Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Έσοδα 711 εκατ. ευρώ απέδωσε η ρύθμιση για την οικειοθελή δήλωση παλαιών εισοδημάτων

Έσοδα 711 εκατ. ευρώ απέδωσε η ρύθμιση για την οικειοθελή δήλωση παλαιών εισοδημάτων

Έσοδα 711 εκατ. ευρώ απέδωσε η ρύθμιση για την οικειοθελή δήλωση παλαιών εισοδημάτων
Το ποσό των 711 εκατ.  ευρώ σε φόρους, προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης υποβολής απέφερε στα κρατικά ταμεία η ρύθμιση του ν. 4446/2016 για την οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής μιλώντας στο 19ο Annual Capital Link Invest In Greece Forum.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πιτσιλής κατά την ομιλία επεσήμανε ότι: «Από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, η Ελλάδα εφαρμόζει το τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα εθελοντικής αποκάλυψης φορολογητέας ύλης τα τελευταία 10 χρόνια. Ένα σχέδιο που ήταν εξαιρετικά λιγότερο ευνοϊκό από τα δύο προηγούμενα. Και παρόλα αυτά, αυτό το τελευταίο πρόγραμμα ήταν επιτυχημένο, καθώς μας έφερε πάνω από 711 εκατομμύρια ευρώ φόρων, ενώ τα δύο προηγούμενα προγράμματα μας είχαν δώσει ασήμαντα έσοδα».
Δικαιολογώντας την άκρως θετική αυτή εξέλιξη ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. επεσήμανε ότι «η πιθανότητα ενός φορολογικού ελέγχου βασισμένου σε πληροφορίες που συλλέχθηκαν από συναλλαγές μέσω τραπεζικών λογαριασμών έγινε μια αξιόπιστη απειλή για εκείνους που είχαν παραμελήσει τις υποχρεώσεις τους».
Ο κ. Πιτσιλής προχώρησε τονίζοντας ότι το 2018 η Α.Α.Δ.Ε. θα συνεχίσει σ’αυτό το δρόμο προωθώντας τις ακόλουθες δράσεις:
-Την ανάπτυξη τομεακών έμμεσων μεθόδων ελέγχου για όσους έχουν σκοπίμως ανακριβή λογιστικά βιβλία.
-Την περαιτέρω ανάπτυξη ενός μοντέλου φορολογικής συμμόρφωσης βασισμένου στην ανάλυση κινδύνου με διασταυρώσεις στοιχείων βασισμένες στις συμπεριφορές και τη στάση των φορολογουμένων
-Την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση όλων των πληροφοριών από εγχώριες και διεθνείς πηγές.
-Τον έλεγχο της μεταφοράς αγαθών που εισέρχονται στο έδαφός μας, με τις νέες συσκευές ακτινογραφίας που αναπτύσσουμε επί του παρόντος στα σύνορά μας και στους κύριους λιμένες
-Την ανάπτυξη λογισμικού για την ηλεκτρονική υποβολή πληροφοριών σχετικά με τη διακίνηση αγαθών εντός της χώρας.
Ο επικεφαλής της Α.Α.Δ.Ε. ισχυρίστηκε εξάλλου ότι υπηρετεί τη φορολογική δικαιοσύνη αναφέροντας ως παραδείγματα την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων από την Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, τη Διαδικασία Αμοιβαίας Συμφωνίας για την ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικού ενδιαφέροντος μεταξύ της Ελλάδος και άλλων χωρών και την σημαντική αύξηση των εκταμιεύσεων επιστροφών φόρου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή:
- Στις αρχές του 2016, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, η οποία προορίζεται να εξετάσει τις προσφυγές των φορολογουμένων για τους εναντίον τους καταλογισμούς φόρων και προστίμων εξέταζε κάτι περισσότερο από το 50% των υποθέσεων που υποβάλλονταν ενώπιόν της. Σήμερα, το ποσοστό των περιπτώσεων που εξετάζονται υπερέβη το 90%. Επίσης, η νομολογία της Δ.Ε.Δ. έχει πλέον ευθυγραμμιστεί με τη νομολογία των δικαστηρίων, καθιστώντας έτσι πιο δίκαιες από πριν τις κρίσεις της. Επιπλέον, όλες οι αποφάσεις αυτής της μονάδας δημοσιεύονται στον ιστότοπό της, έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν πώς εφαρμόζουν τους κανόνες οι φορολογικές αρχές. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε σημαντική μείωση του αριθμού των φορολογικών υποθέσεων που παραπέμπονται ενώπιον των δικαστηρίων, αλλά και σε καλύτερη νομική στήριξη της θέσης του κράτους για τις υποθέσεις αυτές.
- Μέχρι το 2016 η Ελλάδα δεν διέθετε μια Διαδικασία Αμοιβαίας Συμφωνίας για ανταλλαγή πληροφοριών με άλλες χώρες. Αυτό σήμαινε ότι οι διαδικασίες που προβλέπονται στις Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας που συνήψε η Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Καταφέραμε να εισαγάγουμε ολοκληρωμένη πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία που επιτρέπει την εφαρμογή συμφωνιών ανταλλαγής πληροφοριών.
- Καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για τη μείωση του αποθέματος των οφειλόμενων επιστροφών φόρου. Τον Σεπτέμβριο καταβλήθηκαν επιστροφές φόρων ύψους 1,25 δισ. ευρώ, ενώ τους επόμενους μήνες κάτι περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ευρώ και λαμβανομένου υπόψη ότι έχουν εγκριθεί προς πληρωμή κι άλλα ποσά αλλά οι ενδιαφερόμενοι φορολογούμενοι δεν έχουν ακόμη δηλώσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους για την πίστωση των ποσών, το πραγματικό μέγεθος του «αποθέματος» των απλήρωτων επιστροφών είναι μικρότερο από 850 εκατ. ευρώ. Ο στόχος, όπως διευκρίνισε ο Διοικητής της Α.Α.Δ.Ε. είναι να πληρωθούν όλες οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου έως τον Σεπτέμβριο του 2018.
Αναφερόμενος στις κυριότερες από τις δράσεις που έχει ήδη αναπτύξει η Α.Α.Δ.Ε., ο κ. Πιτσιλής ανέφερε ότι:
«Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα διεξοδικό σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής και συμπλήρωσης δεδομένων για σχεδόν όλους τους φόρους (φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ΦΠΑ, παρακρατούμενοι φόροι, φόρος χωρητικότητας), με εκτεταμένες λειτουργίες προσυμπλήρωσης δεδομένων. Πληροφορίες σχετικά με τους μισθούς, τις συντάξεις, τους παρακρατούμενους φόρους, τους τόκους και τα διανεμόμενα μερίσματα υπάρχουν ήδη στη φορολογική δήλωση. Και η ηλεκτρονική αρχειοθέτηση είναι υποχρεωτική.
Επίσης, διαθέτουμε ένα ευρύ νομικό πλαίσιο για τη λήψη πληροφοριών τρίτων μερών, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών από τράπεζες και επενδυτικές εταιρείες.

Προσθέτοντας τις πληροφορίες που μας έρχονται από τις διαδικασίες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, η ελληνική φορολογική διοίκηση κατατάσσεται στις φορολογικές διοικήσεις του ΟΟΣΑ με το υψηλότερο επίπεδο πληροφόρησης που έχει στη διάθεσή της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: