Αλλαγή «σωσίβιο» στη ρύθμιση των 12 δόσεων –Ποιοι ωφελούνται
Νομοθετική ρύθμιση για τη βελτίωση της δημοφιλέστερης μεθόδου τακτοποίησης χρεών στην εφορία
15 Δεκ 2017
Με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκετο βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, επέρχεται μια ουσιαστική αλλαγή στη ρύθμιση των 12 δόσεων για χρέη προς την εφορία. Δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες θα αποφύγουν από το νέο έτος την ταλαιπωρία του να στήνονται στην ουρά της εφορίας για να τακτοποιήσουν εγκαίρως τα χρέη τους και να διασφαλίσουν, εκτός από την ηρεμία τους, και τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Η ιστορία έχει ως εξής: Υπάρχουν δύο ρυθμίσεις των 12 δόσεων που είναι ενεργές. Η μία (του νόμου 4152/2013) επιτρέπει την τακτοποίηση των οφειλών σε 12 δόσεις μόλις αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες. Η διαδικασία γίνεται μέσω internet κάτι που σημαίνει ότι αυτή η ρύθμιση χρησιμοποιείται κατά κόρον από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Η δεύτερη ρύθμιση (του νόμου 4174/2013) επιτρέπει την τακτοποίηση των οφειλών σε 12 δόσεις ακόμη και αν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Αυτό βολεύει όποιον θέλει να είναι συνεχώς ενήμερος για τις οφειλές του απέναντι στην εφορία αποφεύγοντας έτσι περιπέτειες με την έκδοση φορολογικής ενημερότητας και τις προσαυξήσεις. Δυστυχώς, αυτή η ρύθμιση μπορεί να γίνει μόνο με παρουσία στη Δ.Ο.Υ. γεγονός που είχε προκαλέσει πλήθος παραπόνων.
Έστω και την τελευταία στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να διορθώσει το πρόβλημα. Και είναι τελευταία στιγμή διότι από 1/1/2018 επέρχεται μια μεγάλη αλλαγή. Οφειλέτης που έχει ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων δεν θα μπορεί να κρατήσει τα ευεργετήματα της ρύθμισης αν δεν έχει πληρώσει (ή ρυθμίσει) πριν την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής όλα τα χρέη του στην εφορία. Αν δεν γινόταν η αλλαγή, αυτό θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να τρέχει κάθε λίγο και λιγάκι στην εφορία για να ρυθμίζει τα χρέη πριν αυτά καταστούν ληξιπρόθεσμα. Με την τροποποίηση που επέρχεται, οι ρυθμίσεις όλων των οφειλών –ληξιπρόθεσμων και μη- θα μπορούν να γίνονται και ηλεκτρονικά. Ιδού : «Στο πρώτο εδάφιο της περίπτ.1 της υποπαρ. Α2 της παρ. Α του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013 (Α’ 107) μετά τη φράση «κατόπιν αίτησης των οφειλετών» προστίθεται η φράση «πριν ή μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής αυτών».
Τι αλλάζει για οφειλές και οφειλέτες της Εφορίας
15 Δεκ 2017
Οι διατάξεις αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο «Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις» που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
Επεκτείνεται και για την παλαιότερη πάγια ρύθμιση του ν.4152/2013 το δικαίωμα του οφειλέτη να ζητά να μπει σε ρύθμιση η δόση που αδυνατεί να καταβάλει πριν αυτή καταστεί εκπρόθεσμη. Παράλληλα αναβάλλεται για την 1η Ιανουαρίου 2020 αντί 1η Ιανουαρίου 2018 η πρόβλεψη που είχε τεθεί για «τόκο ανά ημέρα» και όχι για ολόκληρο τον μήνα για τις οφειλές προς την εφορία.
Οι διατάξεις αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο «Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις» που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
Μεταξύ άλλων στις φορολογικές διατάξεις του νομοσχέδιου προβλέπονται τα ακόλουθα:
Παρατείνεται και για τα έτη 2018 και 2019 η χρέωση τόκων «με τον μήνα» (αντί ανά μέρα καθυστέρησης) σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων χρεών. Ο λόγος είναι μέχρι 1.1.2018 δεν θα ήταν έτοιμα τα ηλεκτρονικά συστήματα υπολογισμού του τόκου ανά ημέρα.
Επεκτείνεται και στην παλαιότερη ρύθμιση χρεών (του ν.4152 του 2013) το δικαίωμα «προειδοποιημένης καθυστέρησης» στην πληρωμή μιας δόσης, ώστε από 1.1.2018 να μπορούν και οι οφειλέτες αυτοί να ζητούν ρύθμιση πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή τους.
Παρέχεται για δύο χρόνια (αντί για ένα χρόνο και εξάμηνη παράταση) σε κληρονόμους, το περιθώριο να προβούν σε αποδέσμευση του οχήματος που είχε παραληφθεί με απαλλαγή από τέλος ταξινόμησης από άτομα με αναπηρία. Ωστόσο μετά την παρέλευση διετίας θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.
Για ΙΧ επιβατηγά που προέρχονται από τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ) με προσωρινή εισαγωγή και τελούν σε τελωνειακό καθεστώς αναστολής, ορίζεται ότι πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας 2017 και εφεξής με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους και την ημερομηνία υπαγωγής του οχήματος στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής στην Ελλάδα.
Περιορίζεται η απαλλαγή από ΦΠΑ για παράδοση και εισαγωγή πλοίων ανοικτής θαλάσσης. Δεν επηρεάζονται όμως πλοία αλιείας, τουριστικά κλπ.
Αίρεται η τελωνειακή απαγόρευση που είχε τεθεί στα εργοστάσια να μην κατεργάζονται ταυτόχρονα στην ίδια μονάδα αιθυλική αλκοόλη και ξύδια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου