Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Πιέζουν οι δανειστές για το φόρο υπεραξίας Στο τραπέζι ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης

Πιέζουν οι δανειστές για το φόρο υπεραξίας
Στο τραπέζι ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης
27 Φεβ 2018 - 09:18
Picture 0 for Πιέζουν οι δανειστές για το φόρο υπεραξίας
Του Γιώργου Λαμπίρη

Στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης – δανειστών βρίσκεται για μία ακόμα φορά το ενδεχόμενο εφαρμογής του φόρου υπεραξίας, ενόψει της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.

Ο φόρος υπεραξίας περιλαμβάνεται  στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί η εφαρμογή του. Ένας από τους κύριους λόγους, για τον οποίο μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών δεν προχώρησε στην εφαρμογή του, είναι διότι εκτιμήθηκε ότι το περιβάλλον στην αγορά ακινήτων εμφανίζει σημαντικές στρεβλώσεις, λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών αξιών, στις οποίες πραγματοποιούνται αρκετές αγοραπωλησίες ακινήτων.

Επιπλέον, το γεγονός ότι έως και αυτή τη στιγμή οι αντικειμενικές αξίες έχουν προσχηματικό χαρακτήρα, καθώς εμφανίζονται αυξημένες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, γεγονός από το οποίο μπορεί να προκύψει υψηλή φορολογική επιβάρυνση, υπερβαίνοντας το φόρο μεταβίβασης.

Ωστόσο, με δεδομένη την επικείμενη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, φαίνεται να ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας.

Θυμίζουμε ότι λίγο πριν το τέλος του 2017, ανεστάλη εκ νέου η εφαρμογή του με διάρκεια έως το τέλος του 2018, με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, να εκτιμά ότι από τη συγκεκριμένη κίνηση θα υπάρξουν απώλειες εσόδων για τα κρατικά ταμεία, ύψους 24 εκατ. ευρώ.

Όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, με το φόρο υπεραξίας επιβαρύνεται ο πωλητής του ακινήτου και ανέρχεται σε 15% επί του κέρδους από την πώληση, ενώ ο αγοραστής επιβαρύνεται με τον φόρο μεταβίβασης, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αναγραφόμενης αξίας στο συμβόλαιο, με ελάχιστη όμως βάση υπολογισμού την αντικειμενική.

Σε περίπτωση κατά την οποία ο πωλητής έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον χρόνια από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι το ποσό των 25.000 ευρώ. Από τον σχετικό φόρο εξαιρούνται τα ακίνητα που αποκτήθηκαν πριν από το 1995.

Δεν υπάρχουν σχόλια: