Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας επαναπατρίζει τα αποθέματα χρυσού της που ήταν αποθηκευμένα σε Νέα Υόρκη, Παρίσι και αλλού, πιο γρήγορα απ’ όσο σχεδίαζε, καθώς η εμπιστοσύνη στο ευρώ μειώνεται ακόμα και στην «καρδιά» της νομισματικής ένωσης, μετά από μια δεκαετία υποτονικής οικονομίας.
Τα αποθέματα των 3.378 τόνων χρυσού, αξίας 120 δισ. ευρώ, που η Γερμανία «έκρυψε» σε «ασφαλή καταφύγια» στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου για να μην πέσουν στα χέρια της Μόσχας, αποτελούν σύμβολο της οικονομικής ανόδου της Γερμανίας και φύλακα της σταθερότητάς της.
Όμως, σύμφωνα με το Reuters, καθώς η Ευρώπη πέφτει από κρίση σε κρίση, ο Γερμανικός λαός αισθάνεται όλο και πιο αμήχανα με τη διατήρηση των αποθεμάτων χρυσού της χώρας στο εξωτερικό. Κάποιοι, μάλιστα, υποστηρίζουν πως τα αποθέματα αυτά –τα δεύτερα μεγαλύτερα του κόσμου- μπορεί να χρειαστεί να επιστραφούν προκειμένου να στηρίξουν ένα νέο γερμανικό μάρκο, στην περίπτωση διάλυσης της ευρωζώνης.
Έχοντας ήδη μεταφέρει 583 τόνους χρυσού από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι, η Bundesbank σχεδιάζει να έχει τον μισό χρυσό της πίσω στη Φρανκφούρτη μέχρι το τέλος του 2017, αντί του 2020 που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, με το υπόλοιπο να παραμένει στην Federal Reseve Bank της Νέας Υόρκης και στην Τράπεζα της Αγγλίας.
«Έχουμε πολλές συζητήσεις για τον Τραμπ, αναφορικά με τις επιπτώσεις στη νομισματική πολιτική, τα μακροοικονομικά κλπ, όμως εμπιστευόμαστε την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, Carl-Ludwig Thiele
«Ο Τραμπ δεν έχει προκαλέσει συζήτηση αναφορικά με την αποθήκευση στη Νέα Υόρκη», συμπλήρωσε.
Με την υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, Μαρίν Λε Πεν, και το ιταλικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων να θέλουν αποχώρηση των χωρών τους από την ευρωζώνη, η εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα φαίνεται να φθίνει.
Οι πολέμιοί του υποστηρίζουν πως η ανελαστικότητα της νομισματικής ένωσης τους σπρώχνει από λιτότητα σε λιτότητα, κρατώντας την ανεργία ψηλά, τους μισθούς χαμηλά και την ανταγωνιστικότητα αδύναμη, διαιωνίζοντας τα οικονομικά προβλήματα που χωρίζουν τις χώρες και αποτυγχάνοντας να υλοποιήσει τον βασικό στόχο του ευρώ.
Οι Γερμανοί από την πλευρά τους, οι οποίοι -όπως αναφέρει το Reuters- εργάστηκαν για να ξεπληρώσουν το χρέος που είχαν στο αποκορύφωμα της κρίσης, αισθάνονται πως αναγκάζονται να χρηματοδοτήσουν πολλές από τις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης, κάτι που αποτελεί και πηγή εχθρικού αισθήματος.
Ωστόσο, η Bundesbank αρκείται να κρατήσει μόνο το ήμισυ των αποθεμάτων χρυσού της στη Γερμανία και δεν σχεδιάζει να επαναπατρίσει περισσότερα αποθέματα, σύμφωνα με τον Thiele.
Ο επαναπατρισμός του Γερμανικού χρυσού έχει μέχρι στιγμής κοστίσει 6,9 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Thiele.
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το 98% του χρυσού της Γερμανίας αποθηκεύτηκε στο εξωτερικό, ενώ το 2000 επαναπατρίστηκαν από την Τράπεζα της Αγγλίας 931 τόνοι.
Όταν ολοκληρωθεί ο επαναπατρισμός, η Bundesbank θα έχει 1.236 τόνους χρυσού στη Νέα Υόρκη, 432 στο Λονδίνο και τους υπόλοιπους στη Φρανκφούρτη.
πηγή:http://analitis.gr/