Ακίνητα: 200 εκτιμητές για τις νέες αντικειμενικές μέχρι 15 Φεβρουαρίου
Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018 08:57
UPD:12:58
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
Την Παρασκευή αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών η απόφαση με την οποία θα ορίζονται οι εκτιμητές που θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας το έργο της αλλαγής στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να προλάβουν τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ πριν αναχωρήσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για το εξωτερικό προκειμένου να συμμετάσχει στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου.
Με την απόφαση, θα ορίζονται τα ονόματα των περίπου 200 εκτιμητών που θα αναλάβουν την ανανέωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ενώ σε καθέναν από αυτούς θα ανατίθενται συγκεκριμένες περιοχές. Το πλαίσιο, όπως έχει καθοριστεί με υπουργική απόφαση, προβλέπει ότι σε κάθε εκτιμητή θα μπορούν να ανατεθούν έως και 100 διαφορετικές τιμές ζώνης.
Οι εκτιμητές θα έχουν στη διάθεσή τους χρονικό περιθώριο 20 ημερών προκειμένου να καταθέσουν τις εκθέσεις τους, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής. Εφόσον τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, οι νέες αξίες θα πρέπει να είναι έτοιμες μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.
Στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που αφορά τη σχετική διαδικασία, προβλέπεται ότι:
1. Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές:
- Θα προχωρούν με κάθε πρόσφορο μέσο στη διαμόρφωση επιστημονικά τεκμηριωμένης εισήγησης, προκειμένου να συμπληρώσουν το προαναφερόμενο έγγραφο πρότυπο εκτίμησης.
- Αφού ολοκληρώσουν την απαραίτητη έρευνα και συγκεντρώσουν τα αντίστοιχα στοιχεία, θα προχωρούν στην ψηφιοποίηση, μέσω ηλεκτρονικού σαρωτή (scanner), του συμπληρωμένου εγγράφου προτύπου σε ένα αρχείο μορφής pdf.
- Θα μπορούν να δημιουργήσουν ένα ακόμα ηλεκτρονικό αρχείο σε μορφή pdf ή zip, το οποίο θα περιέχει οποιαδήποτε άλλα συνοδευτικά υποστηρικτικά έγγραφα κρίνουν σκόπιμο, προκειμένου να στηρίξουν την εισήγησή τους.
- Θα εισέρχονται στην ίδια ηλεκτρονική εφαρμογή της Γ.Γ.Π.Σ. με τους κωδικούς τους Taxisnet και θα προχωρούν στη συμπλήρωση της εκτίμησής τους για την κάθε τιμή ζώνης, στο πρώτο προβλεπόμενο πεδίο δίπλα σε κάθε ζώνη, σε αριθμητική μορφή που θα αντιστοιχεί στη νομισματική μονάδα του ευρώ. Στο δεύτερο πεδίο, θα υποχρεούνται να καταχωρούν συμπληρωμένο σε ηλεκτρονική μορφή το έγγραφο πρότυπο αφού έχει σαρωθεί σε μορφή pdf. Η συμπλήρωση των δύο πεδίων είναι υποχρεωτική για όλες τις ζώνες που αντιστοιχούν στους Δήμους που έχουν ανατεθεί σε κάθε εκτιμητή. Στο τρίτο πεδίο, οι εκτιμητές θα μπορούν να καταχωρούν σε ηλεκτρονική μορφή (pdf ή zip) οποιοδήποτε άλλο έγγραφο στοιχείο κρίνουν απαραίτητο ως υποστηρικτικά της εισήγησής τους υλικό.
- Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα προβλέπεται η διαδικασία προσωρινής αποθήκευσης των καταχωρήσεων, προκειμένου να είναι δυνατή η σταδιακή καταχώριση των εκτιμήσεών τους μέσα στην προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου τους.
2. Στη συνέχεια, στην ίδια ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΓΓΠΣ δημιουργείται εφαρμογή, η οποία συγκεντρώνει και ταξινομεί όλα τα στοιχεία που εισάγονται από τους εκτιμητές ανά Δήμο και, περαιτέρω, ανά ζώνη, μετά την οριστικοποίησή τους με την υποβολή της εισήγησης του κάθε εκτιμητή κατά τα ανωτέρω.
3. Υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών (ΓΓΔΠ) και της ΓΓΠΣ, στους οποίους θα χορηγηθούν ειδικοί κωδικοί πρόσβασης στην εφαρμογή αυτή, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε συγκεντρωτικά στοιχεία που θα αφορούν τις υποβληθείσες αριθμητικές εκτιμήσεις τιμών ζωνών που έχουν υποβληθεί για κάθε μία ζώνη ενός Δήμου, από τους τέσσερις εκτιμητές στους οποίους έχει ανατεθεί η σύνταξη της σχετικής εισήγησης για κάθε Δήμο.
4. Με την επιλογή ενός δήμου, ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος της ΓΓΔΠ ή της ΓΓΠΣ, θα μεταβαίνει σε μία οθόνη, όπου θα αναγράφονται στη σειρά οι ζώνες τιμών ακινήτων του Δήμου αυτού. Δεξιά από κάθε ζώνη θα αναγράφονται:
- Η τρέχουσα τιμή ζώνης
- Η εκτίμηση του κάθε εκτιμητή (δηλαδή έως τέσσερα πεδία, ανάλογα με το αν έχουν υποβληθεί επιτυχώς εισηγήσεις από τους τέσσερις ορισθέντες εκτιμητές).
- Η μέγιστη τιμή μεταξύ των υποβληθεισών εκτιμήσεων.
- Η ελάχιστη τιμή μεταξύ των υποβληθεισών εκτιμήσεων.
- Ο μέσος όρος των υποβληθεισών εκτιμήσεων.
- Η μέση απόκλιση μεταξύ των υποβληθεισών εκτιμήσεων.
5. Οι αποκλίσεις μεταξύ της μέγιστης, ελάχιστης και του μέσου όρου των εκτιμήσεων που θα υποβληθούν και της τρέχουσας τιμής ζώνης.
Διασταυρώσεις με τις τράπεζες
6. Στην συνέχεια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα προστεθούν αντίστοιχα δεδομένα ανά ζώνη από τις τράπεζες για τη διασταύρωση με τα στοιχεία των εκτιμητών.
7. Μετά αναλαμβάνουν να τρέξουν το πρόγραμμα υπάλληλοι, κυρίως του Τμήματος Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων και άλλων Τμημάτων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών της ΓΓΔΠ.
Οι τιμές ζώνης
Οι εκτιμητές ακινήτων θα πρέπει να εισηγηθούν νέες αξίες για 10.000 τιμές ζώνης σε όλη την Ελλάδα. Στους υπολογισμούς τους θα λαμβάνεται ως μέση επιφάνεια διαμερίσματος Α' ορόφου τα 75 τ.μ. και μονοκατοικίας τα 100 τ.μ. Ο προσδιορισμός της τιμής θα πρέπει να προκύπτει σύμφωνα με αποδεδειγμένη εκτενή έρευνα της κτηματαγοράς σε συγκεκριμένη υφιστάμενη ζώνη. Επίσης, θα πρέπει να παρατίθενται σχετικά συγκριτικά στοιχεία από αιτούμενες τιμές πώλησης, καθώς και πράξεις αγοραπωλησίας (σε συνεργασία με μεσιτικά γραφεία).
Η αμοιβή
Η αμοιβή των εκτιμητών για κάθε τιμή ζώνης ανέρχεται σε 50 ευρώ, με ανώτατο όριο τον προσδιορισμό τιμής σε 100 ζώνες και ανώτατη αμοιβή τις 5.000 ευρώ (100Χ50=5.000 ευρώ). Οι εκτιμητές που έως ώρα 23:59:59 της εικοστής ημερολογιακής ημέρας από την επόμενη της δημοσίευσης της απόφασης υπουργού Οικονομικών για την ανάθεση του έργου δεν έχουν προβεί στην επιτυχή κατά τα ανωτέρω ολοκλήρωση του έργου τους θεωρείται ότι δεν ολοκλήρωσαν το έργο που τους ανατέθηκε. Οι εκτιμητές αυτοί δεν αποζημιώνονται για τυχόν υποβολή εισήγησης για τμήμα του έργου που τους ανατέθηκε, καθότι η αμοιβή καταβάλλεται αποκλειστικά και μόνο μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου.
Από τέσσερις εκτιμητές η αντικειμενική αξία
Ακίνητα: Προσδιορισμός των νέων τιμών
Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018 11:41
UPD:15:11
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Από την έντυπη έκδοση
Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, εκτός απροόπτου έως τον Μάρτιο, με στόχο την εξομοίωσή τους με αυτές της αγοράς ξεκινά από σήμερα, καθώς εξέπνευσε χθες η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους εκτιμητές που θα προσδιορίσουν τις νέες τιμές.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες, παρότι θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο, θα εφαρμοστούν αναδρομικά από την 1η-1-2018 και θα ισχύσουν και για τον ΕΝΦΙΑ του 2018. Ωστόσο, θα αλλάξουν δραστικά οι συντελεστές του φόρου ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι χαμηλές ιδιοκτησίες και να μεταφερθούν τα βάρη στη μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Άλλωστε, το τελικό ποσό είσπραξης του φόρου θα παραμείνει αμετάβλητο στο ποσό των 2,65 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι για να υπάρξει ελάφρυνση των χαμηλών ιδιοκτησιών, θα γίνει ανακατανομή της επιβάρυνσης στα υψηλότερα εισοδήματα.
Θα πρέπει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι σήμερα οι αντικειμενικές αξίες σε αρκετές περιοχές της χώρας είναι κατά πολύ υψηλότερες των εμπορικών λόγω φυσικά της κατάρρευσης της κτηματαγοράς.
Θα πρέπει, ωστόσο, να αναφερθεί ότι σήμερα οι αντικειμενικές αξίες σε αρκετές περιοχές της χώρας είναι κατά πολύ υψηλότερες των εμπορικών λόγω φυσικά της κατάρρευσης της κτηματαγοράς.
Εξάλλου, με κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και της υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου, επιταχύνονται οι διαδικασίες πρόσληψης των ειδικών εκτιμητών των ακινήτων και τίθενται στενά και αυστηρά χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση του έργου, ώστε οι νέες αντικειμενικές αξίες να είναι έτοιμες έως τα τέλη Μαρτίου.
Σύμφωνα με την απόφαση, στους πιστοποιημένους εκτιμητές εγγεγραμμένους στο Μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών στο πεδίο ακινήτων του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι θα επιλεγούν, θα ανατεθεί η σύνταξη άρτιας και τεκμηριωμένης εισήγησης των τιμών εκκίνησης / τιμών ζωνών.
Οι πιστοποιημένοι εκτιμητές θα προχωρούν με κάθε πρόσφορο μέσο στη διαμόρφωση επιστημονικά τεκμηριωμένης εισήγησης, προκειμένου να συμπληρώσουν το προαναφερόμενο έγγραφο πρότυπο εκτίμησης. Αφού ολοκληρώσουν την απαραίτητη έρευνα και συγκεντρώσουν τα αντίστοιχα στοιχεία, οι εκτιμητές θα προχωρούν στην ψηφιοποίηση μέσω ηλεκτρονικού σαρωτή (scanner) του συμπληρωμένου εγγράφου προτύπου σε ένα αρχείο μορφής pdf.
Για κάθε ζώνη, ενός δήμου, θα υποβάλλονται τέσσερις τιμές (μία από κάθε εκτιμητή) και η τιμή που θα ισχύσει τελικά, θα είναι ο μέσος όρος αυτών.
Στη σχετική φόρμα, δεξιά από κάθε ζώνη θα αναγράφονται:
1. Η τρέχουσα τιμή ζώνης.
2. Η εκτίμηση του κάθε εκτιμητή (δηλαδή έως τέσσερα πεδία, ανάλογα με το αν έχουν υποβληθεί επιτυχώς εισηγήσεις από τους τέσσερις ορισθέντες εκτιμητές).
3. Η μέγιστη τιμή μεταξύ των υποβληθεισών εκτιμήσεων.
4. Η ελάχιστη τιμή μεταξύ των υποβληθεισών εκτιμήσεων.
5. Ο μέσος όρος των υποβληθεισών εκτιμήσεων.
6. Η μέση απόκλιση μεταξύ των υποβληθεισών εκτιμήσεων.
7. Οι αποκλίσεις μεταξύ της τρέχουσας τιμής ζώνης και της μέγιστης τιμής, της ελάχιστης τιμής και του μέσου όρου.
2. Η εκτίμηση του κάθε εκτιμητή (δηλαδή έως τέσσερα πεδία, ανάλογα με το αν έχουν υποβληθεί επιτυχώς εισηγήσεις από τους τέσσερις ορισθέντες εκτιμητές).
3. Η μέγιστη τιμή μεταξύ των υποβληθεισών εκτιμήσεων.
4. Η ελάχιστη τιμή μεταξύ των υποβληθεισών εκτιμήσεων.
5. Ο μέσος όρος των υποβληθεισών εκτιμήσεων.
6. Η μέση απόκλιση μεταξύ των υποβληθεισών εκτιμήσεων.
7. Οι αποκλίσεις μεταξύ της τρέχουσας τιμής ζώνης και της μέγιστης τιμής, της ελάχιστης τιμής και του μέσου όρου.
Η εφαρμογή θα μπορεί να παραμετροποιηθεί ώστε να δεχτεί αντίστοιχα δεδομένα ανά ζώνη από τραπεζικά ιδρύματα προς τον σκοπό διασταυρώσεων. Αντίστοιχα θα μπορεί να παραμετροποιηθεί, προκειμένου να διενεργούνται διασταυρώσεις και με τα στοιχεία αυτά.
Αντικειμενικές: Μόλις 200 εκτιμητές ενδιαφέρθηκαν ενώ χρειάζονταν τουλάχιστον 400!
Ούτε το δέλεαρ της αμοιβής των 5.000 ευρώ σε 20 ημέρες δεν αποδείχθηκε αρκετό για να ανταποκριθούν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές στο κάλεσμα του υπουργείου Οικονομικών για τον ορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών.
Οι 200 εκτιμητές που έδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο έργο για τον προσδιορισμό των νέων αντικειμενικών αξιών, θα πρέπει σε χρόνο ρεκόρ να εισηγηθούν στο υπουργείο Οικονομικών νέες αξίες για 10.000 τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα.
Οι εκτιμητές, από την ημέρα που θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση του διορισμού τους, θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις 20 ημέρες για να προσδιορίσουν και να εισηγηθούν τις νέες τιμές ζώνης. Για κάθε Δήμο θα δοθούν αντικειμενικές αξίες από τέσσερις εκτιμητές.
Προφανώς ο χρόνος δεν επαρκεί για να γίνει μελέτη σε βάθος. Οι εκτιμητές θα παραδώσουν τις εκτιμήσεις που θα γίνουν στο… πόδι και στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών θα είναι αυτό που θα αναλάβει να βγάλει την τελική απόφαση. Σε τι βαθμό θα γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις των εκτιμητών και σε τι βαθμό θα υπάρξει πολιτική παρέμβαση, δεν θα το μάθουμε ποτέ. Αυτό πάντως που είναι το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι ο τελικός κατάλογος με τις τιμές να περιλαμβάνει μονοψήφιες αυξομειώσεις στις τιμές οι οποίες δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τη φορολογητέα ύλη του ΕΝΦΙΑ.
Όποια τρύπα ανοίξει στα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να αντισταθμιστεί με αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Και αυτό γιατί οι δανειστές επιμένουν οι νέες τιμές να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2018. Η κυβέρνηση θα προτιμούσε ο ΕΝΦΙΑ να μείνει και το 2018 ως έχει αλλά αυτό φαίνεται να μην περπατάει, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Μικρές αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, σημαίνει ότι δεν θα θιγεί παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις ο ΕΝΦΙΑ της λαϊκής κατοικίας ενώ τα όποια δημοσιονομικά κενά προκύψουν, θα καλυφθούν με αύξηση συντελεστών για τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων τον οποίο πληρώνει η μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Για το υπουργείο Οικονομικών αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση να παραδώσουν οι εκτιμητές τις εισηγήσεις τους έως 31 Μαρτίου.
Tο νέο σύστημα έχει ως εξής:
•Οι τιμές εκκίνησης και οι συντελεστές αυξομείωσής τους να καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, μετά από εισήγηση των Πρωτοβάθμιων και Δευτεροβάθμιων Επιτροπών
• Προβλέπεται νέος τρόπος συγκρότησης των τοπικών Επιτροπών, με τη συμμετοχή υπαλλήλων των κατεξοχήν αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή των κτηματικών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας. Επιπροσθέτως, προβλέπεται η συμμετοχή στις Επιτροπές υπαλλήλων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και των αρμόδιων υπηρεσιών των Δήμων. Τέλος θεσμοθετείται η συμμετοχή εκπροσώπων των αρμόδιων φορέων της αγοράς, δηλαδή συμβολαιογράφων, εκπροσώπων του Εθνικού Κτηματολογίου, εκπροσώπων των Τραπεζικών Ιδρυμάτων, καθώς και εκτιμητών που έχουν εγγραφεί στο αντίστοιχο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι και θα καταθέτουν την αρχική εισήγηση στις Επιτροπές.
• Παρέχεται στις Επιτροπές για πρώτη φορά η δυνατότητα να ζητούν τη συνδρομή άλλων εμπειρογνωμόνων, φορέων ή προσώπων με εμπειρία και ειδικές γνώσεις στους τομείς της πολεοδομίας της τοπογραφίας των οικοδομικών κατασκευών, της γεωπονίας ή της δασολογίας προκειμένου τα μέλη τους να σχηματίζουν μία ολοκληρωμένη άποψη και να διευκολύνονται στην άρτια και ορθολογική ολοκλήρωση του έργου τους.
• Δίνεται η δυνατότητα στις Επιτροπές να λαμβάνουν στοιχεία από αρμόδιους φορείς (Τεχνικό Επιμελητήριο, Τράπεζα της Ελλάδας Ελληνική Ένωση Τραπεζών και Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), χωρίς να υπόκεινται σε περιορισμούς απορρήτου, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους και την ταχεία επίτευξη του έργου τους. Προς το σκοπό, όμως διασφάλισης των συμφερόντων των πολιτών, προβλέπεται υποχρέωση των μελών των Επιτροπών για τήρηση απόλυτης εχεμύθειας.
• Προβλέπεται η σύσταση Δευτεροβάθμιας Τριμελούς Επιτροπής που συγκροτείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και αποτελείται από ένα Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως Πρόεδρο και τους επικεφαλής των αρμοδίων υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ως μέλη. Η σύσταση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν στρεβλώσεις που μπορεί να προκύψουν κατά τη λειτουργία, τον όγκο της εργασίας και τη διάχυτη αρμοδιότητα των Πρωτοβάθμιων Επιτροπών αλλά και να διασφαλιστεί στο μέγιστο βαθμό η εγκυρότητα και αξιοπιστία των αποτελεσμάτων τους. Για το σκοπό αυτό άλλωστε με την προτεινόμενη παράγραφο παρέχεται στην Επιτροπή η δυνατότητα να υποβάλει στον Υπουργό Οικονομικών πρόταση για τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής με εμπειρογνώμονες της αγοράς προκειμένου να την επικουρούν στο έργο της.
Αντικειμενικές: Εμφανίστηκαν μόνο οι μισοί εκτιμητές
Στο πόδι επιχειρείται η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων
Το κουβάρι των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων καλούνται να ξετυλίξουν περίπου 200 εκτιμητές ακινήτων, με το χρόνο να πιέζει ασφυκτικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους 658 εγγεγραμμένους στο Μητρώο πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων (φυσικά πρόσωπα και εταιρείες) ενδιαφέρον για να μετέχουν στο έργο της εισήγησης νέων τιμών ζώνης εκδήλωσαν περίπου 200 ή μόλις ένας στους τρεις.
Αριθμός που θεωρείται μικρός για τον καθορισμό νέων τιμών σε 10.000 ζώνες σε όλη τη χώρα. «Αν οι εκτιμητές ήταν περισσότεροι θα γινόταν καλύτερη δουλειά» λένε αρμόδια στελέχη. Τώρα, οι 200 εκτιμητές θα πρέπει να τρέξουν και να εργάζονται βράδια και Σαββατοκύριακα για να προσδιορίσουν τις νέες τιμές ζώνης στις περιοχές που θα αναλάβουν. Κατά μέσο ο καθένας θα πρέπει να δώσει τιμή σε τουλάχιστον 50 ζώνες.
Μάλιστα τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά αφού από την ημέρα που θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση του διορισμού τους θα έχουν προθεσμία 20 ημερών για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Δηλαδή ότι δεν έγινε τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να το κάνουν οι εκτιμητές μέσα σε 20 ημέρες. Το εγχείρημα φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο και ειδικά σε κάποιες περιοχές όπου τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει καθόλου αγοραπωλησίες ακινήτων με αποτέλεσμα η εισήγηση που θα υποβάλλουν οι εκτιμητές για τις τιμές ζώνης να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Σε πολλές περιπτώσεις κυρίως της επαρχίας οι εκτιμητές θα βγάλουν τις τιμές από το τηλέφωνο συλλέγοντας στοιχεία από τους τοπικούς μεσίτες ή συμβολαιογράφους. Άλλωστε η αμοιβή των 50 ευρώ που δίνει το υπουργείο Οικονομικών για κάθε τιμή ζώνης δεν επιτρέπει ταξίδια στην επαρχία για αυτοψίες. Για περιοχές μάλιστα που δεν έχουν γίνει καθόλου συναλλαγές ακινήτων οι εκτιμητές θα λάβουν υπόψη τους συγκριτικά στοιχεία από όμορους δήμους.
Οι προτάσεις, πάντως, που θα δώσουν δεν θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Θα ληφθούν υπόψη και θα συγκριθούν με άλλα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών όπως τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας και από το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των τιμών, την τελική απόφαση θα λάβει η Δευτεροβάθμια Επιτροπή που θα συστηθεί στο υπουργείο Οικονομικών.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε όλη τη χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι το τέλος Μαρτίου καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης και οι δανειστές δεν πρόκειται να δεχθούν νέα αναβολή.
Οι εκτιμητές θα συμπληρώσουν ειδικό έντυπο – πρότυπο εκτίμησης για κάθε μία από τις ζώνες των Δήμων αρμοδιότητάς τους (ένα για κάθε ζώνη) σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που στήνεται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Στους υπολογισμούς τους θα λαμβάνεται ως μέση επιφάνεια διαμερίσματος Α’ ορόφου τα 75 τ.μ. και μονοκατοικίας τα 100 τ.μ. Ο προσδιορισμός της τιμής θα πρέπει να προκύπτει σύμφωνα με αποδεδειγμένη εκτενή έρευνα της κτηματαγοράς σε συγκεκριμένη υφιστάμενη ζώνη. Επίσης θα παραθέτουν σχετικά συγκριτικά στοιχεία από αιτούμενες τιμές πώλησης, καθώς και πράξεις αγοραπωλησίας σε συνεργασία με μεσιτικά γραφεία.
Όλα τα στοιχεία που εισάγονται από τους εκτιμητές ανά Δήμο και ανά ζώνη, μετά την οριστικοποίησή θα συγκεντρωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στη συνέχεια θα προστεθούν αντίστοιχα δεδομένα ανά ζώνη από τις τράπεζες για τη διασταύρωση με τα στοιχεία των εκτιμητών.
Μετά αναλαμβάνουν να τρέξουν το πρόγραμμα υπάλληλοι, κυρίως του Τμήματος Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων και άλλων Τμημάτων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών της Γ.Γ.Δ.Π.
Η αμοιβή που θα λάβουν οι εκτιμητές για κάθε τιμή ζώνης ανέρχεται σε 50 ευρώ με ανώτατη συνολική αμοιβή τις 5.000 ευρώ.
Αριθμός που θεωρείται μικρός για τον καθορισμό νέων τιμών σε 10.000 ζώνες σε όλη τη χώρα. «Αν οι εκτιμητές ήταν περισσότεροι θα γινόταν καλύτερη δουλειά» λένε αρμόδια στελέχη. Τώρα, οι 200 εκτιμητές θα πρέπει να τρέξουν και να εργάζονται βράδια και Σαββατοκύριακα για να προσδιορίσουν τις νέες τιμές ζώνης στις περιοχές που θα αναλάβουν. Κατά μέσο ο καθένας θα πρέπει να δώσει τιμή σε τουλάχιστον 50 ζώνες.
Μάλιστα τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα στενά αφού από την ημέρα που θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση του διορισμού τους θα έχουν προθεσμία 20 ημερών για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Δηλαδή ότι δεν έγινε τα τελευταία χρόνια θα πρέπει να το κάνουν οι εκτιμητές μέσα σε 20 ημέρες. Το εγχείρημα φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο και ειδικά σε κάποιες περιοχές όπου τα τελευταία χρόνια δεν έχουν γίνει καθόλου αγοραπωλησίες ακινήτων με αποτέλεσμα η εισήγηση που θα υποβάλλουν οι εκτιμητές για τις τιμές ζώνης να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Αντικειμενικές από το τηλέφωνο
Σε πολλές περιπτώσεις κυρίως της επαρχίας οι εκτιμητές θα βγάλουν τις τιμές από το τηλέφωνο συλλέγοντας στοιχεία από τους τοπικούς μεσίτες ή συμβολαιογράφους. Άλλωστε η αμοιβή των 50 ευρώ που δίνει το υπουργείο Οικονομικών για κάθε τιμή ζώνης δεν επιτρέπει ταξίδια στην επαρχία για αυτοψίες. Για περιοχές μάλιστα που δεν έχουν γίνει καθόλου συναλλαγές ακινήτων οι εκτιμητές θα λάβουν υπόψη τους συγκριτικά στοιχεία από όμορους δήμους.
Οι προτάσεις, πάντως, που θα δώσουν δεν θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα. Θα ληφθούν υπόψη και θα συγκριθούν με άλλα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών όπως τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας και από το Μητρώο Μεταβιβάσεων Ακινήτων. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των τιμών, την τελική απόφαση θα λάβει η Δευτεροβάθμια Επιτροπή που θα συστηθεί στο υπουργείο Οικονομικών.
Οι εκτιμητές θα συμπληρώσουν ειδικό έντυπο – πρότυπο εκτίμησης για κάθε μία από τις ζώνες των Δήμων αρμοδιότητάς τους (ένα για κάθε ζώνη) σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που στήνεται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Στους υπολογισμούς τους θα λαμβάνεται ως μέση επιφάνεια διαμερίσματος Α’ ορόφου τα 75 τ.μ. και μονοκατοικίας τα 100 τ.μ. Ο προσδιορισμός της τιμής θα πρέπει να προκύπτει σύμφωνα με αποδεδειγμένη εκτενή έρευνα της κτηματαγοράς σε συγκεκριμένη υφιστάμενη ζώνη. Επίσης θα παραθέτουν σχετικά συγκριτικά στοιχεία από αιτούμενες τιμές πώλησης, καθώς και πράξεις αγοραπωλησίας σε συνεργασία με μεσιτικά γραφεία.
Όλα τα στοιχεία που εισάγονται από τους εκτιμητές ανά Δήμο και ανά ζώνη, μετά την οριστικοποίησή θα συγκεντρωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στη συνέχεια θα προστεθούν αντίστοιχα δεδομένα ανά ζώνη από τις τράπεζες για τη διασταύρωση με τα στοιχεία των εκτιμητών.
Μετά αναλαμβάνουν να τρέξουν το πρόγραμμα υπάλληλοι, κυρίως του Τμήματος Προσδιορισμού Αξιών Ακινήτων και άλλων Τμημάτων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών της Γ.Γ.Δ.Π.
Η αμοιβή που θα λάβουν οι εκτιμητές για κάθε τιμή ζώνης ανέρχεται σε 50 ευρώ με ανώτατη συνολική αμοιβή τις 5.000 ευρώ.
Μνημονιακή υποχρέωση να παραδοθούν οι εκτιμήσεις έως τις 31 Μαρτίου
Νέος «πονοκέφαλος» οι αντικειμενικές: Τους «γύρισαν την πλάτη» οι εκτιμητές
Ενώ αναζητούσαν τουλάχιστον 400, ούτε 200 δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση παρά το δέλεαρ της αμοιβής των 5.000 ευρώ σε 20 ημέρες
Ούτε το δέλεαρ των 5.000 ευρώ που θα έβγαζαν μέσα σε 20 μέρες δεν φαίνεται να στάθηκε ικανό να ωθήσει τους ιδιώτες εκτιμητές να συνδράμουν το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να υπολογίσουν μέσα σε τρεις εβδομάδες τις νέες αντικειμενικές τιμές ζώνης των ακινήτων -που όμως δεν μπορούν εδώ και 7 χρόνια να εκδώσουν οι αρμόδιες επιτροπές και οι μόνιμες υπηρεσίες του ίδιου του υπουργείου.Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταπόκριση των ιδιωτών εκτιμητών στην πρόσκληση του υπουργείου να υποβάλουν αίτηση έως την περασμένη Παρασκευή, οπότε εξέπνεε η σχετική διορία, ήταν μάλλον περιορισμένη. Αρμόδιες πηγές όμως ανέφεραν πως τελικά οι υποψηφιότητες δεν ξεπέρασαν τις 200 περίπου, δηλαδή ήταν σχεδόν οι μισές από όσες υπολογίζονταν πως θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί το έργο.
- «Η σύνταξη εισήγησης για τις τιμές ζώνης κάθε Δήμου ή Δημοτικής Ενότητας / Κοινότητας ανατίθεται σε τέσσερις εκτιμητές. Σε κάθε εκτιμητή δύναται να ανατεθεί η σύνταξη εισήγησης για τιμές κατ’ ανώτατο όριο 100 ζωνών».
Αυτό σημαίνει θεωρητικά ότι για να οριστούν 100 τιμές ζώνης θα πρέπει να δουλέψουν 4 εκτιμητές τουλάχιστον. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλη την Επικράτεια υπολογίζονται σε περίπου 10.000 οι ζώνες αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Επομένως θα απαιτούνταν τουλάχιστον 400 ειδικοί (αν όχι και περισσότεροι) για να εργαστούν προκειμένου να βγουν οι νέες αντικειμενικές.
- Η σύνταξη «άρτιας και τεκμηριωμένης» εισήγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί, να συνταχθεί και να κατατεθεί μέσα σε μόλις 20 ημέρες. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η προκήρυξη «το έργο θα ολοκληρωθεί εντός χρονικού διαστήματος 20 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης διορισμού τους, με την υποβολή της εισήγησής τους και της τιμής ζώνης στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΓΓΠΣ για το σύνολο των ζωνών των Δήμων ή Δημοτικών Ενοτήτων / Κοινοτήτων που τους έχουν ανατεθεί με σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών».
- «Η αμοιβή των πιστοποιημένων εκτιμητών καθορίζεται σε 50 Ευρώ ανά ζώνη τιμών ακινήτων, για την οποία θα συνταχθεί και θα κατατεθεί εντός του προκαθορισμένου διαστήματος εισήγηση τιμής. Η καταβολή της αμοιβής τους πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση του έργου τους».
Με άλλα λόγια, αν κάποιος εκτιμητής εξαντλήσει το ανώτατο όριο των 100 ζωνών, θα πληρωθεί με 5.000 ευρώ (50 Χ100 = 5.000). Η αμοιβή «με το κομμάτι» θα αποτελούσε ίσως και κίνητρο να βγάζει τιμές με ρυθμούς 5 ζώνες την ημέρα, ώστε σε 20 ημέρες να φτάσει στο μάξιμουμ ποσό πληρωμής. Θεωρητικά, αν απαιτηθούν κατ’ελάχιστον 400 ή 500 εκτιμητές πανελλαδικά, θα έπρεπε να λάβουν συνολικά περί τα 2.000.000 ευρώ για να παραδώσουν τις μελέτες για τις νέες τιμές της εφορίας μέσα σε 20 μέρες.
Παρόλα αυτά -εφόσον επιβεβαιωθούν και επισήμως οι πληροφορίες- οι ιδιώτες εκτιμητές φάνηκαν απρόθυμοι και δεν έσπευσαν να συμμετάσχουν, καθώς το έργο εμπεριέχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας, κυρίως επειδή η κτηματαγορά έχει νεκρώσει και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν «αντικειμενικά» πόσο φθηνό ή ακριβό είναι στην πράξη πια ένα ακίνητο στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, για το υπουργείο Οικονομικών αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση να παραδώσουν οι εκτιμητές τις εισηγήσεις τους έως 31 Μαρτίου, ώστε στις αρχές Απριλίου να εκδοθούν και σε ΦΕΚ οι νέες αντικειμενικές που θα ισχύσουν αναδρομικά από 1.1.2018. Με βάση τις νέες τιμές θα πρέπει να αλλάξει και ο ΕΝΦΙΑ, ώστε ο συνολικός στόχος βεβαίωσης φόρου να παραμείνει στα 3,3 δισ. ευρώ και η είσπραξη να μην πέσει κάτω από τα 2,65 δισ. ευρώ για το 2018.
Αλαλούμ με το σχέδιο των νέων αντικειμενικών
«Δεν πρόκειται να δώσουμε εμείς άλλοθι σε μια δεδομένα λανθασμένη διαδικασία», τονίζει ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής.
Σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των νέων αντικειμενικών αξιών εκφράζουν μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των εκτιμήσεων ακινήτων, ενώ την ίδια στιγμή οι μεσίτες δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να βοηθήσουν στην αναπροσαρμογή των τιμών προσφέροντας τα δικά τους στοιχεία. Αυτό είναι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους πιστοποιημένους εκτιμητές του σχετικού μητρώου του υπ. Οικονομικών, η οποία έληξε την προηγούμενη Παρασκευή.
Από την άλλη πλευρά, από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι περισσότεροι από 200 εκτιμητές ακινήτων (αυτοαπασχολούμενοι) υπέβαλαν αίτηση για τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης καλύπτοντας το σύνολο των περιοχών της χώρας. Αναφέρουν μάλιστα ότι το αργότερο μέχρι την Παρασκευή θα έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα ανατίθενται στους εκτιμητές ακινήτων οι περιοχές για τον κάθε ένα ξεχωριστά. Σημειώνεται ότι από την ανάληψη των καθηκόντων τους θα έχουν περιθώριο 20 ημερών για να υποβάλουν τις εισηγήσεις τους στον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος θα λάβει και τις οριστικές αποφάσεις.
Ασφυκτικό πλαίσιο
Ασφυκτικό πλαίσιο
Από τον σύλλογο εκτιμητών θεωρούν ότι ο χρόνος δεν επαρκεί σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι εάν οι εκτιμητές που υπέβαλαν αίτηση ανέρχονται σε 200 θα πρέπει να τροποποιηθεί και η υπουργική απόφαση προκειμένου να τους ανατεθούν περισσότερες τιμές ζώνης στον καθένα. Δηλαδή η απόφαση προβλέπει ότι κάθε εκτιμητής μπορεί να εισηγηθεί την αναπροσαρμογή 100 τιμών ζώνης. Η μικρή όμως συμμετοχή οδηγεί στην αναγκαστική ανάθεση τουλάχιστον 200 τιμών ζώνης ανά εκτιμητή. Υποστηρίζουν επίσης από τον σύλλογο εκτιμητών ότι ο χρόνος των 20 ημερών θα επαρκούσε στην περίπτωση που υπέβαλαν αίτηση περίπου 500 εκτιμητές ακινήτων.
Μπορεί το υπ. Οικονομικών να αποφάσισε να αναθέσει την όλη διαδικασία στους εκτιμητές που είναι μέλη του σχετικού μητρώου του υπουργείου, ωστόσο, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, οι όροι που τέθηκαν (αμοιβή 50 ευρώ ανά τιμή ζώνης και μόλις 20 ημέρες χρονικό περιθώριο), είχαν ως αποτέλεσμα να εκδηλωθεί ενδιαφέρον μόνο από ιδιώτες και αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς/εκτιμητές και όχι από τις μεγάλες εταιρείες του χώρου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 47 εταιρείες που είναι καταγεγραμμένες στο σχετικό μητρώο του υπ. Οικονομικών, είναι ζήτημα αν εκδήλωσαν ενδιαφέρον περισσότερες από πέντε. Το σύνολο των εταιρειών που δεν συμμετείχαν εγκαλούν το οικονομικό επιτελείο για προχειρότητα της διαδικασίας, πλήρη έλλειψη διαβούλευσης με τους φορείς του κλάδου, ώστε να προκύψουν οι απαιτούμενες δικλίδες ασφαλείας στην ποιότητα των στοιχείων, ενώ παράλληλα εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι οι εισηγήσεις που θα γίνουν, δύσκολα θα διαθέτουν την απαιτούμενη εγκυρότητα.
«Προχειροδουλειές»
Το υπ. Οικονομικών ζητεί από τους εκτιμητές, οι οποίοι θα αναλάβουν τις σχετικές εισηγήσεις, και την πλήρη αιτιολόγηση των τιμών που θα προτείνουν, προσκομίζοντας μεταξύ άλλων ακόμα και πράξεις αγοραπωλησίας. Εν ολίγοις, οι εκτιμητές θα πρέπει να συνεργαστούν, εκ των πραγμάτων και με μεσιτικά γραφεία. Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, σημειώνει στην «Κ» ότι τα μέλη του συλλόγου, που σημειωτέον είναι και ο μεγαλύτερος της χώρας, δεν πρόκειται να συνδράμουν το σχετικό έργο, νομιμοποιώντας με τον τρόπο αυτό μια διαδικασία που είναι εκ του προχείρου και χωρίς να έχει ζητηθεί ούτε σε επίσημο, αλλά ούτε καν σε ανεπίσημο επίπεδο, καμία συνδρομή τους. «Δεν πρόκειται να δώσουμε εμείς άλλοθι σε μια δεδομένα λανθασμένη διαδικασία αναθεώρησης των τιμών ζώνης. Θεωρούμε ότι το χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί η εργασία των εκτιμητών είναι ελάχιστο, κατά συνέπεια οι πραγματογνώμονες θα αναγκαστούν να κάνουν βιαστικές εκτιμήσεις και κάτω από την ασφυκτική χρονική πίεση και τον όγκο των ακινήτων που θα κληθούν να εκτιμήσουν θα οδηγηθούμε για άλλη μια φορά σε εκπρόθεσμες “προχειροδουλειές” με ατέλειες και κενά, που θα δημιουργήσουν τελικά τεράστια προβλήματα», αναφέρει ο κ. Ποταμιάνος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου