Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Εκτός διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα και επισήμως

Εκτός διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα και επισήμως

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Εκτός διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα και επισήμως
Εκτός της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η οποία επιβεβαιώνει πως το έλλειμμα της χώρας διαμορφώνεται τώρα χαμηλότερα του 3% του ΑΕΠ, που αποτελεί το όριο αναφοράς της ΕΕ για τα κυβερνητικά ελλείμματα.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Συμβούλιο έχει κλείσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα. Επιβεβαίωσε ότι το έλλειμμα της χώρας διαμορφώνεται τώρα χαμηλότερα του 3% του ΑΕΠ, την τιμή-αναφοράς της ΕΕ για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, το Συμβούλιο κατάργησε την απόφαση του 2009 για την ύπαρξη υπερβολικού ελλείμματος.
"Μετά από πολλά χρόνια σοβαρών δυσκολιών, τα οικονομικά της Ελλάδας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Η σημερινή απόφαση επομένως, είναι ευπρόσδεκτη", ανέφερε ο Toomas Toniste, υπουργός των Οικονομικών της Εσθονίας, η οποία κατέχει την προεδρία του Συμβουλίου.
"Βρισκόμαστε τώρα στο τελευταίο έτος του προγράμματος χρηματοπιστωτικής στήριξης, και γίνεται πρόοδος για να μπορέσει η Ελλάδα να αντλήσει ξανά κεφάλαια από τις αγορές σε βιώσιμα επιτόκια".
Από το έλλειμμα του 15,1% του ΑΕΠ που επιτεύχθηκε το 2009, το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Ελλάδας έχει βελτιωθεί σταθερά, και μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2016. Αν και προβλέπεται μικρό έλλειμμα για το 2017, οι δημοσιονομικές προοπτικές αναμένεται να βελτιωθούν ξανά στη συνέχεια. Ο δείκτης χρέους της Ελλάδας διαμορφώθηκε στο 179% του ΑΕΠ το 2016 και αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.
Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, υπό αυτό το πρίσμα, το συμβούλιο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.
Η Ελλάδα τώρα θα υπόκειται στο προληπτικό σκέλος του δημοσιονομικού κανονισμού της ΕΕ, του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η εποπτεία θα συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018 στο πλαίσιο του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής, και θα ακολουθήσει η παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα.
Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και μια δημοσιονομική τροχιά μετά από αυτό, η οποία να είναι σύμφωνη με τις δημοσιονομικές απαιτήσεις της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: