H χαμένη τιμή του ΕΔΟΕΑΠ ή πως διαλύεται ένα Ταμείο:λίγο πριν από το φινάλε
Οι εργαζόμενοι ενός ολόκληρου κλάδου –αυτού των μέσων ενημέρωσης- βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα
| upd:
Οι εργαζόμενοι ενός ολόκληρου κλάδου –αυτού των μέσων ενημέρωσης- βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα. Δεν τους φτάνει που η μία επιχείρηση μετά την άλλη βυθίζεται στα οικονομικά προβλήματα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας, έχουν να αντιμετωπίσουν και το θεσμικό αδιέξοδο στο οποίο τους έχει οδηγήσει με τις αποφάσεις της η κυβέρνηση. Η δια νόμου κατάργηση του «αγγελιοσήμου» άφησε κυριολεκτικά στον «αέρα» τον ΕΔΟΕΑΠ ο οποίος έχει βρεθεί αυτή τη στιγμή με μοναδικό πόρο τις ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι λιγοστοί πλέον ασφαλισμένοι δημοσιογράφοι των εφημερίδων, των ραδιοφώνων και των τηλεοράσεων.
Υποτίθεται ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διάλογο με εργοδότες και εργαζόμενους για να βρεθεί ένας πόρος που θα εξασφαλίζει τη απρόσκοπτη λειτουργία του φορέα υγειονομικής περίθαλψης και επικούρισης χιλιάδων ασφαλισμένων. Λίγες εβδομάδες πριν εξαντληθούν και τα τελευταία κεφάλαια του ΕΔΟΕΑΠ όμως, φως στον ορίζοντα δεν έχει φανεί. Και πώς να φανεί όταν σε αυτή τη φάση είναι εξαιρετικά αμφίβολο το ποιες επιχειρήσεις θα λειτουργούν την επόμενη ημέρα. Θα επιβιώσουν τα συγκροτήματα του τύπου που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις; Θα ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στις τηλεοπτικές άδειες; Και θα γίνουν όλα αυτά σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να ασχοληθούν εργαζόμενοι και εργοδότες και με τον εργασιακό-ασφαλιστικό; Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έρχεται και το πρόβλημα με τα… μπλοκάκια. Σε έναν κλάδο όπου το δελτίο παροχής υπηρεσιών και η απόδειξη δαπάνης, τείνει να γίνει η κυρίαρχη μορφή απασχόλησης, το υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει το τι πρέπει να συμβεί στο τέλος Ιανουαρίου. Πλήθος τα αναπάντητα ερωτήματα. Κάποια από αυτά, αφορούν αποκλειστικά τους εργαζόμενους στον χώρο του τύπου, κάποια άλλα το σύνολο των εργαζομένων. Και ιδού τα πιο σημαντικά:
1. Θα βρεθεί ο οικονομικός πόρος που θα διασφαλίσει την οικονομική επιβίωση του ΕΔΟΕΑΠ, του φορέα που καλύπτει τους εργαζόμενους στον χώρο των μέσων ενημέρωσης (όχι όμως το σύνολο αυτών διότι οι εργαζόμενοι στο Internet έχουν μείνει εκτός) για υγεία, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ; Αν ναι, ποιος θα είναι αυτός; Ένα ποσοστό επί των εσόδων των ΜΜΕ; Η θέσπιση εργοδοτικής εισφοράς; Η αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων; (που συνεπάγεται και νέα μείωση μισθού); Όλα αυτά μαζί; Και αν δεν βρεθεί ποια θα είναι η επόμενη ημέρα; Σε έναν κλάδο που κυριαρχεί ήδη η απλήρωτη εργασία, θα ζητηθεί από εργοδότες και εργαζόμενους να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές που θα αντιστοιχούν στο 41% των μεικτών αποδοχών; Ποιες θα είναι οι συνέπειες από μια κατακόρυφη αύξηση του κόστους εργασίας πέραν της προφανούς μείωσης των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων;
Τι θα γίνει με τους χιλιάδες αμειβόμενους με «μπλοκάκια»; Εκεί και αν επικρατεί το απόλυτο αλαλούμ. Υπάρχει «μπλοκάκιας» εργαζόμενος στο internet ο οποίος θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τον εργοδότη του προκειμένου του καταβάλλει στο τέλος του μήνα ένα μέρος των ασφαλιστικών εισφορών που θα του επιβληθούν. Ο «μπλοκάκιας» θα επιβαρύνεται στο εξής με ασφαλιστικές εισφορές 26,95% επί των ακαθάριστων αποδοχών του και από αυτό το ποσοστό, τα δύο τρίτα θα πρέπει να τα πάρει από τον εργοδότη. Υπάρχει ο μισθωτός σε κάποια εφημερίδα ή ραδιόφωνο ο οποίος καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ (και μέχρι τώρα και στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για την κύρια σύνταξή του). Αν αυτός ο μισθωτός εκδώσει και ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών για να ενισχύσει το εισόδημά του, θα αντιμετωπίσει δύο προβλήματα:
Πρώτον, το γεγονός ότι θα πληρώνει το 26,95% του εισοδήματός του σε ασφαλιστικές εισφορές ενώ μέχρι τώρα δεν πλήρωνε τίποτα (υπό την προϋπόθεση ότι είναι νέος ασφαλισμένος δηλαδή μετά την 1/1/1993)
Δεύτερον, το γεγονός ότι θα βρεθεί να πληρώνει δύο φορείς υγειονομικής περίθαλψης: τον ΕΔΟΕΑΠ ως μισθωτός και τον ΕΟΠΥΥ ως «μπλοκάκιας». Προφανώς αυτό δεν μπορεί να συμβεί αλλά το υπουργείο Εργασίας δεν έχει δώσει ακόμη τη λύση. Θα πηγαίνουν οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ υγείας στον ΕΔΟΕΑΠ; Με ποια διαδικασία; Δεν θα επιβάλλονται εισφορές υπέρ υγείας στο «μπλοκάκι»; Αυτό το πρόβλημα εκτός από τους δημοσιογράφους το αντιμετωπίζουν και οι τραπεζικοί που έχουν ως φορέα υγειονομικής περίθαλψης νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου όπως είναι και ο ΕΔΟΕΑΠ.
Φωτό: Ευρωκίνηση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου