Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

"Πράσινο φως" από το ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό

"Πράσινο φως" από το ΣτΕ για την επένδυση στο Ελληνικό

7:11 μμ, Πέμπτη 22 Φεβ 2018
Της Άννας Κανδύλη
Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα για την επένδυση στο Ελληνικό, που αποτελεί το ένα από τα δύο εκκρεμή προαπαιτούμενα των θεσμών προκειμένου να εκταμιεύσουν τη δόση της γ' αξιολόγησης.
Το «Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά περιφέρειας Αττικής» που πέρασε από την Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου προβλέπει μεταξύ άλλων:
• Μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση 2.700.000 τ.μ., στην οποία περιλαμβάνεται και η δόμηση των υφιστάμενων διατηρητέων κτιρίων και κοινωφελών χρήσεων και εγκαταστάσεων υποδομών.
• Η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ορίζεται σε 35% στο σύνολο της έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου.
• Στην περιοχή του παρακτίου μετώπου του Μητροπολιτικού Πόλου, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ορίζεται σε 15%.
• Προβλέπεται η δημιουργία αδόμητου ελεύθερου μετώπου μήκους ενός χιλιομέτρου, με εξόδους πρόσβασης προς τη θάλασσα.
• Στο Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής η κάλυψη των μόνιμων κτιρίων δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% της συνολικής επιφανείας.
• Στο Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά δημιουργείται ανοιχτό στους πολίτες Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, εκτάσεως 2.000.569 τ.μ..
• Το Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής, οι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου και οι ανοιχτοί χώροι που θα δημιουργηθούν πρέπει να ανέρχονται σε τουλάχιστον 2.600.000 τ.μ. της συνολικής έκτασης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά.
• Στις περιοχές προς πολεοδόμηση οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι ανέρχονται κατ'ελάχιστον σε ποσοστό 50%. Στους πιο πάνω χώρους περιλαμβάνονται και εκτάσεις 300.000 τ.μ. που θα διατεθούν για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας.
• Το ακρωτήρι του Αγίου Κοσμά, συμπεριλαμβανομένου του μεταβυζαντινού ναού των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, διαμορφώνεται σε επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.
• Το υφιστάμενο νεώτερο μνημείο «Αγγλικό υπόστεγο (Παγόδα)», εντάσσεται σε αυτόνομο οικοδομικό τετράγωνο, με χρήσεις πολιτισμού και τυχόν υπάρχοντα σε αυτό κτίσματα συνιστούν συνοδά κτίρια.
ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ
Όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται στη γνωμοδότηση, το δημόσιο συμφέρον «συνίσταται στη δημιουργία μητροπολιτικού πόλου πολλαπλών λειτουργιών εθνικής εμβέλειας και διεθνούς αναφοράς, στην κατασκευή και συντήρηση μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και αναψυχής στην Αττική και στην ίδρυση μητροπολιτικού πόλου ανάπτυξης στην περιοχή, με πολλαπλούς ειδικότερους στόχους που αφορούν, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση της οξείας οικονομική κρίσης, την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας, την καταπολέμηση της φτώχειας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τη μείωση του δημοσίου χρέους, την ανάδειξη της Αθήνας σε πολιτιστική μητρόπολη, σε τουριστικό πόλο διεθνούς ακτινοβολίας, σε σημαντικό κέντρο οικονομικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας κ.α.».
Συνεπώς, καταλήγουν οι δικαστές, «μπορεί να επιτρέπεται η κατασκευή πολύ υψηλών κτιρίων ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης ή άλλων υψηλών κτιρίων πρωτότυπης αστικής ανάπτυξης ή και ειδικού κτιρίου εντός του μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου και αναψυχής» καθώς έτσι «βελτιώνεται η ποιότητα ζωής λόγω της μείωσης της κάλυψης, της αύξησης ελεύθερου χώρου και πρασίνου και τη βελτίωση του φωτισμού και ηλιασμού.
Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο νόμιμες είναι και οι προβλεπόμενες ήπιες επεμβάσεις στην ακτή, η αναβάθμιση της παραλίας και η δυνατότητα κατασκευής ενυδρείου, σε συνδυασμό και με την ευρύτερη ανάπλαση του Φαληρικού όρμου που έχει εγκριθεί…υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται το ποσοστό της μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης στο σύνολο του ακινήτου, η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ανά περιοχές και οι λοιποί όροι που προβλέπει για τα πολεοδομικά μεγέθη και τους περιορισμούς δόμησης ο ν. 4062/2012, ο καθορισμός των επιμέρους ζωνών, ο τρόπος κατανομής των συντελεστών δόμησης εντός των περιοχών και ζωνών και η εν γένει διαμόρφωση των πολεοδομικών μεγεθών στις ίδιες περιοχές και ζώνες, ανήκει στην ευχέρεια του κανονιστικού νομοθέτη».
Σχετικά με τους αρχαιολογικούς χώρους και την πολιτιστική κληρονομία οι δικαστές επισημαίνουν ότι « η αρχαιολογική έρευνα και η λήψη μέτρων προστασίας και συντήρησης των μνημείων, όπου αυτά κρίνονται αναγκαία, προηγούνται της ενάρξεως οποιουδήποτε τεχνικού έργου και ολοκληρώνονται εντός ευλόγου χρόνου με γνώμονα την έγκαιρη υλοποίηση του έργου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: