Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Barclays: Πονοκέφαλος για την ευρωζώνη η... Τζαμάικα

Barclays: Πονοκέφαλος για την ευρωζώνη η... Τζαμάικα

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Barclays: Πονοκέφαλος για την ευρωζώνη η... Τζαμάικα
Αντίο στον Μεγάλο Συνασπισμό. Καλώς ήλθατε στην Τζαμάικα. Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι ένας συνασπισμός τύπου Τζαμάικα είναι το πιθανότερο σενάριο για τη Γερμανία, κάτι το οποίο σύμφωνα με την Barclays σημαίνει αρκετές εκπλήξεις για το γερμανικό πολιτικό σκηνικό σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές το 2013.
Ο συνασπισμός της Τζαμάικα έχει εφαρμοστεί σε κρατικό επίπεδο στο Saarland από το 2009 έως το 2013, αλλά ποτέ πριν σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αυτό δείχνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι πιθανόν παρατεταμένες, με το τελικό αποτέλεσμα αβέβαιο.
Εάν δεν είναι εφικτός ο σχηματισμός συνασπισμού της Τζαμάικας, η άλλη πιθανότητα είναι μια κυβέρνηση μειοψηφίας του CDU και του FDP, δεδομένης της ιδεολογικής εγγύτητας των πολιτικών τους. Αν και αυτό το σενάριο δίνει ποσοστό μειοψηφίας, είναι δυνατόν να εκλεγεί καγκελάριος με σχετική και όχι απόλυτη πλειοψηφία, εφόσον κανένας άλλος υποψήφιος δεν αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία τθς πρώτες 14 ημέρες της νέας Bundesbank. Ωστόσο, δεδομένης της σιωπηρής εξάρτησης από άλλα κόμματα για την ψήφιση νομοθεσίας, ένας συνασπισμός της Τζαμάικα φαίνεται να είναι πιο πιθανό αποτέλεσμα.
Εύθραυστη σταθερότητα
Ο συνασπισμός της Τζαμάικα θα ήταν πιθανώς πιο εύθραυστος, όπως σημειώνει η Barclays. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ένας συνασπισμός της Τζαμάικα πιθανότατα θα λάβει γύρω στι 52,4% ως ποσοστό των ψήφων. Δεδομένου ότι τα κόμματα που βρίσκονται κάτω από το 5% δεν μπαίνουν στη Bundestag, αυτό θα έδινε στο συνασπισμό της Τζαμάικα συνολικά το 55% των εδρών. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μια τέτοια ρύθμιση θα είναι πιθανώς πιο εύθραυστη από τον Μεγάλο Συνασπισμό που κυβέρνησε τη Γερμανία τα προηγούμενα χρόνια.

Η πλειοψηφία μόνο του 55% φαίνεται να είναι μικρή για να υποστηρίξει αξιόπιστα τη θέσπιση νομοθεσίας σε θέματα που υπάρχει διαφωνία εντός και μεταξύ των κομμάτων, όπως η μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, η μετανάστευση ή η εξωτερική πολιτική. Οι ισχυρές επιδόσεις του AFD θα έχουν επίσης αντίκτυπο στο πλαίσιο του συνασπισμού και, ειδικότερα, στο CDU / CSU. Πολλοί ψηφοφόροι του AFD αισθάνονται ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σύγκριση με άλλους στη Γερμανία, ενώ το 21% των ψηφοφόρων του AFD δήλωσε στα exit polls ότι ψήφισαν για το CDU / CSU στις τελευταίες εκλογές. Πράγματι, στη Βαυαρία, την καρδιά του CSU, το CSU κέρδισε μόνο το 38,5% των ψήφων, το χαμηλότερο από το 1949. Αυτό πιθανότατα θα κάνει ορισμένους πολιτικούς του CSU να υιοθετήσουν μία πιο επιθετική στάση όσον αφορά την ένταξη στην ΕΕ, τη μετανάστευση και τον δημοσιονομικό επιμερισμό των κινδύνων.

Ενώ το CDU και το FDP έχουν ιδεολογικές ομοιότητες, οι Πράσινοι έχουν ιστορικά υιοθετήσει μια σημαντικά διαφορετική προσέγγιση σε βασικά ζητήματα πολιτικής. Αυτός ίσως είναι ένας λόγος για τον οποίο, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, ο συνασπισμός της Τζαμάικα δεν είναι πολύ κοινός. Συνολικά, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να βασιστεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης για στήριξη είτε να είναι σε θέση να περνά νόμους που αφορούν θέματα στα οποία συμφωνούν και τα τρία κόμματα.
Εμπόδια στις αποφάσεις για την ευρωζώνη
Όπως σημειώνει η Barvlays, oι δύσκολες αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης της ευρωζώνη θα είναι πλέον δυσκολότερες.
Η Γερμανία θα αντιμετωπίσει σύντομα σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την πολιτική της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός υπουργείου Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, όπως πρότεινε ο Macron. Δεδομένης της νέας περιορισμένης πλειοψηφίας και πιθανώς διαφορετικής άποψης του νέου κυβερνώντος συνασπισμού σε σχέση με πριν τις εκλογές, η εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων φαίνεται λιγότερο πιθανή από ότι πριν. Αντ 'αυτού, λόγω της ισχυρής εγχώριας οικονομικής κατάστασης στη Γερμανία, και επομένως της έλλειψης βραχυπρόθεσμων κινήτρων για οικονομική μεταρρύθμιση, η Barclays θεωρεί ότι είναι πιθανότερο ο κυβερνών συνασπισμός να διατηρήσει το status quo σε πολλά οικονομικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων της ΕΕ.
Ελευθερία Κούρταλη
Διαβάστε ακόμη: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: