Bad Bank: Οι πιέσεις, η ετοιμότητα και οι αμφιβολίες της ΤτΕ
Του Γ. Αγγέλη
Στην Κομισιόν το νέο πλαίσιο διαχείρισης των κινδύνων για τα NPLs και NPEs που παρουσιάσθηκε την περασμένη εβδομάδα ανοίγει καθαρά πλέον το περιθώριο για τη δημιουργία μιας bad bank. Όπως διευκρινίζεται όμως από αρμόδια στελέχη της ένα τέτοιο βήμα είναι υπόθεση της χώρας στην οποία θα λειτουργήσει και όχι της Κομισιόν ή της ΕΚΤ.
Παρ’ όλα αυτά η εισαγωγή μιας Bad Bank μέσα στη λειτουργία του εθνικού τραπεζικού συστήματος και με δεδομένο ότι αυτό συνεχίζει να λειτουργεί με εθνικές "εγγυήσεις", εμφανίζεται ως ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία. Οι λόγοι αυτών των επιφυλάξεων, όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, έχουν να κάνουν με το ότι οι τράπεζες που θα καταφύγουν στη λειτουργική βοήθεια της Bad Bank για να "ξεφορτώσουν" μέρος του χαρτοφυλακίου τους, θα βρεθούν σε ανταγωνιστικά "μειονεκτική θέση έναντι των άλλων που θα καθαρίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους μόνες τους...". Στην ΤτΕ έχουν βάλει μεν στο τραπέζι το ενδεχόμενο αυτό αλλά δεν έχουν υπάρξει οριστικές αποφάσεις, όπως υποστήριξε στο Capital.gr αρμόδιος διοικητικός παράγοντας. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους στην ΤτΕ προς το παρόν επικρατεί η άποψη ότι αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των stress test και αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα κάθε τράπεζας, τότε θα μπορεί να απαντηθεί το ερώτημα αν πρέπει να δημιουργηθεί Bad Bank και για ποιο κομμάτι της αγοράς θα πρέπει να γίνει αυτό.
Προς το παρόν στον SSM επικρατεί η άποψη ότι οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν με τα δικά τους μέσα τους υψηλούς όγκους NPLs και NPEs που εξακολουθούν να επιβαρύνουν τα χαρτοφυλάκιά τους και στη συνέχεια να εξετασθεί το ενδεχόμενο της Bad Bank, όπως και το εύρος των δανείων που θα αφορά.
Προς το παρόν η πίεση που ασκείται είναι στην κατεύθυνση της σημαντικής μείωσης του ποσοστού των NPLs με τις διαδικασίες που έχουν αποφασισθεί από το 45% που είναι μακράν τo υψηλότερο στην Ευρώπη αφού η Κύπρος που ακολουθεί έχει ένα ποσοστό 32% και η Πορτογαλία που βρίσκεται στην ίδια λίστα ένα ποσοστό 14%.
Δεν είναι αυτή πάντως η άποψη που κυριαρχεί στους κύκλους των διοικήσεων των ελληνικών συστημικών τραπεζών. Εκεί ο αριθμός των διοικητικών παραγόντων που υποστηρίζει την παράλληλη δημιουργία μιας Bad Bank με συγκεκριμένους στόχους όσον αφορά το είδος και το εύρος των δανείων που θα μπορούσαν να απορροφηθούν είναι σχεδόν... πλειοψηφικός.
Στην κυβέρνηση το θέμα έχει τεθεί και μελετάται στο πλαίσιο του αναπτυξιακού προγράμματος που θα πρέπει να σχεδιασθεί και να κατατεθεί στη διαδικασία συγκρότησης της συμφωνίας - πλαίσιο για την μετά το τρίτο πρόγραμμα περίοδο. Και εδώ όμως (στο ΥΠΟΙΚ) τα ερωτήματα παραμένουν, αν και όπως υποστηρίζεται αρμοδίως μία τέτοια κίνηση παρ’ ό,τι αφορά "εθνικής" κλίμακας απόφαση εν τούτοις δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς αυτό να αξιολογηθεί και να συμφωνηθεί ατύπως με την ΕΚΤ και την Κομισιόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου