Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Πώς θα υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση οι δικαιούχοι του μερίσματος Το μέσο ύψος του μερίσματος υπολογίζεται σε 483 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Πώς θα υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση οι δικαιούχοι του μερίσματος
Το μέσο ύψος του μερίσματος υπολογίζεται σε 483 ευρώ ανά νοικοκυριό.
23 Νοε 2017 - 14:44
Picture 0 for Πώς θα υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση οι δικαιούχοι του μερίσματος
Εως το τέλος του Νοεμβρίου θα έχει ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει στη διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr, ώστε να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για τη λήψη του κοινωνικού μερίσματος.

Η αναγκαία κοινή υπουργική απόφαση ενδέχεται να εκδοθεί ακόμη και έως το τέλος της εβδομάδας, με τα κυβερνητικά στελέχη ήδη να τροποποιούν τις αρχικές εξαγγελίες, προκειμένου να λάβουν το βοήθημα περισσότερα άτομα που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Ετσι, όπως δήλωσε χθες η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, το μέρισμα θα λάβουν τελικά και όσοι ήταν άνεργοι εντός του 2017, εφόσον από τα εισοδήματα του 2016 αφαιρεθούν τα ποσά που αντιστοιχούν στον αριθμό των μηνών ανεργίας. Ετσι, αν κάποιος ήταν άνεργος για 10 μήνες εντός του 2017, θα αφαιρεθεί το αντίστοιχο ποσό των εισοδημάτων από το 2016 ώστε να πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια και να ενταχθεί στους δικαιούχους.

Παράλληλα, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, εξετάζονται τρόποι εξυπηρέτησης ηλικιωμένων, οι οποίοι δεν έχουν γνώση χρήσης του Διαδικτύου ή πρόσβασης σε αυτό. Οπως προκύπτει, μάλιστα, από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, περίπου 3,5 εκατομμύρια δικαιούχους θα καλύψει το κοινωνικό μέρισμα. Πρόκειται για 1.459.834 νοικοκυριά, δηλαδή το 32% του πληθυσμού της χώρας.

Το μέσο ύψος του μερίσματος υπολογίζεται σε 483 ευρώ ανά νοικοκυριό.

Οι δικαιούχοι που θα εισέρχονται στην πύλη με τους κωδικούς του Τaxis θα πρέπει να συμπληρώσουν τον ΑΜΚΑ τους, ένα email, έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου και έναν έγκυρο αριθμό IBAN τραπεζικού λογαριασμού, στο οποίο ο ίδιος ο αιτών είναι δικαιούχος ή τουλάχιστον συνδικαιούχος.

Το σύστημα θα συνδυάζει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και αν αυτά δεν είναι συμβατά, τότε ο πολίτης θα ενημερώνεται πως πρέπει να πιστοποιήσει τον ΑΜΚΑ του σε ένα Κέντρο Κοινότητας. Αν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ «παντρεύονται», θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα όλα τα προσωπικά, οικονομικά και περιουσιακά στοιχεία, με βάση τη δήλωση του 2016. Στο δεύτερο βήμα της προσυμπληρωμένης φόρμας, ο δικαιούχος θα πρέπει να πιστοποιήσει ότι έχει ασφαλιστεί σε οποιοδήποτε Ταμείο της χώρας, έστω και ένα μήνα τα τελευταία χρόνια. Για όποιο λάθος στα προσυμπληρωμένα στοιχεία ο πολίτης θα πρέπει να απευθυνθεί σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ. Στη συνέχεια θα υποβάλει μια λίστα με τα μέλη του νοικοκυριού του. Εφόσον υπάρχουν ενήλικες φιλοξενούμενοι στο νοικοκυριό (οι οποίοι κανονικά είναι δηλωμένοι στο Τaxis), θα πρέπει να ειδοποιηθούν ώστε να μπουν στο Τaxis με τους δικούς του κωδικούς και να δηλώσουν πως δίνουν τη συναίνεσή τους ώστε να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία τους και να υπολογιστεί το εισόδημά τους στο συγκεκριμένο νοικοκυριό. Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, αν κάποιος εμφανιστεί ως φιλοξενούμενος, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με το νοικοκυριό, ο αιτών θα έχει τη δυνατότητα να τον εξαιρέσει από τον υπολογισμό με το πάτημα ενός κουμπιού.

Η απαιτούμενη υπουργική απόφαση εκτιμάται ότι θα εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών και θα περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες της διαδικασίας καταγραφής και ελέγχου των δικαιούχων.

KATHIMERINI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: