EWG
Μοσκοβισί: «Oι χώρες της ευρωζώνης θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος»
«Oι χώρες της ευρωζώνης θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου», ανέφερε σήμερα η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, λίγες ώρες πριν το Euroworking Group που καλείται να αποφασίσει κατά πόσον μπορούν να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Η Ανίκα Μπράιτχαρτ απέφυγε να εκφράσει τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο EuroworkingGroup, λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει, αλλά ούτε και έχει προσδοκίες από ξεχωριστές συναντήσεις ή τηλεφωνικές συσκέψεις που ενδεχομένως γίνονται.
Σε κάθε περίπτωση, προσέθεσε, όλοι εργάζονται στο πλαίσιο της απόφασης της 5ης Δεκεμβρίου και διευκρίνισε ότι η τεχνική εφαρμογή αυτής της συμφωνίας είναι αρμοδιότητα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), ενώ η πολιτική συμφωνία είναι αρμοδιότητα του Eurogroup.
Ερωτηθείσα αν το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στη διαδικασία και όχι στα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, η Α. Μπράιτχαρτ απάντησε ότι στο Μνημόνιο υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις σχετικά με τη διαδικασία και την ουσία και υπενθύμισε ότι στην προκαταρκτική αξιολόγηση των θεσμών για τα μέτρα κοινωνικών παροχών, εκφράζονται ανησυχίες και για τα δύο αυτά θέματα.
Συνεχίζοντας, η Α. Μπράιτχαρτ υπενθύμισε ότι στην προκαταρκτική αξιολόγηση που έστειλαν οι θεσμοί στα κράτη μέλη της ευρωζώνης, εκφράζονται σημαντικές ανησυχίες τόσο για τη διαδικασία όσο και για την ουσία. Υπενθύμισε, επίσης, ότι παρόλο που τα μέτρα κοινωνικών παροχών μειώνουν το περιθώριο ασφαλείας γύρω από το δημοσιονομικό στόχο του 2016, δεν αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τη δημοσιονομική κατάσταση το 2017 και 2018, αν και σε περίπτωση που επεκταθούν και τα επόμενα χρόνια, εγείρουν κινδύνους όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους.
«Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης έλαβαν την πλήρη προκαταρκτική αξιολόγηση των θεσμών και τώρα θα πρέπει να τα αφήσουμε να την εξετάσουν λεπτομερώς», ανέφερε η Α. Μπράιτχαρτ.
Τέλος, η Α. Μπράιτχαρτ επανέλαβε ότι η Επιτροπή εργάζεται με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για να διασφαλίσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Τόνισε, επίσης ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα και πως οι θεσμοί παραμένουν σε στενή επαφή με την ΕΚΤ και τον ESM.
ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ EWG
Τι σημαίνει για την Ελλάδα το «σήμα κινδύνου» από τη Moody's
Σε έδαφος, με επικίνδυνους κραδασμούς, βαδίζει η δεύτερη αξιολόγηση και η επιχείρηση επίτευξης συνολικής πολιτικής συμφωνίας για χρέος και πλεονάσματα, με την αγορά να αποτιμά αρνητικά το τελευταίο θερμό επεισόδιο στις σχέσεις Αθήνας - πιστωτών.
Χθες και ενώ αναμενόταν σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup που θα εξετάσει, εκτός απροόπτου το πότε και εάν θα ξεπαγώσουν τα μέτρα για το χρέος, η Moody's έστειλε σήμα κινδύνου, χαρακτηρίζοντας ως «πιστωτικά αρνητική» την απόφαση του ESM να «παγώσει» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Ο διεθνής οίκος μεταφέρει σαφές κλίμα ανησυχίας προς τους επενδυτές, εκτιμώντας πως η απόφαση για το «πάγωμα» καταδεικνύει τις νέες εντάσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών και αυξάνει το ρίσκο σχετικά με την εξόφληση ομολόγων που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2017, με το διεθνή οίκο να προειδοποιεί για το ρίσκο παράτασης των διαπραγματεύσεων.
Πρέπει να σημειωθεί πως τον Ιούλιο το ελληνικό δημόσιο αντιμετωπίζει πολύ υψηλές πληρωμές, άνω των 7 δισ. ευρώ για τόκους και χρεολύσια, ενώ σχετικά δύσκολοι μήνες θεωρούνται ο Φεβρουάριος και ο Απρίλιος με πληρωμές ωστόσο αρκετά πιο χαμηλές μεταξύ 1,5 ? 1,7 δισ. ευρώ. Πλαίσιο που σε συνδυασμό με την ανάγκη η ελληνική οικονομία να περάσει το συντομότερο δυνατό στην ποσοτική χαλάρωση, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι προβλέψεις του προγράμματος για ισχυρή ανάκαμψη το 2017, καθιστά εξαιρετικά δυσμενές και επικίνδυνο για την οικονομία το σενάριο των καθυστερήσεων. Σύμφωνα με τη Moody’s, η κίνηση από την πλευρά των πιστωτών υποδηλώνει σκλήρυνση της στάσης τους απέναντι στην Ελλάδα, κάτι που ο διεθνής οίκος περιμένει πως θα παρατείνει τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Όπως εκτιμά η έκθεση των θεσμών για τις συνέπειες των παροχών, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο και να οδηγήσει πιθανά σε επανεκτίμηση του μέτρου του «παγώματος». Όπως όμως επισημαίνει, η πολιτική δυναμική στην Ευρώπη, με το εκλογικό ημερολόγιο, να περιλαμβάνει κάλπες σε χώρες-κλειδιά, μεταξύ αυτών Γαλλίας και Γερμανίας, πιθανότατα θα περιπλέξουν τις διαπραγματεύσεις και θα αποτρέψουν γρήγορη ολοκλήρωση. Επιπλέον, τονίζει ότι οι εντάσεις στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Eurogroup, της Κομισιόν και του ΔΝΤ έχουν επίσης αυξηθεί.«Για την Ελλάδα πλανώνται εμπόδια στην εφαρμογή πολιτικά δύσκολων μεταρρυθμίσεων της δεύτερης αξιολόγησης που σχετίζονται με τα εργασιακά, την αγορά προϊόντων και επιπλέον βήματα στις αποκρατικοποιήσεις», αναφέρεται και στα εμπόδια συγκαταλέγει την ισχνή πλειοψηφία της κυβέρνησης, την αδυναμία των θεσμών στη χώρα και την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια. Πάντως ο διεθνής οίκος επισημαίνει πως το ιστορικό στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, η πολιτική θέληση της Ε.Ε. ως τώρα να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και οι κίνδυνοι από το ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης της ελληνικής κρίσης χρέους δείχνουν ότι, τελικά, θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Ωστόσο μια καθυστέρηση θα αυξήσει το ρίσκο για τους κατόχους ομολόγων. Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες λήξεις τον Ιούλιο του 2017, με 2,3 δισ. ευρώ να ανήκουν σε ιδιώτες επενδυτές και 3,9 δισ. στην ΕΚΤ και εκτιμά ότι θα αποτελέσει τεράστια πρόκληση να καλυφθούν αυτές οι λήξεις χωρίς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη διάθεση των 6,1 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι.
Δεν είναι αγεφύρωτες οι διαφορές πιστωτών - κυβέρνησης
Το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, ως το επόμενο σημαντικό ορόσημο με το σκεπτικό ότι έως τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, «φωτογράφιζε» χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ σήμερα τα κράτη - μέλη αναμένεται να συνεδριάσουν στο πλαίσιο του EuroWorkingGroup μέσω τηλεδιάσκεψης. Στο τραπέζι βρίσκεται το θέμα του «παγώματος» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, θέμα που έχει προκαλέσει ένταση εντός του στρατοπέδου της ευρωπαϊκής πλευράς των Θεσμών. Όπως μεταφέρεται από ευρωπαϊκές πηγές, υπάρχει ενόχληση για την πρωτοβουλία του επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, με τη σύμφωνη γνώμη του Β. Σόιμπλε για το πάγωμα των μέτρων. Αυτό επειδή, αρκετοί υπουργοί βλέπουν στην κίνηση αυτή σκλήρυνση της στάσης, που μπορεί μεν να νομιμοποιείται με βάση τις διαδικασίες των μηχανισμών, ωστόσο εξυπηρέτησε καταρχήν τις εκλογικές απαιτήσεις χωρών όπως η Γερμανία και η Ολλανδία. Σε κάθε περίπτωση Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμούσε χθες ότι για τη δεύτερη αξιολόγηση, οι διαφορές μεταξύ των πιστωτών δεν είναι αγεφύρωτες και εφόσον υπάρχει καλή βούληση θα μπορούσε να προκύψει καταρχήν συμφωνία (staff level agreement) πριν από το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση όμως διάχυτη αίσθηση σε όλες τις πλευρές των πιστωτών, είναι ότι η επίτευξη συνολικής συμφωνίας, που θα περιλαμβάνει και το ΔΝΤ εντός του ελληνικού προγράμματος και μάλιστα με τον ρόλο χρηματοδότη, έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά γρίφου. Το ΔΝΤ, εάν τελικά συμμετάσχει θέτει αυστηρούς όρους και ζητά να νομοθετηθούν προκαταβολικά μέτρα για τη διετία 2019 - 2020, κάτι που απορρίπτει η Αθήνα η οποία συζητά μόνο επέκταση του κόφτη, υπό προϋποθέσεις, το οποίο με τη σειρά του δεν είναι κάτι που βλέπει το ΔΝΤ με καλό μάτι. Από την άλλη πλευρά η συμμετοχή του Ταμείου είναι μονόδρομος για το Βερολίνο, αφού σε μια προεκλογική περίοδο η εκταμίευση επιπλέον δόσεων προς την Ελλάδα πρέπει να φέρει τη σφραγίδα του ΔΝΤ.
ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ
Αναταράξεις στο ΔΝΤ, φόβοι στην Ελλάδα
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
«Κλειδί» για την τύχη της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας - πιστωτών, παραμένει η στάση του ΔΝΤ, θέμα που με τη σειρά του είναι στον αέρα, εν αναμονή δύο γεγονότων: Την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από το Ντ. Τραμπ και το εάν αυτή θα σηματοδοτήσει έως και αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα και τι μέλει γενέσθαι με την Κρ. Λαγκάρντ. Χθες η κ. Λαγκάρντ κρίθηκε ένοχη για αμέλεια, οδηγώντας σε κατάχρηση δημοσίου χρήματος, για την πολύκροτη υπόθεση του επιχειρηματία Μπ. Ταπί, χωρίς όμως να της επιβληθεί ποινή. Ερώτημα όμως είναι εάν το θέμα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να πυροδοτήσει νέα κρίση ηγεσίας στο Ταμείο, μετά την αποχώρηση του Στρος Καν το 2011, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για το ελληνικό ζήτημα και την ώρα που έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα η ένταση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.
Η αναταραχή στους κόλπους του Ταμείου εντείνεται επικίνδυνα, μετά και την απόφαση χθες γαλλικού δικαστηρίου να κρίνει ένοχη την επικεφαλής του Ταμείου, Κρ. Λαγκάρντ για την υπόθεση Ταπί και της αποζημίωσης 403 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε προς τον επιχειρηματία, όταν υπουργός Οικονομικών ήταν η κ. Λαγκάρντ στη Γαλλία. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις παρέπεμψε το ζήτημα της κ. Λαγκάρντ, στην οποία πάντως δεν επιβλήθηκε ποινή, σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, που, όπως είπε, πρόκειται να γίνει σύντομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του Μ. Ιγνατίου, χθες θα γινόταν η πρώτη ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου για την υπόθεση. Με βάση την εμπειρία με την υπόθεση Στρος Καν, δεν αποκλειόταν να ληφθεί απόφαση για «αναστολή» των δραστηριοτήτων της κ. Λαγκάρντ μέχρι να ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες, χωρίς όμως έως και χθες το απόγευμα να μπορούσε να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα.
Σε κάθε περίπτωση η δικαστική απόφαση για την κ. Λαγκάρντ ενισχύει την αβεβαιότητα και για την Ελλάδα, όταν ούτως ή άλλως το Ταμείο εμφανιζόταν, τουλάχιστον, διστακτικό στο να πάρει απόφαση για το εάν θα συμμετάσχει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα. Ενδεικτικό του κλίματος, είναι χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. Στο άρθρο με τίτλο «Το ΔΝΤ διστάζει» ως κύριος λόγος για τη διστακτικότητα του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα προβάλλεται ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, που αναλαμβάνει καθήκοντα στο τέλος Ιανουαρίου.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως το κλίμα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών είναι εξαιρετικά βαρύ, μετά τις παροχές που υποσχέθηκε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ στον αέρα είναι η στάση που τελικά θα κρατήσει το ΔΝΤ. Η επιχειρηματολογία στο Der Spiegel για την επιφυλακτικότητα του ΔΝΤ, εστιάζεται στα όσα ο Ντ. Τράμπ έχει εκφράσει απέναντι σε διεθνείς οργανισμούς και πολυμερείς συμφωνίες και μάλιστα το γερμανικό περιοδικό δεν αποκλείει, ο Ντ. Τραμπ να απορρίψει τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
«Το ΔΝΤ εμφανίζεται όλο και πιο επιφυλακτικό στο να αποφασίσει πριν εξοικειωθεί με τα καθήκοντά της η νέα κυβέρνηση. Οι ΗΠΑ διαθέτουν το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής και μπορούν να μπλοκάρουν κάθε απόφαση. Όπως αναφέρεται στη σκιά του σκεπτικισμού που έχει εκφράσει ο Τραμπ, οι εκπρόσωποι των Θεσμών, όπως η ΕΚΤ και ο ESM προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να απορρίψει ο νέος πρόεδρος τη συμμετοχή του Ταμείου στην Ελλάδα. «Μια τέτοια εξέλιξη», συνεχίζει ο Γερμανός αρθρογράφος, «θα δημιουργούσε πρόβλημα στον Β. Σόιμπλε, διότι το γερμανικό κοινοβούλιο μόνο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής του ΔΝΤ θα εγκρίνει νέα βοήθεια προς την Ελλάδα». Προσθέτει δε πως η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική ρευστότητα τον Ιούνιο για να καλύψει πληρωμές.
Συνεδρίαση
• Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις παρέπεμψε το ζήτημα της κ. Λαγκάρντ, στην οποία πάντως δεν επιβλήθηκε ποινή, σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, που, όπως είπε, πρόκειται να γίνει σύντομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του Μ. Ιγνατίου, χθες θα γινόταν η πρώτη ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου για την υπόθεση.
• Με βάση την εμπειρία με την υπόθεση Στρος Καν, δεν αποκλειόταν να ληφθεί απόφαση για «αναστολή» των δραστηριοτήτων της κ. Λαγκάρντ μέχρι να ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες.
Ανησυχία για τις παροχές Τσίπρα εκφράζει η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί
Πρώτη καταχώρηση: 20/12/2016 - 15:13
Τελευταία δημοσίευση: 15:13Οικονομία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου