Ζητάμε συμφωνία με μέτρα που δεν θέλουμε να εφαρμόσουμε
δημοσιεύθηκε: 21/01/2017 08:31
Ολοκληρωμένη πρόταση, που περιλαμβάνει και «κόφτη» και μέτρα, αλλά και εναλλακτικές για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ολοκληρώνει σήμερα ή αύριο το οικονομικό επιτελείο με στόχο να αποκρούσει τις απαιτήσεις που θα βρει μπροστά του στο Eurogroup της Πέμπτης από τη Γερμανία και το ΔΝΤ.
Το κείμενο που ετοιμάζουν ο κ. Τσακαλώτος και οι επιτελείς του θα συνοδεύεται από το επιχείρημα ότι η Ελλάδα πραγματοποιεί τις δεσμεύσεις της ( εννοώντας τις αποφάσεις του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου) αλλά δεν δέχεται να νομοθετήσει από τώρα για το 2019, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο πρόγραμμα.
Η πρόταση προβλέπει την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη, αλλά μέχρι και το 2020. Το ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι η δέσμευση για τον «κόφτη» θα πρέπει να εξαντλείται στα χρονικά όρια που θέτει το ΜΠΔΣ 2017 -2020 και στην συνέχεια, αν συντρέχουν λόγοι, να επεκταθεί από την επόμενη Κυβέρνηση . Εκτός από τον μακροχρόνιο «κόφτη», το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να υποσχεθεί και κάποια προληπτικά μέτρα πολιτικής στα οποία θα περιλαμβάνονται η μείωση του αφορολόγητου, η αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% και ως ύστατη λύση, η μείωση της προσωπικής διαφοράς στις υφιστάμενες συντάξεις .
Μάλιστα, η ενεργοποίηση των μέτρων θα είναι αναλογική και θα συνδέεται με το ύψος της ενδεχόμενης απόκλισης του κάθε χρόνου από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% ώστε να η λειτουργία του να προσαρμοστεί με αυτήν του υφιστάμενου κόφτη. Θα υπάρχουν, δηλαδή, στην πρώτη γραμμή μέτρα (όπως π.χ. η μείωση του αφορολόγητου ) που θα μπορούν να καλύψουν την απόκλιση κατά 50% και στην συνέχεια θα έρχονται τα εναλλακτικά που θα καλύπτουν το υπόλοιπο 50% .
Θα υπάρχει, επίσης, εξαίρεση από περικοπές για τις δημόσιες επενδυτικές δαπάνες και τα κοινωνικά επιδόματα .
Ο υπουργός Οικονομικών θα συμπεριλάβει στην επίσημη πρόταση του και την δική του ιδέα, η οποία προς στιγμή δεν συναντά μεγάλη ανταπόκριση από τους Ευρωπαίους ομολόγους του . Αυτή που θέλει τον στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα να μοιράζεται σε 2,5% καθαρού δημοσιονομικού πλεονάσματος και το υπόλοιπο 1% του στόχου να διατίθεται σε δαπάνες που θα ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας με την μορφή ενισχύσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή ακόμη και της σταδιακής μείωσης των φορολογικών συντελεστών .
Η πρόταση θα αποσταλεί μέσα στις επόμενες μέρες στους υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ με στόχο να υπάρξουν παρατηρήσεις και ουσιαστική συζήτηση στην συνάντηση της Πέμπτης.
Όπως διευκρινίζουν από το Υπουργείο Οικονομικών, θα έχει την μορφή πρόσθετων εγγυήσεων από την ελληνική πλευρά και όχι κάποια υποχρέωση για την ψήφιση μέτρων από τώρα . Μάλιστα, στην πρόταση θα γίνεται λόγος και για τις υποχρεώσεις των δανειστών να ξεκινήσουν την συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος .
Βεβαίως, στο ΥΠΟΙΚ υπάρχουν από τώρα δεύτερες σκέψεις σχετικά με την κατηγορηματική άρνηση για την από τώρα ψήφιση νέων μέτρων, καθώς το κλίμα φαίνεται ότι έχει αλλάξει πολύ τόσο σε συμμάχους όσο και σε υποτιθέμενους αντίπαλους των ελληνικών θέσεων . Αναγνωρίζουν, επίσης, ότι θα δοθεί μάχη για να μην περάσουν από τώρα νέα μέτρα καθώς το ΔΝΤ δεν αποδέχεται ούτε λύσεις του τύπου του δημοσιονομικού κόφτη, αλλά ούτε και προληπτικά μέτρα .
^�} v�
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου