Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Οι γερμανικοί "τριγμοί" έφτασαν στο Χρηματιστήριο, στο -11,7% οι τράπεζες

Οι γερμανικοί "τριγμοί" έφτασαν στο Χρηματιστήριο, στο -11,7% οι τράπεζες

22
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Με ένα ισχυρό sell off υποδέχτηκε το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο να βιώνει έναν ακόμη κύκλο "ξεπουλήματος", που ξύπνησε μνήμες του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 4,06% στις 742,49 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 770,73 μονάδων (-0,41%) και 739,12 μον. (-4,50%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 98,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 590 χιλ. τεμάχια.
 
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 4,35%, στις 1.956,85 μονάδες, ενώ στο -4,33% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.011,61 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 11,76% στις 787,12 μονάδες.
Η εικόνα του Χρηματιστηρίου σήμερα έδειξε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο το πόσο η ελληνική ανάκαμψη εξαρτάται από τις ξένες κυβερνήσεις της Ευρώπης, αλλά και από το πώς αντιλαμβάνονται οι πιστωτές τα ελληνικά ζητήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν το γεγονός ότι οι ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο εντάθηκαν στην πληροφορία ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έθεσε στον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, το ζήτημα των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι "κοιτάζοντας γενικότερα την οικονομία, αν επιλυθεί το θέμα των κόκκινων δανείων, δεν θα υπάρχει ζήτημα με τις ελληνικές τράπεζες”.
 
Η δήλωση αυτή πυροδότησε τις ανησυχίες της αγοράς ότι εάν δεν υπάρξει αξιόπιστη πρόοδος στο ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, προφανώς θα υπάρχει ζήτημα και για τους Ευρωπαίους εταίρους, οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν κρατήσει αρνητική στάση στις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
 
Όπως σημειώνει ο Π. Στεριώτης της Nuntius, το σενάριο ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και οι επικείμενοι έλεγχοι της ευρωστίας των χαρτοφυλακίων τους κρέμονται σα "δαμόκλειος σπάθη" πάνω από τις τιμές του κλάδου. Σημαντικές οι πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες και στο υπόλοιπο της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς οι συμφωνημένες με τους δανειστές μεταρρυθμίσεις κινούνται με ρυθμούς "χελώνας".
Όπως σημειώνουν μάλιστα χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr ο τραπεζικός κλάδος θα είναι ο μεγάλος ρυθμιστής της αγοράς, όπως και ήταν. Και ο κλάδος αυτός θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα μεγάλα του μέτωπα, τα οποία όχι μόνο είναι αρκετά, αλλά εμφανίζουν και μεγάλη πολυπλοκότητα. Και γι' αυτό το λόγο οι θετικές προσδοκίες δεν είναι υπολογίσιμες μέχρι στιγμής, ανεβάζοντας τον βαθμό μεταβλητότητας στα ύψη.
 
Μέσα σε αυτό το πολύπλοκο πλαίσιο, οι γερμανικές κάλπες "έβγαλαν" το χειρότερο δυνατό σενάριο για την Ελλάδα, με τον "μεγάλο συνασπισμό" μεταξύ Μέρκελ και Σουλτς να τελειώνει και τη θέση του να παίρνει ( με τα μέχρι σήμερα δεδομένα) μια κυβέρνηση μεταξύ των χριστιανοδημοκρατών, των φιλελεύθερων και των πρασίνων.
 
Όπως αναφέρει σήμερα το Capital.gr, η εκλογική επανάκαμψη του κόμματος Λίντνερ, περιέχει μια σειρά από κινδύνους (και) για την ελληνική πλευρά: Θιασώτης σταθερός του Grexit, πολέμιος της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, με σκληρές θέσεις για το Προσφυγικό και την αντιμετώπισή του. Σε συνδυασμό δε, με την ιστορική άνοδο της ακροδεξιάς, η οποία μπαίνει για πρώτη φορά μετά από μισόν αιώνα στη γερμανική βουλή, το "κλινατε επί δεξιά", στο οποίο , θα πειθαναγκαστεί , κατά πολλούς αναλυτές, η Μέρκελ δεν προοιωνίζεται τίποτα θετικό για την Αθήνα.
 
Παραλλήλως, υπάρχει και έτερο πρόβλημα: Η συγκρότηση της νέας Κυβέρνησης θα είναι προιόν μιας δύσκολης , επώδυνης και μακράς "γέννας". Όπερ σημαίνει πως είναι μάλλον απίθανο να έχει σχηματιστεί Κυβέρνηση στο Βερολίνο πριν από την εκπνοή του 2017. Με διακηρυγμένο στόχο της Αθήνας να ολοκληρωθεί η γ΄αξιολόγηση έως τις αρχές του Ιανουαρίου του 2018, η εξέλιξη αυτή μόνο επικουρική στις ελληνικές επιδιώξεις, δεν είναι.
Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς και η Eurobank ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με απώλειες 15,79% και 15,48% αντίστοιχα, με την Attica Bank να ακολουθεί με -13,24% και την Εθνική με -11,88%. Απώλειες 8,33% σημείωσε η Alpha Bank, η Βιοχαλκο έκλεισε στο -5,37%, ενώ άνω του 4% ήταν η πτώση σε Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΗ. 
Ανώτερες του 2% ήταν οι απώλειες σε Λάμδα, Φουρλή, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ, ενώ άνω του -1% έκλεισαν οι Jumbo, Folli Follie, Τιτάν, ΟΤΕ και ΕΕΕ, με την τελευταία να χάνει το θετικό της πρόσημο στις δημοπρασίες. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, Aegean, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και Grivalia, με μόνο τον Σαράντη (+1,44%) και τον ΟΛΠ (+0,20%) να κλείνουν θετικά στον FTSE 25.
22

Δεν υπάρχουν σχόλια: