Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Τα ηλεκτρονικά μέσα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και οι συνέπειες της υπερφορολόγησης στο 4ο Athens Law Forum on Taxation

Τα ηλεκτρονικά μέσα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και οι συνέπειες της υπερφορολόγησης στο 4ο Athens Law Forum on Taxation




Το «4th Athens Law Forum on Taxation», με διοργανωτή την εταιρεία «Palladian», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017 στο ξενοδοχείο «N.J.V. Athens Plaza», υπό την αιγίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Ο.Ε.Ε.), του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.) και του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, με τη συμμετοχή του Taxheaven το οποίο υπήρξε και χορηγός επικοινωνίας.
Στον συντονισμό του συνεδρίου βρέθηκε ο δημοσιογράφος κος Αντώνης Παπαγιαννίδης.
Η θεματολογία που αναπτύχθηκε βασίστηκε κυρίως, στις συνέπειες της υπερφορολόγησης και τη συμβολή των ηλεκτρονικών μέσων στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Χαιρετισμό στο συνέδριο απεύθυνε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κος Κωνσταντίνος Κόλλιας, ενώ μικρό απολογισμό για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Α.Α.Δ.Ε. παρουσίασε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής, κος Γεώργιος Πιτσιλής.
Ο κος Κόλλιας στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην υφιστάμενη μεγάλη φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων και πρόσθεσε πως για τα νομικά πρόσωπα σ’ αυτή, οφείλεται και η υποχώρηση της ελληνικής οικονομίας κατά έξι θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα, όπως κατέγραψε πρόσφατη έρευνα του «Doing Business in Greece». Από τους  βασικότερους όπως είπε  λόγους γι’ αυτό, είναι μεταξύ άλλων και το φορολογικό περιβάλλον της χώρας μας. Για τους δύο  βασικούς λόγους που όλοι γνωρίζουμε, τόσο για το ύψος των φορολογικών συντελεστών και του συνόλου των επιβαρύνσεων που καλείται να πληρώσει στη χώρα μας μια επιχείρηση, όσο και για την αστάθεια και τις συνεχείς αλλαγές του φορολογικού περιβάλλοντος, που αυξάνουν ακόμη περισσότερο το κόστος τόσο σε άμεση επιβάρυνση όσο και σε έμμεση, λόγω των ανθρωποωρών που χάνονται από την ενασχόληση με τις αλλαγές αυτές, καθώς και από την γραφειοκρατία την οποία εξακολουθούν να επιφέρουν.
Στο κρίσιμο σημείο που βρίσκεται τώρα η ελληνική οικονομία απαιτούνται συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα φανούν τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μεσομακροπρόθεσμα, δηλαδή για παρεμβάσεις που θα δώσουν ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βελτιώνοντας και την εικόνα της χώρας προς τα έξω, προσελκύοντας κατ’ επέκταση επενδύσεις.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη άμεσης νομοθέτησης από την οποία α) να δίνεται η δυνατότητα τροφοδότησης των βασικών λειτουργιών μιας επιχείρησης από τον ακατάσχετο λογαριασμό της ακόμη και μετά από εντολή κατάσχεσης και να καθορίζεται το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας της, αποτρέποντας έτσι το κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων που σήμερα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές τους ανάγκες και ταυτόχρονα το χάσιμο θέσεων εργασίας και β) να επανασχεδιαστεί το συστήματα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες, ώστε να δημιουργηθεί μια κλίμακα που θα περιλαμβάνει ένα ύψος ασφαλιστικών εισφορών στο οποίο, σε συνδυασμό με την φορολογική επιβάρυνση να μπορεί να είναι αντιμετωπίσιμο από τους υπόχρεους και να μην τους οδηγεί σε λουκέτο ή φοροδιαφυγή.
Σημαντική θα είναι τόνισε και η παρέμβαση προς τη μείωση των φορολογικών συντελεστών με την ταυτόχρονη δέσμευση του κράτους για τη διατήρηση αυτού του καθεστώτος για τουλάχιστον μια πενταετία, ώστε πολίτες και επιχειρήσεις, να μπορούν να λειτουργούν με σχεδιασμό για το μέλλον και χωρίς αιφνιδιασμούς που τους αυξάνουν το κόστος λειτουργίας και δραστηριοποίησής τους στη χώρα.
«Για να συμβούν όλα αυτά, απαιτείται μια σημαντική κίνηση από το σύνολο του πολιτικού φάσματος. Να καθίσουν δηλαδή όλοι στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν σ’ αυτή την προοπτική.»

Ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. κος Γιώργος Πιτσιλής στην ομιλία του, σημείωσε πως όραμα αλλά και υποχρέωση είναι, το να γίνει η ανεξάρτητη αρχή μία φορολογική διοίκηση εφάμιλλη των καλύτερων διεθνώς και να μετεξελιχθεί σε έναν πρότυπο φορέα του δημοσίου, ενώ επισήμανε ότι καθήκον όσων εργάζονται σ’ αυτήν, είναι να καταβάλλουν την μέγιστη προσπάθεια στην εργασία τους ώστε να ανταποκρίνεται σ’ αυτή που καταβάλλουν οι πολίτες για να πληρώσουν τους φόρους τους.
Πρόσθεσε πως η αρχή προχωράει με γρήγορους ρυθμούς στον σχεδιασμό της, για το νέο αρχιτεκτονικό της σχέδιο, το «Blue Print», το οποίο θέλει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020. Κεντρικά σημεία αυτού του σχεδίου είναι, πρώτα απ΄ όλα, η πελατοκεντρική προσέγγιση, δηλαδή, η ηλεκτρονικοποίηση των υπηρεσιών και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών από απόσταση (email, τηλέφωνο, αλληλογραφία) ώστε οι επισκέψεις στις υπηρεσίες, η φυσική παρουσία δηλαδή, να  μειωθεί στο απολύτως αναγκαίο. Γίνεται προσπάθεια για την συστηματοποίηση και εύληπτη παρουσίαση της πληροφορίας, κομμάτι που πάσχει η αρχή και που μολονότι του ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην ποιότητα των εγκυκλίων που εκδίδονται, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος. Έμφαση δίνεται και στη διαλειτουργικότητα μεταξύ των υπηρεσιών του δημοσίου. Επίσης, αφενός προωθούνται σύγχρονες συνθήκες εργασίας και το σύγχρονο σύστημα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού, ως η σημαντικότερη μεταρρύθμιση που «τρέχει» αυτή τη στιγμή και αφετέρου, ένα σύγχρονο περιβάλλον εργασίας με τεχνολογικά μέσα και εξοπλισμό τέτοιο, ώστε η υπηρεσία να μπορεί να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια εξοικονόμηση πόρων μέσω συγχωνεύσεων υπηρεσιών και κεντρικοποίησης λειτουργιών, όπως για παράδειγμα αυτό της είσπραξης, τη στροφή προς τη βασική λειτουργία της αρχής, τον έλεγχο, που εδώ οι προκλήσεις είναι τεράστιες και την αξιοποίηση των πληροφοριών που λαμβάνει από την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλα κράτη αλλά και εσωτερικά.
Τόνισε τον σχεδιασμού που αφορά στην ηλεκτρονικοποίηση και το ηλεκτρονικό τιμολόγιο, ώστε μετά το βήμα αυτό να μπορέσουν να αφαιρεθούν από τις επιχειρήσεις άλλες υποχρεώσεις όπως για παράδειγμα η συγκεντρωτικές καταστάσεις και να διευκολυνθούν άλλες δηλωτικές διαδικασίες αλλά παράλληλα, παρακολουθώντας και τη διακίνηση των αγαθών με διασταυρώσεις και την ανάλυση κινδύνου για τις επιλογές υποθέσεων προς έλεγχο.
Αναφορά επίσης έκανε στην ετοιμασία για την δραστική ανανέωση του παρωχημένου τεχνολογικού εξοπλισμού των υπηρεσιών της μέσα στην επόμενη διετία.
Τέλος ο κος Πιτσιλής ανέφερε, πως τα πράγματα που χρειάζεται να γίνουν είναι πολλά και το βάρος της ευθύνης απέναντι στους πολίτες που πασχίζουν να πληρώσουν τους φόρους τους, είναι μεγάλο. 
«Δουλεύουμε στο ζήτημα του εξορθολογισμού των προσαυξήσεων και των προστίμων, της ευθύνης διοικούντων νομικά πρόσωπα, αλλά και του πλαισίου χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας.
Στόχος μας είναι να βελτιώνουμε διαρκώς το φορολογικό περιβάλλον, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα δεδομένα μέσα στα οποία κινείται η χώρα. Η Α.Α.Δ.Ε. είναι σταθερά προσηλωμένη σ’ αυτό. Για να το πετύχουμε όμως, χρειάζεται να βοηθήσουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί όλοι θα ωφεληθούμε και από την επιτυχία. Το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι
Σε ερώτηση του κου Παπαγιαννίδη υποστήριξε πως η αρχή λειτουργεί ανεξάρτητα, με τεχνοκρατικά κριτήρια, αμεροληψία, ισότητα και διαφάνεια, αναγνωρίζοντας και την καλή συνεργασία της με τους οικονομικούς εισαγγελείς.

Στο συνέδριο τοποθετήθηκαν επίσης με ομιλίες τους, ο διευθυντής δημοσιονομικών υποθέσεων της Παπαστράτος ΑΒΕΖ κος Γιάννης Αθανασιάδης, ο επιχειρηματίας, αντιπρόεδρος - ΔΡΑΣΗ, παρατηρητήριο επιχειρηματικότητας Ν.Δ. κος Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, ο λογιστής φοροτεχνικός και σύμβουλος επιχειρήσεων κος Χρήστος Κρίγκας, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων και Αλκοολούχων Ποτών κος Πάνος Παπανικολάου, ο οικονομολόγος ΜΑ μέλος του Δ.Σ. τηςFAO Economics κος Δημήτρης Τσαγκάρης, ο σύμβουλος Δημοσιονομικής Πολιτικής της Ν.Δ. κος Στυλιανός Πέτσας, ο Business Consultant και αρθρογράφος της «Καθημερινής της Κυριακής» κος Ανδρέας Δρυμιώτης, ο δικηγόρος πρώην Υφυπουργός Οικονομικών κος Γεώργιος Μαυραγάνης, η κα Μαίρη Μιχαλοπούλου εταίρος φορολογικό τμήμα ΕΥ Ελλάδος, ο Senior Partner της FortsakisDiakopoulosMylonogiannis & Associates (FDMALaw Firm κος Γιώργος Μυλωνογιάννης, ο Senior Advisorτου τομέα βιομηχανίας αναπτυξιακών πολιτικών και δικτύων του Σ.Ε.Β. κος Γιώργος Ναθαναήλ, η Chair in Tax Law - Queen Mary University of  London & Tutor for ADIT τις Altion Training Greece κα Christianna HJI Panayi, από τη δικηγορική εταιρεία Κεραμεύς, Παπαδημητρίου, Παπαδόπουλος & Συνεργάτες (ΚPP LAW) ο κος Γεώργιος Κεραμεύς, η νομική σύμβουλος εξειδικευμένη στο φορολογικό δίκαιο κα Καλομοίρα Κωτσαλά, η Senior Associate της δικηγορικής εταιρείας Σταυρόπουλος και συνεργάτες κα Βασιλική Π. Μιχαλοπούλου και ο λογιστής φοροτεχνικός και μέλος της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. κος Αντώνης Μουζάκης.
Κοινό σημείο των ομιλητών βρέθηκε στα αποτελέσματα που επιφέρει η υπερφορολόγηση που με τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, επιφέρει μείωση της κατανάλωσης, ώθηση των πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων σε πρακτικές, όπως η ζήτηση-προσφορά κατώτερης και αμφίβολης ποιότητας αγαθών και υπηρεσιών, η μεταφορά των δραστηριοτήτων σε άλλες χώρες, το λαθρεμπόριο, αλλά και την παύση εργασιών δραστηριοτήτων, το χάσιμο θέσεων εργασίας και τη φτωχοποίηση περισσότερων πολιτώνπου τελικά, αποδίδει μικρότερα αποτελέσματα και οφέλη απ΄ ό,τι θα επέφερε η μείωση της σχετικής φορολογικής επιβάρυνσης.







https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: