Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Μέσω e-mail, τηλεφώνου και sms οι επαφές με την εφορία

Μέσω e-mail, τηλεφώνου και sms οι επαφές με την εφορία

Κωδικός "Blue Print" για πελατοκεντρικές σχέσεις εφορίας - φορολογουμένων το 2020 - Από έναν και μόνον φορέα θα εξυπηρετείται ο φορολογούμενος ακόμη και αν εμπλέκονται περισσότερες υπηρεσίες
Ηλεκτρονικά θα πραγματοποιούνται από το 2020 οι επαφές φορολογουμένων - φορολογικής διοίκησης με βάση τον σχεδιασμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και έτσι πολίτες και επιχειρήσεις δεν θα χρειάζεται να απευθύνονται για υποθέσεις τους στην εφορία. Αυτές θα διευθετούνται μέσω e-mail ή τηλεφωνικά (π.χ. sms), ενώ εάν εμπλέκονται πολλές δημόσιες υπηρεσίες, ο φορολογούμενος θα εξυπηρετείται αποκλειστικά από έναν και μόνο φορέα, γλιτώνοντας έτσι ταλαιπωρία, χρόνο και χρήμα. Το όλο αυτό σχέδιο που ανέφερε χθες από του βήματος του συνεδρίου "Athens Law Forum on Taxation" ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής περιγράφει ένα "πελατοκρατικό" σύστημα σχέσεων εφορίας - φορολογουμένων.
Όπως εξήγησε, το σχέδιο «Blue Print» αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2020 και μέσω αυτού προωθείται ηλεκτρονικοποίηση της επαφής του συναλλασσόμενου με την ΑΑΔΕ, δηλαδή μέσω e-mail, τηλεφώνου κ.λπ., καθώς και η συστηματοποίηση των εγκυκλίων και των φορολογικών διατάξεων.
Παράλληλα, σημείωσε ότι προωθεί τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών και έδωσε ως παράδειγμα το θέμα των προστίμων για τα τέλη κυκλοφορίας, η οποία θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των δημοσίων υπηρεσιών και της ΑΑΔΕ και θα διευκολύνει τον πολίτη, καθώς για θέματα με εμπλεκόμενες πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου, θα απαιτείται μία μόνο επίσκεψη από τον εμπλεκόμενο πολίτη.
Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία έχουν σημαντικό ρόλο στις διασταυρώσεις στοιχείων και σε άλλες εργασίες της ΑΑΔΕ και γι' αυτό τον σκοπό προχωρά η πρόσληψη στελεχών με κατάλληλες ικανότητες οι οποίες θα ολοκληρωθούν έως το 2018, παράλληλα με την ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού. Για την τελευταία υπογράμμισε ότι έχει πολύ καλή συνεργασία με την αρμόδια υπουργό Όλγα Γεροβασίλη, η οποία κατανοεί τη σπουδαιότητά της. Διευκρίνισε δε ότι η ΑΑΔΕ έχει καταφέρει να προχωρήσει σε μείωση του stock των επιστροφών κατά 50% τον μήνα Σεπτέμβριο και στοχεύει σύντομα να επανέλθει στις προβλεπόμενες 90 ημέρες.
Ακατάσχετο ζητούν οι επιχειρηματίες
Νομοθετική διάταξη με την οποία ο ακατάσχετος λογαριασμός θα μπορεί ακόμη και μετά την εντολή κατάσχεσης να τροφοδοτεί τις βασικές λειτουργίες της επιχείρησης (πληρωμή μισθοδοσίας, οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και βασικών προμηθευτών) και να καθορίζεται το ύψος του ακατάσχετου ποσού, βάσει των απολογιστικών δεδομένων της οικονομικής λειτουργίας κάθε επιχείρησης, ζήτησε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας. Όπως επισήμανε, με αυτόν τον τρόπο θα αποτραπεί το κλείσιμο ουκ ολίγων επιχειρήσεων που σήμερα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις λειτουργικές ανάγκες τους, με αποτέλεσμα και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.
52 δισ. ευρώ φοροδιαφυγή και παραοικονομία
Το φορολογικό σύστημα έχει αποτύχει, καθώς σήμερα έχουμε 40 δισ. ευρώ παρακοικονομία, 12 δισ. ευρώ φοροδιαφυγή και δυσανάλογα μεγάλο αριθμό χαμηλών δηλωθέντων εισοδημάτων, επισήμανε από την πλευρά του ο Στυλιανός Πέτσας, σύμβουλος δημοσιονομικής πολιτικής του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ παρέθεσε τις προτάσεις της Ν.Δ. για το φορολογικό σύστημα: Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων από 29% σε 20%, μερισμάτων από 15% σε 5%, ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε ορίζοντα δύο χρόνων, καθώς και συντελεστών ΦΠΑ σε 11% και 22% από 13% και 24% αντίστοιχα. Επίσης, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, ειδικής εισφοράς αλληλεγύης και φόρου στο κρασί όπως και αύξηση ορίου υπαγωγής ΦΠΑ στις 25.000 από 10.000 ευρώ.
ΘΑΝ.ΠΑΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: