιο της Επιτροπής αυτής θα εξεταστούν οι αρχές εφαρμογής του λεγόμενου «μεταφορικού ισοδυνάμου», που σημαίνει: όσο κοστίζει η μεταφορά για όμοια απόσταση στην ενδοχώρα, θα κοστίζει και για τον νησιώτη που έχει να διανύσει θάλασσα –και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Σε ότι αφορά την παιδεία, δώσαμε έναν μεγάλο αγώνα, ώστε τα σχολεία μας φέτος, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, να ανοίξουν με καθηγητές, πλήρη, και με βιβλία από την πρώτη μέρα, σε κάθε νησί της πατρίδας μας, ακόμη και στο πιο ακριτικό νησί, ακόμη και στα Λέβιθα, ακόμη και σε νησιά που έχουν πολύ λίγους κατοίκους με πολύ μικρούς, όπως η Ερείκουσα - ια να μην πιάνουμε μόνο στο Αιγαίο- στο Ιόνιο.

Άνοιξαν, λοιπόν, όλα τα σχολειά μας. Και άνοιξαν χάρη στο γεγονός ότι είχε γίνει μια εξαιρετική προεργασία. Τα παιδιά μας βρήκαν δασκάλους, καθηγητές και εκπαιδευτικό υλικό. Συγκεκριμένα, προχωρήσαμε στην πρόσληψη 944 αναπληρωτών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 249 αναπληρωτών ειδικής αγωγής και 354 αναπληρωτών για παράλληλη στήριξη της ειδικής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σε όλες τις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας.

Σε ότι αφορά τον αθλητισμό, που είναι τόσο καθοριστικός για την τοπική ζωή, προχωρήσαμε στην κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων σε νησιά του Αιγαίου και σε αναβάθμιση υπαρχουσών υποδομών.
- Ξεπαγώσαμε 2 έργα, προϋπολογισμού 850 χιλιάδων ευρώ.
- Έχουν ολοκληρωθεί 4 έργα, αξίας πάνω από ένα 1 εκ ευρώ.
- Υλοποιούνται 2 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκ ευρώ, ενώ ταυτόχρονα δρομολογούνται και 7 νέα έργα, με προϋπολογισμό 866,5χιλ ευρώ.

Στον τομέα της υγείας, βασική μας προτεραιότητα είναι η υγεία για τα νησιά μας. Θα έλεγε κανείς ότι εκεί είναι η μεγάλη μας υποχρέωση να κάνουμε όλους τους νησιώτες να αισθάνονται ασφαλείς και ειδικά οι ηλικιωμένοι. Προτεραιότητά μας είναι η βελτίωση και αναβάθμιση των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων των νησιών. Για πολύ καιρό, οι νησιώτες στερούνταν την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας ενώ, παράλληλα, το δημόσιο σύστημα Υγείας απαξιωνόταν, έφθινε και γινόταν αντικείμενο εκμετάλλευσης από ιδιωτικά παρασιτικά συμφέροντα. Κατά το χρόνο που διανύουμε και μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2017, η Κυβέρνηση, θα έχει ενισχύσει τις δημόσιες δομές των νησιών με
- 112 μόνιμους γιατρούς και 107 επικουρικούς,
- 172 άτομα μόνιμο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό,
- 460 άτομα με σύμβαση ορισμένου χρόνου με ίδιες ειδικότητες και
- 50 άτομα για κάλυψη διοικητικών υπηρεσιών.

Στα νησιά μας όλα αυτά.

Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Υγείας έχει θεσπίσει ειδικά βαθμολογικά και οικονομικά κίνητρα ώστε η υπηρεσία στα νησιά μας, να μην θεωρείται δυσμενής τοποθέτηση, αλλά να συνδυάζεται με την βαθμολογική εξέλιξη του νέου γιατρού, την επαγγελματική του αποκατάσταση καθώς και αξιοπρεπείς οικονομικές αποδοχές. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας, δίνεται η δυνατότητα σε οπλίτες πτυχιούχους ιατρικής να μπορούν να υπηρετούν σε κενές θέσεις άγονων και απομακρυσμένων νησιών, έτσι ώστε να μην υπάρχει πια κανένα κατοικημένο νησί στον τόπο μας χωρίς την παρουσία ενός γιατρού.

Σ' ότι αφορά την ενίσχυση και αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας των νησιών, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, μέχρι το 2018, θα έχουν αναπτυχθεί 27 τοπικές μονάδες Υγείας σε νησιά, συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού 10εκ €, με άμεσο όφελος για 279 χιλιάδες νησιώτες. Οι μονάδες αυτές θα είναι στελεχωμένες με οικογενειακούς ιατρούς και λοιπό υγειονομικό προσωπικό που θα επιλέγεται, κατά προτεραιότητα, με το κριτήριο της εντοπιότητας.

Υπάρχει όμως και ένα ειδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες. Είναι η αδυναμία άμεσης μεταφοράς τους σε οργανωμένα νοσοκομεία, σε περίπτωση ιατρικής ανάγκης. Και αυτός είναι ο μεγάλος φόβος των πολιτών και η ανασφάλεια που αισθάνονται οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας μας είναι αιτία ερήμωσης των νησιών και παράγοντας αναστολής των αναπτυξιακών τους δυνατοτήτων.
Μέσω του ΕΚΑΒ προγραμματίζουμε μέσα στον επόμενο χρόνο την προμήθεια υγειονομικά διαμορφωμένων πλωτών ταχύπλοων μέσων για τη διακομιδή ασθενών, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ, τα οποία θα καλύψουν πλήρως τους νησιωτικούς πληθυσμούς των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και της Νότιας Κρήτης. 

Πρόσφατα, πρέπει να σας πω, τέθηκε σε λειτουργία η βάση αεροδιακομιδής στην Σύρο, ένα έργο για το οποίο είμαστε υπερήφανοι και το οποίο εξασφαλίζει έγκαιρη και ασφαλή μετακίνηση των εκτάκτων περιστατικών για το Νότιο Αιγαίο. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα δεσμευόμαστε ότι θα λειτουργήσει αντίστοιχη βάση αεροδιακομιδής στη Μυτιλήνη, που θα καλύψει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Στο ίδιο πλαίσιο, έχουμε ήδη προαναγγείλει προσλήψεις, μέσα στο 2017, 100 μονίμων υπαλλήλων για πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που θα ενισχύσουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την Σαμοθράκη.

Μέρος της ίδιας πολιτικής, για την βελτίωση της ζωής στα νησιά, είναι και το ζήτημα του νερού. Η έλλειψη νερού σε πολλές νησιωτικές περιοχές είναι ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την μεταφορά ποσοτήτων νερού με καράβια. Στόχος μας είναι η ολοκλήρωση Δικτύου Μονάδων Αφαλάτωσης σε όλα τα άνυδρα νησιά. 

Και από ότι μου είπε ο δήμαρχος υπάρχει κι εδώ και χρειάζεται αναβάθμιση. Χρειάζεται κι ένα καινούργιο για να καλύψει τις ανάγκες. Όπως εδώ χρειάζεστε και βελτιώσεις στο λιμάνι για να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να δέχεται πλοία και τον χειμώνα με τους νοτιάδες. Όπως επίσης χρειάζεται να ξεκολλήσουν και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις για μια μαρίνα, όπως επίσης χρειάζεστε και την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, όπου εκεί προχωρήσαμε ήδη και θα γίνει ο διαγωνισμός με τα ΣΔΙΤ. Μα πάνω από όλα αυτό που χρειάζεστε είναι η αίσθηση ότι κάποιοι ενδιαφέρονται για σας, ότι κάποιοι δεν σας έχουν παρατημένους. Ότι κάποιοι νοιάζονται και είναι εδώ, με δυσκολίες –ναι, με δυσκολίες- για να παλέψουν δίπλα σας για να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για τον τόπο σας.

Έλεγα, λοιπόν, για την αφαλάτωση. Ήδη έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση τριών μονάδων αφαλάτωσης, στην Λέρο, την Αμοργό και την Δονούσα, οι οποίες έχουν τεθεί σε λειτουργία. Σε συνολικά 9 άνυδρα νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, ο εφοδιασμός με πόσιμο νερό θα συνεχιστεί απρόσκοπτα έως την ολοκλήρωση των έργων εγκατάστασης και λειτουργίας αφαλατώσεων. Ενώ για τα υπόλοιπα άνυδρα νησιά, η διαδικασία εγκατάστασης των απαιτούμενων μονάδων αφαλάτωσης, είναι σε εξέλιξη.

Επίσης, έχει ήδη προχωρήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης αφαλατώσεων στην Πάτμο, τους Αρκιούς και το Καστελόριζο, όπου, με προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους, οι μειοδότριες εταιρίες, με την εγκατάσταση και λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης, αναλαμβάνουν την κάλυψη των υδροδοτικών αναγκών των νησιών αυτών.

Στα θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας, έχουν δρομολογηθεί ή υλοποιούνται από το ΥΠΕΝ μια σειρά από άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα. Ένα τέτοιο μέτρο είναι η χρηματοδότηση σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων μικρών νησιωτικών οικισμών μέσω της υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προϋπολογισμού 40εκ ευρώ, για το οποίο έχει εκδοθεί πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

Ακόμα, προχωρά η υλοποίηση του προγράμματος για ενεργειακή διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, ως την βέλτιστη λύση κάλυψης των ενεργειακών αναγκών της νησιωτικής Ελλάδας.

Τέλος, προωθείται στρατηγικό σχέδιο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων λόγω των προσφυγικών ροών σε νησιά του Αιγαίου. Η μελέτη έχει ανατεθεί με προθεσμία ολοκλήρωσης δύο μηνών, δηλαδή θα έχει ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Έρχομαι, τώρα, στο μεγάλο και κρίσιμο θέμα για μένα, που είναι το θέμα της νησιωτικής ανάπτυξης. Διότι, στόχος μας δεν μπορεί να είναι μόνο η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης. Αλλά να το πω και διαφορετικά: Η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης θα έρθει εάν υπάρξει ουσιαστική, στοχευμένη, με σχέδιο ανάπτυξη των νησιών μας. Για την στήριξη μιας τέτοιας πολιτικής, προχωράμε -και θέλω να το εξαγγείλω σήμερα επισήμως- στην ενεργοποίηση δύο Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο. Τα πρώτα 50 εκ. ευρώ για την περίοδο 2017-2020, θα χρηματοδοτήσουν δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, λιμενικών έργων και βασικών υποδομών, αντιμετώπισης λειψυδρίας, αλλά και δράσεις ενίσχυσης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας. Ήδη το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει ζητήσει από τις Περιφέρειες και του Δήμους, προτάσεις δράσεων για την ένταξή τους στα Προγράμματα αυτά.

Ταυτόχρονα, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, προβλέπει την ένταξη των μικρών, των παραμεθόριων και των προσφυγικών νησιών στα ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης, ενώ διευκολύνεται και η αποπληρωμή επενδύσεων από προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, για τα νησιά με προσφυγικές ροές.

Διασφαλίζουμε, ακόμα, την πρόσβαση σε ρευστότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα νησιά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ακριτική Επιχειρηματικότητα» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, ενώ ενισχύουμε τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους με έμπειρα στελέχη, για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων δράσεων, κάτι στο οποίο αναφερθήκατε και εσείς στη συνάντησή μας στο Δημαρχείο. Διότι, πράγματι, πολλές φορές αυτή η γραφειοκρατία δυσκολεύει, ιδίως Δήμους που δεν έχουν εξειδικευμένο προσωπικό για να μπορέσει να προσελκύει σε αυτά τα προγράμματα.

Τι σκεφτόμαστε και τι υλοποιούμε, λοιπόν: Εκπαιδεύονται στελέχη των Δήμων σε θέματα διαχειριστικής ικανότητας, ενώ για τους Δήμους των μικρών νησιών, που δεν έχουν εξειδικευμένο προσωπικό, δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης τους με υποστήριξη από στελέχη της Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

Ιδιαίτερη έμφαση, δίνει η κυβέρνησή μας και στις προοπτικές που δημιουργούνται μέσω της Έρευνας. Προοπτικές, που μπορούν να ξεκλειδώσουν αναπτυξιακές δράσεις με σοβαρή προοπτική για την νησιωτική μας οικονομία. Στον τομέα αυτόν, προωθούμε την υποστήριξη ερευνητικών υποδομών, όπως η Δράση Στρατηγικής Ανάπτυξης Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και η Ενίσχυση Ερευνητικών Υποδομών Εθνικής Εμβέλειας, οι οποίες διασυνδέονται με τη νησιωτική Ελλάδα και αναμένεται να συντελέσουν στην αναβάθμισή της. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης ερευνητικές προτάσεις, όπως η πολυπαραγωγή ενέργειας και νερού με ηλιοθερμικές τεχνολογίες, οι εφαρμογές προηγμένων οπτικών τεχνολογιών στην πολιτιστική κληρονομιά, η αξιοποίηση της βιοποικιλότητας των νησιών του Αιγαίου, καθώς και η αναβάθμιση του ερευνητικού ωκεανογραφικού σκάφους «ΦΙΛΙΑ» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Επιτρέψτε μου τώρα να πω κάτι γι’ αυτό που εμείς ονομάζουμε «βασική προτεραιότητα» και είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση. Μίλησα για το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου που είναι η ίδια η γεωγραφική του τοποθεσία και η ευλογία της ομορφιάς του που σημαίνουν «τουρισμός». Εκτός, όμως, από τον τουρισμό, γιατί δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να μείνουμε μόνο στον τουρισμό. Βεβαίως και πρέπει να αναπτυχθεί -θα σας πω αργότερα γι' αυτό- αλλά εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί, σαν χώρα, που οι νησιωτικοί μας τόποι είναι εύφοροι και μάλιστα με παραγωγή προϊόντων μοναδικής αξίας στον κόσμο. Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα, αρκεί να δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες, μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού παραγωγικής ανασυγκρότησης των νησιών, που απουσίαζε δυστυχώς μέχρι σήμερα από την πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων

Ανακοινώσαμε με υπουργική απόφαση, ήδη, την έκτακτη ενίσχυση με 1,68 εκ. ευρώ για τη ζωική παραγωγή των νησιών, όπως η Μυτιλήνη, η Λέσβος, η Κως, η Σάμος, η Χίος, που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση. Περίπου 4.000 κτηνοτρόφοι των νησιών αυτών, θα έχουν έτσι την δυνατότητα να αναπληρώσουν το φθίνον ζωικό τους κεφάλαιο. Παράλληλα, η αύξηση της εξισωτικής αποζημίωσης κατά 28 εκ. ευρώ, θα ωφελήσει 12.000 νησιώτες αγρότες και κτηνοτρόφους του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και της Δωδεκανήσου. Τέλος, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ, και έχουμε λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις, για αύξηση των επιχορηγήσεων κατά 14,3 εκ. ευρώ προς όφελος των αγροτών και των κτηνοτρόφων των νησιών που επλήγησαν από την προσφυγική κρίση.

Πέρα, όμως, από την ενίσχυση των ήδη εμπλεκόμενων στην αγροτική και κτηνοτροφική διαδικασία, στόχος και σκοπός μας είναι να δώσουμε κίνητρα για ενασχόληση με την ντόπια παραγωγή στα νησιά, σε νέους αγρότες. Και με αυτό τον τρόπο να δώσουμε και κίνητρα για να μείνει κόσμος στα νησιά ή και να επιστρέψει. Και νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να απαντήσουμε, εν μέρει, αλλά είναι και αυτός ένας τρόπος για να απαντήσουμε και στο μεγάλο θέμα της ανεργίας, της φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, της ερήμωσης των νησιών από νέο έμψυχο δυναμικό. Σχεδιάζουμε την δημιουργία επιδοτούμενων προγραμμάτων για την ενίσχυση των νέων νησιωτών που έχουν σχέδια και θέληση να μείνουν στον τόπο τους. Προγράμματα, όπως «εγκατάσταση νέων γεωργών», «ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» και «στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις», μπορούν να αποτελέσουν αναπτυξιακά εργαλεία για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας στα νησιά.

Στηρίζοντας, παράλληλα, τα ίδια τοπικά προϊόντα θα υλοποιηθεί, το πρώτο εξάμηνο του 2017, αναπτυξιακή δράση για την κατοχύρωση προϊόντων ονομασίας προέλευσης, που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των πρωτογενών παραγωγών με την καλύτερή ένταξή τους στην γεωργική αλυσίδα τροφίμων και θα προσθέσει αξία στα γεωργικά προϊόντα στα νησιά μας.

Έρχομαι τώρα στον τουρισμό. Όπως ξέρετε, ο τουρισμός είναι ένα από τα βασικά μας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Ακόμα και τα χρόνια της κρίσης είχαμε πάρα πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών, σπάσαμε το ρεκόρ πέρυσι και φέτος ξανά. Στόχος μας είναι όμως να αναπροσανατολίσουμε τον τουρισμό, από τον μονοθεματικό τουρισμό, που αφορά μεγάλες τουριστικές μονάδες, να πάμε σιγά-σιγά και σε ένα τουρισμό που θα αφήνει οφέλη και στην τοπική κοινωνία με την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, θα συνδυάζεται με το τοπικό περιβάλλον και την παράλληλη ανάπτυξη και θα προσφέρει ευημερία στις νησιωτικές κοινωνίες.

Μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας (ΕΠΑΝΕΚ) αλλά και μιας σειράς άλλων πρωτοβουλιών, προωθούμε δράσεις επέκτασης του τουριστικού τομέα που θα συμβάλλουν στη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας, θα δημιουργήσουν νέες θέσεις και θα δώσουν ένα πιο αειφόρο χαρακτήρα στο τουριστικό μας προϊόν. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι η «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων» με προϋπολογισμό 120 εκ. ευρώ.

Επίσης, έχουμε φροντίσει –και είχε φροντίσει ο Παναγιώτης γι’ αυτό όσο ήταν υπουργός Εσωτερικών και σήμερα συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια- για την έναρξη προγραμμάτων μέσω των οποίων οι ΟΤΑ μπορούν να βελτιώσουν και να αξιοποιήσουν τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο του τόπου τους, και να αναδείξουν το δημόσιο κτιριακό τους απόθεμα.

Επιχορηγούμε ακόμη, την δημιουργία πολυλειτουργικών παραθαλάσσιων πάρκων, την αξιοποίηση και ανάδειξη των αναγνωρισμένων Ιαματικών Πηγών αλλά και την πιλοτική δράση ενίσχυσης του θρησκευτικού τουρισμού.

Προγραμματισμένος στόχος, επίσης, είναι η ενίσχυση και των αρχαιολογικών χώρων με εποχικό προσωπικό, σε σταθερή ετήσια βάση. Όπου και να πας, όπου και να πατήσεις στον τόπο μας θα βρεις μια απαράμιλλη αρχαία πολιτιστική κληρονομιά. Για την στήριξη αυτής της πολιτικής, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017, έχει προγραμματιστεί πρόσληψη 200 μονίμων φυλάκων σε όλη την Ελλάδα, με προτεραιότητα στις νησιωτικές περιοχές. Οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να μην μένει αναξιοποίητος κανένας αρχαιολογικός χώρος και αυτό να είναι πόλος έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο.

Φίλες και Φίλοι,
μέλημά μας είναι –και θέλω να κλείσω με αυτό- με μια σειρά μέτρα που ενισχύουν και στηρίζουν την αναπτυξιακή προοπτική της νησιωτικής Ελλάδας, να συνεργαστούμε στενά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να καταφέρει πολλά πράγματα, ιδίως σε περιφέρειες με τόσο σημαντικές ιδιαιτερότητες, αν δεν υπάρχει αγαστή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και ξέρετε, πρώτος ο Παναγιώτης Κουρουπλής, αλλά και τώρα ο Παναγιώτης Σκουρλέτης που είναι στο υπουργείο Εσωτερικών, κινούνται βασικά με αυτή τη λογική. Δεν μας ενδιαφέρει σε ποιο κόμμα ανήκει και σε τι ιδεολογία πιστεύει ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης. Αισθανόμαστε σύμμαχοι και συνοδοιπόροι σε ένα δύσκολο αγώνα να δώσουμε πνοή στον τόπο μας, να δώσουμε προοπτική παραγωγικής ανασυγκρότησης και περιφερειακής ανάπτυξης. Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, και κατανοώντας την προσπάθεια που καταβάλλουν οι θεσμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις ειδικές συνθήκες της νησιωτικότητας, επιχορηγήσαμε κατά την διετία 2015-2016- ακόμη δηλαδή και μέσα σε πολύ δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες- πάνω από 40 νησιωτικούς δήμους. Προτεραιότητα δόθηκε στα μικρότερα και πιο απομακρυσμένα νησιά. Το λέω αυτό, διότι τα προηγούμενα χρόνια οικονομική ενίσχυση το 2012 δόθηκε μονάχα σε 4 νησιωτικούς Δήμους, το 2014, μόνο σε 7 νησιά και πολύ λίγα χρήματα.

Στο θέμα της ενίσχυσης των δημοσίων υπηρεσιών, προωθούμε άμεσα ρύθμιση για την ενίσχυση του τακτικού προσωπικού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μικρών και απομακρυσμένων νησιών, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη συνέχιση και αναβάθμιση των υπηρεσιών τους προς τους πολίτες.

Επίσης, σχεδιάζουμε άμεσα την αναβάθμιση των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογούμενου με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του νησιώτη στις περιοχές που δεν υπάρχουν ΔΟΥ, αλλά και τον περιορισμό –κατά το δυνατόν– της ανάγκης για μετακινήσεις.

Στόχος, τέλος, της κυβέρνησης, είναι η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή του τόπου και των πολλών δυνατοτήτων που αυτή παρέχει. Δυνατοτήτων, όπως οι τηλεδιασκέψεις, η ηλεκτρονική αλληλογραφία, τηλεεκπαίδευση, τηλεϊατρική και τηλεργασία, που θα επιλύσουν βασικά προβλήματα των νησιωτών στους τομείς της προσβασιμότητας, της ανάπτυξης και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής τους. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σε εξέλιξη το Πρόγραμμα «Παροχή δωρεάν κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στους μόνιμους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας», ύψους 3,5 εκ ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό αφορά στην παροχή δημόσιας επιχορήγησης -με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια- σε τουλάχιστον 22.000 μόνιμους κατοίκους απομακρυσμένων νησιών της χώρας, για την απόκτηση κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στο Διαδίκτυο, μέσω της δωρεάν χορήγησης των αναγκαίων συσκευών, αλλά και του συνολικού ετήσιου παγίου της κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στο διαδίκτυο.

Ακόμα στόχος μας είναι να μην υπάρχει κανένας τόπος στη χώρα μας, κανένα νησί -γιατί υπάρχει δυστυχώς αυτό στα νησιά μας- που δεν θα έχει τη δυνατότητα να πιάσει ελληνικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς. Διότι, δυστυχώς, ο ιδιώτης πάροχος –δεν θέλω να ανοίξω αυτή τη μεγάλη συζήτηση- το μόνο που σκεφτόταν ήταν τα κέρδη του και άφησε πολύ σημαντικές και κρίσιμες για τα εθνικά μας συμφέροντα περιοχές, χωρίς τη δυνατότητα κάλυψης του σήματος της δημόσιας τηλεόρασης και των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών.

Προχωράμε, λοιπόν, σε ένα πρόγραμμα, ώστε να το αποκαταστήσουμε αυτό. Μελετάμε ένα σχέδιο, ώστε κάθε νοικοκυριό και του πιο απομακρυσμένου νησιού να έχει πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια, μέσω επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και με την παροχή δορυφορικού εξοπλισμού, την επιδότηση του κόστους εγκατάστασης και την ενεργοποίηση ενός πακέτου υπηρεσιών δορυφορικής. Αυτό είναι ένα ζήτημα σεβασμού προς τους νησιώτες, αλλά είναι, όπως είπα και πριν, ένα ζήτημα ίσων δικαιωμάτων και δημοκρατίας, αλλά και προστασίας των εθνικών μας συμφερόντων.

Φίλες και Φίλοι

Σήμερα έκανα το βήμα να έρθω στο νησί σας για να απευθυνθώ με ένα πακέτο, μια δέσμη μέτρων. Προσπάθησα να την περιγράψω όσο πιο αδρά μπορούσα, διότι είναι το απαύγασμα μιας μελέτης και προσπάθειας μεγάλου χρονικού διαστήματος. Γιατί μέλημά μας είναι να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που έχουμε από το περίσσευμά μας πολλές φορές, γιατί γνωρίζετε όλοι σε ποιες συνθήκες δημοσιονομικές παλεύουμε, ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και δημιουργίας μιας αναπτυξιακής προοπτικής για τα νησιά μας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η νησιωτική πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι μια ομιλία και μια απλή εξαγγελία, αλλά είναι μια καθημερινή μάχη, ένας δύσκολος καθημερινός αγώνας, στον οποίο σας καλώ μαζί να τον δώσουμε και να διανύσουμε την απόσταση, τη μεγάλη απόσταση από το γραφείο μου σήμερα στο Μαξίμου που ξεκίνησα, μέχρι το νησί σας. Και δεν είναι η απόσταση αυτή, που εγώ την έκανα μέσα σε μιάμιση ώρα, χάρη στη δυνατότητα της παροχής του ελικοπτέρου από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η απόσταση αυτή για εσάς είναι πολύ μεγάλη και πρέπει να δώσουμε αγώνα, ώστε την απόσταση αυτή να τη φέρουμε πιο κοντά. Να φέρουμε πιο κοντά τα νησιά μας στην ενδοχώρα. Να φέρουμε πιο κοντά την Αθήνα και τα κέντρα των αποφάσεων στα νησιά μας, κυρίως στα ακριτικά νησιά μας, στη παραμεθόριο.

Θέλω, λοιπόν, να σας υποσχεθώ ότι τόσο εγώ, όσο και οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, σε συνεργασία με τους ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με πλέρια στήριξη των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αυτή η απόσταση την επόμενη φορά που θα έρθω να έχει μικρύνει.

Μου κάνατε σήμερα μια μεγάλη τιμή. Με κάνατε επίτιμο δημότη της Νισύρου. Είπα, λοιπόν, στο δήμαρχο, αλλά και τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ότι αυτό τους ανεβάζει τώρα και ένα επίπεδο. Πρέπει να είναι προσεκτικοί, διότι αυτό σημαίνει ότι ως δημότης έχω δικαιώματα. Ως πολίτης Δωδεκανήσου και ως δημότης Νισύρου θα είμαι αυτός που σε δυόμιση χρόνια στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα έρθω να τους κρίνω, ψηφίζοντας στον τόπο σας. Και το φθινόπωρο του 2019, ψηφίζοντας και στις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα κρίνουν μια δουλειά τετραετίας με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την έξοδο της χώρας από το βαθύ τούνελ που για πέντε και πλέον χρόνια είχαμε μπει.

Καλή δύναμη και καλό αγώνα.

Σας ευχαριστώ θερμά. Να είστε καλά.

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: