Τρίτη 4 Απριλίου 2017

ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Handelsblatt: Η αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές επιβαρύνει την ελληνική οικονομία

ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Handelsblatt: Η αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές επιβαρύνει την ελληνική οικονομία

Handelsblatt: Η αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές επιβαρύνει την ελληνική οικονομία
Στις εκκρεμότητες που δεν επιτρέπουν το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος και στις συνακόλουθες οδυνηρές επιπτώσεις του νέου αδιεξόδου στην ελληνική οικονομία αναφέρεται με ανταπόκρισή της από την Αθήνα η Handelsblatt. «Η αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές επιβαρύνει την ελληνική οικονομία», επισημαίνει η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ, υπογραμμίζοντας ότι από την παρούσα κατάσταση πλήττονται κυρίως οι τράπεζες.
Ο ανταποκριτής της Handelsblatt αναφέρεται στις πρόσφατες παραινέσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα προς την ελληνική κυβέρνηση για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης. Όπως σημειώνει, «οι προειδοποιήσεις απευθύνονται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και αυτός αντιδρά με δυσφορία», παρατηρεί το δημοσίευμα, που αναφέρεται τόσο στη σύσταση του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στον Γιάννη Στουρνάρα να μην πολιτικολογεί, όσο και σε δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, που επίσης άφησε αιχμές εναντίον του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη.
Θυμίζει καλοκαίρι 2015
Όπως εκτιμά η Handelsblatt, «οι νέες επιθέσεις της κυβέρνησης κατά του επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος ενδέχεται να είναι μάλλον μη εποικοδομητικές για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, οι οποίες έχουν ούτως η άλλως καθυστερήσει. Διότι ο Στουρνάρας, σύμφωνα με πληροφόρηση ατόμων εκ των έσω, τυγχάνει της πλήρους κάλυψης του Μάριο Ντράγκι, του προέδρου της ΕΚΤ. Η ΕΚΤ είναι ένας από τους τέσσερις θεσμούς των δανειστών, με τους οποίους παλεύει η Αθήνα εδώ και μήνες για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής».
Το δημοσίευμα παρατηρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας καθυστερεί την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες είχε δεσμευθεί το καλοκαίρι του 2015 στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος. Ο ανταποκριτής της Handelsblatt διακρίνει επιστροφή της ελληνική κρίσης, σχολιάζοντας ότι η στασιμότητα που παρατηρείται «θυμίζει το πρώτο μισό του 2015. Τότε ο Τσίπρας με τη στρατηγική της αντιπαράθεσης (με τους δανειστές) είχε οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας, το τραπεζικό σύστημα βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης», υπογραμμίζει η οικονομική εφημερίδα.
deutsche welle


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ




«ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ»

Κώδωνας κινδύνου από αξιωματούχο της Ευρωζώνης: Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα


Κώδωνας κινδύνου από αξιωματούχο της Ευρωζώνης: Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα
Την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό τόνισε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, που ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου, στις Βρυξέλλες, ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα.
«Η οικονομική και πολιτική λογική, πίσω από την ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παραμένει η ίδια» υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι είναι εντελώς «ανώφελο» να γίνονται υποθέσεις για την καθυστέρηση της αξιολόγησης «είτε λόγω εκλογών εδώ και εκεί, είτε επειδή υπάρχουν αρκετά μετρητά» για να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τον ερχόμενο Ιούλιο.
«H λογιστική αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν βοηθάει σε τίποτα. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καθώς θα έπληττε τη φορολογική, καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη» σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση θα αλλάξουν τα οικονομικά δεδομένα δραματικά και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν όλα από την αρχή.
Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επανέλαβε, επίσης, ότι η συμφωνία σε ένα πακέτο μέτρων είναι «τεχνικά εύκολη», ωστόσο, υπάρχουν ακόμα ανοιχτά κάποια «πολιτικά ευαίσθητα» ζητήματα, όπως οι μεταρρυθμίσεις στο αφορολόγητο και στις συντάξεις. Τόνισε, όμως, ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Σε ό,τι αφορά την παρουσία των Ελλήνων υπουργών στις Βρυξέλλες για συζητήσεις, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε πως σίγουρα αποτελεί ένα «σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια επίλυσης των ανοιχτών θεμάτων, ωστόσο, τόνισε πως δεν θα πρέπει να «αναμένονται θαύματα».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, αυτό που μπορεί να συμφωνηθεί, από σήμερα μέχρι και το Eurogroup της Παρασκευής, είναι η επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου στην Αθήνα. Όπως πρόσθεσε, οι προϋποθέσεις για να γυρίσουν γρήγορα οι θεσμοί μπορούν να συμφωνηθούν άμεσα. Όμως, οι πολιτικές αποφάσεις που πρέπει μετά να ληφθούν είναι δύσκολες.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο αξιωματούχος ανέφερε πως υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, καθώς την επόμενη εβδομάδα είναι οι διακοπές του Πάσχα και την αμέσως επόμενη είναι η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου ναι μεν θα συγκεντρωθούν οι περισσότεροι παίχτες, ωστόσο δε θα υπάρχει χρόνος για αναλυτικές συζητήσεις.
Στις Βρυξέλλες συνεχίζονται οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς
Σύμφωνα, πάντως, με ευρωπαϊκές πηγές, οι επικεφαλής των θεσμών πρόκειται να συναντηθούν, σήμερα το βράδυ, στις Βρυξέλλες, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.
Από ευρωπαϊκής πλευράς, παρόντες στη συνάντηση θα είναι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ, ο Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ενώ δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί ποιος θα εκπροσωπήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Από την πλευρά της, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, δεν επιβεβαίωσε τη συνάντηση, σημείωσε, ωστόσο, πως «οι επαφές μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών συνεχίζονται αδιάκοπα, με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το συντομότερο δυνατό».

«PERSONA NON GRATA»

Ευρωκοινοβούλιο: Ζητούν παραίτηση Ντάισελμπλουμ για την απουσία του σε συζήτηση για την Ελλάδα

Ευρωκοινοβούλιο: Ζητούν παραίτηση Ντάισελμπλουμ για την απουσία του σε συζήτηση για την Ελλάδα
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπρόσωποι των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του επέκριναν με δριμύτητα σήμερα τη συμπεριφορά του προέδρου του Eurogroup, του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει σε έναν διάλογο για την Ελλάδα στο ημικύκλιο.
Ο Ντάισελμπλουμ είχε δεχθεί ήδη σφοδρά φραστικά πυρά διότι είχε αφήσει να εννοηθεί στα τέλη του Μαρτίου ότι οι χώρες στον Νότο της Ευρώπης κατασπαταλούν τα χρήματά τους στο «αλκοόλ» και στις «γυναίκες».
Τώρα προκάλεσε το μένος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και ευρωβουλευτών γνωστοποιώντας ότι δεν θα πάρει μέρος σε έναν διάλογο ο οποίος προβλέπεται να γίνει αύριο Τρίτη στο Στρασβούργο με αντικείμενο το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
«Παρότι νομικά (ο Ντάισελμπλουμ) δεν είναι υποχρεωμένος να παρίσταται στις εργασίες μας, περιμένουμε από κάποιον που απαιτεί από τους ευρωπαίους πολίτες να κάνουν τεράστιες θυσίες να νιώθει υποχρεωμένος να απαντήσει στους αντιπροσώπους τους», τόνισε ο Ταγιάνι κατά την έναρξη της ολομέλειας του ΕΚ, εκτιμώντας πως πρόκειται για «ένα απλό ζήτημα ευγένειας».
Ο Ταγιάνι επισήμανε ακόμη ότι θα στείλει «μια επίσημη επιστολή για να διαμαρτυρηθεί στον πρόεδρο του Eurogroup, η οποία θα λέει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ομόφωνα, δεν αποδέχεται τη συμπεριφορά αυτή», πολύ περισσότερο όταν «προέρχεται από κάποιον με ρόλο τόσο σημαντικό».
Ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο σχετικά, ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ περιορίστηκε να απαντήσει πως ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης «έγραψε μια επιστολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη Πέμπτη» εξηγώντας ότι δεν θα μπορέσει να είναι παρών στον διάλογο αυτό για «λόγους προγράμματος».
Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Μάνφρεντ Βέμπερ, απαίτησε την παραίτηση του Ντάισελμπλουμ, όπως και η πρόεδρος της πολιτικής ομάδας της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ, ενώ ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών Τζάνι Πιτέλα υπογράμμισε ότι ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών δεν έχει «το ανάστημα και τη συμπεριφορά που απαιτούνται για να είναι πρόεδρος του Eurogroup» και επίσης απαίτησε να υποβάλει την παραίτησή του.
Για τον Φιλίπ Λαμπέρ, συμπρόεδρο της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων, ο τρόπος που φέρεται ο Ντάισελμπλουμ «εντάσσεται στις συμπεριφορές που βρίσκονται στην πηγή της εξέγερσης ενός όλο και μεγαλύτερου μέρους των πολιτών εναντίον των δημοκρατικών θεσμών».
Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Αλέν Λαμασούρ από την πλευρά του απαίτησε να κηρυχθεί ο Ντάισελμπλουμ «persona non grata» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Μετά την πολεμική που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε τη λύπη του και σημείωσε πως το περιεχόμενό τους παρερμηνεύθηκε, πάντως απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να παραιτηθεί.


ΤΑΞΙΔΙ - ΑΣΤΡΑΠΗ ΑΠΟ ΕΥΚΛ. ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ, Γ. ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗ ΚΑΙ Ε. ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ

Υστατη προσπάθεια στις Βρυξέλλες για συμφωνία πριν από το «ναυάγιο»

Υστατη προσπάθεια στις Βρυξέλλες για συμφωνία πριν από το «ναυάγιο»
Της Ελεύθεριας Αρλαπάνου
Στον αέρα παραμένει ο χρόνος επιστροφής της τρόικας και επίτευξης μιας τεχνικής συμφωνίας, που αποτελεί το πρώτο βήμα για να περάσει σε πιο ώριμη φάση η δεύτερη αξιολόγηση. Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα και το ένα ορόσημο μετά το άλλο να χάνονται, τα επόμενα 24ωρα κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμα ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής, όπου πολλά θα κριθούν ως προς το εάν και πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.
Εν τω μεταξύ, ταξίδι - αστραπή αναμένεται να πραγματοποιήσουν στις Βρυξέλλες οι Ευκλ.Τσακαλώτος, Γ. Χουλιαράκης. Από 4 έως 6 Απριλίου θα βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα και η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου. Πρόκειται για κίνηση ιδιαίτερης σημασίας, αφού θα απέχει χρονικά ελάχιστα πριν από το Eurogroup της Μάλτας την ερχόμενη Παρασκευή. Εκτιμάται ότι είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να απεμπλακεί η διαπραγμάτευση και να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο την Παρασκευή. Οι υπουργοί θα συναντηθούν με μέλη της Ευρωομάδας προκειμένου να αρθούν και τα τελευταία αγκάθια. Με το βλέμμα πια στραμμένο στη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στις 17 - 22 Απριλίου, τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών να έχουν εξανεμίσει σημαντικό μέρος της πρόοδου που είχε επιτευχθεί και το πότε θα τεθούν σε εφαρμογή οι περικοπές στις συντάξεις να ανοίγει εστία αντιπαράθεσης με το ΔΝΤ, στο Eurogroup της 7ης Απριλίου αναμένεται μια πολιτική συζήτηση, όπου θα επαναξιολογηθεί η πορεία των συνομιλιών.
Χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, επιβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, από τις έδρες των θεσμών, δηλαδή εξ αποστάσεως, ενώ αίσθηση προκάλεσε η εκτίμηση ευρωπαϊκής πηγής που έκανε λόγο για «παράλογα αιτήματα» που βρίσκονται στο τραπέζι, τα οποία δεν επιτρέπουν το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ
Μ. ΣΧΟΙΝΑΣ
Ελάχιστος χρόνος 
Ο κ. Σχοινάς απέφυγε φυσικά να προσδιορίσει το πότε και εάν αυτές οι διαπραγματεύσεις θα μετατρέψουν τις εξ αποστάσεως συζητήσεις σε δια ζώσης διαπραγματεύσεις Ελλάδας και πιστωτών, με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα. «Χτίζοντας στην πρόοδο που έχει ήδη σημειωθεί στις συνομιλίες, οι θεσμοί συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις από τις έδρες τους προκειμένου να ανοίξουν τον δρόμο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόσθεσε δε πως χθες ήταν 3 Απριλίου, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν υπάρχει πρακτικά πολύς χρόνος έως την Παρασκευή που αναμένεται η άτυπη Σύνοδος του Eurogroup στη Μάλτα. Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή, στόχος είναι να σημειωθεί όσο μεγαλύτερη πρόοδος γίνεται ενόψει του Eurogroup στις 7 Απριλίου, χωρίς ωστόσο να είναι πιθανή πλέον η επιστροφή των θεσμών πριν από αυτό.
Στο επίκεντρο παραμένει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και συγκεκριμένα το εάν θα τεθεί σε εφαρμογή το 2019 η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που οδηγεί σε μείωση συντάξεων μεταξύ 5% - 35% για περίπου 900.000 συνταξιούχους αλλά και τα εργασιακά, με το ΔΝΤ να φέρεται πως επαναφέρει ζητήματα που είχαν κλείσει σε προγενέστερο στάδιο, όπως το lock - out και η αύξηση των ομαδικών απολύσεων.
Η εφαρμογή των μέτρων 1% του ΑΕΠ από περικοπές συντάξεων το 2019 ήταν η θέση του ΔΝΤ κυρίως, στην οποία η ελληνική πλευρά φέρεται να αντιπρότεινε να σπάσει σε δύο δόσεις, μία το 2019 και μία το 2020 η εφαρμογή των μέτρων του 1% του ΑΕΠ που θα επιφέρουν τελικά τη συγκεκριμένη μείωση, με το ένα μέρος να ενεργοποιείται το 2019 και το άλλο το 2020. Η προσπάθεια φέρεται να προκάλεσε την αντίδραση του ΔΝΤ, το οποίο ήθελε εξαρχής να διασφαλίσει πως το 2019, μια εξ ορισμού εκλογική χρονιά, θα εφαρμόζονταν οι μειώσεις στις συντάξεις, ακόμη και εάν γίνουν εκλογές και προκύψει νέα κυβέρνηση.
Στο σκεπτικό αυτό εντάσσονταν άλλωστε και οι πληροφορίες περί ανάγκης να «συνυπογράψει» και η Αξιωματική Αντιπολίτευση τα μέτρα 2% του ΑΕΠ που πρόκειται να εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, μετά δηλαδή τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος που ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2018.
Καθυστερήσεις 
Από εδώ και στο εξής και με την κυβέρνηση να ποντάρει, πάλι, σε μια πολιτική διαπραγμάτευση, σε ανώτερο ακόμη και σε ανώτατο επίπεδο, ο προβληματισμός κορυφώνεται: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και σε περίπτωση νέων καθυστερήσεων θα αυξάνται παράλληλα οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία που ήδη βιώνει σημαντικές πιέσεις.
Ήδη σιωπηρά, ο στόχος για ανάπτυξη 2,7% φέτος έχει εγκαταλειφθεί και στο καλό σενάριο μιλάμε για ανάπτυξη ελαφρά χαμηλότερη του 2%, ενώ με δεδομένο ότι το μεγάλο νέο ορόσημο είναι πια το Eurogroup της 22ας Μαΐου για μια συνολική συμφωνία (χρέος - πλεονάσματα και εμπλοκή ΔΝΤ) πρακτικά με τις διαπραγματεύσεις θα «χαθεί» όλο το πρώτο εξάμηνο.
Εργασιακά και ενέργεια
Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Eurogroup της Παρασκευής, που δημοσιοποιήθηκε χθες, οι συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών επικεντρώνονται στα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο πολιτικών, το οποίο θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος. «Τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην ενέργεια, αλλά και την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα, δηλαδή από το 2018 και μετά», επισημαίνεται στην ημερήσια διάταξη.
Από μακριά συζητήσεις
Χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, επιβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, από τις έδρες των θεσμών, δηλαδή εξ αποστάσεως.

Ασφαλιστικό
Στο επίκεντρο παραμένει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και συγκεκριμένα το εάν θα τεθεί σε εφαρμογή το 2019 η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που οδηγεί σε μείωση συντάξεων μεταξύ 5% - 35% για περίπου 900.000 συνταξιούχους αλλά και τα εργασιακά, με το ΔΝΤ να φέρεται πως επαναφέρει ζητήματα που είχαν κλείσει σε προγενέστερο στάδιο, όπως το lock - out και η αύξηση των ομαδικών απολύσεων.

ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΟΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Πολιτική λύση ζητά ξανά ο πρωθυπουργός

Πολιτική λύση ζητά ξανά ο πρωθυπουργός
Του Ηλία Μπενέκου
Να «ξεκλειδώσει» την μπλοκαρισμένη διαπραγμάτευση ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Παρασκευής, ώστε να μη χαθεί ένα ακόμη χρονικό ορόσημο, προσπαθεί με κάθε τρόπο η κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό, αναλαμβάνει δράση ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενεργοποιώντας για ακόμη μαι φορά την «πολιτική διαπραγμάτευση».
Με μια λιτή ανακοίνωση μάλιστα το Μαξίμου επιβεβαίωσε χθες αυτή τη στρατηγική, αναφέροντας πως «η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πραγματοποιεί κύκλο επαφών σε όλα τα επίπεδα». «Καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα. Σύντομα, με την ολοκλήρωση των επαφών, θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, και ενώ η ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα παραμένει άγνωστη, ο Αλ. Τσίπρας ξεκινά σειρά τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και κορυφαίους αξιωματούχους, με βασικότερη όλων εκείνη με τη καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ, καθώς η Αθήνα συνεχίζει να θεωρεί ως βασικό υπεύθυνο των καθυστερήσεων το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Ελπίδα της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η κυρία Μέρκελ θα μπορούσε να βοηθήσει σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να αμβλυνθούν οι πιέσεις Σόιμπλε αναφορικά με τις περικοπές στις συντάξεις, αλλά και να υπάρξει συνολική λύση, που θα συμπεριλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Από το Βερολίνο πάντως προς το παρόν δεν υπάρχει σχετική επιβεβαίωση, ενώ για ακόμη μια φορά διαμηνύεται πως η λύση πρέπει να βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Επικοινωνίες 
Και τις προηγούμενες μέρες πάντως ο πρωθυπουργός -στο πλαίσιο της πολιτικής πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει- είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Γερμανό αντικαγκελάριο Ζ. Γκάμπριελ, αλλά και τον Ευρωπαίο επίτροπο για τα οικονομικά Π. Μοσκοβισί. Παράλληλα, ως ιδιαίτερα σημαντικές κρίνονται από την κυβέρνηση και οι επισκέψεις «υψηλού επιπέδου» τις προσεχείς ημέρες στην Αθήνα.
Συγκεκριμένα, αύριο Τετάρτη θα βρίσκεται στη χώρα μας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τον πρωθυπουργό, ενώ την Παρασκευή σειρά έχει ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον κ. Παυλόπουλο, αλλά και τον κ. Τσίπρα.
Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, χρεώνοντας τις καθυστερήσεις -τις οποίες το Μαξίμου θεωρεί ως προσχηματικές- σε συγκεκριμένους κύκλους των δανειστών. «Είναι η ώρα για τις πολιτικές πρωτοβουλίες και πιέσεις που θα μπλοκάρουν τυχόν νέες προσχηματικές κινήσεις», διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές. Ενδεικτικές αυτού του κλίματος και οι χθεσινές δηλώσεις του Ν. Παππά, ο οποίος υποστήριξε πως «η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και καιρό», σημειώνοντας ότι «το θέμα είναι πολιτικό και αναμένουμε τα επόμενα 24ωρα να επιλυθεί σε αυτό το επίπεδο, διότι οι τεχνοκράτες δεν έχουν κάτι επιπλέον να συζητήσουν».
Το τροπάρι 
«Δεν αφήνουμε τη διαπραγμάτευση πίσω από τις κλειστές πόρτες τεχνικών κλιμακίων. Οι πολιτικές ηγεσίες οφείλουν κάθε στιγμή να αναλαμβάνουν και τις πολιτικές τους ευθύνες, να λένε ευθαρσώς και δημοσίως τι επιθυμούν και ποιες πολιτικές θέλουν να εφαρμόσουν» ανέφερε ο κ. Παππάς διαμηνύοντας πως «το γνωστό τροπάρι ?ας συζητήσουν οι θεσμοί? έχει τελειώσει ως μέθοδος και με τη δική μας μεγάλη συμβολή έχουν κληθεί οι πολιτικές ηγεσίες να διατυπώσουν ανοιχτά τη θέση τους».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ

Κρ. Λαγκάρντ κατά Σόιμπλε για το χρέος

Τη διαφωνία της με τις απόψεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε για το αν η Ελλάδα χρειάζεται ή όχι αναδιάρθρωση χρέους, εξέφρασε δημοσίως μιλώντας σε εκδήλωση, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κ. Λαγκάρντ.
«Δεν ταυτίζομαι με την άποψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το χρέος», υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ, σε μία ακόμη απόδειξη της διάστασης απόψεων Βερολίνου και ΔΝΤ για το θέμα του ελληνικού χρέους.
«Πότε θα τελειώσει η ελληνική αξιολόγηση, θα είναι το ΔΝΤ στο πρόγραμμα;», την ρώτησε ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας «mignatiou.com».
«Φυσικά η Ελλάδα  έχει βελτιώσει την παραγωγικότητά της τα τελευταία χρόνια. Δεν εναρμονίζομαι με τον υπουργό Σόιμπλε, ο οποίος λέει ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη παραγωγικότητα και όχι ελάφρυση χρέους», απάντησε η κ. Λαγκάρντ.
Επανέλαβε μάλιστα τη θέση του ΔΝΤ, ξεκαθαρίζοντας πως για να μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα χρειάζονται δύο πυλώνες: Ητοι μεταρρυθμίσεις αλλά και ελάφρυνση χρέους συμβατή με τις ανάγκες της χώρας.

«Το ΔΝΤ θα συμμετείχε στο πρόγραμμα, εάν μπορούσε να προχωρήσει πατώντας "σε δύο πόδια" είπε η Λαγκάρντ. Αυτά είναι, οι μεταρρυθμίσεις, που μπορούν να εξασφαλίσουν εκείνες τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης του προϋπολογισμού, στην οποίες μπορούμε εξ ολοκλήρου να συμμετάσχουμε. Δεύτερον είναι η ανάλυση της σταθερότητας του χρέους (της Ελλάδας-σ.σ) η οποία θα είναι συμβατή με την εξυγίανση της χώρας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: