Γιατί ανησυχεί η Αθήνα για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Γερμανία
Προσφυγικό, αξιολόγηση και χρέος "καίνε" την ελληνική κυβέρνηση
Οι ακροδεξιοί που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ μπήκαν για πρώτη φορά στη γερμανική Βουλή μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Οι φιλελεύθεροι που έχουν πιο σκληρή στάση απέναντι στο ελληνικό ζήτημα από τον Σόιμπλε, θα συμμετάσχουν, εκτός απροόπτου, στην κυβέρνηση με βλέψεις ακόμη και για το υπουργείο Οικονομικών. Και οι σοσιαλιστές που ήταν, υποτίθεται, ότι πλησιέστερο στα ελληνικά δίκαια, περιορίζονται στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων ετών.
Κάθε άλλο παρά ιδανικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για την Ελλάδα το αποτέλεσμα των χθεσινών γερμανικών εκλογών ενώ οι επιπτώσεις είναι πολύ πιθανό να φανούν άμεσα μέσα από μια σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης. Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για την εξαγωγή συμπερασμάτων, οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων δεν φαίνεται να ευνοούν την Ελλάδα ούτε στο προσφυγικό ούτε στο θέμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ούτε φυσικά και στις ελληνικές διεκδικήσεις για διευθέτηση του χρέους.
Η Άγκελα Μέρκελ κέρδισε για 4η συνεχή φορά τις εκλογές αλλά τα ποσοστά της περιορίστηκαν με τους ψηφοφόρους της να μετακινούνται προς τα δεξιά ή και τα άκρα δεξιά. Αυτό μεταφράζεται ως «καμπανάκι» για τη στάση που τηρήθηκε κυρίως στο μεταναστευτικό αλλά και δευτερευόντως στο ελληνικό ζήτημα. Μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης φέρεται να ζητάει σκληρότερη –λιγότερο «ευρωπαϊκή»- στάση από την κυβέρνησή του και αυτό σίγουρα δεν ευνοεί τη χώρα μας η οποία σε αυτή τη φάση περιμένει να βρεθεί λύση σε τρία μέτωπα:
- Τη διευθέτηση του χρέους. Μέχρι τώρα, η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει τη γραμμή «η διευθέτηση του χρέους θα γίνει στο τέλος του προγράμματος αν χρειαστεί». Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο ζητάει από τώρα να υπάρξει πιο καθαρό τοπίο σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα. Μένει να φανεί αν μέχρι τον Ιούλιο του 2018 αυτή η «γραμμή» θα γίνει ακόμη πιο σκληρή δεδομένου ότι οι δυνάμεις του Grexit ισχυροποιήθηκαν στη γερμανική Βουλή.
- Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Από το αποτέλεσμα της γερμανικής κάλπης φάνηκε ότι ισχυροποιήθηκαν οι δυνάμεις που δεν θέλουν την πολιτική της «ανοικτής Ευρώπης». Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην Ελλάδα η οποία είναι χώρα πρώτης υποδοχής
- Την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η Ελλάδα θα μπορούσε να περιμένει κάτι θετικό από την αλλαγή των δομών της Ευρωζώνης (π.χ στην κατεύθυνση της αμοιβαιότητας του χρέους, της οικονομικής αλληλεγγύης, της σύστασης του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου κλπ). Η Μέρκελ που μέχρι και την Κυριακή εμφανιζόταν πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Γαλλία προς αυτή την κατεύθυνση, ενδέχεται τώρα να αλλάξει στάση λόγω των συσχετισμών που δείχνουν να διαμορφώνονται στη χώρα της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου