Θολό το τοπίο για τη διαπραγμάτευση
- Κατηγορία Ειδήσεις
- Comments::Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμη.
Σημαντική μείωση των αφορολογήτων ορίων εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ' επάγγελμα αγροτών, περαιτέρω περικοπές φοροαπαλλαγών καθώς και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων αποδέχεται πλέον η κυβέρνηση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια συμφωνία ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Κατά τη πολύωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και των επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών, παίχτηκε ένα πολύ σκληρό παιχνίδι ωμού εκβιασμού της Ελληνικής πλευράς, το οποίο είχε ως συνέπεια να επιβληθεί στη χώρα μας η υποχρέωση άμεσης ψήφισης προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που θα περιλαμβάνουν τη μείωση των αφορολογήτων ορίων εισοδήματος από τα 8.636-9.545 ευρώ στα 6.000-7.000 ευρώ για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες καθώς και την κατάργηση φοροαπαλλαγών.
Γράφει ο: Γιώργος Παλαιτσάκης
Από χθες το πρωί οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμφώνησαν πρώτα μεταξύ τους να επιβάλουν εκβιαστικά στην Ελληνική κυβέρνηση την υποχρέωση να δεσμευτεί ότι θα λάβει μέτρα συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) την περίοδο 2019-2020, εφόσον αποτύχει να κλείσει τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς με πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον! Και το κατάφεραν κατά τη διάρκεια του 5ωρου "μίνι Eurogroup" που έλαβε χώρα μερικές ώρες αργότερα.
Συγκεκριμένα, με πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, χτίστηκε πρώτα γέφυρα προσέγγισης με τον Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν και την εκπρόσωπο του Ταμείου στο "κουαρτέτο", Ντέλια Βελκουλέσκου, με συνέπεια οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ να μειωθούν ελάχιστα, κατά 900 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια, κατά την συνάντηση που έλαβε χώρα το απόγευμα, οι πιστωτές έστησαν στον τοίχο τον κ. Τσακαλώτο, καλώντας τον να συμφωνήσει στην άμεση ψήφιση προληπτικών μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα προβλέπουν μείωση αφορολογήτων ορίων από τα 8.636-9.545 ευρώ στα 6.000 ευρώ τουλάχιστον καθώς και περικοπές κι άλλων φοροαπαλλαγών, αλλά θα ενεργοποιηθούν το 2019 και μόνο σε περίπτωση μη επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος μεγαλύτερου ή ίσου με το 3,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2018. Αν το 2018 όμως επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ή και μεγαλύτερο, κάτι το οποίο θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, τότε η Ελλάδα θα μπορεί να ακυρώσει τα μέτρα αυτά και να προχωρήσει ακόμη και σε ελαφρύνσεις είτε στον ΦΠΑ είτε στο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων. Οι εκπρόσωποι των δανειστών κατάφεραν επίσης να πείσουν την Ελληνική πλευρά να δεσμευτεί και για την εφαρμογή ενός ακόμη πακέτου μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο όμως θα ενταχθεί στο πλαίσιο ενός νέου ακόμη πιο ενισχυμένου δημοσιονομικού «κόφτη» και θα προσδιοριστεί αργότερα, προκειμένου να ενεργοποιείται σε κάθε περίπτωση μη επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 μέχρι και το 2023! Για την πενταετία 2024-2028, ο καθορισμός των δημοσιονομικών στόχων που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα παρέμεινε σε εκκρεμότητα. Ωστόσο, εκπρόσωπο των δανειστών συμφώνησαν ότι σίγουρα η περίοδος κατά την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει υψηλά πρωτογενή πελονάσματα δεν μπορεί να είναι η δεκαετία!
Δείχνοντας το μέγεθος της αναγκαστικής υπαναχώρησης της Ελληνικής πλευράς από τις "κόκκινες γραμμές" που είχαν τεθεί επισήμως τους τελευταίους μήνες κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριζε χθες ότι τα 6.000 ευρώ είναι το ελάχιστο επίπεδο στο οποίο η Ελληνική πλευρά αποδέχεται να υποχωρήσει το βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 8.636 ευρώ, το οποίο ισχύει αυτή τη στιγμή για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες χωρίς προστατευόμενα τέκνα. Ο ίδιος αξιωματούχος παραδεχόταν πως η κυβέρνηση θα υποχωρήσει (και) στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Στη χθεσινή πολύωρη συνάντηση στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες οι κύριοι Τσακαλώτος και Χουλιαράκης βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group) Τόμας Βίζερ, τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν Μάρκο Μπούτι, τον επικεφαλής της Κομισιόν στο κουαρτέτο Ντέκλαν Κοστέλο, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ και, εκ μέρους του ΔΝΤ, το δίδυμο Τόμσεν-Βελκουλέσκου. Σημειωτέον ότι χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης της θητείας του εκλεκτού του, Κλάους Ρέγκλινγκ στο τιμόνι του ESM.
«Υπάρχει ξεκάθαρη κατανόηση ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων. Σημειώσαμε σημαντική πρόοδο σήμερα και είμαστε κοντά σε κοινό έδαφος, ώστε να επιστρέψει η αποστολή στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ μετά τη χθεσινή συνάντηση. Επίσης υποβάθμισε τη σημασία του προσεχούς Eurogroup για την Ελλάδα, λέγοντας ότι απλώς «θα εξετάσουμε την περαιτέρω πρόοδο της δεύτερης αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup».
Νέες συναντήσεις
Πριν καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία επιστροφής των κλιμακίων των δανειστών στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες νέες συναντήσεις ώστε να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες για τους δημοσιονομικούς στόχους αλλά και τα προλητπικά μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα. Η επάνοδος των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα θα γίνει με σκοπό να κλείσει η συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα αλλά και να συμφωνηθεί και το πακέτο των λοιπών θεμάτων της αξιολόγησης που μένουν ακόμη σε εκκρεμότητα.
Το δημοσιονομικό κενό των 700 εκατ. ευρώ που εκτιμάται για το 2018 σύμφωνα με τους δανειστές μπορεί να κλείσει με βάση τις δεσμεύσεις που υπάρχουν για πρόσθετα έσοδα από την φορολόγηση των ιδιωτικών εξοχικών κατοικιών μέσω της πλατφόρμας Αirbnb, αλλά και me τον περιορισμό των πραγματικών δαπανών στην υγεία με την εφαρμογή των θεσμών του Rebate και Claw back .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου